e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Πέμπτη 1 Μαΐου 2014

Διαμάχες και παράπονα μεταξύ των Χριστιανών

ΟΜΙΛΙΑ ΣΤΟ ΑΠΟΣΤΟΛΙΚΟ ΑΝΑΓΝΩΣΜΑ
της Κυριακής των Μυροφόρων 4ης Μαῒου 2014
(Πραξ. στ’ 1-7)

Γράφει ο Αρχιμανδρίτης Αναστάσιος Στεργιώτης

Όλη η  ζωή του Χριστιανού είναι ένας διαρκής και επίμονος αγώνας κατά του κακού και των ανθρωπίνων αδυναμιών. Γι΄ αυτό, όσο κι αν αγωνιστεί κανείς, ποτέ δεν μπορεί να ισχυριστεί ότι έφθασε στην τελειότητα. Υπόδειγμα μέγιστο αποτελεί για εμάς η ζωή των πρώτων Χριστιανών. 
       Αλλά και αυτοί είχαν τις ανθρώπινες αδυναμίες τους, όπως μας λένε τα ιερά κείμενα και οι μαρτυρίες. Ένας μονάχα υπήρξε στους αιώνες τέλειος και αναμάρτητος κι αυτός είναι ο Κύριος ημών Ιησούς Χριστός ο Θεάνθρωπος και Λυτρωτής του κόσμου. Η θεία φύση του Χριστού συντελούσε, ώστε η ανθρώπινη να μην υποπέσει σε σφάλματα και αμαρτίες.
Αυτό όμως -δυστυχώς- δεν συμβαίνει με τους ανθρώπους που έχουν μόνο ανθρώπινη φύση και όχι θεϊκή, παρ΄ ότι είναι κατ΄ εικόνα Θεού. Τούτο ήδη φάνηκε στα πρώτα χρόνια της Εκκλησίας, όπως μαρτυρεί και ο ιερός Λουκάς, ως αντικειμενικός και αδέκαστος ιστορικός που είναι.
Αναφέρονται διαμάχες και παράπονα μεταξύ των Χριστιανών, εύνοιες σε κάποιους και παραμερισμοί κάποιων άλλων. Ενώ είχαν υποχρέωση να μοιράζουν με δικαιοσύνη τα βοηθήματα στις χήρες και τους αδύναμους, έκαναν μεροληψίες και διακρίσεις με προσωπικά και τοπικιστικά κριτήρια. Αυτό είναι το πρώτο σημαντικό σφάλμα που έγινε.
Το δεύτερο σφάλμα -αποτέλεσμα του πρώτου- ήταν οι γογγυσμοί και τα παράπονα των αδικημένων, ξεχνώντας τη χριστιανική κατανόηση και υπομονή. Έτσι κάποιοι, βλέποντας το άδικο, παρασύρθηκαν από τον πληγωμένο εγωισμό τους. Δυσφόρησαν, πικράθηκαν και άρχισαν να ψελλίζουν αποδοκιμασίες και να διατυπώνουν αυστηρές επικρίσεις κατά των αδικούντων. Έτσι, με τη σειρά τους, δεχόμενοι την αδικία, έγιναν και αυτοί άδικοι.
Η Αγία Γραφή και η χριστιανική πίστη καταδικάζει και τα δύο σφάλματα: και την αδικία και την προσωποληψία, που μας οδηγεί να κάνουμε διακρίσεις λόγω συγγένειας, καταγωγής και οικονομικής κατάστασης, θεωρώντας άλλους ανθρώπους ανώτερους και άλλους κατώτερους, ενώ όλοι είναι ίσοι και παιδιά του Θεού.
Αλλά και ο γογγυσμός καταδικάζεται επίσης ως σοβαρή αμαρτία, διότι μαρτυρά έλλειψη αγάπης και οδηγεί στην διάλυση της κοινωνίας, την απομάκρυνση από τον Θεό και την ψυχρότητα. Όταν υπάρχει καλή διάθεση και αγάπη όλα μπορούν να αποκατασταθούν και να διορθωθούν («μη γογγύζετε μετ’ αλλήλων», Ιω. στ’ 43). Αυτό το παράδειγμα της αγάπης, της υπομονής και της κατανόησης πρέπει να ακολουθούμε κι εμείς και να απομακρύνουμε αυτά που μας δηλητηριάζουν. Έτσι μόνο θα ευτυχήσουμε πραγματικά «ἐν Χριστῷ»! Γένοιτο! Χριστός Ανέστη!

Δεν υπάρχουν σχόλια: