e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Παρασκευή 15 Μαρτίου 2024

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης στην Σόφια για την εξόδιο Ακολουθία του Μακαριστού Πατριάρχη Βουλγαρίας


Η Α.Θ. Παναγιότης ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος θα μεταβεί νωρίς το πρωί του Σαββάτου, 16 Μαρτίου 2024, στην Πρωτεύουσα της Βουλγαρίας, Σόφια, προκειμένου να προστεί της εξοδίου Ακολουθίας του μακαριστού Πατριάρχη Βουλγαρίας κυρού Νεοφύτου, που θα τελεστεί στον Ιερό Καθεδρικό Ναό του Αγίου Αλεξάνδρου Νιέφκι, και να εκφράσει εκ του σύνεγγυς την συμπάθεια και τα συλλυπητήρια της Μητρός Εκκλησίας προς τους αγίους Αρχιερείς, τον ιερό κλήρο, τους μοναχούς και τις μοναχές, τις Αρχές και τον πιστό λαό της χώρας.

Οικουμενικό Πατριαρχείο: Περιοδικό "ΟΡΘΟΔΟΞΙΑ", Οκτώβριος-Δεκέμβριος 2023

Πρόγραμμα Κηδείας Πατριάρχου Βουλγαρίας Νεοφύτου. Θα προστεί ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος

Πατριαρχείο Βουλγαρίας

Στις 16 Μαρτίου στις 9:30 π.μ στον Πατριαρχικό Καθεδρικό Ναό «Άγιος Αλέξανδρος Νιέφσκι» θα τελεσθεί Αρχιερατική Θεία Λειτουργία και στη συνέχεια στις 11:30 θα αρχίσει η κηδεία του εκλιπόντος Πατριάρχη Βουλγάρου Νεοφύτου, υπό τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο, σε συνδυασμό με τους εκπροσώπους των Τοπικών Ορθοδόξων Εκκλησιών και τους επισκόπους της Βουλγαρικής Ορθόδοξης Εκκλησίας - Πατριαρχείου Βουλγαρίας. 

Τοποθέτηση νέων τοιχογραφιών στον Μητροπολιτικό Ναό του Όσλο

Υπό την καθοδήγηση και επιστασία του Σεβ. Μητροπολίτου Σουηδίας και πάσης Σκανδιναυΐας κ. Κλεόπα, την φιλοτιμία των Εφημερίων του Μητροπολιτικού Ναού Ευαγγελισμού της Θεοτόκου Όσλο, Πανοσιολ. Αρχιμανδρίτου κ. Αλεξάνδρου Λουκάτου και Αιδεσιμ. Οικονόμου κ. Maxime Lesage, και των μελών του Εκκλησιαστικού Συμβουλίου της ενορίας, ολοκληρώθηκε ο αγιογραφικός διάκοσμος στο Ιερό Βήμα και την αψίδα του ως άνω ναού, που βρίσκεται στο κέντρο της Νορβηγικής πρωτεύουσας.Το συνεργείο των αγιογράφων κ.κ. Μιχαήλ Ανδρούτσου, Δημητρίου Ανδρούτσου και Σπυρίδωνος Μέτση, ταξίδεψαν από τα Ιωάννινα στο Όσλο, όπου παρέμειναν για μια εβδομάδα, και επιμελήθηκαν την τοποθέτηση των δεύτερων τοιχογραφιών στο Ιερό Βήμα του Μητροπολιτικού Ναού.

Στο φως της Ιστορίας ο Κατάλογος των σφαγιασθέντων Μοναχών της Εικοσιφοινίσσης

Με χαρά η Ιερά Μητρόπολη Δράμας ανακοίνωσε ότι στα τελευταία παραδοθέντα χειρόγραφα από τον Οίκο Πλειστηριασμών Swann Auction Galleries της Νέας Υόρκης στην Ιερά Αρχιεπισκοπή Αμερικής και με την ευλογία του Οικουμενικού Πατριάρχου κ.κ. Βαρθολομαίου, διά του εκπροσώπου Αυτής στην Αθήνα, Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Λαοδικείας κ. Θεοδωρήτου, στην Ιερά Σταυροπηγιακή και Πατριαρχική Μονή Παναγίας Εικοσιφοινίσσης (Οκτώβριος 2023), ευρέθησαν αξιόλογα στοιχεία για την ιστορική ζωή της Μονής.

Η Συνοδικότητα ως εχέγγυο για το μέλλον της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αυστραλίας

«Για άλλη μια φορά, η Μητέρα Εκκλησία της Κωνσταντινουπόλεως, ο Πατριάρχης του Γένους και η περί Αυτόν Αγία και Ιερά Σύνοδος, απέδειξαν εμπράκτως το στοργικό ενδιαφέρον και τη μέριμνά τους προς την τοπική μας Εκκλησία, όσο και την αληθινή αγωνία τους για την κατά Θεόν πρόοδο, προκοπή και ευημερία του χριστεπωνύμου πληρώματος της πέμπτης ηπείρου», τονίζει ο Θεοφ. Επίσκοπος Κερασούντος κ. Ευμένιος, Αρχιεπισκοπικός Επίτροπος Northcote Βικτώριας, σε άρθρο του το οποίο αφορά στην πρόσφατη απόφαση του Οικουμενικού Πατριαρχείου, δια της οποίας εγκρίθηκε επί των αρχών το νέο Σύνταγμα της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αυστραλίας. Ο Θεοφ. κ. Ευμένιος χαρακτηρίζει ως καθοριστική τομή τη θέσπιση της Συνοδικότητος, εκτιμώντας ότι αποτελεί εχέγγυο για το μέλλον της Ορθοδόξου εν Αυστραλία Εκκλησίας.  

 

Επισυνάπτεται ολόκληρο το άρθρο του Επισκόπου Κερασούντος, στα ελληνικά και αγγλικά:

ΑΡΧΙΕΡΑΤΙΚΕΣ ΠΑΡΑΚΑΤΑΘΗΚΕΣ. Ο Καθηγητής Μ. Γ. Βαρβούνης για το βιβλίο "Νιγηρίας Αλεξάνδρου παρακαταθήκες"

Γράφει ο Καθηγητής Μ. Γ. ΒΑΡΒΟΥΝΗΣ 
Κοσμήτορας Σχολής Κλασικών και Ανθρωπιστικών Σπουδών Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης , Άρχων Προστάτης των Γραμμάτων της Μ.τ.Χ.Ε. 

Άγιος Νεομάρτυς Μανουήλ από τα Σφακιά της Κρήτης

Του ΛΑΜΠΡΟΥ Κ. ΣΚΟΝΤΖΟΥ, Θεολόγου – Καθηγητού 

Η κρητική γη ανέδειξε, και αυτή, μια πληθώρα αγίων της Εκκλησίας μας. Ανάμεσά τους αναδείχτηκαν και πολλοί Νεομάρτυρες, οι οποίοι στα δύσκολα χρόνια της τουρκοκρατίας, έδωσαν τη δική τους μαρτυρία και τη ζωή τους, για τη μόνη σώζουσα πίστη του Χριστού. Ένας από αυτούς υπήρξε και ο ηρωικός Άγιος Νεομάρτυρας Μανουήλ.