e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Κυριακή 30 Απριλίου 2023

Κυριακή Μυροφόρων '23, με Αρχιερατικό Συλλείτουργο, στην Αττάλεια


Το πρωί της Κυριακής των Μυροφόρων, 30 Απριλίου 2023, στον Ναό του Αλυπίου Αττάλειας, τελέσθηκε Τρισαρχιερατικό Συλλείτουργο, συλλειτουργούντων των Σεβ. Μητροπολιτών Φιλαδελφείας κ. Μελίτωνος, Πισιδίας κ. Ιώβ και του Θεοφ. Επισκόπου Κομάνων κ. Μιχαήλ, Πατριαρχικού Εξάρχου στην Ουκρανία.
        Μετά την Ευχαριστιακή Σύναξη, οι Ιεράρχες συναντήθηκαν με Ουκρανούς πρόσφυγες που βρίσκονται στην Τουρκία, ως αποτέλεσμα της ρωσικής στρατιωτικής εισβολής και είναι πλέον ενταγμένοι σε ενορίες του Οικουμενικού Πατριαρχείου στην Τουρκία.

Η Κυριακή των Μυροφόρων 2023 στη Μονή Βαλουκλή [Χρονικό εκ Φαναρίου]

Η Α.Θ. Παναγιότης, ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος προεξήρχε σήμερα, Κυριακή των Μυροφόρων, 30 Απριλίου 2023, της Πατριαρχικής και Συνοδικής Θείας Λειτουργίας, που τελέστηκε, κατά το έθος, στο Καθολικό της Ι. Πατριαρχικής και Σταυροπηγιακής Μονής Βαλουκλή, με την συμμετοχή των Σεβ. Γέροντος Δέρκων κ. Αποστόλου, Μυριοφύτου και Περιστάσεως κ. Ειρηναίου, Ικονίου κ. Θεολήπτου, Νέας Ζηλανδίας κ. Μύρωνος, Ισπανίας και Πορτογαλίας κ. Βησσαρίωνος και Προύσης κ. Ιωακείμ.

Τον θείο λόγο κήρυξε ο Σεβ. Μητροπολίτης Νεαπόλεως και Σταυρουπόλεως κ. Βαρνάβας.

Κυριακή Μυροφόρων 2023 στη Φανερωμένη Βανάτου


Πρωί Κυριακής των Μυροφόρων, 30ής Απριλίου 2023, στον Ναό της Φανερωμένης Βανάτου, η Θεία Λειτουργία, ιερουργούντος του Εφημερίου, π. Παναγιώτου Καποδίστρια, ψαλόντων δε των κ.κ. Σταματίου Ζούλα, Σπυρίδωνος Σαρατσένου και Σπυρίδωνος Δρογγίτη. Εξ αυτών ο κ. Ζούλας ομίλησε κατάλληλα προς το εκκλησίασμα. 
        Πριν την απόλυση πρωτο-εκκλησιάστηκε, 40 ημέρες μετά τη γέννησή του, ένα αγόρι της Οικογένειας Διονυσίου Γουσέτη, λαβόν το όνομα "Ιωάννης", ενώ στο τέλος έγινε 9μηνο Μνημόσυνο της μακαριστής Άννας, συζ. Ευσταθίου Αβούρη.

Κυριακή Μυροφόρων '23: Πατριαρχική και Συνοδική Λειτουργία στη Μονή Βαλουκλή [videos-photos]

