e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Τρίτη 7 Φεβρουαρίου 2023

Ο Πατριάρχης των Αγίων

«Ὑπολέλειμμαι ἐγὼ μονώτατος»!

«Κύριε ἀπέμεινα τελείως μόνος μου· κανένα ἄλλο δὲν βλέπω νὰ πιστεύει στὸ ὄνομά σου»!

Πόση ἀπελπισία, πόση πικρία, πόσο παράπονο κρύβει αὐτὴ ἡ κραυγὴ τοῦ Προφήτη Ἠλία πρὸς τὸν Θεό, καθὼς παρατηροῦσε τὴ γενικὴ κατάπτωση καὶ ἀποστασία τῶν ἀνθρώπων τῆς ἐποχῆς του!

“Βαυαρική ανθοδέσμη” λόγων ευγνωμοσύνης προς τον Γερμανίας Αυγουστίνο

Σεβασμιότατο Μητροπολίτη Γερμανίας 

κ. Αυγουστίνο 

Βόννη

Μόναχο, 7 Φεβρουαρίου 2023

Σεβασμιότατε,

με τη Χάρη του Θεού συμπληρώνετε σήμερα το 85ο έτος της ηλικίας σας.

Για όλους εμάς που Σας συνοδεύουμε στη ζωή Σας από το 1972 που χειροτονηθήκατε Βοηθός Επίσκοπος της Ιεράς Μητροπόλεως Γερμανίας και ιδιαίτερα από το 1980 με την ανάληψη των καθηκόντων Σας ως Μητροπολίτη Γερμανίας μέχρι σήμερα είναι εξαιρετικά αδύνατο να απαριθμήσουμε όλοι εμείς όλες τις μεγάλες δωρεές Σας στην Ορθόδοξη Εκκλησία μας και στον απόδημο ελληνισμό της Γερμανίας.

Τηλεφωνική επικοινωνία Οικουμενικού Πατριάρχου και Πατριάρχου Αντιοχείας


Η Α. Θ. Παναγιότης ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος επικοινώνησε τηλεφωνικώς με τον Μακ. Πατριάρχη Αντιοχείας κ. Ιωάννη Ι΄, και του εξέφρασε και προφορικώς τη συμπαράσταση του Οικουμενικού Πατριαρχείου για την ανείπωτη τραγωδία που προκάλεσε ο ισχυρός σεισμός στη νοτιοανατολική Τουρκία και στη βόρεια Συρία, σε περιοχές που υπάγονται εκκλησιαστικώς στη δικαιοδοσία του Πατριαρχείου Αντιοχείας. 
        Ο Παναγιώτατος δήλωσε την προθυμία και την ετοιμότητα του Οικουμενικού Θρόνου να συνδράμει με κάθε δυνατό τρόπο στη στήριξη των Ορθοδόξων αδελφών μας, που διαβιούν στις πληγείσες περιοχές, καθώς και κάθε δοκιμαζόμενου από το σεισμό συνανθρώπου μας.

ΓΙΑΤΙ ΛΗΣΜΟΝΗΣΑΤΕ ΤΗΝ ΑΛΗΘΕΙΑ ΤΟΥ ΘΕΟΥ; Ανοιχτή επιστολή στους Επισκόπους της Ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας


Σεβασμιώτατοι!

Η επιστολή μου απευθύνεται σ’ εσάς τους Ορθόδοξους επισκόπους της Ρωσίας. Σκόπιμα αποφάσισα να μην συγκεντρώσω υπογραφές και να μην εμπλέξω οποιεσδήποτε άλλες εκκλησίες ή δημόσιες οργανώσεις, διότι δεν απευθύνομαι στο σώμα των επισκόπων γενικά, ούτε στους ηγέτες του Πατριαρχείου Μόσχας, αλλά σε καθένα από εσάς προσωπικά. Ο αποδέκτης της εν λόγω επιστολής είναι ο κάθε Ορθόδοξος Χριστιανός που βαπτίστηκε, εκάρη μοναχός, έλαβε το αξίωμα του επισκόπου και αναγνωρίζει βαθιά μέσα στην καρδιά του ότι είναι αδύνατο να διοικεί την Εκκλησία χωρίς να αγαπά τον Χριστό, να αναζητεί την αλήθεια Του υπηρετώντας τον Χριστό  κι όχι τον Καίσαρα.

15 χρόνια από την εκλογή του Αρχιεπισκόπου Ιερωνύμου στο πηδάλιο της Εκκλησίας της Ελλάδος

Δεκαπέντε χρόνια συμπληρώνονται σήμερα από την εκλογή του Αρχιεπισκόπου Ιερωνύμου στο πηδάλιο της Εκκλησίας της Ελλάδος. Ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος εξελέγη από το σώμα της Ιεραρχίας της Εκκλησίας της Ελλάδος ως Προκαθήμενός της στις 7 Φεβρουαρίου του 2008.