e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Τρίτη 19 Δεκεμβρίου 2023

Η Πατριαρχική Ακαδημία Κρήτης για την εκλογή του Μητροπολίτου Σελευκείας Θεοδώρου

Στις 18 Δεκεμβρίου, η Α.Θ.Π. ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος, με την περί Αυτόν Αγία και Ιερά Σύνοδο, εξέλεξαν τον Καθηγητή της Πατριαρχικής Ανωτάτης Εκκλησιαστικής Ακαδημίας Κρήτης, Μέγα Πρωτοσύγκελλο του Οικουμενικού Πατριαρχείου κ. Θεόδωρο, παμψηφεί Μητροπολίτη Σελευκείας.

Η πανανθρώπινη προσμονή της Ενανθρωπήσεως του Θεού

Του ΛΑΜΠΡΟΥ Κ. ΣΚΟΝΤΖΟΥ, Θεολόγου – Καθηγητού 

Η Ενανθρώπηση του Θεού Λόγου αποτελεί το μέγιστο γεγονός της ανθρώπινης ιστορίας. Ένα γεγονός το οποίο άλλαξε κυριολεκτικά τη ροή των ιστορικών πραγμάτων και το οποίο χώρισε την ανθρώπινη ιστορία στα δύο, σε προ Χριστού και μετά Χριστόν εποχή. Η Γέννηση του Θεανθρώπου αποτελεί το σημείο μηδέν, σηματοδοτώντας την οριστική δύση του παλιού κόσμου, του πεπαλαιωμένου, του παρηκμασμένου και την ανατολή του νέου, του ανακαινισμένου, του έχοντος δυναμική και προοπτική.  

150 χρόνια Ελληνισμός στο Κάρδιφ της Ουαλίας


Μια σημαντική επέτειο εορτάζει φέτος (2023) η ιστορική Ελληνορθόδοξη Κοινότητα Αγίου Νικολάου στο Κάρδιφ της Ουαλίας. Είναι τα 150 χρόνια από την ίδρυσή της.

Επίσκεψη του Υπουργού Εθνικής Αμύνης της Ελλάδος στον Πατριάρχη Αλεξανδρείας

Επίσκεψη στην Πατριαρχική Καθέδρα Αλεξανδρείας πραγματοποίησε την Τρίτη, 19η Δεκεμβρίου 2023, ο Εξοχώτατος κ. Νικόλαος Δένδιας, Υπουργός Εθνικής Αμύνης της Ελλάδος. 

Μην Δεκέμβριος

"Μην Δεκέμβριος, έχων ημέρας 31'. Η ήμερα έχει ώρας 9', η δε νύξ ώρας 15' ", διαβάζουμε στο Μηναίο, ήδη από την πρώτη ημέρα του Δεκεμβρίου. Είναι λοιπόν, ο μήνας με τις λιγότερες ώρες φωτός και από την άλλη, περιμένουμε σε λίγες μέρες να ζήσουμε την μεγαλύτερη -σε διάρκεια- νύχτα του έτους. Καθώς, λοιπόν, ο ήλιος δύει καθημερινά νωρίτερα και οι άνθρωποι αποσύρονται όλο και πιο γρήγορα στις εστίες τους, ο νους μας τρέχει στα μοναχικά άτομα, τα οποία βιώνουν ένα ιδιαίτερο "πανδημικό φαινόμενο", μια άλλη μάστιγα της εποχής, την δυσκολία της μοναξιάς. 

Η ΤΙΜΩΡΙΑ {χριστουγεννιάτικο διήγημα}

Του π. Δημητρίου Μπόκου

«… η αμαρτία αποτελεσθείσα αποκύει θάνατον» (Ιακ. 1, 15)

Η φωτιά έτριξε και σπίθες κόκκινες γέμισαν τον αέρα, καθώς ο γέρος συδαύλισε τα κάρβουνα και έριξε το τελευταίο κούτσουρο στο τζάκι. Έξω το σούρουπο άπλωνε γοργά την παγερή του μουντάδα, αν και η ασπράδα του χιονιού πάλευε να παρατείνει την ψευδαίσθηση πως η μέρα κρατούσε ακόμα.

