e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Σάββατο 27 Δεκεμβρίου 2014

Αφιέρωμα στον ζωγράφο Νικόλαο Βισκόντη, η χριστουγεννιάτικη εκδήλωση του Πολιτιστικού Συλλόγου "Ερωτόκριτος", στο Σκουληκάδο Ζακύνθου

Βράδυ 27ης Δεκεμβρίου 2014, στον Ναό της Αναφωνήτριας Σκουληκάδου 
Αφιερωμένη στον μνημειακό πίνακα του Νικολάου Βισκόντη «Η Λιτανεία της Παναγίας Αναφωνητρίας» ήταν η αποψινή χριστουγεννιάτικη εκδήλωση, την οποία διοργάνωσε ο Πολιτιστικός Σύλλογος Σκουληκάδου «Ερωτόκριτος», μέσα στην αναγεννησιακή εκκλησία της Αναφωνήτριας Σκουληκάδου. Σημειωτέον ότι η εν λόγω πολυπρόσωπη λιτανεία της εικόνας Αναφωνητρίας είναι μία από τις οκτώ αποτυπώσεις λιτανεύσεων, οι οποίες σώζονται στη Ζάκυνθο και αποτελούν ένα από τα πιο ιδιαίτερα έργα τέχνης του νησιού. Ο συγκεκριμένος πίνακας δια χειρός Νικολάου Βισκόντη στολίζει το στηθαίο του γυναικωνίτη του σκουληκαδιώτικου ναού και φιλοτεχνήθηκε το 1828. 

Ομιλητές της αποψινής εκδήλωσης ήταν ο δικηγόρος και λόγιος Ιωάννης Παπαδάτος, ο ζωγράφος και αγιογράφος Ιωάννης Τσολάκος και η φιλόλογος Ουρανία ΠλέσσαΤην εκδήλωση χαιρέτησε ο Εφημέριος του ναού π. Νικόλαος Κονίδης. Στο δεύτερο μέρος συμμετείχε η Χορωδία "Η Φανερωμένη", με χριστουγεννιάτικους ύμνους και τραγούδια. 

Από πλευράς επισήμων παρέστησαν ο Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας εκ προσώπου του οικείου Μητροπολίτου, ο Βουλευτής Ζακύνθου κ. Σταύρος Κοντονής, ο Αντιπεριφερειάρχης κ. Λευτέρης Νιοτόπουλος, ο Αντιδήμαρχος Αλυκών κ. Αναστάσιος Μαρίνος, ιερείς και πλήθος κόσμου, οι οποίοι καταχειροκρότησαν τους Ομιλητές και τη Χορωδία. 

Πριν κλείσει η εκδήλωση ο π. Παναγιώτης Καποδίστριας έκοψε την Κουλούρα του Πολιτιστικού Συλλόγου, ευχόμενος να συνεχίσουν όλοι να ποτίζουν τις ρίζες του δέντρου της τοπικής Παράδοσης, ώστε να είμαστε όλοι θωρακισμένοι έναντι παντός κινδύνου! 

Ακολούθησαν πλούσια κεράσματα έξω από τον Ναό!

"Η προστασία της Δημιουργίας στην Ορθόδοξη Παράδοση". Μια εκπομπή στην Κρατική Τηλεόραση του Βελγίου

με τον Σεβ. Μητροπολίτη Βελγίου κ. Αθηναγόρα 
Ο Μητροπολίτης Βελγίου κ. Αθηναγόρας, στην ανωτέρω εκπομπή, επισκέπτεται το Ορθόδοξο Μοναστήρι του Solan, Gard (Γαλλία). Η Ιερά Μονή είναι αφιερωμένη στο Γενέσιο της Θεομήτορος, ιδρύθηκε από τον Αρχιμανδρίτη Πλακίδα Deseille, Μοναχό της αγιορείτικης Μονής Σίμωνος Πέτρας κι εξαρτάται ιεροκανονικώς από την Ορθόδοξη Μητρόπολη της Γαλλίας. 

Εδώ οι επισκέπτες διαπιστώνουν αμέσως τον μεγάλο σεβασμό της γυναικείας Αδελφότητας για την της προστασία της θείας Δημιουργίας. Οι Μοναχές ζουν πράγματι στον ρυθμό της γης. Το έργο τους για τα προς το ζην είναι κατά βάσιν προσευχή, ως ιερή δραστηριότητα και συνέπεια της όλης βιοτής τους. 

Υπεύθυνος παραγωγός: Μητροπολίτης Βελγίου Αθηναγόρας (Οικουμενικό Πατριαρχείο) | www.orthodoxia.be | Email: media@orthodoxia.be | Τηλ. + 32.2 / 736.52.78 | Orthobel © 2014 - Ορθόδοξη Μητρόπολη Βελγίου.

Εξεδήμησε προς Κύριον ο Ζακυνθινός Ιερέας Χρήστος Αρκαδινός


Εξεδήμησε προς Κύριον χθες, μια μέρα μόλις μετά την ονομαστική εορτή του και κηδεύτηκε σήμερα το απομεσήμερο στου Δράκα της Ζακύνθου, ο πρώην Εφημέριος του Ιερού Ενοριακού Ναού Αγίου Δημητρίου Δράκα Ιερέας Χρήστος Αρκαδινός, σε ηλικία 81 ετών, μετά από μακρά ασθένεια. Της Νεκρωσίμου Ακολουθίας προέστη ο Σεβ. Μητροπολίτης Ζακύνθου κ. Διονύσιος Δ΄. 

Ο αοίδιμος αυτός ιερέας εκδαπάνησε τη ζωή του στην διακονία του πολύ μικρού ποιμνίου τού συνοικισμού, του οποίου υπήρξε γόνος και μόνιμος κάτοικος, ενώ διακρινόταν για την απλότητα, ταπεινότητα και ιεροπρέπειά του. Αυτά και μόνον τα χαρακτηριστικά γνωρίσματα ευχόμαστε να είναι ικανά, ώστε να τον κατατάξουν μεταξύ των Δικαίων, πλάι στον Θρόνο του Μεγάλου Θεού! Αιωνία η μνήμη του!

Ο δίκαιος Ιωσήφ πειθάρχησε στο θέλημα του Θεού

ΟΜΙΛΙΑ ΣΤΟ ΕΥΑΓΓΕΛΙΚΟ ΑΝΑΓΝΩΣΜΑ
της Κυριακής 28ης Δεκεμβρίου 2014
ΚΥΡΙΑΚΗ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΧΡΙΣΤΟΥ ΓΕΝΝΗΣΗ
(Ματθ. β’, 13-23)

Γράφει ο Αρχιμανδρίτης Αναστάσιος Στεργιώτης

Πολλές φορές ως άνθρωποι έχουμε αναρωτηθεί, γιατί ο Θεός δεν προλαβαίνει κάποια δεινά και δυσάρεστα πράγματα που μέλλει να συμβούν. Βλέπουμε τους κακούς και ισχυρούς να καταπιέζουν και να δολοφονούν τους καλούς και τους αδύναμους και η πίστη μας πολλές φορές κλονίζεται.
            Ο εγκληματίας Ηρώδης θέλησε να σκοτώσει τον νεογέννητο Ιησού και γι’ αυτό ο Θεός παρήγγειλε στον Ιωσήφ να το φυγαδεύσει στην Αίγυπτο για να σωθεί. Ο Ιωσήφ θα μπορούσε να κλονιστεί ως άνθρωπος και να αναρωτηθεί: «Γιατί ο Υιός του Θεού και Σωτήρας του κόσμου έχει γίνει αντικείμενο δίωξης των κακών και ασεβών ανθρώπων και έχει ο ίδιος ανάγκη σωτηρίας;» Δεν θα μπορούσε, άραγε, απευθείας ο Θεός να ματαιώσει την εγκληματική βουλή του Ηρώδη; Όμως τίποτε από αυτά ο δίκαιος Ιωσήφ δεν σκέφτεται, αλλά πειθαρχεί στο θέλημα του Θεού. Υποβάλλεται στους κόπους ενός δύσκολου ταξιδιού, δίχως να ρωτά πόσο καιρό θα παραμείνουν στον ξένο τόπο. Η συνεργασία του με τον Θεό και η πειθαρχία του στο θέλημά Του είναι αξιοθαύμαστες.
            Ο Θεός επεμβαίνει όπου ο άνθρωπος αδυνατεί να βοηθήσει μόνος του τον εαυτό του. Όπου όμως μπορεί να δράσει μόνος του, του δίνει πρωτοβουλία και δεν τον καταπιέζει, ούτε τον ακυρώνει. Έχει δώσει στον άνθρωπο πολλά δώρα, σωματικά και πνευματικά. Τον έχει προικίσει με ζηλευτή νοημοσύνη και θαυμαστές ικανότητες. Τον έχει φτιάξει έτσι, ώστε να ξεχωρίζει το σωστό από το λάθος, το καλό από το κακό, το αληθινό από το ψεύτικο, το δίκαιο από το άδικο. Τον έχει κάνει ελεύθερο και υπεύθυνο να εκλέξει αυτό που ο ίδιος επιθυμεί και κρίνει ως σωστό. Θέλει, λοιπόν, ο Θεός να χρησιμοποιεί ο άνθρωπος τα χαρίσματα που του έδωσε πάντοτε προς το αγαθό. Και όταν αισθανθεί αδυναμία και δεν μπορεί να προχωρήσει πλέον, ο ίδιος ο Θεός τον βγάζει από τη δύσκολη θέση, επειδή τον φροντίζει, τον αγαπά και δεν θέλει να χαθεί.
Ο ιερός Παύλος έλεγε: «Πάντα ἰσχύω ἐν τῷ ἐνδυναμοῦντί με Χριστῷ». Αυτό πρέπει πάντα να έχει υπ' όψιν του κάθε άνθρωπος και να αντλεί δύναμη, για να αντιμετωπίσει κάθε θλίψη, δοκιμασία, περιπέτεια, ασθένεια της ζωής, με γενναιότητα και πίστη. Και πάνω απ’ όλα χρειάζεται να επικαλείται τον φωτισμό και την βοήθεια του Θεού και του Υιού Του Ιησού Χριστού και καθοδηγούμενος από το Άγιο Πνεύμα (εντός της Εκκλησίας πάντοτε) να αφιερώνει τη ζωή του στην πραγματοποίηση του Αγαθού. Γένοιτο!