e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Κυριακή 14 Μαΐου 2017

Στόχος η επάνδρωση του Ησυχαστηρίου στην πόλη Rättvik της Σουηδίας


Το διήμερο 13 και 14 Μαΐου 2017 εορτάστηκε η ανακομιδή των λειψάνων του Αγίου Νικολάου Αρχιεπισκόπου Μύρων της Λυκίας στο ομώνυμο Ησυχαστήριο, στην πόλη Ρέττβικ (Rättvik) της Σουηδίας, που απέχει οδικώς 3 ώρες βόρεια της Στοκχόλμης.
Το Σάββατο εσπέρας ετελέσθη πανηγυρικός εσπερινός, χοροστατούντος του Σεβ. Μητροπολίτου Σουηδίας και πάσης Σκανδιναυΐας κ. Κλεόπα. Ακολούθησε δείπνο, προσφορά της κ. Φωτεινής Μπατσέλα, Προέδρου της Φιλοπτώχου Αδελφότητος Κυριών του Καθεδρικού Ναού Αγίου Γεωργίου Στοκχόλμης, στο οποίο παρεκάθησαν ο Διευθυντής του Οικουμενικού Κέντρου της περιοχής, στο οποίο εργάστηκε ο μακαριστός π. Ευσέβιος Βίττης επί σειρά ετών, Αιδ. κ. Peder Bergqvist με τη συνοδεία του και η οικογένεια των κ.κ. Bengt και Τάνιας Svedberg.
Την επομένη, Κυριακή, 14 Μαΐου 2017, ο ποιμενάρχης προέστη της Αρχιερατικής Θείας Λειτουργίας, στην οποία συμμετείχαν ο Παν. Αρχιμανδρίτης κ. Αλέξανδρος Λουκάτος, εφημέριος του Μητροπολιτικού Ναού Ευαγγελισμού της Θεοτόκου Όσλο και ο Αιδ. Πρεσβύτερος κ. Αθανάσιος Μελάς, εφημέριος της ενορίας του Αποστόλου Παύλου Ουψάλας. Στο τέλος, ετελέσθη αρτοκλασία υπέρ υγείας των παρισταμένων προσκυνητών και μνημόσυνο υπέρ αναπαύσεως του ιδρυτού του Ησυχαστηρίου, μακαριστού π. Ευσεβίου Βίττη.
     Ακολούθησε γεύμα, το οποίο προετοίμασε και προσέφερε ο κ. Γεώργιος Τζανής, στο οποίο παρεκάθησαν ο Εξοχ. Πρέσβυς της Ελλάδος στη Στοκχόλμη κ. Δημήτριος Τουλούπας με την σύζυγό του και τον συνεργάτη του κ. Χρήστο Σαβλάκη και αρκετοί προσκυνητές από την Στοκχόλμη, την Ουψάλα, το Ρέττβικ, το Γιάβλε, καθώς και από το Όσλο. Το παρών έδωσαν, επίσης, αντιπροσωπία της ενορίας της Μεταμορφώσεως Στοκχόλμης της Εξαρχίας Ρωσσικών Παροικιών Δυτικής Ευρώπης και ο Εντιμ. κ. Michael Agaiby, εκπρόσωπος του Σουηδικού φορέα Bilda με την οικογένειά του. Τους ύμνους έψαλε ο κ. Κοσμάς Πλάκου από το Όσλο της Νορβηγίας.
     Στην προσφώνησή του, ο Μητροπολίτης Κλεόπας ευχαρίστησε τους Πατέρες που συμμετείχαν στις ιερές ακολουθίες, τον Πρέσβυ κ. Τουλούπα με την συνοδεία του και τους ευλαβείς προσκυνητές, τους εγγύς και τους μακράν, που ήλθαν για να τιμήσουν τον Άγιο Νικόλαο. Ευχαρίστησε ιδιαιτέρως την πνευματική κόρη του π. Ευσεβίου κ. Χριστίνα Χρυσοβέργη, για την πρωτοβουλία της να διοργανώσει προσκύνημα από τη Στοκχόλμη, και συνεχάρη όλους όσοι συνέδραμαν στην συνέχιση της αγιογραφίας του ναΐσκου του Ησυχαστηρίου και ανακοίνωσε ότι θα ακολουθήσει ο εξωραϊσμός του αύλειου χώρου του Ησυχαστηρίου και η επανέκδοση θεολογικών μελετών του μακαριστού π. Ευσεβίου στην Ελληνική και Σουηδική.
     Ο επίσκοπος ζήτησε από όλους να προσεύχονται αδιαλείπτως, ώστε να επανδρωθεί σύντομα το Ησυχαστήριο με μία αφοσιωμένη μοναστική αδελφότητα, ώστε ο ιερός αυτός χώρος να αποτελέσει πόλο συνεχούς έλξης, προσευχής και πνευματικής περισυλλογής.
Το Ησυχαστήριο ιδρύθηκε από τον μακαριστό Ιερομόναχο π. Ευσέβιο Βίττη το 1973, μετά δε την οριστική μετάβασή του στην Ελλάδα και την κοίμησή του, την συντήρηση του Ησυχαστηρίου ανέλαβε ο σύλλογος φίλων του Ησυχαστηρίου, γνωστός με την επωνυμία "Ορθόδοξη Αδελφότητα 'Αγιος Νικόλαος'". Το Ησυχαστήριο κατεστράφη ολοσχερώς από πυρκαγιά τον Οκτώβριο του 2010 και μετά την ανέγερση του νέου κτιρίου έμεινε ακατοίκητο μέχρι τον Οκτώβριο του 2014, όπου έγινε η μεταβίβασή του στην Ι. Μητρόπολη Σουηδίας, η οποία και ανέλαβε την ολοκλήρωση της εκ βάθρων ανακαινίσεώς του και τον πλήρη εξοπλισμό του. Το εν λόγω Ησυχαστήριο είναι το πρώτο Ελληνορθόδοξο μοναστήρι στη Σουηδία και σε ολόκληρη την Σκανδιναυΐα.

Οι φωτογραφίες είναι προσφορά των Αρχιμ. Αλεξάνδρου Λουκάτου, κ. Φωτεινής Μπατσέλα, κ. Κοσμά Πλάκου και κ. Michael Agaiby.

Δεν υπάρχουν σχόλια: