e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Τρίτη 10 Μαρτίου 2015

Συνεργασία της Εκκλησίας της Ελλάδος με το Υπουργείο Τουρισμού του Ισραήλ


Στο πλαίσιο της επίσημης 4ήμερης επίσκεψης της Αντιπροσωπείας Κληρικών-Εκπροσώπων Ιερών Μητροπόλεων της Εκκλησίας της Ελλάδος στους Αγίους Τόπους, από 8 έως και 12 Μαρτίου 2015, με την ευθύνη και τον συντονισμό του Συνοδικού Γραφείου Προσκυνηματικών Περιηγήσεων της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος, πραγματοποιήθηκε σήμερα, Τρίτη 10 Μαρτίου 2015, επίσημη επίσκεψη - συνάντηση συνεργασίας στο Υπουργείο Τουρισμού του Ισραήλ.
            Την Αντιπροσωπεία υποδέχθηκε η κ. AHUVA ZAΚEN, Εκπρόσωπος του Υπουργού - Γενική Διευθύντρια του Υπουργείου Τουρισμού με συνεργάτες της. Η Αντιπροσωπεία της Εκκλησίας της Ελλάδος αποτελείτο από τον Σεβ. Μητροπολίτη Δωδώνης κ. Χρυσόστομο, Πρόεδρο του Συνοδικού Γραφείου Προσκυνηματικών Περιηγήσεων της Εκκλησίας της Ελλάδος, τον Αρχιμανδρίτη Σπυρίδωνα Κατραμάδο, Γραμματέα, τους κ.κ. Βασίλειο Τζέρπο και Χρήστο Πετρέα, Μέλη του Συνοδικού Γραφείου, καθώς και κληρικούς-εκπρόσωπους Ι. Μητροπόλεων της Εκκλησίας της Ελλάδος.
            Στη συνάντηση αυτή και οι δύο πλευρές εξέφρασαν τη χαρά και την ικανοποίησή τους για την αγαστή έως και σήμερα συνεργασία, συναντίληψη και τις εν γένει άριστες σχέσεις των δύο λαών σε θέματα που αφορούν την ιστορία, τον πολιτισμό, την θρησκεία και την ανάδειξη και προβολή των ιερών προσκυνημάτων και θρησκευτικών μνημείων. Διαπιστώθηκε δε η αυξανόμενη και στις δύο χώρες τουριστική δραστηριότητα και επισκεψιμότητα.
            Ο Σεβ. Πρόεδρος παρουσίασε το έως σήμερα επιτελούμενο έργο του Συνοδικού Γραφείου, εντός και εκτός Ελλάδος, με ιδιαίτερη έμφαση στις αναπτυσσόμενες συνεργασίες σε άλλες χώρες. Επεσήμανε τις ιδιαίτερα φιλικές σχέσεις μεταξύ Εβραίων και Ελλήνων στην πατρίδα μας, αναφερόμενος ειδικότερα στους τρόπους με τους οποίους οι Έλληνες χριστιανοί προστάτευσαν τους Εβραίους συμπολίτες τους κατά την περίοδο της Γερμανικής Κατοχής, κάνοντας μάλιστα ειδική μνεία στη σωτηρία της ιουδαϊκής κοινότητας της Ζακύνθου.
            Η κ. Zaken συνεχάρη την Εκκλησία της Ελλάδος για το επιτελούμενο έργο του Συνοδικού Γραφείου Προσκυνηματικών Περιηγήσεων αυτής, εξέφρασε τη διάθεση του Υπουργείου Τουρισμού του Ισραήλ για τη βελτίωση των προσκυνηματικών περιηγήσεων των Ελλήνων επισκεπτών στο Ισραήλ και ρώτησε εάν υπάρχουν παρατηρήσεις και προτάσεις.
            Στη συζήτηση που ακολούθησε, από την πλευρά της Εκκλησίας της Ελλάδος προτάθηκε η σύσταση κοινής επιτροπής συνεργασίας μεταξύ του Συνοδικού Γραφείου Προσκυνηματικών Περιηγήσεων της Εκκλησίας της Ελλάδος, των αρμοδίων Υπηρεσιών του Υπουργείου Τουρισμού του Ισραήλ και των αρμοδίων Υπηρεσιών του Πατριαρχείου Ιεροσολύμων, για όλα τα κοινού ενδιαφέροντος θέματα, πρόταση την οποία υπερθεμάτισε η Εκπρόσωπος του Υπουργού.
            Η Αντιπροσωπεία συνεχίζει τις επισκέψεις στα Ιερά Προσκυνήματα της Αγίας Γης.

Επίσκεψη ομάδας Ορθοδόξων στον τόπο παλαιού Μοναστηριού στο Tire της Σμύρνης

Σήμερα, 10 Μαρτίου 2015, υπό τον Αρχιμανδρίτη Κύριλλο Συκή. Ο τόπος συνεχίζει να ονομάζεται "Μοναστήρι"!... 
Διαρκούσης της εκδήλωσης για την "Ιερατική Ποίηση" στην Ελληνοαμερικανική Ένωση

Γράφει ο π. Παναγιώτης Καποδίστριας 

Δεν κατάφερα να είμαι απόψε στο Θέατρο της Ελληνοαμερικανικής Ένωσης, όπου απόψε παρουσιάζονται μελοποιημένα από σύγχρονους Έλληνες Συνθέτες ποιήματα Ιερέων Ποιητών, μεταξύ των οποίων και κάποια ημέτερα. Όμως ένας φίλος αναγνώστης, ο Χάρης Ρωμανός, κάνοντάς μου έκπληξη, μερίμνησε ώστε να λαμβάνω φωτο-ανταποκρίσεις και σχετικά μηνύματα, διαρκούσης ολοένα της εκδήλωσης, μες από το θέατρο! Ιδού οι ληφθείσες φωτογραφίες: 
Η αμεσότητα, που μας προσδίδει η τεχνολογία, με ώθησε να στείλω μερικούς άμεσους στίχους προς την ομήγυρη, ώστε να αναγνωσθούν εις επήκοον των φίλων. Είναι αυτοί: 

Ο ΙΕΡΕΑΣ ΠΟΙΗΤΗΣ

επιθέτει σπλάχνα λέξεων
ψιχουλάκια συλλαβών
στο δισκάρι της Διάρκειας
και λογχίζοντάς τους την πλευρά της Ανάγκης
χλοΐζουν κι αιωνίζονται.

[π. Π. Καποδίστριας, Ζάκυνθος, 10.3.2015, ώρα 8.56 μ.μ.]

Ποίηση του π. Παν. Καποδίστρια μελοποιημένη από τον Ιάκωβο Κονιτόπουλο -συν τοις άλλοις- απόψε στην Ελληνοαμερικανική Ένωση [3 videos αρχείου]


Απόψε, 10 Μαρτίου 2015, στις 8 το βράδυ, στην Ελληνοαμερικανική Ένωση (οδός Μασσαλίας 22, στο Κολωνάκι) θα παρουσιασθεί στο αθηναϊκό κοινό η συναυλία ΙΕΡΑΤΙΚΗ ΠΟΙΗΣΗ, που αφορά σε έργα σύγχρονων Κληρικών Ποιητών, μελοποιημένα από Έλληνες Συνθέτες για φωνή και πιάνο. Ήδη Σας πληροφορήσαμε σχετικά με την εκδήλωση, ΕΔΩΑνάμεσά τους ποίηση του π. Παναγιώτη Καποδίστρια

Απόψε, λοιπόν, θα ακουσθούν -συν τοις άλλοις- τρία ποιήματα του π. Π. Καποδίστρια, μελοποιημένα αισθαντικά από τον Ζακυνθινό συνθέτη Ιάκωβο Κονιτόπουλο. Η μελοποίηση αυτή είχε πρωτοπαρουσιασθεί σε μια παλαιότερη συναυλία για την Ιερατική Ποίηση, η οποία διοργανώθηκε από τον Παναγιώτη Ανδριόπουλο και το Πολύτροπον στις 14 Ιανουαρίου 2007, στην Αίθουσα της Φιλαρμονικής Εταιρείας - Ωδείου Πατρών. Τότε πρωτοπαρουσιάστηκε το εν λόγω έργο του Κονιτόπουλου "Τρία Τραγούδια" (2006) για φωνή και πιάνο, σε ποίηση π. Π. Κ (από την ποιητική συλλογή του "Όταν ο Σπηλαιοκτήτης έρθει", εκδ. Αίολος, Αθήνα 1995), με σολίστ την διάσημη μέτζο σοπράνο Μαίρη-Έλεν Νέζη και τον Γιώργο Πέτρου στο πιάνο. 

Εν αναμονή της αποψινής Συναυλίας και για να λάβετε κι εσείς μια πρώτη γεύση, αναρτώνται στη συνέχεια τα "Τρία Τραγούδια" μαζί όμως με τους στίχους τους, για διευκόλυνσή Σας, επειδή ο ήχος δεν είναι ο καλύτερος. 

Παρενθετικά, αξίζει εδώ να σημειωθεί, ότι το β΄ Τραγούδι (το "Προεόρτιο") παρουσιάστηκε ξανά, στη Ζάκυνθο αυτή τη φορά, κατά την εορταστική Συναυλία για την Ένωση των Επτανήσων με την Ελλάδα, στις 21 Μαΐου 2007, με σολίστ τη Μαργαρίτα Συγγενιώτου (μέτζο σοπράνο) και τον Σπύρο Δεληγιαννόπουλο στο πιάνο. Το μουσικό σύνολο διηύθυνε τότε ο ίδιος ο Ιάκωβος Κονιτόπουλος.  ΑΠΟΛΟΓΙΑ ΣΤΟΝ ΑΝΕΜΟ 

 Οργή, στοργή των μυστικών μου ησυχασμών 
των ατελέσφορων λυγμών και των παράτολμων ελπίδων 
φενάκη πρώτη κι ασφαλής των άβατων στιγμών 
απόπειρα για εικονισμό και μάχη ακροστιχίδων.  ΠΡΟΕΟΡΤΙΟ 

 Αθώα μιλημένος για τα πράγματα ολόκληρα 
με τη σιωπή προεόρτιο τριάδας να ελέγχει με 
άνεμε είπα οκτάστηλε 
υγρή επινόηση 
την αστρική μας διάρκεια να ιδρύσω
 αχ να μπορούσα 
μια παραλίγο του γλαυκού θανάτου μου ενσάρκωση 
 μα ο τρόπος μου την αποτέφρωσε 
που ήταν ώς χτες λεπτομέρεια δακρύων - 

 - Τι κρίμα 
να μην έχουμε φτερά 
αφού και για τα πράγματα δεν υπάρχει ακμή.

 

 ΑΝΑΘΗΜΑ 

 Τι να τα κάμεις φίλε μου τα μάτια; 

 Θρηνούσες οι φωνές 
θα σού ανταμείψουν τη συνήθεια.