e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Πέμπτη 21 Δεκεμβρίου 2023

Στην στολισμένη αυλή του Φαναρίου

Στολίσανε και εφέτος στην αυλή του Οικουμενικού Πατριαρχείου! Οι φωτός από το έλατο του αειφεγγούς Φαναρίου, γεμάτο με πολύχρωμες μπάλες και φωτάκια! Και του χρόνου!

Καλό Άγιο Δωδεκαήμερο!
________
Φωτό: Νίκος Παπαχρήστου

Μήνυμα Χριστουγέννων 2023 Μητροπολίτου Ζακύνθου κ. Διονυσίου Δ΄ [κείμενο + video]

Αγαπητοί μου,

Ο Άρχοντας της ειρήνης έρχεται και πάλι στην καθημερινότητά μας, προκειμένου να μας αγιάσει και να μας φωτίσει, ώστε να μπορέσουμε να απολαύσουμε το μεγάλο αγαθό της ειρήνης.

Πατριαρχική Απόδειξις Χριστουγέννων 2023 Οικουμενικού Πατριάρχου [video]

Ἐμεῖς θὰ ποῦμε τοῦ Θεοῦ ποιανοῦ τὴν προσευχὴ θὰ ἀκούσει;

Γράφει ο π. Εφραίμ Τριανταφυλλόπουλος

ΣΥΝΝΕΦΙΑΣΜΕΝΗ μιὰ μητέρα πῆρε τὸ μονάκριβο παιδάκι της ἀπὸ τὸ Παίδων, μὲ καρκίνο στὸ τελευταῖο στάδιο, νὰ τὸ πάει στὸ σπίτι νὰ "τελειώσει" γιὰ νὰ μὴν ταλαιπωρεῖται στὸ νοσοκομεῖο ὅπως τὴν συμβούλεψαν οἱ γιατροί. Ἦταν τὸ δεύτερο παιδὶ ποὺ ἔχανε μὲ παρόμοιο τρόπο. Σκοτίστηκε ὁ νοῦς της. Χριστούγεννα πλησίαζαν. Ἀπελπίστηκε. Ξαφνικά, βλέπει μία πόρνη γυναῖκα ποὺ περπατοῦσε στὸ ἴδιο πεζοδρόμιο καί, τὴν πλησιάζει φωνάζοντάς της μέσα στὴν ἀπελπισία της:

Πατριαρχικό Γράμμα προς τον Μητροπολίτη Μιλήτου επί τη πανηγύρει της Αγ. Αναστασίας

Патріарше послання на Різдво Христове 2023

+ Варфоломій,

Милістю Божою Архиєпископ Константинопольський, Нового Риму

і Вселенський Патріарх,

Усій повноті Церкви,

Благодать, милість і мир

Від Христа Спасителя народженого у Віфлеємі.

LIVE: «Μνημονεύοντας τα μεγαλεία στα ίχνη του σεισμού" του '53 στον Ναό της Φανερωμένης πόλεως Ζακύνθου

70 χρόνια από τους καταστροφικούς σεισμούς του 1953, το χάσμα που άνοιξε ο σεισμός, γεμίζει με άνθη!

70 χρόνια μνήμης, απολογίζονται σε ένα χρέος-αφορμή, το οποίο αποτελεί τον φωτεινό οδηγό σε μια Ζάκυνθο που τιμάει την ιστορία της και την κληρονομιά της!

Ο διαχρονικός π. Ευσέβιος Βίττης των Χριστουγέννων | A Timeless Message from Fr. Eusevios Vittis on Christmas

Του Σεβ. Μητροπολίτου Σουηδίας κ. Κλεόπα

Σ’ ένα κόσμο ταραγμένο, που απλώνεται παντού η καταχνιά από τις ακοές πολέμων και την τόση ακαταστασία παγκοσμίως, το μήνυμα των μακαρισμών “Μακάριοι οἱ εἰρηνοποιοί, ὅτι αὐτοί υἱοί Θεοῦ κληθήσονται”, από την επί του Όρους των Ελαιών ομιλία του Κυρίου μας, μοιάζει επίκαιρο, όσο ποτέ άλλοτε.

Τα "Χριστούγεννα" των αρχαιόθρησκων

Του ΛΑΜΠΡΟΥ Κ. ΣΚΟΝΤΖΟΥ, Θεολόγου - Καθηγητού

Η μεγάλη εορτή των Χριστουγέννων αποτελεί για σύμπασα τη Χριστιανοσύνη την ευφρόσυνη ανάμνηση του πιο ελπιδοφόρου γεγονότος της ανθρώπινης ιστορίας. Διότι η Ενανθρώπηση του Θεού Λόγου ήταν, είναι και θα είναι το κέντρο όλων των ιστορικών εξελίξεων. Υπήρξε η απαρχή της πιο μεγάλης επανάστασης όλων των εποχών, καθότι έμελλε ο Θεάνθρωπος Λυτρωτής να αλλάξει την πορεία του κόσμου, να ανασύρει τον πεσόντα άνθρωπο από τα ζοφώδη σκότη της απατηλής πλάνης και να τον οδηγήσει στο ανέσπερο θεϊκό φως της αλήθειας. Αυτό το φως φτάνει ως τα μύχια της ψυχής μας.  Mας φωτίζει και μας γεμίζει με άφατη χαρά, διότι μας δίνει τη βεβαιότητα ότι δεν είμαστε μόνοι στην πορεία της ζωής μας αλλά μαζί μας συμπορεύεται ο «Εμμανουήλ ό εστι μεθερμηνευόμενον μεθ’ ημών ο Θεός» (Ματθ. 1,23). Γι’ αυτό ο ιερός υμνογράφος των Χριστουγέννων προτρέπει: «Ευφραίνεσθε δίκαιοι, ουρανοί αγαλλιάσθε, σκιρτήσατε τα όρη Χριστού γεννηθέντος» (1ο τροπάριο των αίνων). 

Messaggio Patriarchale per il Natale 2023

+ B A R T O L O M E O
PER MISERICORDIA DI DIO ARCIVESCOVO DI COSTANTINOPOLI,
NUOVA ROMA E PATRIARCA ECUMENICO
A TUTTO IL PLEROMA DELLA CHIESA
GRAZIA, MISERICORDIA E PACE
DA CRISTO SALVATORE NATO A BETLEMME
***