e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Κυριακή 28 Απριλίου 2024

Βανάτο: Ακολουθία Α΄ Νυμφίου 2024 στη Φανερωμένη


Το εσπέρας της Κυριακής των Βαΐων, 28ης Απριλίου 2024, στον Ναό της Φανερωμένης Βανάτου, εψάλη η ιερά και άκρως κατανυκτική Ακολουθία του Όρθρου της Μεγάλης Δευτέρας ή του Α΄ Νυμφίου.

Τρίστιχα σχόλια στη Μεγάλη Δευτέρα

Ποίηση π. Παναγιώτη Καποδίστρια

Τη αγία και μεγάλη Δευτέρα

Αυστραλίας Μακάριος: «Καλοσύνη, αγάπη, ευγένεια και χαρά, τα βασικά γνωρίσματα του ανθρώπου που πιστεύει στον Θεό»

28.4.2024. Με ιεροπρέπεια και σε ατμόσφαιρα βαθιάς κατανύξεως τελέστηκε η Ακολουθία του Νυμφίου (Όρθρος Μ. Δευτέρας) στον Ιερό Ναό των Αγίων Πάντων, στο Σύδνεϋ, όπου χοροστάτησε ο Σεβ. Αρχιεπίσκοπος Αυστραλίας κ. Μακάριος, πλαισιούμενος από τον Ιερατικώς Προϊστάμενο π. Χρήστο Τριανταφύλλου και τον συνεφημέριό του π. Δημήτριο Παπαοικονόμου.   

Κέρκυρα: Η Ακολουθία του Α΄ Νυμφίου στον Άι Λευτέρη [video]


Εσπέρας Κυριακής των Βαΐων, 28.4.2024, στον Ναό των Αγίων Ελευθερίου και Άννης πόλεως Κερκύρας.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΛΟΥΘΩΣ: 

Φανάρι: Χρονικό Κυριακής Βαΐων 2024 (Εσπερινός - Θ. Λειτουργία - Α΄ Νυμφίος)

Με κάθε ιεροπρέπεια και με κατάνυξη εορτάσθηκε η Κυριακή των Βαΐων στην Ιερή Καθέδρα του Οικουμενικού Πατριαρχείου στο Φανάρι. 

Νέο Ψυχικό: Α΄ Νυμφίος 2024 στον Ναό Αγίου Γεωργίου [video]

Η Ακολουθία του Νυμφίου την Κυριακή των Βαΐων Εσπέρας (28 Απριλίου 2024), στον Ιερό Ναό Αγίου Γεωργίου Νέου Ψυχικού, χοροστατούντος του Θεοφιλεστάτου Επισκόπου Θεσπιών κ. Παύλου. 
Βίντεο - επεξεργασία: Κατερίνα Λεονάρδου. 
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΛΟΥΘΩΣ:

Ζάκυνθος: Α΄ Νυμφίος 2024 στη Μονή Στροφάδων και Αγ. Διονυσίου [video]


Εσπέρας Κυριακής των Βαΐων, 28.4.2024, στο Καθολικό της Μονής Στροφάδων και Αγίου Διονυσίου πόλεως Ζακύνθου, εψάλη η Ακολουθία του Όρθρου της Μεγάλης Δευτέρας, χοροστατούντος του Σεβ. Μητροπολίτου Δωδώνης κ. Χρυσοστόμου.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΛΟΥΘΩΣ:

Ζάκυνθος: Α΄ Νυμφίος 2024 στον Μητροπολιτικό Ναό Αγ. Νικολάου των Ξένων


Απόψε, Κυριακή των Βαΐων εσπέρας, 28.4.2024, στον ιερό Μητροπολιτικό Ναό Αγ. Νικολάου των Ξένων πόλεως Ζακύνθου, ο Σεβ. Μητροπολίτης Ζακύνθου κ. Διονύσιος Δ΄ χοροστάτησε κατά την Ακολουθία του Α΄ Νυμφίου (Όρθρο Μεγάλης Δευτέρας).
[Φωτογραφίες: Κωνσταντίνος Γιατράς και Ιωάννης Δεμέτης]

Εισαγωγικό σχόλιο στην Αγία και Μεγάλη Εβδομάδα

Του ΛΑΜΠΡΟΥ ΣΚΟΝΤΖΟΥ - Καθηγητού

Για μια ακόμα φορά, με τη χάρη του Θεού, οδεύουμε στην Αγία και Μεγάλη Εβδομάδα, στην ιερότερη εορτολογική περίοδο του έτους. Για μια ακόμη φορά θα ακολουθήσουμε τα ίχνη του Νυμφίου της Εκκλησίας μας Χριστού και θα γίνουμε συνοδοιπόροι του Θείου Πάθους Του. Σύμφωνα με τον ιερό υμνογράφο, καλούμαστε όπως «συμπορευθώμεν αυτώ και συσταυρωθώμεν και νεκρωθώμεν δι΄αυτόν ταις του βίου ηδοναίς΄ ίνα και συζήσωμεν αυτώ». Με αυτή την προϋπόθεση θα γίνουμε πραγματικοί κοινωνοί της Αναστάσεώς Του. Μόνο έτσι θα νοιώσουμε πραγματικά τη χαρά της Θείας Εγέρσεως. 

Φανάρι: Α΄ Νυμφίος 2024 στον Πατριαρχικό Ναό [video]

Εσπέρας Κυριακής των Βαΐων, 28.4.2024, στον πάνσεπτο Πατριαρχικό Ναό Αγίου Γεωργίου του Τροπαιοφόρου Φαναρίου, εψάλη η Ακολουθία του Α΄ Νυμφίου ή Όρθρου της Μεγάλης Δευτέρας, χοροστατούντος από του Παραθρονίου -ως είθισται- του Οικουμενικού Πατριάρχου κ.κ. Βαρθολομαίου.

 ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΛΟΥΘΩΣ:

Βανάτο: Η Κυριακή του Βαγιώνε 2024 στον Ναό της Παναγούλας

Πρωί Κυριακής του Βαγιώνε, 28ης Απριλίου 2024, στον βαγιοστόλιστο Ναό της Παναγούλας Μπανάτου και με τη συμμετοχή πολυπληθούς εκκλησιάσματος πραγματοποιήθηκε η εορταστική λατρευτική ανάμνηση της θριαμβικής εισόδου του Κυρίου Ιησού στην Αγία Πόλη των Ιεροσολύμων. 
     Ο Ναός ήταν κατάσπαρτος από βαΐα των φοινίκων και τις εξ αυτών λεπταίσθητες χειροτεχνίες, όπως επιτάσσει η τοπική μακραίωνη παράδοση, για τις οποίες μόχθησαν ευλαβείς οικογένειες της Ενορίας και όχι μόνο. 

Απάνθισμα Κυριακής Βαΐων 2024 στη Λιθουανία - Εξαρχία Οικουμενικού Πατριαρχείου

Με ευλάβεια εισήλθαν στη Μεγάλη Εβδομάδα οι πιστοί της μικράς ζύμης της Εκκλησίας της Λιθουανίας του Οικουμενικού Πατριαρχείου, στις διάφορες εκκλησιαστικές κοινότητες. Οι φωτογραφίες της παρούσης αναρτήσεως προέρχονται από τις Ευχαριστιακές Συνάξεις της Κυριακής των Βαΐων, 28ης Απριλίου 2024, με πρώτη αυτήν υπό τον Έξαρχο του Οικουμενικού Πατριαρχείου, Αρχιμανδρίτη Ιουστίνο Kiviloo.

Venezia: Ο Πάπας Φραγκίκος λειτούργησε στην Πλατεία Αγ. Μάρκου [video]

Pope Francis' pastoral visit to Venice: Meeting with Female Inmates, Artists, and Young People. Celebration of Holy Mass in St. Mark's Square and recitation of the Regina Coeli.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΛΟΥΘΩΣ:

Ο π. Αλέξανδρος Schmemann για την Κυριακή των Βαΐων


Η Μεγάλη Τεσσαρακοστή ολοκληρώνεται και καταλήγει σε δυο λαμπρές, εόρτιες ημέρες, ή μάλλον σε μια διπλή εορτή. Είναι το Σάββατο του Λαζάρου, κατά το οποίο μνημονεύουμε την έγερση του επιστήθιου φίλου του Χριστού Λαζάρου, και η Κυριακή των Βαΐων, που εορτάζουμε τη θριαμβευτική είσοδο του Χριστού στα Ιεροσόλυμα έξι μέρες πριν προδοθεί και υποστεί το σταυρικό θάνατο. Κατά τις δύο αυτές λαμπρές ημέρες η Εκκλησία μάς αποκαλύπτει το αυθεντικό νόημα της εθελούσιας θυσίας του Χριστού και του λυτρωτικού Του θανάτου, πριν εισέλθουμε στη θλίψη και το σκοτάδι του πάθους, πριν ξαναγίνουμε μάρτυρες της οδύνης του Χριστού.

Ο Αρχιμανδρίτης Αλέξιος Δεμιρτζής νέος Προϊστάμενος στον Άγιο Δημήτριο Ταταούλων στην Πόλη

Την Κυριακή των Βαΐων, 28 Απριλίου, η Κοινότητα Αγίου Δημητρίου Ταταούλων, στην Πόλη, υποδέχτηκε με χαρά και τιμή τον νέο Ιερατικώς Προϊστάμενό της π. Αλέξιο Δεμιρτζή, ο οποίος συλλειτούργησε με τον Αρχιερατικώς Προϊστάμενο, Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Καλλιουπόλεως και Μαδύτου κ. Στέφανο και τους άλλους κληρικούς της Κοινότητας.

Κίεβο: Βαΐων 2024 στη Λαύρα των Σπηλαίων [video-photos]

Ανήμερα της εορτής της Εισόδου του Κυρίου στα Ιεροσόλυμα, 28 Απριλίου 2024, ο Μακαριώτατος Μητροπολίτης Κιέβου και Πάσης Ουκρανίας κ. Επιφάνιος τέλεσε τη Θεία Λειτουργία στον κυρίως ναό της Λαύρας - την Κοίμηση.

Αρχιεπίσκοπος Αυστραλίας: «Η φωνή του λαού δεν είναι πάντοτε φωνή Θεού»

«Να κρατήσουμε την αγάπη στην ψυχή μας, να την καλλιεργήσουμε και να τη διδάξουμε στα παιδιά μας». Αυτή ήταν η πατρική παραίνεση του Σεβ. Αρχιεπισκόπου Αυστραλίας κ.κ. Μακαρίου προς τους ευσεβείς πιστούς της Ενορίας Αγίας Παρασκευής, στο προάστιο Blacktown του Σύδνεϋ, όπου ιερούργησε το πρωί της Κυριακής των Βαΐων, 28 Απριλίου 2024.

Κέρκυρα: Βαΐων 2024 στον Ναό Αγ. Ελευθερίου πόλεως [video]

Πρωί Κυριακής των Βαΐων, 28.4.24, στον Ναό των Αγίων Ελευθερίου και Άννης, ιερουργούντος του οικείου Εφημερίου, Πρωτοπρεσβυτέρου Δημητρίου Κοσκινά. Έψαλε ιεροπρεπώς η Χορωδία του Ναού.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΛΟΥΘΩΣ:

Βαΐων 2024, ο Μητροπολίτης Ζακύνθου, στον Μητροπολιτικό Ναό Αγ. Νικολάου των Ξένων


Πρωί Κυριακής των Βαΐων, 28ης Απριλίου 2024, στον ιερό Μητροπολιτικό Ναό Αγίου Νικολάου των Ξένων, προέστη αρχιερατικώς, κατά την τελεσθείσα θεία Λειτουργία της ημέρας, ο οικείος Ποιμενάρχης, Σεβ. Μητροπολίτης Ζακύνθου κ. Διονύσιος Δ΄. Συμπαρών και διακονών ο οικείος Εφημέριος, Οικονόμος Σταυροφόρος Διονύσιος Τσουκαλάς.
[Φωτογραφίες: Κωνσταντίνος Γιατράς, Ιωάννης Δεμέτης]

Φαγιά Ζακύνθου: Η Κυριακή των Βαΐων 2024


Πρωί Κυριακής των Βαΐων, 28ης Απριλίου 2024, στον περικαλλή και περίοπτο Ναό της Αγίας Μαρίνης Φαγιά Ζακύνθου, ιερουργούντος του οικείου Εφημερίου, Οικονόμου Σταυροφόρου Ιωάννου Ρένεση.

Κυριακή Βαΐων 2024 στο Φανάρι [video-photos]

Φωτογραφίες: Yani Kayakoparan

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος χοροστάτησε σήμερα, Κυριακή των Βαΐων (28 Απριλίου 2024), κατά την Θ. Λειτουργία που τελέστηκε στον Πάνσεπτο Πατριαρχικό Ναό του Αγίου Γεωργίου στο Φανάρι, εν συγχοροστασία μετά των Σεβ. Μητροπολιτών του Θρόνου: Φιλαδελφείας κ. Μελίτωνος, Μυριοφύτου και Περιστάσεως κ. Ειρηναίου, Μύρων κ. Χρυσοστόμου, Ικονίου κ. Θεολήπτου, Προύσης κ. Ιωακείμ και Σελευκείας κ. Θεοδώρου.

«Ιδού αναβαίνομεν εις Ιεροσόλυμα»

Γράφει ο π. ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑΣ

Σε λίγες ώρες φτάνουμε στην τελική ευθεία ενός μακρότατου κι επώδυνου μαραθωνίου. Μπαίνουμε στις Μεγάλες Ημέρες των Παθών. Η εβδομάδα που μάς έρχεται θα είναι μια περίοδος συνταρακτικών γεγονότων. Ημέρες πολλών δακρύων, αγωνίας και οδυρμών, επειδή «ο υιός του ανθρώπου παραδίδοται εις χείρας ανθρώπων και αποκτενούσιν αυτόν».

VIDEO: Η βραδιά του Μορφωτικού Κέντρου “Αληθώς” για τους Επτά Λόγους του Εσταυρωμένου

 

Το Μορφωτικό Κέντρο Λόγου και Τέχνης “Αληθώς”, εν όψει της Μεγάλης Εβδομάδας και του Πάσχα, παρουσίασε, το βράδυ της 26ης Απριλίου 2024, στον Ναό της Παναγούλας Βανάτου, ειδικό αφιέρωμα, με γενικό τίτλο: “Οι εφτά φράσεις του Χριστού στον Σταυρό”, ως εξής:

Η ΜΕΓΑΛΗ ΕΒΔΟΜΑΔΑ

Του π. Δημητρίου Μπόκου

Μὲ τὴν Κυριακὴ τῶν Βαΐων κλείνει ὁ κύκλος τῶν ἕξι ἑβδομάδων τῆς Μεγάλης Σαρακοστῆς καὶ μπαίνουμε στὴ Μεγάλη Ἑβδομάδα (συνολικὰ 49 ἡμέρες νηστείας). Εἶναι μεγάλη ἡ ἑβδομάδα αὐτή, ὄχι γιατὶ ἔχει διαφορετικὴ χρονικὴ διάρκεια ἀπὸ τὶς ἄλλες, ἀλλὰ ἐπειδὴ συντελέστηκαν κατ’ αὐτὴν τὰ συγκλονιστικότερα συμβάντα τῆς παγκόσμιας ἱστορίας, τὰ πρωτόγνωρα γεγονότα τοῦ σχεδίου τῆς θείας Οἰκονομίας, τὰ φρικτὰ Πάθη, ἡ θεόσωμος ταφὴ καὶ ἡ εἰς Ἅδου κάθοδος τοῦ Χριστοῦ, γιὰ νὰ ἀκολουθήσει ἡ λαμπροφόρος Ἀνάστασή του. Ὅλα αὐτὰ δηλαδή, διὰ τῶν ὁποίων «τῆς φθορᾶς τὸ ἡμέτερον γένος ἀνακληθέν, πρὸς αἰωνίαν ζωὴν μεταβέβηκεν».

Αναθεώρηση της στάσης μας έναντι του Ερχόμενου προς το Πάθος

ΟΜΙΛΙΑ ΣΤΟ ΕΥΑΓΓΕΛΙΚΟ ΑΝΑΓΝΩΣΜΑ

Κυριακή  των Βαΐων   28/4/2024

Γράφει ο π. ΔΙΟΝΥΣΙΟΣ ΠΟΜΟΝΗΣ

"Διὰ τοῦτο καὶ ὑπήντησεν αὐτῷ ὁ ὄχλος"


 «Ἐμαρτύρει οὖν ὁ ὄχλος ὁ ὢν μετ᾿ αὐτοῦ ὅτε τὸν Λάζαρον ἐφώνησεν ἐκ τοῦ μνημείου καὶ ἤγειρεν αὐτὸν ἐκ νεκρῶν. Διὰ τοῦτο καὶ ὑπήντησεν αὐτῷ ὁ ὄχλος, ὅτι ἤκουσαν τοῦτο αὐτὸν πεποιηκέναι τὸ σημεῖον» (Ἰωάν.  12, 17-18)

«῞Ολοι, λοιπόν, ἐκεῖνοι ποὺ ἦταν μαζὶ μὲ τὸν ᾿Ιησοῦ, ὅταν φώναξε τὸν Λάζαρο ἀπὸ τὸν τάφο καὶ τὸν ἀνέστησε ἀπὸ τοὺς νεκρούς, διηγοῦνταν αὐτὰ ποὺ εἶχαν δεῖ. Γι’ αὐτὸ ἦρθε τὸ πλῆθος νὰ τὸν προϋπαντήσει, ἐπειδὴ ἔμαθαν ὅτι αὐτὸς εἶχε κάνει τὸ θαυμαστὸ αὐτὸ σημεῖο». 

"Ωσαννά, ευλογημένος ο ερχόμενος". Θεολογικό σχόλιο στο περιεχόμενο και το νόημα της Κυριακής των Βαΐων

Του ΛΑΜΠΡΟΥ ΣΚΟΝΤΖΟΥ, Καθηγητού 

Μετά την θαυμαστή ανάσταση του Λαζάρου οι ευσεβείς αδελφές του παρέθεσαν στον Κύριο και τους μαθητές Του μεγάλο και λαμπρό δείπνο για να ευχαριστήσουν τον Μεγάλο Ευεργέτη τους. Η Μάρθα φρόντιζε να μη λείψει τίποτε από το πλούσιο τραπέζι. Μαζί τους καθόταν και ο Λάζαρος. Η Μαρία, κατά τη διάρκεια του δείπνου, πήρε ένα πολύτιμο δοχείο γεμάτο πανάκριβο μύρο και άρχισε να πλένει με αυτό τα πόδια του Χριστού. Κατόπιν ξέπλεξε τα πλούσια μαλλιά της και μ’ αυτά σκούπισε τα πόδια του Λυτρωτή. Η ευώδης οσμή του μύρου γέμισε την οικία. Το γεγονός αυτό δημιούργησε αισθήματα εκπλήξεως στους παραβρισκόμενους. Ο Ιούδας ο Ισκαριώτης, ο μελλοντικός προδότης του Κυρίου είπε: «Διατί τούτο το μύρον ουκ επράθη τριακοσίων δηναρίων και εδόθη τοις πτωχοίς;». Και σχολιάζει ο ιερός ευαγγελιστής: «είπε δε τούτο ουχ ότι περί των πτωχών έμελεν αυτώ, αλλ' ότι κλέπτης ην, και το γλωσσόκομον είχε και τα βαλλόμενα εβάσταζεν» (Ιωάν. 12,6). 

Λόγος στην Κυριακή των Βαΐων 2024


Του Σεβ. Μητροπολίτου Αιτωλίας και Ακαρνανίας κ. Δαμασκηνού

Σπουδαία καὶ χαρμόσυνη εἶναι ἡ σημερινὴ ἡμέρα. Ἡμέρα θριαμβευτικῆς εἰσόδου τοῦ Κυρίου μας στὴν ἱερὴ πόλη τῶν Ἱεροσολύμων. Στὴν πόλη ποὺ σήμερα κραυγάζει «ὡσαννά» καὶ σὲ λίγες μέρες θὰ ἀντηχήσουν οἱ οὐρανομήκεις κραυγὲς τοῦ «ἆρον ἆρον σταύρωσον αὐτόν».

"Ιδού αναβαίνομεν..." ["Φωνή Κυρίου" Κυριακής Βαΐων, 28.4.24]