e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Σάββατο 19 Δεκεμβρίου 2015

Η γενική πρόβα για την Χριστουγεννιάτικη Συναυλία του "Αληθώς" (Κυριακή 20/12, 7 μ.μ.)
Αν και η ατμόσφαιρα είναι απόψε παγωμένη, εδώ στο Μπανάτο Ζακύνθου, εντός του Ναού της Παναγούλα μας θερμάνθηκε η ατμόσφαιρα από την καλή διάθεση και τις μουσικές φωνές των νέων της Χορωδίας και Μαντολινάτας Ζακύνθου, κατά τη γενική πρόβα για την αυριανή Χριστουγεννιάτικη Συναυλία του Μορφωτικού Κέντρου "Αληθώς", με τίτλο "Σήμερον ο Άναρχος άρχεται" και θέμα Χριστούγεννα και Παιδιά της Προσφυγιάς. 

Σύμφωνα με τα προγραμματισθέντα, στο πρώτο μέρος της βραδιάς, ο κ. Διονύσιος Ζαφειρόπουλος, Θεολόγος - εκπαιδευτικός, θα παρουσιάσει το επίκαιρο θέμα: «Χριστουγεννιάτικα δώρα στα παιδιά όπου γης». 

Στο δεύτερο μέρος της βραδιάς, η εν λόγω Νεανική Χορωδία και Μαντολινάτα Ζακύνθου, με συμμετοχή μαθητών του Μουσικού Σχολείου Ζακύνθου, υπό την διεύθυνση του Μουσικού κ. Αντώνη Κλάδη, θα αποδώσουν μελοποιήσεις Ελλήνων Ποιητών, σε πρώτη εκτέλεση, που αφορούν στα παιδιά και μάλιστα της προσφυγιάς, όπως και γνωστά χριστουγεννιάτικα άσματα. Την ευθύνη της Μαντολινάτας θα έχει ο Χαράλαμπος Πλατυπόδης, στο πιάνο θα είναι ο Νίκος Ιατράς, ενώ στο βιολοντσέλο ο Vaghinak Galoyan. Έκτακτη συμμετοχή: Το Μουσικό Σχήμα Πνευστών “Magnifique”.

Σας περιμένουμε στη χαρούμενη αυτή βραδιά μας, κατά την οποία επιθυμούμε να Σας ευαισθητοποιήσουμε έναντι του μεγάλου προβλήματος της σύγχρονης Προσφυγιάς εν όψει μάλιστα της εορτής της ενανθρώπησης της Αγάπης!

Διά του Ιησού και μόνον, η σωτηρία των ανθρώπων

ΟΜΙΛΙΑ ΣΤΟ ΕΥΑΓΓΕΛΙΚΟ ΑΝΑΓΝΩΣΜΑ
της Κυριακής ΠΡΟ ΤΗΣ ΧΡΙΣΤΟΥ ΓΕΝΝΗΣΕΩΣ
20ής Δεκεμβρίου 2015
(Ματθ. Α΄ 1-25)

Γράφει ο π. Αναστάσιος Στεργιώτης 


Πλήθος προφητών της Παλαιάς Διαθήκης είχε προαναγγείλει την έλευση του Μεσσία Χριστού. Ανάμεσά τους ο προφήτης Ησαΐας, ο οποίος μίλησε για την γέννηση του βρέφους Εμμανουήλ εκ της Παρθένου Μαρίας.
Όμως, οι άνθρωποι τότε δεν μπορούσαν να συλλάβουν το βαθύτερο νόημα των προφητειών αυτών. Δεν μπορούσε να συλλάβει το μυαλό τους πώς θα μπορούσε ο απρόσιτος Θεός να κατοικήσει μαζί τους, να είναι παρών ανάμεσά τους, όχι τμηματικά αλλά ολόκληρος και ότι η παρουσία του θα ήταν πηγή δωρεών, λύτρωσης, χαρίτων και όλα αυτά θα προσφέρονταν στον κάθε άνθρωπο χωριστά και όχι απροσώπως και γενικώς στο ανθρώπινο γένος. Οι άνθρωποι θα γίνονταν συμπολίτες των Αγγέλων, οικείοι του Θεού. Ακόμη και μετά την Λυτρωτική θυσία και Ανάστασή Του ο Κύριος θα ήταν μαζί τους και θα κατοικούσε μέσα στις καρδιές των ανθρώπων, «ἐγώ μεθ’ ὑμῶν εἰμί πάσας τάς ἡμέρας» λέει ο Κύριός μας Ιησούς Χριστός. Αυτό, εξάλλου, σημαίνει και η λέξη «Εμμανουήλ».
Όμως πέρα από το όνομα αυτό πλήθος είναι τα ονόματα του Θεού, ο οποίος, σύμφωνα με τους μεγάλους Πατέρες, είναι και ανώνυμος και πολυώνυμος. Ένα από τα ονόματα του Σωτήρα είναι το «Ιησούς», το οποίο του δόθηκε από τον δίκαιο Ιωσήφ. Όμως αυτό δεν το έδωσε ο Ιωσήφ από δική του πρωτοβουλία αλλά κατ’ απαίτηση του Θεού, ο οποίος παρουσιάστηκε στον ύπνο του και του διέλυσε τους κακούς λογισμούς που τον είχαν κατακλύσει, επειδή αμφισβήτησε την ηθική της Παρθένου Μαρίας, της συζύγου του. Εκεί του είπε Άγγελος Κυρίου ότι θα γεννηθεί ο Σωτήρας του κόσμου και πρέπει να ονομαστεί Ιησούς.
Η λέξη Ιησούς σημαίνει «Θεός-Σωτήρ». Αυτό σήμαινε ότι δεν θα ήταν ένας κοινός άνθρωπος αλλά θεάνθρωπος, δηλαδή τέλειος θεός και τέλειος άνθρωπος. Ύψιστος σκοπός της έλευσής Του είναι η σωτηρία των ανθρώπων όλων των αιώνων έως την συντέλεια. «Αὐτός γάρ σώσει τόν λαόν αὐτοῦ», λέει ο Άγγελος στον Ιωσήφ.
Ο Κύριός μας δια μέσου των αιώνων καλεί όλους τους «κοπιώντας» και «πεφορτισμένους» να τους ξεκουράσει. Ο μόνος τρόπος για να σωθούν οι άνθρωποι, σύμφωνα με τον Απόστολο Πέτρο, είναι δια του Ιησού και μόνον δι’ αυτού. Ας φροντίσουμε όλοι να ανταποκριθούμε στο κάλεσμά του. Γένοιτο!

Στιγμιότυπα από την δεξίωση μετά τα "Μπασίματα" του Αγίου Διονυσίου

Λίγο πριν το μεσημέρι της 19ης Δεκεμβρίου 2015, στο Αρχονταρίκι της Μονής Στροφάδων και Αγίου Διονυσίου Ζακύνθου 
Συγκινητική η Λιτή του σεπτού Σκηνώματος του Αγίου Διονυσίου κατά τα "Μπασίματά" Του [φωτογραφίες + video]

Ώρα 11 π.μ. της 19ης Δεκεμβρίου 2015, αμέσως μετά το Αρχιερατικό Συλλείτουργο. Το σεπτό Λείψανο του Αγίου της Συγγνώμης, Διονυσίου του θαυματουργού, βασταζόμενο από τέσσερις ιερείς λιτανεύτηκε εντός του Καθολικού της Μονής Του, εδώ στην πόλη της Ζακύνθου. Την πομπή ακολούθησαν οι συλλειτουργήσαντες Αρχιερείς Σεβ. Δωδώνης κ. Χρυσόστομος και Ζακύνθου κ. Διονύσιος Δ΄, ενώ η Φιλαρμονική του Δήμου Ζακυνθίων (από το υπερώο) απέδιδε τις πατροπαράδοτες συγκλονιστικές - προσευχητικές μελωδίες. Τέλος αναπέμφθηκε Δέηση ενώπιον του Αγίου και άπαντες Τον προσκύνησαν, προτού επιστρέψει -από την Αδελφότητα της Μονής- στην Λάρνακά Του. 
Φωτορεπορτάζ: Ιωάννης-Πορφύριος Καποδίστριας

Κατανυκτικότατο Αρχιερατικό Συλλείτουργο για τα "Μπασίματα" του Αγίου Διονυσίου

Πρωί Σαββάτου, 19 Δεκεμβρίου 2015. Συλλειτούργησαν οι Σεβ. Μητροπολίτες Δωδώνης κ. Χρυσόστομος και Ζακύνθου κ. Διονύσιος Δ΄. Τον θείο λόγο κήρυξε ο Αρχιμανδρίτης Δανιήλ Μπιάζης, Ιεροκήρυκας Ι. Μ. Ζ.Φωτορεπορτάζ: Ιωάννης-Πορφύριος Καποδίστριας