Κυριακή των Μυροφόρων, 30 Απριλίου 2023, ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος, προέστη της καθιερωμένης Πατριαρχικής και Συνοδικής Θείας Λειτουργίας, στο Καθολικό της Ιεράς Πατριαρχικής και Σταυροπηγιακής Μονής Ζωοδόχου Πηγής Βαλουκλή. 
        Με τον Πατριάρχη συλλειτούργησαν οι Σεβ. Μητροπολίτες: Γέρων Δέρκων κ. Απόστολος, Μυριοφύτου και Περιστάσεως κ. Ειρηναίος, Ικονίου κ. Θεόληπτος, Ν. Ζηλανδίας κ. Μύρων, Ισπανίας και Πορτογαλίας κ. Βησσαρίων και Προύσης κ. Ιωακείμ. 
        Τον Θείο Λόγο κήρυξε ο Σεβ. Μητροπολίτης Νεαπόλεως και Σταυρουπόλεως κ. Βαρνάβας. Μετά την Θεία Λειτουργία ο Πατριάρχης ανέγνωσε Τρισάγιο στους τάφους των Πατριαρχών.

"Πλήρεις Πνεύματος αγίου και σοφίας"


“᾿Επισκέψασθε οὖν, ἀδελφοί, ἄνδρας ἐξ ὑμῶν μαρτυρουμένους ἑπτά, πλήρεις Πνεύματος ῾Αγίου καὶ σοφίας, οὓς καταστήσομεν ἐπὶ τῆς χρείας ταύτης· ἡμεῖς δὲ τῇ προσευχῇ καὶ τῇ διακονίᾳ τοῦ λόγου προσκαρτερήσομεν” (Πράξ. 6, 4-5).
“Φροντίστε, λοιπόν, ἀδελφοί, νὰ ἐκλέξετε ἀπ’ ἀνάμεσά σας ἑφτὰ ἄνδρες μὲ καλὴ φήμη, γεμάτους ἀπὸ τὴ σοφία τοῦ ῾Αγίου Πνεύματος. Θὰ ὁρίσουμε αὐτοὺς νὰ κάνουν αὐτὸ τὸ ἔργο, κι ἐμεῖς θὰ ἀφιερωθοῦμε ἀποκλειστικὰ στὴν προσευχὴ καὶ στὸ ἔργο τοῦ κηρύγματος”.

«Γυναίκες μετά μύρων θεόφρονες οπίσω σου έδραμον». Θεολογικό σχόλιο στην Κυριακή των Μυροφόρων

Του ΛΑΜΠΡΟΥ Κ. ΣΚΟΝΤΖΟΥ, Θεολόγου - Καθηγητού

Η τρίτη Κυριακή από του Πάσχα είναι αφιερωμένη στους αγίους Μυροφόρους, άνδρες και γυναίκες, οι οποίοι φρόντισαν για την ταφή του ακηράτου σώματος του Κυρίου μας. Θέλοντας έτσι  να τιμήσει την εξαιρετική αφοσίωσή τους στο Χριστό, όπως και τον ηρωισμό τους, καθ’ ότι δεν ήταν εύκολο εγχείρημα να ζητήσουν για ταφή το σώμα ενός καταδικασμένου για το κακούργημα της εσχάτης προδοσίας. Η όποια εκδήλωση συμπάθειας προς τον καταδικασμένο για τέτοιο έγκλημα, έθετε σε κίνδυνο στιγματώσεως αυτόν που θα την εκδήλωνε. Δεν ήταν δύσκολο να θεωρηθεί συνεργάτης του και να έχει την ίδια τύχη με τον νεκρό εγκληματία! 

Το θάρρος και η ψυχική δύναμη των Μυροφόρων

ΟΜΙΛΙΑ ΣΤΟ ΕΥΑΓΓΕΛΙΚΟ ΑΝΑΓΝΩΣΜΑ 

 της Κυριακής των Μυροφόρων, 30 Απριλίου 2023

(Μαρκ. ιε΄ 43- ιστ΄ 8)

Γράφει ο π. Αναστάσιος Στεριώτης 

Μεγάλο το θάρρος και η ψυχική δύναμη των Μυροφόρων! Αδύναμες και ασήμαντες γυναίκες οι ίδιες, οι οποίες έζησαν σε μια εποχή σκοτεινή, εχθρική και πολύ δύσκολη για το φύλο τους. Παρ’ όλα αυτά δεν δίστασαν και δεν πτοήθηκαν, έχοντας γίνει μάρτυρες σε τραγικά και συγκλονιστικά γεγονότα.

