e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Κυριακή 27 Αυγούστου 2023

Κυριακάτικη Λειτουργία και τιμή προς τον Άγιο Φανούριο στην Παναγούλα Βανάτου

Η μορφή του Αγίου Φανουρίου σε μια από τις Φανουρόπιτες, στο Βανάτο Ζακύνθου, 27.8.2023. Ποίημα Διονυσίας Ζαρκάδη.


Πρωί Κυριακής ΙΒ΄ Ματθαίου, 27η Αυγούστου 2023, ημέρα μνήμης του Αγίου Φανουρίου, έλαβε χώραν Ευχαριστιακή Σύναξη στην Παναγούλα Βανάτου και ευλογήθηκαν οι καθιερωμένες Φανουρόπιτες, δείγμα ευλάβειας των πιστών που τις προσκόμισαν.

Τον ιερουργό Εφημέριο, π. Παναγιώτη Καποδίστρια, πλαισίωσαν από του ψαλτηρίου οι κ.κ. Σταμάτιος Ζούλας, Ιωάννης Καραβάνης, Σπυρίδων Δρογγίτης και Σπυρίδων Σαρατσένος. Εξ αυτών ο κ. Ζούλας, έγκριτος Μάστερ Θεολογίας, ομίλησε απ' άμβωνος σχετικά με την φανέρωση του Αγίου Φανουρίου και πώς διαδόθηκε η ιδιαίτερη αγάπη του λαού προς τη χάρη Του.

Κίεβο: Αγρυπνία της παραμονής Κοιμήσεως της Θεοτόκου στη Λαύρα των Σπηλαίων [photos]

Την παραμονή της εορτής της Κοιμήσεως της Θεοτόκου, 27 Αυγούστου 2023, ο Μακαριώτατος Μητροπολίτης Κιέβου και πάσης Ουκρανίας κ . Επιφάνιος προέστη της κατανυκτικής αγρυπνίας στον Καθεδρικό Ναό της Κοιμήσεως της Άνω Λαύρας.

Παράκληση προς τον Άγιο Φανούριο στο φερώνυμο Παρεκκλήσιο πόλεως Ζακύνθου


Το εσπέρας της Κυριακής, 27ης Αυγούστου 2023, εψάλη Παρακλητικός Κανόνας προς τιμήν του Αγίου Φανουρίου, στον εν τη πόλει της Ζακύνθου φερώνυμο Ναό, παρεκκλήσιο της Ενορίας Θείας Αναλήψεως. Στο τέλος ευλογήθηκαν οι καθιερωμένες Φανουρόπιτες.
[Φωτογραφίες: Ιωάννης Παπαδάτος]

Κωνσταντινούπολη: Η εορτή του Αγίου Φανουρίου στην Μεγαλώνυμο Κοινότητα Σταυροδρομίου

Την Κυριακή, 27 Αυγούστου 2023, εορτή του Αγίου Φανουρίου, τελέστηκαν Θείες Λειτουργίες στην Μεγαλώνυμο Κοινότητα Σταυροδρομίου.

Σε Φινλανδία και Εσθονία ο Οικουμενικός Πατριάρχης τον Σεπτέμβριο

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος θα επισκεφθεί τη Φινλανδία από τις 8 έως τις 12 Σεπτεμβρίου 2023 για να τιμήσει με την παρουσία του τις εορταστικές εκδηλώσεις για την εκατονταετηρίδα της Ορθόδοξης Εκκλησίας της Φινλανδίας ως αυτόνομης εκκλησίας.

Πρόγραμμα εορτασμού της Ινδίκτου στο Οικουμενικό Πατριαρχείο

Την Παρασκευή, 1 Σεπτεμβρίου 2023, θα τελεστεί στον πάνσεπτο Πατριαρχικό Ναό στο Φανάρι η Εορτή της Ινδίκτου και η Ι. Σύναξις προς τιμήν και μνήμην της Παναγίας της Παμμακαρίστου, της οποίας η αρχαία ιερά Εικόνα θησαυρίζεται στον Πατριαρχικό Ναό.

Κωνσταντινούπολη: Η εορτή του Αγίου Φανουρίου στον Άγιο Στέφανο Γεσήλκιοϊ

Εν πληθούση εκκλησία και με κατάνυξη, εορτάσθηκε η μνήμη του Αγίου Ιερομάρτυρος Φανουρίου του Νεοφανούς στον Ιερό Ναό του Αγίου Στεφάνου στην ομώνυμη Κοινότητα στο Γεσήλκιοϊ της Πόλεως.

Η εορτή του Αγίου Φανουρίου στην Αγία Ευφημία Χαλκηδόνος

Με λαμπρότητα εορτάστηκε η μνήμη του Αγίου Μεγαλομάρτυρος Φανουρίου του Νεοφανούς στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό της Αγίας Ευφημίας Χαλκηδόνος, καθώς στον νάρθηκα υπάρχει αφιερωμένη παλαιά εικόνα.

Ο Πατριάρχης Αλεξανδρείας στη γενέτειρά του

«Ταπεινός προσκυνητής», όπως ανέφερε ο Μακ. Πάπας και Πατριάρχης Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής κ.κ. Θεόδωρος Β΄, στην πατρογονική εστία, την γενέτειρα του μακαριστού πατρός του, Μιχαήλ, τα Χορευτιανά Κισάμου. Προσκύνησε τον Ι. Ναό του Αγίου Γεωργίου, προσευχήθηκε και τέλεσε Τρισάγιο επί του τάφου του μακαριστού πατρός του, Μιχαήλ, προσευχόμενος και δια την ανάπαυση των ψυχών και άλλων οικογενών που αναπαύονται εις το αυτό κοιμητήριο.

Εορτή του Αγίου Φανουρίου στο Νιχώρι του Βοσπόρου

Την Κυριακή, 27 Αυγούστου2023, ημέρα κατά την οποία η Αγία μας Εκκλησία εόρτασε την μνήμη του Αγίου ενδόξου Μάρτυρος Φανουρίου του νεοφανούς και θαυματουργού, τελέστηκε ο Όρθρος και η Θεία Λειτουργία στον Ιερό Ναό της Παναγίας Κουμαριωτίσσης, στην Κοινότητα Νεοχωρίου του Βοσπόρου, με τη συμμετοχή αρκετών ενοριτών και προσκυνητών, οι οποίοι προσέφεραν τις καθιερωμένες πίτες προς τον τιμώμενο Άγιο. Προ της απολύσεως της Θείας Λειτουργίας, οι Ιεροψάλτες, μαζί με τους εκκλησιαζόμενους, έψαλαν από κοινού το απολυτίκιο του Αγίου και στη συνέχεια ο Ιερατικώς Προϊστάμενος του Ναού τέλεσε δέηση, μνημονεύοντας τα ονόματα των εθελοντών και εθελοντριών, των συμπροσευχομένων και των οικείων τους και ευλόγησε τις προσφερθείσες πίτες.

Κυριακή ΙΒ΄ Ματθαίου, 27.8.23, στο Φανάρι

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος παρέστη σήμερα, Κυριακή 27 Αυγούστου 2023, συμπροσευχόμενος από του Ιερού Βήματος, κατά την Θεία Λειτουργία που τελέστηκε στον Πατριαρχικό Ναό του Αγίου Γεωργίου στο Φανάρι, χοροστατούντος του Σεβ. Μητροπολίτου Μυριοφύτου και Περιστάσεως κ. Ειρηναίου.

Φωτογραφίες: Yani Kayakoparan

Αυστραλία: Ο Επίσκοπος Σωζοπόλεως στον Ναό Κοιμήσεως της Θεοτόκου Morwell

Την Κυριακή, 27 Αυγούστου 2023, ο Θεοφ. Επίσκοπος Σωζοπόλεως κ. Κυριακός, Αρχιεπισκοπικός Επίτροπος Μελβούρνης, επισκέφθηκε την Ενορία – Κοινότητα Κοιμήσεως της Θεοτόκου στην κωμόπολη Morwell της περιοχής Gippsland, στη νοτιοανατολική Βικτώρια.

Ο Θεοφιλέστατος χοροστάτησε στην Ακολουθία του Όρθρου και προεξήρχε της Θείας Λειτουργίας, ενώ στο τέλος μίλησε στα μέλη της ελληνορθόδοξης κοινότητας και τους μετέφερε την αγάπη και τις ευχές του Ποιμενάρχου τους, Σεβ. Αρχιεπισκόπου Αυστραλίας κ. Μακαρίου.

