e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Τετάρτη, 6 Φεβρουαρίου 2013

"Ερμηνείες και Διδαχές από το Κατά Λουκάν"

Διαβάζει και παρουσιάζει ο π. Παναγιώτης Καποδίστριας

Πριν από πολύ καιρό είχαμε την τιμή να λάβουμε το βιβλίο του Σεβ. Μητροπολίτου Αλεξανδρουπόλεως, Τραϊανουπόλεως και Σαμοθράκης κ. Ανθίμου Κουκουρίδη, με τίτλο: "Ερμηνείες και Διδαχές από το κατά Λουκάν", που κυκλοφορήθηκε στην Αλεξανδρούπολη πέρυσι (2012), με 192 σελίδες.

Πρόκειται για ένα ιδιότυπο κυριακοδρόμιο. Ιδιότυπο, επειδή δεν αφορά σε άπαντα τα ευαγγελικά αναγνώσματα των Κυριακών του όλου ενιαυτού, όπως συμβαίνει συνήθως, αλλά στις ευαγγελικές περικοπές κατά Λουκάν και μόνον. Αποτελείται από ομιλίες τις οποίες εκφώνησε ο κ. Άνθιμος ως Αρχιμανδρίτης, κατά την δεκαετία 1990-2000.

Εκείνο που αμέσως διαπιστώνουμε, φυλλομετρώντας ή μελετώντας τον ανά χείρας τόμο, είναι ότι πρόκειται για έναν λόγο που αξίζει τον κόπο να μην προσπεράσουμε, διότι ουδόλως θυμίζει τον αποστεωμένο ιεροκηρυγματικό λόγο που έχουμε συνηθίσει τόσο στις εκκλησίες μας, όσο και -εσχάτως- στους πολυειδείς διαδικτυακούς άμβωνες. Αντίθετα, είναι σκέψη σύγχρονη (παρότι μάς χωρίζει μια δεκαετία και βάλε από την πρώτη εκφώνηση των κειμένων), βαθεία, ουσιαστική, η οποία -με τον τρόπο της- ανοίγει δρόμους και διεξόδους στις πνευματικές (και όχι μόνον) ατραπούς του αβίωτου βίου μας

Συγχαίρουμε, λοιπόν, τον Σεβ. Αλεξανδρουπόλεως και τον ευχαριστούμε, ευχόμενοι καλή δύναμη ώστε να ορθοτομεί την Αλήθεια, που είναι ο Θεός!!!

"Θεραπεύοντας". Ένας τόμος για τις σχέσεις Ορθόδοξης Θεολογίας και Ψυχοθεραπείας

Λάβαμε πριν λίγες ημέρες από τον αγαπητό συν-αδελφό π. Βασίλειο Θερμό τον συλλογικό τόμο με τον τίτλο "Θεραπεύοντας: Ορθόδοξη Θεολογία και Ψυχοθεραπεία: Συγκλίσεις και Αποκλίσεις", που κυκλοφορήθηκε εντός του 2012, με επιμέλεια του Δ. Κυριαζή και τού π. Θερμού και με 336 σελίδες.

Ο τόμος είναι ο πρώτος στα ελληνικά στη σειρά δημοσιεύσεως κειμένων ενός διεθνούς διάλογου μεταξύ Ορθόδοξης Θεολογίας και Ψυχολογίας. Περιλαμβάνει επιλεγμένα κείμενα που παρουσιάστηκαν στο 2ο Διεθνές Συνέδριο Ορθόδοξων Χριστιανών Ψυχοθεραπευτών, το οποίο έλαβε χώρα στις 1-5 Οκτωβρίου 2003 στο συνεδριακό κέντρο Αλιάρτου Βοιωτίας, με οργανωτικό φορέα την Ιερά Μητρόπολη Θηβών και Λεβαδείας, και θέμα "Ορθόδοξη Θεολογία και Ψυχοθεραπεία: Συγκλίσεις και Αποκλίσεις"

Η βασική σκέψη και ο σκοπός του Συνεδρίου του 2003 ήταν να μελετηθούν σε βάθος οι δυνατότητες της ψυχοθεραπείας, αφ' ενός να εμπνέεται, στη θεωρία και στην πράξη, από γνώσεις και εμπειρίες που έρχονται από τον πλούτο της Ορθόδοξης Χριστιανικής Θεολογίας και Παράδοσης, και αφ' ετέρου να αξιοποιεί γνώσεις από την εξέλιξη της επιστήμης της σύγχρονης Ψυχιατρικής και Ψυχολογίας (θεωρία και τεχνική). Στόχος αυτής της προσπάθειας ήταν να μελετηθεί, επίσης, η επιστημονική ταυτότητα του ψυχοθεραπευτή που εμπνέεται και αξιοποιεί την Ορθόδοξη Θεολογία παράλληλα με την επιστημονική θεωρία και τεχνική προς όφελος του πάσχοντος ασθενούς, χωρίς να δημιουργείται σύγχυση μεταξύ των σωτηριολογικών στόχων της ποιμαντικής διακονίας και των ψυχοθεραπευτικών στόχων της ψυχολογικής-ψυχιατρικής παρέμβασης.

Τα κείμενα αυτά απευθύνονται στους Έλληνες και τους αλλοδαπούς εν Χριστώ αδελφούς, απανταχού της γης, που αγωνίζονται από διαφορετικό μετερίζι για την ανακούφιση του ανθρωπινου πόνου και για τη σωτηρία. Εκτιμούμε ότι μια νέα και μείζων επιστημολογική συνάντηση ανάμεσα στις Επιστήμες του ανθρώπου και τη Θεολογία, βρίσκεται υπό εκκόλαψη.