Καθαρή προσφορά

π. ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ ΜΠΟΚΟΥ

Οἱ ἄρχοντες τοῦ Ἰσραὴλ Ἰωσὴφ καὶ Νικόδημος, πιστοὶ μαθητὲς τοῦ Χριστοῦ, ἀλλὰ κρυφοί, «διὰ τὸν φόβον τῶν Ἰουδαίων», πραγματοποίησαν τὸ ἀδιανόητο. Τὴ στιγμὴ ποὺ οἱ φανεροὶ μαθητές, πλὴν τοῦ Ἰωάννη, οὐσιαστικὰ ἀρνήθηκαν τὸν δάσκαλό τους καὶ κρύφτηκαν καταπτοημένοι, οἱ κρυφοὶ μαθητὲς πῆραν τὸ θάρρος νὰ δράσουν φανερὰ καὶ μὲ τόλμη. Ὁ Ἰωσὴφ ζήτησε ἀπὸ τὸν Πιλάτο τὴν ἄδεια νὰ ἐνταφιάσει τὸν Χριστό, πράγμα ποὺ ἔπραξε, συνεπικουρούμενος ἀπὸ τὸν Νικόδημο καὶ τὶς Μυροφόρες, στὶς ὁποῖες πρωτοστατοῦσε ἡ Παναγία (Κυριακὴ τῶν Μυροφόρων).

Η διακονία στην Εκκλησία ["Φωνή Κυρίου", 30.4.2023]

Αγία Αργυρή: Η ένδοξη νεομάρτυς του Χριστού

Του ΛΑΜΠΡΟΥ Κ. ΣΚΟΝΤΖΟΥ,  Θεολόγου – Καθηγητή 

Στην ένδοξη χορεία των Νεομαρτύρων ξεχωριστή θέση κατέχουν οι γυναίκες Νεομάρτυρες, οι οποίες συναγωνίστηκαν επάξια τους άνδρες σε πίστη ηρωισμό και παρρησία. Μια από τις ηρωικότερες Νεομάρτυρες είναι και η αγία Νεομάρτυς Αργυρή. 

Άγιος Απόστολος Ιάκωβος Ζεβεδαίου

Του ΛΑΜΠΡΟΥ Κ. ΣΚΟΝΤΖΟΥ, Θεολόγου – Καθηγητού 

Στον κύκλο των δώδεκα μαθητών του Χριστού υπήρχε και ένας στενότερος κύκλος τριών μαθητών, του Πέτρου, του Ιακώβου και του Ιωάννου. Αυτοί οι τρείς βρισκόταν πιο κοντά στον Κύριο και απολάμβαναν περισσότερο της εμπιστοσύνης Του. Ένας λοιπόν από αυτούς ήταν ο απόστολος Ιάκωβος.

Άγιος Ιγνάτιος (Μπριαντσιανίνωφ), Επίσκοπος Σταυρουπόλεως

Του ΛΑΜΠΡΟΥ Κ. ΣΚΟΝΤΖΟΥ, Θεολόγου – Καθηγητού

Η ρωσική Ορθοδοξία εμπλούτισε το αγιολόγιο της Εκκλησίας μας με μυριάδες αγίους. Την πρωτοπορία έχουν οι άγιοι Επίσκοποι, οι οποίοι αναδείχτηκαν, σε αγιότητα και εκκλησιαστικό φρόνημα, εφάμιλλοι των αγίων Πατέρων της αρχαίας Εκκλησίας. Ένας από αυτούς υπήρξε και ο άγιος Ιγνάτιος Μπριαντσιανίνωφ, Επίσκοπος Σταυρουπόλεως, ένας ακούραστος και ζηλωτής ποιμένας.