Patriarchal Encyclical for Christmas (2023)

+ B A R T H O L O M E W

By God’s Mercy, Archbishop of Constantinople-New Rome
and Ecumenical Patriarch to All the Plenitude of the Church
Grace, Mercy, and Peace from the Saviour Christ Born in Bethlehem

Most honorable brother hierarchs,

Beloved children in the Lord,

Πατριαρχική Απόδειξις επί τοις Χριστουγέννοις (2023)

+ Β Α Ρ Θ Ο Λ Ο Μ Α Ι Ο Σ

ΕΛΕῼ ΘΕΟΥ ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΕΩΣ – ΝΕΑΣ ΡΩΜΗΣ 

ΚΑΙ ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΟΣ ΠΑΤΡΙΑΡΧΗΣ

ΠΑΝΤΙ Τῼ ΠΛΗΡΩΜΑΤΙ ΤΗΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ

ΧΑΡΙΝ, ΕΛΕΟΣ ΚΑΙ ΕΙΡΗΝΗΝ 

ΠΑΡΑ ΤΟΥ ΕΝ ΒΗΘΛΕΕΜ ΓΕΝΝΗΘΕΝΤΟΣ ΣΩΤΗΡΟΣ ΧΡΙΣΤΟΥ

Τιμιώτατοι ἐν Χριστῷ ἀδελφοί Ἱεράρχαι καί πεφιλημένα τέκνα,

Προσκυνητές από την Πάτρα και τα Δωδεκάνησα στην Θεολογική Σχολή της Χάλκης

Την Ιερά Θεολογική Σχολή της Χάλκης επισκέφθηκε χθες, Δευτέρα 18 Δεκεμβρίου 2023, πολυπληθής όμιλος εκατοντάδων προσκυνητών από την Πάτρα, οι οποίοι μαζί τον Ποιμενάρχη τους βρίσκονται στην Πόλη για την επίσημη τελετή αγιοκατατάξεως του Οσίου Γερβασίου. Οι προσκυνητές έγιναν δεκτοί στο Μέγα Συνοδικό της Σχολής από τον Καθηγούμενο, Θεοφιλέστατο Επίσκοπο Αραβισσού κ. Κασσιανό, ο οποίος τους καλωσόρισε αναφερόμενος στην ιστορία της Θεολογικής Σχολής, αλλά και στον νέο Άγιο της Εκκλησίας μας, Όσιο Γερβάσιο. Ακολούθως, οι επισκέπτες προσκύνησαν στο ναΰδριο της Σχολής, ενώ ξεναγήθηκαν στις αίθουσες διδασκαλίας και τους λοιπούς χώρους της.

Ζάκυνθος, 19.12.23: "Μπασίματα" Αγίου Διονυσίου. Αρχιερατικό Συλλείτουργο και Λιτή [70 photos + video]


Πρωί 19ης Δεκεμβρίου 2023, 401 χρόνια μετά την κοίμηση του εν αγίοις Πατρός Διονυσίου, αρχιεπισκόπου Αιγίνης, του θαυματουργού, στη Μονή Του εν Ζακύνθω. 

Πατριαρχικό Τρισάγιο για τον μακαριστό Μητροπολίτη Μαντινείας και Κυνουρίας [photos-video]


Η Α.Θ. Παναγιότης ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος, πληροφορηθείς την κοίμηση του μακαριστού Μητροπολίτου Μαντινείας και Κυνουρίας κυρού Αλεξάνδρου, ενθέρμου υποστηρικτού των ευθυνών και δικαίων της Μητρός Εκκλησίας, τέλεσε στον Πάνσεπτο Πατριαρχικό Ναό, σήμερα, Τρίτη, 19 Δεκεμβρίου 2023, Τρισάγιο υπέρ αναπαύσεως της ψυχής αυτού, περιστοιχούμενος από τους Σεβασμιωτάτους Συνοδικούς Παρέδρους και κληρικούς της Πατριαρχικής Αυλής.

Ανακοινωθέν για τις εργασίες της Αγίας και Ιεράς Συνόδου (18.12.2023)

Τήν 18ην Δεκεμβρίου 2023, συνῆλθεν ὑπό την Προεδρίαν τῆς Α. Θ. Παναγιότητος, τοῦ Οἰκουμενικοῦ Πατριάρχου κ. κ. Βαρθολομαίου, ἡ Ἁγία καί Ἱερά Σύνοδος, εἰς τήν πρώτην αὐτῆς συνεδρίαν τοῦ τρέχοντος μηνός.

Εξεδήμησε προς Κύριον ο Μητροπολίτης Μαντινείας και Κυνουρίας Αλέξανδρος


Εξεδήμησε προς Κύριον σήμερα, 19.12.2023, ο Μητροπολίτης Μαντινείας και Κυνουρίας Αλέξανδρος, σε ηλικία 87 ετών, μετά από επώδυνη ασθένεια. 

Ζάκυνθος live: Αρχιερατικό Συλλείτουργο για τα "Μπασίματα" του Αγίου Διονυσίου

Πρωί 19ης Δεκεμβρίου 2023, στο Καθολικό της Μονής Στροφάδων και Αγίου Διονυσίου πόλεως Ζακύνθου, τελείται Αρχιερατικό Συλλείτουργο επί τη αποδόσει του τριημέρου εορτασμού της μνήμης του Πολιούχου Αγίου Διονυσίου.

ΔΕΙΤΕ ΤΗΝ ΑΠΕΥΘΕΙΑΣ ΜΕΤΑΔΟΣΗ: