e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Παρασκευή 18 Ιουλίου 2014

Τιμώντας την Αγία Μαρίνα του Κουλουρά στα Καμίνια της Ζακύνθου






Οι ανωτέρω φωτογραφίες, αποτυπωμένες από κινητό τηλέφωνο, εστάλησαν στο πολυπεριοδικό μας από τον αναγνώστη μας Θοδωρή Κάρδαρη, ο οποίος ήταν παρών, χθες το δειλινό, στην κατανυκτική λιτάνευση της Αγίας Μαρίνας, στον ομώνυμο ναό Της τον επονομαζόμενο "του Κουλουρά", στα Καμίνια της πόλης της Ζακύνθου. Ο ναός, αφού καταστράφηκε στους καταστρεπτικούς σεισμούς του 1953, ανοικοδομήθηκε τα τελευταία χρόνια, αποτελώντας παρεκκλήσιο της Ενορίας του Αγίου Λαζάρου, όπου εφημερεύει ο Μέγας Οικονόμος Πέτρος Μαρούδας

Αξίζει να επισημανθεί εδώ ότι τα θιγόμενα μικροσυμφέροντα του μικρόκοσμου κάποιων "νταήδων" περιοίκων συντελούν ώστε να προσπαθούν εκείνοι με κάθε τρόπο να περιορίσουν έως ασφυξίας το πλάτωμα και τον περιβάλλοντα χώρο του ναού, δημιουργώντας έτσι μιαν αποκρουστική αντιαισθητική κατάσταση στα πέριξ... Η δε διαμαρτυρίες του ιερέα αποτελούν φωνήν βοώντος εν τη ερήμω...

Ο φίλος Θοδωρής Κάρδαρης συνόδευε τις φωτολήψεις του από το εξής σχολιαστικό κειμενάκι:
          «Η ξεχασμένη περιοχή των Καμινίων με την Αγία Μαρίνα της... Κανείς μας δεν ντρέπεται για την καταγωγή του, είμαι σίγουρος όμως ότι αυτοί που πρέπει ντρέπονται... Είναι η διαχρονικά όποια μορφής τοπική εξουσία που "διέγραψε" μια ιδιόμορφη (σίγουρα) περιοχή από το γίγνεσθαι της πόλης για πάρα μα πάρα πολλά χρόνια.
          Δεν έχει δρόμους, πλατείες, επιφανείς Ζακύνθιους κλπ…, παρά μόνον ταλαιπωρημένους από τη ζωή κατοίκους και την Αγία Μαρίνα τους, οι οποίοι στον εορτασμό της κατά εκατοντάδες περήφανα παρευρέθηκαν.
          Η τετραπλής εκδοχής τοπική εξουσία (Περιφέρεια και Δήμος, απερχόμενοι και ερχόμενοι) ήταν "αλλού". Όπως πάντα…»

Δεν υπάρχουν σχόλια: