e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Πέμπτη 21 Ιανουαρίου 2010

Η μνήμη του οσίου Ιωσήφ του Κρητός στο Γαϊτάνι Ζακύνθου





















Η τοπική της Ζακύνθου Εκκλησία τιμά απόψε και αύριο τη μνήμη του Οσίου Ιωσήφ του Σαμάκου από την Κρήτη, του οποίου το σεπτό Λείψανο φυλάσσεται στην κωμόπολη του Γαϊτανίου από τον Αύγουστο του 1669, αμέσως μετά την πτώση του Χάνδακα.   Ο Ιωσήφ ο ηγιασμένος έζησε μια θεοπρεπή βιοτή και κοιμήθηκε στις 22 Ιανουαρίου του 1511, καθιστάμενος έκτοτε φάρος πνευματικός για τους πιστούς όλων των εποχών.

Πρίν λίγη ώρα, στον επίσημο Εσπερινό και την τρισσή λιτάνευση του Λειψάνου που προηγήθηκε μέσα στον ναό της Μεταμορφώσεως, χοροστάτησε ο Σεβ. Μητροπολίτης Θηβαΐδος κ. Πορφύριος, απουσιάζοντος του Σεβ. Μητροπολίτη μας κ. Χρυσοστόμου, έλαβαν μέρος αρκετοί ιερείς, πλαισιώνοντας τον Εφημέριο π. Νικόλαο Σεμιτέκολο, ενώ συμμετείχε ικανοποιητικό εκκλησίασμα, παρά το δυνατό ψύχος και το χιονόνερο.

Τον θείο λόγο κήρυξε ο π. Παναγιώτης Καποδίστριας, ο οποίος τόνισε, ότι εκείνο που είναι ανάγκη να παραδειγματίζει τον σύγχρονο άνθρωπο, σε σχέση με την οσιακή φυσιογνωμία του τιμώμενου Αγίου, είναι η απόλυτη αφοσίωση εκείνου στον Χριστό, η ταπείνωσή του έναντι του θείου και η ελεήμων συμπεριφορά του προς τους αναξιοπαθούντες του καιρού και του χρόνου του. Υπογράμμισε επίσης, ότι οι Ζακύνθιοι καυχώνται εν Κυρίω, ότι χαριτώθηκαν με την παρουσία ενός ακόμη Λειψάνου ανάμεσά τους,θεωρώντας το ιδιαίτατη ευλογία για τη ζωή και τα έργα τους!

Φωτογραφίες: Ανδρέας Μαρίνος

1 σχόλιο:

Διονύσιος Β. Ποταμίτης (Σουμάκης) είπε...

Πόσο μεγάλος εἶναι αὐτὸς ὁ θησαυρὸς τῆς παρουσίας τοῦ Ὁσίου στὸ νησί τοῦ Ἁγίου μας δὲν εἴμαστε σὲ θέση νὰ συλλάβουμε· καὶ μάλλον καλύτερα, ἴσως μᾶς σάλευε ἀπ'τὴ χαρά μας!
Εὐχαριστοῦμε, πάτερ, ποὺ μᾶς κρατᾶτε πρώτη θέση πνευματικὰ θρεπτικῆς τηλεθέασης στὰ ἐπίκαιρα μὰ μὴ ἐφήμερα τεκταινόμενα στὸ νησὶ τοῦ Ἁγίου μας!