e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Τρίτη 31 Ιανουαρίου 2023

Αποβραδίς της γιορτής θα τιμηθεί η Υπαπαντή του Κυρίου στη Φανερωμένη Βανάτου (1.2.2023, 5 μ.μ.)

Την παραμονή της εορτής της Υπαπαντής του Κυρίου, αύριο Τετάρτη, 1η Φεβρουαρίου 2023, θα πραγματοποιηθεί Βραδινή Ευχαριστιακή Σύναξη στον Ναό της Φανερωμένης Βανάτου, τιμώντας το μέγα αυτό δεσποτικο-θεομητορικό Γεγονός, αρχής γενομένης στις 5 το εσπέρας, με τον Εσπερινό, τον Όρθρο και ακολούθως την Θεία Λειτουργία. Η βραδιά θα κλείσει με Αγιασμό για την είσοδο σε νέο μήνα

Η εορτή των Τριών Ιεραρχών 2023 στο Λονδίνο

Εορταστική εκδήλωση πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα το βράδυ, 30 Ιανουαρίου 2023, στον Ι. Ναό Τιμίου Σταυρού και Αρχαγγέλου Μιχαήλ Golders Green του Λονδίνου, για τον εορτασμό των ελληνικών και χριστιανικών γραμμάτων καθώς και για την εορτή των Τριών Ιεραρχών.

Οι Τρεις Ιεράρχες ως Παιδαγωγοί των συγχρόνων Ελλήνων και της Οικουμένης


Ομιλία του Θεοφ. Επισκόπου Ιλίου κ. Ραφαήλ
(Λονδίνο, 30.1.2023)

Από τα μέσα του 11ου αι. η 30η Ιανουαρίου είναι η ημέρα που οι Εκκλησία μας εορτάζει τη μνήμη τριών μεγίστων Πατέρων και Διδασκάλων της, του Μεγάλου Βασιλείου, του Αγίου Γρηγορίου του Θεολόγου και του Αγ. Ιωάννου του Χρυσοστόμου. Έζησαν και οι τρεις περίπου την ίδια εποχή, δηλαδή στα τέλη του 4ου και τις αρχές του 5ου μ. Χ. αιώνος.

Εορτή Τριών Ιεραρχών 2023 στο Νιχώρι του Βοσπόρου

Την Κυριακή, 29 Ιανουαρίου 2023, προεορτάστηκε στον Ιερό Ναό Αγίου Νικολάου Νεοχωρίου η εορτή των Αγίων Τριών Ιεραρχών, με την τέλεση του Όρθρου και τη Θείας Λειτουργίας, ιερουργούντος του Σεβ. Μητροπολίτου Κυδωνιών κ. Αθηναγόρου, Πατριαρχικού Επόπτου της Περιφερείας Νεοχωρίου.

3στιχα πένθη για τη Μικρασία στη βραδιά μνήμης του "Αληθώς" 100+1 χρόνια μετά

 

π. Παναγιώτης Καποδίστριας


ΙΩΝΙΑ Η ΜΝΗΜΗ

3στιχα πένθη για τη Μικρασία


«και τω αγγέλω τω εν τη Σμύρνη εκκλησίας γράψον […] οίδα σου την θλίψιν σου […]»

(Αποκάλυψις Ιωάννου 2, 9)


Τα δαχτυλίδια

και τα δάχτυλα πέσαν.

Βουή ολέθρου.

Επίσκεψη του νέου Πρέσβεως της Ελλάδας στο Πατριαρχείο Αλεξανδρείας

Επίσημη επίσκεψη στην Πατριαρχική Καθέδρα πραγματοποίησε την 31η Ιανουαρίου 2023 ο νέος Πρέσβυς της Ελλάδος στην Αίγυπτο, Εξοχ. κ. Νικόλαος Παπαγεωργίου.

Επαναγνωριμία με τον Νίκο Γράψα, πρωταγωνιστή της βραδιάς για τη Μικρασία στο "Αληθώς"

[Το βράδυ της 29ης Ιανουαρίου 2023, το Μορφωτικό Κέντρο Λόγου και Τέχνης "Αληθώς", διοργάνωσε στον Ναό της Παναγούλας Βανάτου εν Ζακύνθω, μουσικο-φιλολογική βραδιά για την απωλεσμένη Σμύρνη του '22, την Ιωνία και εν γένει την πάλαι ποτέ ελληνικότατη Μικρασία. Οι εντυπώσεις υπήρξαν άριστες και η συγκίνηση διάχυτη. Ξαναδείτε ΕΔΩ φωτογραφίες και ΕΔΩ το πλήρες βίντεο της εκδήλωσης.

Κεντρικός "δράστης" του Αφιερώματος ήταν ο συνθέτης και εκπαιδευτικός ΝΙΚΟΣ ΓΡΑΨΑΣ. Επειδή πολλοί αναγνώστες και φίλοι ερωτούν περί αυτού, δημοσιεύουμε ακολούθως ένα κείμενο γνωριμίας με τον δημιουργό Γράψα, τροβαδούρο Ονείρων και Πατρίδων του βίου των εσωτερικών ανθρώπων:]