Όμιλος προσκυνητών από τη Μητρόπολη Νεαπόλεως και Σταυρουπόλεως στη Χαλκηδόνα

Στα πλαίσια των προσκυνηματικών εκδρομών και δράσεων, όμιλος πενήντα προσκυνητών από την Ιερά Μητρόπολη Νεαπόλεως και Σταυρουπόλεως και συγκεκριμένα από την ενορία των Αγίων Θεοδώρων Συκεών επισκέφθηκε την Βασιλίδα των Πόλεων, την Πόλη του Θρύλου και της Ιστορίας.

Άγιος Μεγαλομάρτυς Φανούριος ο θαυματουργός

Του ΛΑΜΠΡΟΥ Κ. ΣΚΟΝΤΖΟΥ, Θεολόγου – Καθηγητού

Κάποιοι άγιοι της Εκκλησίας μας απολαμβάνουν ιδιαίτερης τιμής από τους πιστούς. Θεωρούνται δημοφιλείς, διότι τους αισθάνεται ο λαός κοντά του και αρωγούς στα προβλήματά του. Ένας από τους πλέον δημοφιλείς αγίους είναι και ο άγιος Φανούριος ο Μεγαλομάρτυς και Θαυματουργός.

"Παρέδωκα ὃ καὶ παρέλαβον"

"Παρέδωκα γὰρ ὑμῖν ἐν πρώτοις, ὃ καὶ παρέλαβον, ὅτι Χριστὸς ἀπέθανεν ὑπὲρ τῶν ἁμαρτιῶν ἡμῶν κατὰ τὰς γραφάς, καὶ ὅτι ἐτάφη, καὶ ὅτι ἐγήγερται τῇ ἡμέρᾳ τῇ τρίτῃ κατὰ τὰς γραφάς, καὶ ὅτι ὤφθη Κηφᾷ, εἶτα τοῖς δώδεκα”  (Α΄Κορ. 15,  3-5)

“Σας παρέδωσα τη διδασκαλία που είχα κι εγώ παραλάβει και που έχει πρωταρχική σημασία: ότι δηλαδή ο Χριστός πέθανε, σύμφωνα με τις Γραφές, για τις αμαρτίες μας· ότι ενταφιάστηκε και ότι, σύμφωνα με τις Γραφές αναστήθηκε την τρίτη ημέρα και ότι εμφανίστηκε στον Κηφά, έπειτα στους Δώδεκα”.

Ομιλία Μητροπολίτου Σουηδίας στην Κυριακή ΙΒ΄ Ματθαίου


Ομιλία Σεβ. Μητροπολίτου Σουηδίας κ. Κλεόπα στην Κυριακή ΙΒ΄ Ματθαίου

Καθεδρικός Ναός Αγίου Γεωργίου Στοκχόλμης
27 Αυγούστου 2023

Πανοσιολογιώτατε,
Μουσικολογιώτατοι,
Αγαπητοί μου Αδελφοί,

Το μεγάλο «ναι» ή το μεγάλο «όχι»

 ΟΜΙΛΙΑ ΣΤΟ ΕΥΑΓΓΕΛΙΚΟ ΑΝΑΓΝΩΣΜΑ

ΚΥΡΙΑΚΗΣ ΙΒ΄ ΜΑΤΘΑΙΟΥ

27 Αυγούστου 2023

(Ματθ. ιθ΄ 16-26)

Γράφει ο π. Αναστάσιος Στεριώτης

Πολλές φορές όλοι μας στη ζωή καλούμαστε να πούμε το μεγάλο «ναι» ή το μεγάλο «όχι». Καλούμαστε να επιλέξουμε μεταξύ δύο ή και περισσότερων δρόμων, τον καλύτερο και, κατά την κρίση μας, τον ορθότερο.

Θέλω να ζήσω

π. Δημητρίου Μπόκου

Ἕνας νεαρὸς πλούσιος πλησίασε τὸν Χριστὸ καὶ τὸν ρώτησε τί καλὸ πρέπει νὰ κάνει γιὰ νὰ εἰσέλθει στὴν αἰώνια ζωή. Ὁ Χριστὸς τοῦ εἶπε νὰ φυλάττει τὶς ἐντολὲς τοῦ Θεοῦ. «Οὐ φονεύσεις, οὐ μοιχεύσεις, οὐ κλέψεις, οὐ ψευδομαρτυρήσεις, τίμα τὸν πατέρα καὶ τὴν μητέρα καὶ ἀγαπήσεις τὸν πλησίον σου ὡς σεαυτόν» (Κυριακὴ ΙΒ΄ Ματθαίου). 

Το Ευαγγέλιο οδηγός μας ["Φωνή Κυρίου", 27.8.2023]