e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Τετάρτη 11 Αυγούστου 2010

Τα καθημερινά "σένια" του Μπανατιώτικου Πανηγυριού














Μια εβδομάδα πριν από το Μπανατιώτικο Πανηγύρι, κάθε βραδάκι, την ώρα που θολώνουν τα νερά (όπως θα έλεγε ο Δ. Σολωμός), κατά το έθιμο, συγκεντρώνονται οι φίλοι της Παράδοσης στο πλάτωμα τση Παναγούλας και "χτυπάνε το σένιο", δηλαδή το σινιάλο ή ειδοποίηση περί του Πανηγυριού, που περιλαμβάνει λίγα, αλλά πανέμορφα, πυροτεχνήματα και διαρκή καμπανίσματα. Η ατμόσφαιρα είναι πάντα εύθυμη και αναζωογονητική, οι δε ευχές δίνουν και παίρνουν μεταξύ των θιασωτών του εθίμου, ενώ οι περαστικοί επισκέπτες του νησιού μας σταθμεύουν, ώστε να χαρούν κι εκείνοι μαζί μας!

Οι φωτογραφίες είναι από το αποψινό σένιο στο πλάτωμα τση Παναγούλας μας!

1 σχόλιο:

Daniel είπε...

Αγαπητέ μου π. Παναγιώτη,
Πολλές -πολλές Εγκάρδιες ευχές για την Ονομαστική σου εορτή!!!!
Χρόνια Πολλά, Χαρούμενα, Δημιουργικά!!!!
Χρόνια Πολλά σε όλους τους χωριανούς που γιορτάζουν, ιδιαίτερη παράκληση, να μεταβιβάσεις τις ολόθερμες ευχές μου στον πολύ μα πολύ αγαπητό μου Τάκη Στραβοπόδη, ιεροψάλτη.
Με το καλό Αύριο, η Χάρη Της Παναγίας Προστασία και Σκέπη σε όλους σας. Καλά να περάσετε στο πανηγύρι του Χωριού μας...αχ πόσο, μα πόσο σας ζηλεύω...
Με όλη μου την αγάπη,
δ.μ.τ.