e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Κυριακή 2 Ιουνίου 2024

Αντλώντας το «ζων ύδωρ»

 Κυριακή της Σαμαρείτιδος 

2/6/2024

Γράφει ο π. ΔΙΟΝΥΣΙΟΣ ΠΟΜΟΝΗΣ

Ο ευαγγελιστής Ιωάννης σήμερα αναφέρεται στη συνάντηση του Ιησού με μια γυναίκα από την πόλη Συχάρ της Σαμάρειας, καθώς και τον διάλογο που ανέπτυξαν μεταξύ τους.

Ο Κύριος, κουρασμένος από την πεζοπορία, γύρω στο μεσημέρι, στάθηκε κοντά στο πηγάδι του Ιακώβ. Εκεί έφθασε και κάποια γυναίκα για να πάρει νερό. Βλέποντάς την ο Ιησούς, τής ζητά να του προσφέρει λίγο νερό και τότε αυτή με απορία του λέει ότι αυτός είναι Ιουδαίος και εκείνη από τη Σαμάρεια και πώς μπορούσε να της ζητήσει κάτι έστω και αν αυτό ήταν νερό. Εδώ διαπιστώνουμε ότι οι σχέσεις των κατοίκων των δυο αυτών περιοχών ήταν τεταμένες έως εχθρικές. Ο Κύριος τότε της λέγει με θάρρος και στοργή, ότι, αν πραγματικά γνώριζε ποιος ήταν εκείνος που στέκονταν μπροστά της, θα ζήταγε από εκείνον το «ζων ύδωρ». Μες από την αποκαλυπτική συνομιλία τους, έτσι όπως αναπτύχθηκε, η Σαμαρείτιδα αντιλήφθηκε ότι αυτός με τον οποίο συνομιλούσε δεν ήταν ένας απλός άνθρωπος από την Ιουδαία, αλλά μάλλον ο Μεσσίας τον οποίον πρόσμεναν. Την διαπίστωσή της αυτή μετέφερε και στους συμπατριώτες της, οι οποίοι και έσπευσαν να τον συναντήσουν για να ακούσουν τον λόγο Του.

Η Σαμαρείτιδα και οι ομοεθνείς της, για έναν Ιουδαίο, θεωρούνταν αμαρτωλοί ως και απόβλητοι από την «καθαρή» κοινωνία τους. Ο Ιησούς όμως, αναγνωρίζοντας την αληθινή πίστη τους, συνομιλεί μαζί τους, δείχνοντάς τους ότι στην καινούργια εποχή που εγκαινιάζει, η πύλη της σωτηρίας είναι ανοιχτή για όλους, ανεξαρτήτως εθνοτικών ή κοινωνικών διακρίσεων. Η κατάργηση των διακρίσεων μεταξύ των ανθρώπων εκδηλώνεται κατεξοχήν στο πλαίσιο της νέας αληθινής πίστης που παρουσιάζει ο Κύριος στη παρούσα ευαγγελική περικοπή.

Αγαπητοί μου, επικεντρώνοντας την προσοχή μας στο θάρρος της Σαμαρείτιδας να παραδεχτεί την αμαρτωλότητά της, αλλά και στην πίστη της ότι ο συνομιλητής της ήταν ο Μεσσίας, ας γίνουμε τουλάχιστον ειλικρινείς, ανοίγοντας τις ψυχές μας, ώστε ο Κύριος, παρά τις όποιες «αντικειμενικές» δυσκολίες, να συνομιλήσει  μαζί μας και τελικά να μας αποκαλυφθεί. Αμήν!

Δεν υπάρχουν σχόλια: