e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Δευτέρα 18 Δεκεμβρίου 2023

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης στην παρουσίαση του νέου βιβλίου του Αρχιεπισκόπου Αυστραλίας

Η Α. Θ. Παναγιότης ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος, τη Δευτέρα, 18 Δεκεμβρίου 2023, το απόγευμα, παρέστη στην εκδήλωση παρουσίασης του νέου βιβλίου του Σεβ. Αρχιεπισκόπου Αυστραλίας κ. Μακαρίου, υπό τον τίτλο: «Το Οικουμενικόν Πατριαρχείον Εκκλησία άρχουσα και πάσχουσα», που πραγματοποιήθηκε στο Σισμανόγλειο Μέγαρο της Πόλεως.

Βαρθολομαίος: "Ἐμεῖς πορευόμεθα διά μέσου τοῦ δράματος τῆς ἱστορίας μέ στόχον τήν Ἀνάστασιν"

Ὁμιλία τῆς Α. Θ. Παναγιότητος τοῦ Οἰκουμενικοῦ Πατριάρχου κ. κ. Βαρθολομαίου κατά τήν Ἀκολουθίαν τελετῆς ὑπογραφῆς τῆς Πατριαρχικῆς καί Συνοδικῆς Πράξεως ἐντάξεως Ἁγίων εἰς τό Ἑορτολόγιον τῆς Ἐκκλησίας 

(Φανάριον, 18 Δεκεμβρίου 2023)

Βαρθολομαίος: “Θα συνεχίσωμεν εδραίοι την ταπεινήν διακονίαν μας, φυλάσσοντες Θερμοπύλας, δι᾽ όσον χρόνον θέλει ο Θεός”

Την διαβεβαίωση ότι θα συνεχίσει εδραίος τη διακονία του, φυλάσσοντας Θερμοπύλες, “δι᾽ όσον χρόνον θέλει ο Θεός”, έδωσε η Α.Θ. Παναγιότης ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος, ο οποίος εόρτασε την 50ή επέτειο από την εκλογή του σε Επίσκοπο (Μητροπολίτη Φιλαδελφείας), τονίζοντας ότι “εις Εκείνον χρεωστούμεν τα πάντα! Εκείνον διακονούμεν και λατρεύομεν! Εις Εκείνον εμπιστευόμεθα και τα μελλούμενα… «Γενηθήτω το θέλημά Του», νυν και αεί!”

Μέγας Αρχιδιάκονος του Οικουμενικού Πατριαρχείου ορίσθηκε ο π. Αλέξανδρος Κούτσης εκ Ζακύνθου


Κείμενο: π. Παναγιώτης Καποδίστριας

Κατά τις σημερινές προαγωγές της εν Φαναρίω Πατριαρχικής Αυλής, ο μέχρι τούδε Δευτερεύων Διάκονος, Πανοσιολογιώτατος Αλέξανδρος, ο οποίος εκτελούσε μέχρι τώρα χρέη Μεγάλου Αρχιδιακόνου, ανήλθε κι επίσημα στην περίοπτη και επίζηλη θέση του Μεγάλου Αρχιδιακόνου της Μεγάλης του Χριστού Εκκλησίας, με απόφαση του Παναγιωτάτου Οικουμενικού Πατριάρχου κ.κ. Βαρθολομαίου.

Προαγωγές στην Πατριαρχική Αυλή και την Αρχιγραμματεία


Σε ανακατατάξεις και προαγωγές στην Πατριαρχική Αυλή και στην Αρχιγραμματεία, προχώρησε σήμερα (18-12-2023) ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος, μετά την εκλογή του Μ. Πρωτοσυγκέλλου κ. Θεοδώρου, σε Μητροπολίτη Σελευκείας.

Παρουσίαση βιβλίου Αρχιεπισκόπου Αυστραλίας «Το Οικουμενικόν Πατριαρχείον. Εκκλησία Άρχουσα και Πάσχουσα» [video]

Στην αίθουσα τελετών του Ελληνικού Προξενείου (Σισμανόγλειο Μέγαρο) της Πόλης, πραγματοποιήθηκε απόψε, Δευτέρα 18 Δεκεμβρίου 2023, η πρώτη επίσημη βιβλιοπαρουσίαση του νέου θεολογικού συγγράμματος του Σεβ. Αρχιεπισκόπου Αυστραλίας κ. Μακαρίου με τίτλο: «Το Οικουμενικόν Πατριαρχείον – Εκκλησία Άρχουσα και Πάσχουσα», παρουσία του Οικουμενικού Πατριάρχου κ.κ. Βαρθολομαίου.

Μητροπολίτης Σελευκείας εξελέγη ο Μέγας Πρωτοσύγκελλος Θεόδωρος. Μέγα Μήνυμα [video]

Ο Μέγας Πρωτοσύγκελλος του Οικουμενικού Πατριαρχείου, κ. Θεόδωρος, εξελέγη σήμερα, 18.12.2023, παμψηφεί, από την Αγία και Ιερά Σύνοδο, Μητροπολίτης Σελευκείας.

ΔΕΙΤΕ ΤΟ ΒΙΝΤΕΟ ΤΟΥ ΜΕΓΑΛΟΥ ΜΗΝΥΜΑΤΟΣ:

Ζάκυνθος: 2η ημέρα εορτών Αγίου Διονυσίου, με χειροτονία Διακόνου [60 photos-video]


Πρωί 18ης Δεκεμβρίου 2023, 2ης ημέρας των εορτών της μνήμης του Αγίου Διονυσίου, στον Ναό του Πολιούχου, τελέσθηκε Αρχιερατική Λειτουργία, προεστώτος του Σεβ. Μητροπολίτου Ζακύνθου κ. Διονυσίου Δ΄. 
        Κατ' αυτήν έγινε η χειροτονία σε Διάκονο του κ. Διονυσίου Γιατρά, ορμωμένου από τις Βολίμες Ζακύνθου και αποφοίτου Εκκλησιαστικού Λυκείου. Ο Ποιμενάρχης, στην ομιλία του, νουθέτησε κατάλληλα τον χειροτονούμενο.

Ο Άγιος Διονύσιος ο εν Ζακύνθω ευλόγησε την Ζάμπια

Ευλογημένες στιγμές έζησαν οι πιστοί της Ορθόδοξης Κοινότητας του ιεραποστολικού Κέντρου Αγίου Βασιλείου, στην Ιερά Μητρόπολη Ζάμπιας.

Νικόλαος Κουτούζης (1741-1813): Ιδιόρρυθμος άνθρωπος και παπάς. Αξιομνημόνευτος σατιρικός ποιητής και ζωγράφος

[Το κείμενο που ακολουθεί αποτελεί συνεισφορά του γράψαντος στο Ημερολόγιο τοίχου 2024 της Χορωδίας Ζακύνθου "Η Φανερωμένη", το οποίο είναι αφιερωμένο στους Ποιητές και τους Λογίους της Ζακύνθου.]

Φανάρι live: Εορτή Αγ. Σεβαστιανού - 50χρονα Aρχιερωσύνης Βαρθολομαίου - Υπογραφή Aγιοκατατάξεων

18.12.2023. Πατριαρχική χοροστασία στον Πατριαρχικό Ναό του Αγίου Γεωργίου στο Φανάρι για την εορτή του Αγίου Σεβαστιανού και την 50ή επέτειο από την εκλογή του Οικουμενικού Πατριάρχου Βαρθολομαίου σε Επίσκοπο (Μητροπολίτη Φιλαδελφείας).

ΔΕΙΤΕ ΤΗΝ ΑΠΕΥΘΕΙΑΣ ΜΕΤΑΔΟΣΗ: