e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Κυριακή 11 Σεπτεμβρίου 2016

Η Κυριακή προ της Υψώσεως του Τιμίου Σταυρού εν Βανάτω και η μνήμη των Μικρασιατών Νεομαρτύρων


Τη Κυριακή προ της του Τιμίου Σταυρού Υψώσεως, μνήμην επιτελούμεν των εκατοντάδων χιλιάδων ενδόξων Νεομαρτύρων, Ιεραρχών, Ιερέων, Ιερομονάχων και Μοναχών, προσέτι δε Ανδρών, Γυναικών και Παιδίων, των εν Μικρά Ασία μαρτυρησάντων κατά τα έτη 1918-1922. Με ύπατον Ιερομάρτυρα τον Άγιον Χρυσόστομον Σμύρνης.

Έτσι, λοιπόν, στην Ενορία μας, στον Ναό της Φανερωμένης μας, εδώ στο Μπανάτο της Ζακύνθου, μνημονεύσαμε δεόντως σήμερα, 11 Σεπτεμβρίου 2016, το φρικτό γεγονός της Μικρασιατικής Καταστροφής, για δε τους Ιερομάρτυρες και Νεομάρτυρες των ιστορικών αυτών ημερών ομίλησε συγκινητικά ο κ. Σταμάτιος Ζούλας (Μάστερ Θεολογίας), συνδέοντας τον Τίμιο Σταυρό με τη θυσία-αυτοθυσία των Μικρασιατών. Ανέφερε μάλιστα ότι η θεία Πρόνοια οδήγησε την Μεγάλη του Χριστού Εκκλησία να εκλέξει, μετά από 94 χρόνια, τον άμεσο διάδοχο του Ιερομάρτυρος Χρυσοστόμου Σμύρνης, τον Αρχιγραμματέα της Αγίας και Ιεράς Συνόδου Αρχιμανδρίτη Βαρθολομαίο Σαμαρά: νέο Μητροπολίτη Σμύρνης. Του νέου αυτού Αγγέλου της Σμύρνης η χειροτονία πραγματοποιείται σήμερα στο Φανάρι από τον ίδιο τον Οικουμενικό Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίο!




























Δεν υπάρχουν σχόλια: