e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Πέμπτη 14 Δεκεμβρίου 2023

Φανάρι: Άγγελμα υπογραφής Πράξεων Αγιοκατατάξεων τριών Αγίων

Ἀνακοινοῦται, ὅτι ἐπί τῇ ἑορτῇ τοῦ Ἁγίου Μάρτυρος Σεβαστιανοῦ, ἡ Α. Θ. Παναγιότης, ὁ Πατριάρχης, θά χοροστατήσῃ ἐν τῷ Πανσέπτῳ Πατριαρχικῷ Ναῷ, κατά τήν Θείαν Λειτουργίαν, τήν Δευτέραν, 18ην  Δεκεμβρίου, καί ὥραν 9:30 π. μ.. 

Άγγελμα για τον εορτασμό της Αγίας Θεοφανούς της Βασιλίσσης στο Φανάρι

Ἀνακοινοῦται, ὅτι ἐπί τῇ ἑορτῇ τῆς Ὁσίας Μητρός ἡμῶν Θεοφανοῦς τῆς Βασιλίσσης, ἧς τό ἱερόν Λείψανον φυλάσσεται ἐν τῷ Π. Πατριαρχικῷ Ναῷ, τελεσθήσονται ἐν αὐτῷ τήν μέν παραμονήν, Παρασκευήν, 15ην Δεκεμβρίου, καί ὥραν 4:30 μ.μ. πανηγυρικός ἑσπερινός χοροστατοῦντος τοῦ Σεβ. Μητροπολίτου Κυδωνιῶν κ. Ἀθηναγόρου, τήν δέ ἑπομένην, ἡμέραν τῆς ἑορτῆς, Σάββατον, 16ην ἰδίου, ἡ Θεία Λειτουργία ἱερουργοῦντος τοῦ αὐτοῦ Ἀρχιερέως.

Τό ἱερόν Λείψανον τῆς Ἁγίας θά εἶναι ἐκτεθειμένον ἐν τῷ Σωλέᾳ εἰς προσκύνησιν ὑπό τῶν εὐλαβῶν Χριστιανῶν.

Κέρκυρα: Εόρτια Εσπέρια τιμώντας τον Άγ. Ελευθέριο στον φερώνυμο Ναό της πόλης [live]


Εσπέρας 14ης Δεκεμβρίου 2023, στον πανηγυρίζοντα Ναό του Αγίου Ελευθερίου πόλεως Κερκύρας, τιμώντας τον Άγιο Ιερομάρτυρα Ελευθέριο. Προεστός του εόρτιου Εσπερινού είναι ο Πρωτοπρεσβύτερος Θεμιστοκλής Μουρτζανός, Γενικός Αρχιερατικός Επίτροπος Ι. Μ. Κερκύρας, ο οποίος μάλιστα έχει και την ευθύνη της ομιλίας προς το εκκλησίασμα. Πάντα τα δέοντα έχει φροντίσει ο άξιος Εφημέριος, Πρωτοπρεσβύτερος Δημήτριος Κοσκινάς.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΛΟΥΘΩΣ ΤΗΝ ΑΠΕΥΘΕΙΑΣ ΜΕΤΑΔΟΣΗ: 

Πανήγυρις Αγίου Ανδρέου στο Βατοπαιδινό Μετόχι του Γαλατά ΚΠόλεως

Με ιεροπρέπεια και σεμνότητα τιμήθηκε, κατά το Ιουλιανό ημερολόγιο, την Τετάρτη 13 Δεκεμβρίου 2023, η μνήμη του Αγίου Αποστόλου Ανδρέα του Πρωτοκλήτου στο Βατοπαιδινό Μετόχι του Γαλατά. Κατά την ημέρα αυτή πανηγυρίζει η ρωσόφωνη παροικία της Πόλεως, η οποία εξυπηρείται λειτουργικά και πνευματικά από τους Ιερείς του συγκεκριμένου Μετοχίου.

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης στο Παγκόσμιο Φόρουμ του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες

Στο καθήκον κάθε Χριστιανού να αγαπά και να μεριμνά για τον πλησίον του αναφέρθηκε η Α.Θ. Παναγιότης ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος, στην ομιλία του στο Παγκόσμιο Φόρουμ για τους Πρόσφυγες, που διοργανώνεται στη Γενεύη από την Ύπατη Αρμοστεία των Ηνωμένων Εθνών για τους Πρόσφυγες (UNHCR, the UN Refugee Agency) και την Ελβετική Κυβέρνηση, από χθες, Τετάρτη, μέχρι και αύριο, Παρασκευή, 15 Δεκεμβρίου 2023.

Bollettino di San Nicola | calendario 2024


Σήμερα λάβαμε, εδώ στο "Νυχθημερόν", από καλό φίλο, το "Bolletino di San Nicola | calendario 2024", νέα έκδοση της Βασιλικής του Αγίου Νικολάου Μπάρι. Πριν από το ημερολόγιο και την λεπτομερή αναφορά σε καθολικές εορτές, υπάρχουν καλογραμμένες και ευσύνοπτες μελέτες για τον Άγιο τον εκ Μυρέων. Η έκδοση διανθίζεται με εκφραστικές φωτογραφίες.

Στοκχόλμη: Δοξολογία επί τη αφίξει Επιφανίου Κιέβου στη Μητρόπολη Σουηδίας [photos]

Στις 13 Δεκεμβρίου 2023, συνεχίστηκε στην πρωτεύουσα της Σουηδίας, Στοκχόλμη, το πρόγραμμα της επίσκεψης του Προκαθήμενου της Ορθόδοξης Εκκλησίας της Ουκρανίας Μακαριωτάτου Μητροπολίτη κ. Επιφανίου και άλλων προσκεκλημένων από την Ουκρανία στη Σουηδία.

Άγιοι Μάρτυρες Θύρσος, Λεύκιος και Καλλίνικος

Του ΛΑΜΠΡΟΥ Κ. ΣΚΟΝΤΖΟΥ, Θεολόγου - Καθηγητού

Οι Μάρτυρες της Εκκλησίας μας αποτελούν μέγα νέφος. Κανείς δεν γνωρίζει τον πραγματικό τους αριθμό, πολλώ δε μάλλον όλα τα ονόματά του. Μας διασώθηκαν τα ονόματα και το μαρτύριο τους μέρος αυτών. Ένας από αυτούς τους καλλίνικους Μάρτυρες είναι και ο άγιος Θύρσος, ο οποίος έχυσε τα αίμα του για το Χριστό.

Παρουσίαση του βιβλίου του Σταύρου Γιωλτζόγλου για την Ομογενειακή Παιδεία [video-photos]

Την Τετάρτη 13 Δεκεμβρίου 2023 στο Πνευματικό Κέντρο Κωνσταντινουπολιτών στους Αμπελόκηπους, στην Αθήνα, παρουσιάστηκε το βιβλίο του Σταύρου Χ. Γιωλτζόγλου «Ομογενειακή παιδεία σε Κωνσταντινούπολη και Ίμβρο – Τα ρωμαίικα σχολεία στον 21ο αιώνα» (Εκδόσεις Καλειδοσκόπιο).