e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Σάββατο 20 Δεκεμβρίου 2014

Ο Υιός της Παρθένου δεν θα ήταν απλώς ο αγιότερος των ανθρώπων, αλλά ο πραγματικός Υιός του Θεού και Λυτρωτής του κόσμου

ΟΜΙΛΙΑ ΣΤΟ ΕΥΑΓΓΕΛΙΚΟ ΑΝΑΓΝΩΣΜΑ
της Κυριακής 21ης Δεκεμβρίου 2014
ΚΥΡΙΑΚΗ ΠΡΟ ΤΟΥ ΧΡΙΣΤΟΥ ΓΕΝΝΗΣΕΩΣ
(Ματθ. α’, 1-25)

Γράφει ο Αρχιμανδρίτης Αναστάσιος Στεργιώτης


Ο ιερός Ευαγγελιστής Ματθαίος παραθέτει την ιστορική γενεαλογία του Ιησού Χριστού, για να δείξει ότι -παρά τις αμφισβητήσεις πολλών κακόπιστων ανθρώπων, τότε και τώρα- είναι πρόσωπο ιστορικό, απόγονος του Αβραάμ, του Δαυΐδ και λυτρωτής του κόσμου. Στο Ευαγγέλιο, λοιπόν, παρατίθενται όλοι οι κατά σάρκα πρόγονοί του -δίκαιοι και αμαρτωλοί-, που εκπροσωπούσαν το έθνος του Ισραήλ και κατ' επέκτασιν όλη την ανθρωπότητα.
            Ο τελευταίος εξ αυτών, ο δίκαιος Ιωσήφ, όπως και η σύζυγός του η Παρθένος Μαρία, ήταν κατά σάρκα απόγονοι του βασιλικού οίκου του Δαυΐδ. Μας πληροφορεί εδώ ο Ευαγγελιστής Ματθαίος -από την αρχή ήδη- ότι ο Ιησούς ήταν Υιός της Παρθένου και όχι κατά σάρκα Υιός του Ιωσήφ. Η Παρθένος ευρέθη «ἐν γαστρί ἔχουσα ἐκ πνεύματος Ἁγίου», δηλαδή έμεινε έγκυος θαυματουργικά από την Χάρη του Αγίου Πνεύματος και όχι κατά την γήινη φυσική τάξη.
            Όμως ο Ιωσήφ -ως αδύναμος άνθρωπος που ήταν- κατακλύστηκε από φοβερές υποψίες. Και οι κακοί αυτοί λογισμοί τον βασάνιζαν τόσο πολύ, ώστε σκέφτηκε να την διώξει μυστικά. Όμως άλλαξε γνώμη, ύστερα από την παρέμβαση Άγγελου Κυρίου, ο οποίος του αποκάλυψε πόσο αγνή, άφθορη και υπεράνω υποψίας ήταν η μνηστή του. Του υπενθύμισε τις μεγάλες προφητείες της Παλαιάς Διαθήκης, τα λόγια του Ησαΐα και των άλλων προφητών, που αιώνες πριν την Γέννηση του Κυρίου μίλησαν και έγραψαν για την έλευσή Του. Ο Υιός της Παρθένου δεν θα ήταν απλώς ο αγιότερος των ανθρώπων, αλλά ο πραγματικός Υιός του Θεού και Λυτρωτής του κόσμου. Ακόμη και το όνομα «Εμμανουήλ», που σημαίνει: «ο Θεός είναι μαζί μας» και το οποίο αναφέρεται πρώτη φορά από τον προφήτη Ησαΐα, το δείχνει περίτρανα.
            Ο Ιωσήφ χάρηκε πολύ και καθησύχασε ψυχικά μετά τις διαβεβαιώσεις του Αγγέλου. Κάθε αμφιβολία και πονηρή σκέψη έσβησε από την ψυχή του. Περιέβαλε με σεβασμό και εμπιστοσύνη την σύζυγό του και κατάλαβε ότι τόσον ο ίδιος, όσο και αυτή, έγιναν όργανα της θείας Βουλήσεως. Είδε με τα μάτια τής ψυχής του ότι το κυοφορούμενο Νήπιο είναι ο Υιός του Θεού και ο Λυτρωτής του κόσμου.
Έτσι εξακολουθούν να τον βλέπουν επί αιώνες όλοι οι ευσεβείς και πιστοί άνθρωποι. Όσο και να λυσσάνε οι αιρετικοί μέσα στους αιώνες, η Αλήθεια αυτή έμεινε, μένει και θα μένει ακλόνητη και αναλλοίωτη, όσο υπάρχει κόσμος. Κι αν την αλήθεια αυτή την έχουμε ως εμπνευστή και οδηγό της ζωής μας, τότε η σωτηρία μας θα είναι σίγουρη. Γένοιτο!

Δεν υπάρχουν σχόλια: