e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Σάββατο 11 Απριλίου 2015

Το Μήνυμα του Μητροπολίτου Ζακύνθου κ. Διονυσίου Δ' για το Πάσχα 2015 [κείμενο + video]


ΔΙΟΝΥΣΙΟΣ Δ΄
ΧΑΡΙΤΙ και ΕΛΕΕΙ ΘΕΟΥ
ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗΣ ΖΑΚΥΝΘΟΥ

Πρός
τό Τίμιο Πρεσβυτέριο, τίς Μοναστικές Ἀδελφότητες
καί τόν Εὐσεβέστατο Λαό τῆς ἐν Ζακύνθῳ Ἐκκλησίας


Αγαπητοί συνεορταστές,

Με πολλή αγάπη ευλογώ την σημερινή αναστάσιμη σύναξή μας! Το έναυσμα για την εκ βαθέων εορταστική διάθεσή μας δίνει ο μελωδικότερος ύμνος των αιώνων: «Χριστός Ανέστη»!

Δεν υπάρχει καμιά αμφιβολία ότι αυτό προκαλεί ρίγη ιερής συγκίνησης στην ψυχή μας, αφού μιλεί για νίκη της ζωής κατά του θανάτου, της αγάπης κατά του μίσους, της δικαιοσύνης κατά της αδικίας. Αφού είναι ένα μήνυμα χαράς, αγάπης, ελπίδας και ελευθερίας. Ο γνήσιος και αληθινός πιστός, στο άκουσμά του, δεν νοιώθει μόνο μια στιγμιαία συγκίνηση, αλλά ταυτόχρονα νιώθει ζωντανή την παρουσία τού Αναστημένου Χριστού, που είπε «καί ἐγενόμην νεκρός καί ἰδού εἰμί ζῶν εἰς τούς αἰώνας τῶν αἰώνων» και ακόμη «μεθὑμῶν εἰμί πάσας τάς ἡμέρας, ἕως τῆς συντελείας τοῦ αἰῶνος». Αισθάνεται την Χάρη Του να εγγίζει την καρδιά του, τον νου του να φωτίζεται και την θέλησή του να γιγαντώνεται. Παίρνει δύναμη, η οποία θα τον κάμει ικανό να σπάσει τις αλυσίδες του κάθε είδους θανάτου και να βαδίσει τον δρόμο της όντως ζωής, πανέτοιμος ν’ αντιμετωπίσει τον οποιονδήποτε κίνδυνο, τον κάθε πειρασμό και να φθάσει στη νίκη. Με ένα λόγο, νοιώθει μιαν αλλοίωση του εσωτερικού κόσμου του και τελικά γίνεται φωτισμένη προσωπικότητα!

Αλλά μήπως, στο άκουσμά του, οι ιεροί δεσμοί δεν γίνονται ιερότεροι, οι χαλαρωμένοι δεν σφίγγονται και πάλι, οι πόνοι δεν γλυκαίνονται, τα σκονισμένα ιδεώδη δεν ξετινάζουν την σκόνη τους και γίνονται καινούργια, τα ψυχικά χάσματα δεν γεφυρώνονται και τα παλαιά και τα νέα μίση δεν συγχωρούνται; Είναι δυνατόν να το αμφισβητήσει κανείς;

Αγαπητοί συνεορταστές,

Από αυτή την ώρα και για σαράντα ημέρες, θ’ αντηχεί κάτω από τους θόλους των εκκλησιών και έξω από αυτούς, το αναστάσιμο μήνυμα! Είναι μια πολύ καλή ευκαιρία να εμβαθύνουμε σε αυτό και να βιώσουμε -αν μέχρι τώρα δεν το πετύχαμε- το πνεύμα της Ανάστασης. Πρέπει, επιτέλους, να πετάξουμε την ταφόπετρα της υλοφροσύνης και των παθών που μας σκεπάζει και να ζήσουμε όλοι -πρώτα τα νιάτα, που μεγαλώνουν μέσα στο άγχος της σημερινής εποχής- πνευματικά αναστημένοι. Αν αυτό το κατορθώσουμε, οπωσδήποτε θα βοηθήσουμε και την κοινωνία μας να αναστηθεί, καθώς η πολύμορφη κρίση την οδηγεί στην αποσύνθεση.

Με θερμά και εγκάρδια αισθήματα εν Χριστώ Αναστάντι
Ο Μητροπολίτης

+ο Ζακύνθου ΔΙΟΝΥΣΙΟΣ Δ΄


Δεν υπάρχουν σχόλια: