e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Κυριακή 8 Ιουνίου 2014

Η Ευχαριστιακή Σύναξη της Πεντηκοστής και ο Εσπερινός της Γονυκλισίας εν Βανάτω

 Σήμερα το πρωί στην Παναγούλα Μπανάτου 
Φωτογραφίες: Ιωάννης-Πορφύριος Καποδίστριας 
Σε κλίμα κατάνυξης και συνάμα πανηγυρικό εορτάσαμε σήμερα στην Ενορία μας τη μεγάλη δεσποτική εορτή της Πεντηκοστής. Εκτός από τον Εφημέριό μας, που λειτούργησε, παρέστη συμπροσευχόμενος ο αγαπητότατος συνενορίτης μας συνταξιούχος ιερέας π. Ιωάννης Ζαρκάδης. Η θεία Λειτουργία τελέστηκε κατά τάξιν, όπως και ο Εσπερινός της Γονυκλισίας, που ακολούθησε. 

Κατά την διάρκεια των τριών γονυκλισιών και της εκφώνησης των Ευχών, οι εκκλησιαζόμενοι -σύμφωνα με το έθιμο του τόπου μας-, λαμβάνοντας κλαδάκια μυρτιάς, που ήταν σκορπισμένα στο δάπεδο, έφτιαχναν σταυρουδάκια "για το καλό" και την ενθύμηση της ημέρας. Συνήθως τα φυλάγουν ύστερα σε κάποια τσέπη για ψυχοσωματική ενίσχυση ή στο εικονοστάσι μαζί με τα παραδοσιακά "ματζέτα" που διανεμήθηκαν στο λαό από το Εκκλησιαστικό Συμβούλιο, τα καμωμένα από μυρτιά και γαρύφαλλα. 

Ο π. Παναγιώτης, ομιλώντας με συντομία προς τους συμμέτοχους της Εορτής, επικαλέστηκε την αγαπητική, συνεκτική και ποιητική των πάντων Χάρη του Αγίου Πνεύματος, το Οποίο ενεργεί μυστηριακά ό,τι συμβαίνει χθες, σήμερα και στον αιώνα εντός της Εκκλησίας, αρμόζοντας σε ενότητα και λειτουργικότητα όλες τις διαφορετικότητες των ανθρώπινων και συμπαντικών πραγμάτων.


Λαμπρές φωτοστιγμές από την Πατριαρχική Χοροστασία της Πεντηκοστής στον Άγιο Θεόδωρο Παλατίνου Λόφου στη Ρώμη

 Ρώμη, σήμερα το πρωί στον Ελληνορθόδοξο Ναό του Αγίου Θεοδώρου του Τήρωνος 


Ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος χοροστάτησε στην έξοχη αυτή Ροτόντα, ευρισκόμενος στη Ρώμη για την απογευματινή Συνάντηση για την Ειρήνη στη Μέση Ανατολή, στο Βατικανό. Ο ίδιος ανέγνωσε τις Ευχές της Γονυκλισίας, κατά τον επακολουθήσαντα την θ. Λειτουργία Εσπερινό. Την θεία Λειτουργία τέλεσε ο Αρχιμανδρίτης του Οικουμενικού Θρόνου Ευάγγελος Υφαντίδης, ο και Πρωτοσύγκελλος της Ι. Μητροπόλεως Ιταλίας και Μελίτης, διακονούμενος από τον Διάκονο του Πατριάρχου π. Ιωακείμ Μπίλλη, υπογραμματέα της Αγίας και Ιεράς Συνόδου. Την τελεταρχία διεξήγαγε απαράμιλλα ο άριστος Εφημέριος Αρχιμανδρίτης Συμεών Κάτσινας. Παρέστησαν ο οικείος Μητροπολίτης κ. Γεννάδιος, ο Μέγας Λογοθέτης του Οικουμενικού Θρόνου Θεόδωρος Αγγελόπουλος, ο Γραμματέας του Ποντιφικού Συμβουλίου π. Ανδρέας Παλμιέρι, ευάριθμοι πρέσβεις στην Ιταλία και το Βατικανό και πλήθος άλλων επισήμων.