e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Τετάρτη 6 Δεκεμβρίου 2017

"Τον μέγαν Αρχιποίμενα... τον Πρόεδρον των Μυρέων Νικόλαον" ευφημήσαμε σεμνοπρεπώς εν Βανάτω της Ζακύνθου


Πρωί της Τετάρτης, 6ης Δεκεμβρίου 2017, στο πανηγυρίζον εξωκλήσι του Άι Νικόλα, στο κτήμα της Οικογενείας Χαραλάμπους, υιού Ιωάννου Καποδίστρια, στην περιοχή Καρκαναίικα Μπανάτου. Σχεδόν όλοι οι περίοικοι εκκλησιάστηκαν κατά την Ευχαριστιακή Σύναξη και αρκετοί κοινώνησαν των Αχράντων Μυστηρίων. Έγιναν οι καθιερωμένες Αρτοκλασίες, ενώ έψαλαν κατανυκτικά τα του Όρθρου και της θ. Λειτουργίας οι άξιοι ιεροψάλτες της Ενορίας κ.κ. Δημήτριος Κάνδηλας και Χρυσοβαλάντης Δρογγίτης. 
     Ο λειτουργός Εφημέριος π. Παναγιώτης Καποδίστριας, ομιλώντας προς τους συνεορταστές, ανέφερε ότι ένα από τα χαρακτηριστικά γνωρίσματα του όντως Χριστιανού, όπως ο Άγιος Νικόλαος, είναι η ταπεινοφροσύνη. Επεσήμανε ότι στον Παράδεισο μπορούν να εισέλθουν άπαντες οι αμαρτωλοί, εάν και μόνον είναι ταπεινοί, ενώ -εκ διαμέτρου- είναι δυνατόν να μείνουν εκτός Παραδείσου οι προφανείς άγιοι, εάν δεν έχουν καταστείλει τον εγωισμό τους. Αναφέρθηκε, εξάλλου, στο ότι ο Άγιος Νικόλαος, αν και ταπεινός καθ' όλη την επίγεια ζωή Του, σήμερα τιμάται μεγαλοπρεπώς από άκρη σε άκρη της χριστιανικής οικουμένης: από το ακρότατο άσημο ξωκλήσι πλάι στο κύμα του Αιγαίου ή του Ιονίου έως τον περίφημο ναό που οικοδομείται εκεί που κατακάηκε ο προηγούμενος, στα ριζά των Δίδυμων Πύργων, από τον πρώτο τάφο Του στα Μύρα της Λυκίας έως τον νεότερο και οριστικό τάφο Του στο Μπάρι της Ιταλίας. 
     Μετά το πέρας της θείας Λειτουργίας τα μέλη της ιδιοκτήτριας Οικογένειας Καποδίστρια, με πρώτη και καλύτερη την πολυσέβαστη κυρία Γεωργία, προσέφεραν -με πολλή καλοσύνη και εγκαρδιότητα- καφέ και νηστίσιμα γλυκίσματα στο σπίτι τους!
[Φωτογραφίες: Ιωάννης Πορφύριος Καποδίστριας και Βαλάντης Δρογγίτης]







































Δεν υπάρχουν σχόλια: