e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Σάββατο 8 Νοεμβρίου 2014

Η εόρτια Σύναξη των Ταξιαρχών στο ομώνυμο Παρεκκλήσιο του Μπανάτου

 Σήμερα το πρωί, 8 Νοεμβρίου 2014 
Φωτορεπορτάζ: Ιωάννης Πορφύριος Καποδίστριας
Με αισθήματα κατάνυξης κι έναν ήλιο δειλό, μετά τη χθεσινή νεροποντή, συναχτήκαμε σήμερα το πρωί στο εν Βανάτω ενοριακό Παρεκκλήσιο των Παμμεγίστων Ταξιαρχών και Αγίου Νικολάου, για να τιμήσουμε τις Επουράνιες Αγγελικές δυνάμεις! Παρόντες ήταν οι κτήτορες του Ναού κ.κ. Παναγιώτη και Αντωνία Στραβοπόδη - Μεγάλοι Ευεργέτες της Ενορίας μας και ο γιος τους Δημήτριος Στραβοπόδης, μνημονεύοντας όλοι τον πρόωρα κοιμηθέντα δεύτερο γιο της Οικογένειας ΜΙΧΑΗΛ

Ο Εφημέριος π. Παναγιώτης, ομιλώντας προς το εκκλησίασμα, παρουσίασε συνοπτικά την δογματική διδασκαλία της Εκκλησίας μας για τους Αγγέλους, ενώ επεσήμανε κυρίως τα ακόλουθα: "Αποδεχόμενοι τις Ασώματες Δυνάμεις των Ουρανών ως κομιστές του θελήματος του Θεού προς εμάς, κατά βάσιν σεβόμαστε το ίδιο το θείο Θέλημα και πάνω απ' όλα τον Θελητήν του Ελέους! Προσκυνώντας σήμερα, αγαπητοί μου, την Εικόνα των Αρχαγγέλων Μιχαήλ και Γαβριήλ, που κοσμούν την πανήγυρί μας, δείχνουμε ταπείνωση και υπακοή στην Θεία Βουλή και διά των Αγγέλων υποδεχόμαστε της Μεγάλης Βουλής τον Άγγελον, ως διαιώνιο Σωτήρα σύνολης της ανθρωπότητας"

Έγινε, εξάλλου, Αρτοκλασία, ενώ οι Κτήτορες είχαν ετοιμάσει, μετά τη Θεία λειτουργία, πλούσια κεράσματα. Εντέλει τελέστηκε Μνημόσυνο επί του παρακείμενου τάφου τού μακαριστού ΜΙΧΑΗΛ, εις μνήμην του οποίου -ως γνωστόν- οικοδομήθηκε από τους γονείς του ο πανηγυρίζων Ναός, πριν από πέντε χρόνια ακριβώς!


Η εορτή των Ταξιαρχών στον πανηγυρίζοντα Ναό του ορεινού χωριού Ορθονιές της Ζακύνθου

Σήμερα το πρωί, 8 Νοεμβρίου 2014, προεξάρχοντος του Σεβ. Μητροπολίτου Ζακύνθου κ. Διονυσίου Δ΄ 
Φωτορεπορτάζ: π. Παναγιώτης Φωτεινόπουλος 
Ο Επίσκοπος Μοζαμβίκης στην Beira για την εγκατάσταση του νέου Εφημερίου


Στην πόλη Beira της Μοζαμβίκης βρίσκεται αυτές τις ημέρες ο Επίσκοπος Μοζαμβίκης κ. Ιωάννης, δηλαδή 1000 χιλιόμετρα από την έδρα του, την πρωτεύουσα Maputo, όπου -ως γνωστόν- υπάρχει Ορθόδοξος Ναός και τα σχετικά κτήρια. Ταξίδεψε εκεί με τον πρώτο ιερέα που χειροτόνησε στη Χώρα και Επισκοπή του, τον π. Χρήστο Σιτόε, την Πρεσβυτέρα και την κόρη τους, με σκοπό η νέα αυτή ιερατική οικογένεια να εγκατασταθεί στην πόλη αυτήν! Η εγκατάσταση πραγματοποιήθηκε σήμερα το πρωί, κατά την διάρκεια της Θείας Αρχιερατικής Λειτουργίας, που τελέστηκε. 

Στη συνέχεια ο Επίσκοπος είχε συνεργασία με τους συνεργάτες τού εκεί ιεραποστολικού κλιμακίου των Ορθοδόξων, όπως και με τον υπεύθυνο της τοπικής Οργάνωσης του Αγίου Αιγιδίου των Ρωμαιοκαθολικών. Μετά τέλεσε τρισάγια στους τάφους των κεκοιμημένων Ελλήνων στο Κοιμητήριο της Beira.

Ευχόμαστε από καρδιάς η προσπάθεια του Επισκόπου να ευδοκιμήσει, ο δε νέος Εφημέριος να φέρει εύχυμους καρπούς στον ιεραποστολικό αγρό του τόπου!

Στιγμές από την εορτή του Ναού των Ταξιαρχών στο Malawi της Αφρικής

Πρωί 8ης Νοεμβρίου 2014, προεξάρχοντος του Σεβ. Μητροπολίτου Ζάμπιας και Μαλάουι κ. Ιωακείμ