e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Κυριακή 22 Οκτωβρίου 2017

Η Κυριακή Στ΄ Λουκά 2017 στον Ναό της Φανερωμένης εν Βανάτω Ζακύνθου


Πρωί Κυριακής Στ΄ Λουκά, 22ας Οκτωβρίου 2017, στον Ναό της Φανερωμένης Μπανάτου, όπου σήμερα τελέστηκε το 40νθήμερο Μνημόσυνο του καλού ενορίτη μας Νικολάου Κων. Μπουργάνη, ο οποίος έφυγε πολύ νωρίς για την Αιωνιότητα.


Θυρανοίξια του αποκατασταθέντος ιστορικού Ναού της Μεταμορφώσεως του Σωτήρος του Ελληνορθοδόξου Κοιμητηρίου του Σισλή

Ανήμερα της επετείου των 26 χρόνων από την εκλογή του Οικουμενικού Πατριάρχου 


Τα θυρανοίξια του ανακαινισθέντος ιστορικού Ιερού Ναού της Μεταμορφώσεως του Σωτήρος του Κοιμητηρίου Σισλή τέλεσε το πρωί της Κυριακής, 22 Οκτωβρίου, ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος.

Μετά τον Αγιασμό των θυρανοιξίων ο Οικουμενικός Πατριάρχης χοροστάτησε στη θεία λειτουργία. Παρέστησαν συμπροσευχόμενοι οι Μητροπολίτες Γέρων Δέρκων Απόστολος, Τρανουπόλεως Γερμανός, Ίμβρου και Τενέδου Κύριλλος, Πριγκηποννήσων Ιάκωβος, Φιλαδελφείας Μελίτων, Σεβαστείας Δημήτριος, Διδυμοτείχου, Ορεστιάδος και Σουφλίου Δαμασκηνός, Μυριοφύτου και Περιστάσεως Ειρηναίος, Αρκαλοχωρίου, Καστελλίου και Βιάννου Ανδρέας, Δράμας Παύλος, Ταμασού και Ορεινής Ησαΐας, Αδριανουπόλεως Αμφιλόχιος, Σμύρνης Βαρθολομαίος και οι Επίσκοποι Αβύδου Κύριλλος και Ερυθρών Κύριλλος.  Επίσης, παρέστη ο Πρέσβης Ευάγγελος Σέκερης, Γενικός Πρόξενος της Ελλάδος στην Πόλη, με τη σύζυγό του, κληρικοί, Οφικιάλιοι του Οικουμενικού Θρόνου  και πλήθος πιστών από την Πόλη και το εξωτερικό

Για το έργο της ανακαινίσεως και αποκαταστάσεως του Κοιμητηριακού Ναού, που ανεγέρθηκε το 1888, επί Πατριαρχίας Διονυσίου Ε’, μίλησαν ο Μητροπολίτης Τρανουπόλεως Γερμανός, Αρχιερατικώς Προϊστάμενος της Περιφερείας Σταυροδρομίου, ο ερευνητής Νικόλαος Μιχαηλίδης και ο Πρόεδρος της Εφοροεπιτροπής της μεγαλωνύμου Κοινότητος Σταυροδρομίου Γεώργιος Παπαλιάρης.

Στην ομιλία του ο Οικουμενικός Πατριάρχης εξήρε το έργο και την προσφορά των υπευθύνων της Κοινότητος Σταυροδρομίου, και επαίνεσε όλους όσοι συνέβαλαν στην ανακαίνιση του ιστορικού Ναού. Εμφανώς συγκινημένος σημείωσε ότι κατά την ημέρα αυτή, «συμπροσεύχονται μαζί μας αι ψυχαί των χιλιάδων προαπελθόντων αδελφών μας, οι οποίοι έζησαν εις την ευλογημένην πατρώαν γην, προσέφεραν εις το Γένος έκαστος κατά το χάρισμα και την κλήσιν αυτού και αναπαύονται εις το κοιμητήριον τούτο, αναμένοντες την ένδοξον δευτέραν του Κυρίου Παρουσίαν και την κοινήν ανάστασιν».

«Η εκατονπεντηκονταετής ιστορία του Κοιμητηρίου Σισλή», ανέφερε σε άλλο σημείο της ομιλίας του ο Οικουμενικός Πατριάρχης, «αντικατοπτρίζει την κοινωνικήν, την πολιτιστικήν και οικονομικήν ανάπτυξιν, και την πνευματικήν ταυτότητα της μεγάλης ρωμαίικης κοινότητας του Πέραν, αποτελεί δε δείγμα του υψηλού επιπέδου του πολιτισμού και της καλαισθησίας της Ρωμηοσύνης εις την περίοδον της ακμής της. Είναι ένα υπάθριον μουσείον αρχιτεκτονικής και γλυπτικής, με αριστοτεχνικούς τάφους και άλλα εξαίρετα μνημεία, ανεξάντλητος πηγή και μαρτυρία διά την ιστορίαν του Γένους, καθρέπτης των μεγαλείων, διά τα οποία αρμόζει το “διηγώντας τα να μην κλαίς”, όπως έλεγεν ο μακαριστός προκάτοχός μας Οικουμενικός Πατριάρχης Αθηναγόρας. Τα υψηλά, τα αληθινά, τα δίκαια, τα ευγενή δεν έχουν ημερομηνίαν λήξεως, είναι υπέρχρονα και αιώνια. Μετά την τραγικήν εκείνην νύκτα των Σεπτεμβριανών, τας φοβεράς καταστροφάς, την λεηλασίαν και την ιεροσυλίαν, την πυρπόλησιν του Ναού της Μεταμορφώσεως, την βεβήλωσιν των τάφων και την ασέβειαν προς τους νεκρούς μας η οποία, από τινος απόψεως, συνεχίζεται διά της αναγκαστικής συμπεριλήψεως μεταξύ των προσφιλών νεκρών μας και εξωμοτών και βεβήλων, αμετανοήτως αποβιωσάντων, οι οποίοι λίαν κακοπροαιρέτως και διαβολικώς θα ελέγομεν, απετειχίσθησαν και απεσχίσθησαν από της ευεργετησάσης αυτούς Μητρός Εκκλησίας, εις την οποίαν, ωσάν να μη έφθαναν αι έξωθεν επεμβάσεις και διωγμοί, εκείνων των τραγικών χρόνων της δεκαετίας του ’20, κακή τη μοίρα έπρεπε να προστεθούν και έσωθεν μάχαι, σχίσματα, παροξυσμοί και παραπικρασμοί. Επαναλαμβάνομεν ότι μετά από όλας αυτάς τας δοκιμασίας οι Ρωμιοί της Πόλεως ηγωνίσθησαν σθεναρώς διά την αποκατάστασιν, κατά το δυνατόν, των ζημιών, ώστε το μνημειώδες Κοιμητήριον Σισλή να θυμίζη εκ νέου ότι η Πόλις των Πόλεων είναι χώρος ειρηνικής συνυπάρξεως των θρησκειών και των πολιτισμών».

Ακολούθως ο Οικουμενικός Πατριάρχης προσέφερε σε όλους όσοι εκκλησιάστηκαν το αντίδωρο και αναμνηστικά της ημέρας των θυρανοιξίων, ενώ δέχθηκε τις ευχές κλήρου και λαού για την 26η επέτειο από την εκλογή του στον πάνσεπτο Οικουμενικό Θρόνο.