e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Σάββατο 27 Δεκεμβρίου 2014

Αφιέρωμα στον ζωγράφο Νικόλαο Βισκόντη, η χριστουγεννιάτικη εκδήλωση του Πολιτιστικού Συλλόγου "Ερωτόκριτος", στο Σκουληκάδο Ζακύνθου

Βράδυ 27ης Δεκεμβρίου 2014, στον Ναό της Αναφωνήτριας Σκουληκάδου 
















































Αφιερωμένη στον μνημειακό πίνακα του Νικολάου Βισκόντη «Η Λιτανεία της Παναγίας Αναφωνητρίας» ήταν η αποψινή χριστουγεννιάτικη εκδήλωση, την οποία διοργάνωσε ο Πολιτιστικός Σύλλογος Σκουληκάδου «Ερωτόκριτος», μέσα στην αναγεννησιακή εκκλησία της Αναφωνήτριας Σκουληκάδου. Σημειωτέον ότι η εν λόγω πολυπρόσωπη λιτανεία της εικόνας Αναφωνητρίας είναι μία από τις οκτώ αποτυπώσεις λιτανεύσεων, οι οποίες σώζονται στη Ζάκυνθο και αποτελούν ένα από τα πιο ιδιαίτερα έργα τέχνης του νησιού. Ο συγκεκριμένος πίνακας δια χειρός Νικολάου Βισκόντη στολίζει το στηθαίο του γυναικωνίτη του σκουληκαδιώτικου ναού και φιλοτεχνήθηκε το 1828. 

Ομιλητές της αποψινής εκδήλωσης ήταν ο δικηγόρος και λόγιος Ιωάννης Παπαδάτος, ο ζωγράφος και αγιογράφος Ιωάννης Τσολάκος και η φιλόλογος Ουρανία ΠλέσσαΤην εκδήλωση χαιρέτησε ο Εφημέριος του ναού π. Νικόλαος Κονίδης. Στο δεύτερο μέρος συμμετείχε η Χορωδία "Η Φανερωμένη", με χριστουγεννιάτικους ύμνους και τραγούδια. 

Από πλευράς επισήμων παρέστησαν ο Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας εκ προσώπου του οικείου Μητροπολίτου, ο Βουλευτής Ζακύνθου κ. Σταύρος Κοντονής, ο Αντιπεριφερειάρχης κ. Λευτέρης Νιοτόπουλος, ο Αντιδήμαρχος Αλυκών κ. Αναστάσιος Μαρίνος, ιερείς και πλήθος κόσμου, οι οποίοι καταχειροκρότησαν τους Ομιλητές και τη Χορωδία. 

Πριν κλείσει η εκδήλωση ο π. Παναγιώτης Καποδίστριας έκοψε την Κουλούρα του Πολιτιστικού Συλλόγου, ευχόμενος να συνεχίσουν όλοι να ποτίζουν τις ρίζες του δέντρου της τοπικής Παράδοσης, ώστε να είμαστε όλοι θωρακισμένοι έναντι παντός κινδύνου! 

Ακολούθησαν πλούσια κεράσματα έξω από τον Ναό!

Δεν υπάρχουν σχόλια: