e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Πέμπτη 18 Ιανουαρίου 2018

Ο Μητροπολίτης Δωδώνης ομιλητής στη Θεσσαλονίκη για το πώς διασώθηκαν οι Ζακύνθιοι Εβραίοι από τη θηριωδία των Ναζί
















Ο Μητροπολίτης Δωδώνης κ. Χρυσόστομος ήταν απόψε (Πέμπτη, 18 Ιανουαρίου 2018) στη συμπρωτεύουσα Θεσσαλονίκη και παρέστη στο κατάμεστο Μέγαρο Μουσικής ως ένας από τους ομιλητές κατά την επίσημη παρουσίαση του βιβλίου του κ. Γεωργίου Πηλιχού, «Άουσβιτς: Έλληνες – Αριθμός Μελλοθανάτου»

Σημειωτέον ότι η παρουσίαση πραγματοποιήθηκε με πρωτοβουλία του Υπουργείου Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης της Ελλάδος, ο δε Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος Α΄, σε  μαγνητοσκοπημένο μήνυμά του, τόνισε ότι το νεοεκδοθέν πόνημα, στις 1188 σελίδες του, αποτυπώνει «τας ειδεχθεστάτας σελίδας απανθρωπίας της ιστορίας, αι οποίαι συνδέονται με το "Ολοκαύτωμα" και ειδικώτερον με τον εκτοπισμόν και αφανισμόν του 90% των Ελλήνων Εβραίων εις το στρατόπεδον συγκεντρώσεως, καταναγκαστικής εργασίας και εξοντώσεως, Άουσβιτς, το σύμβολον του ριζικού κακού και της απυθμένου θηριωδίας». [Προγενέστερη δημοσίευση του Νυχθημερόν για το Πατριαρχικό Μήνυμα, δείτε ΕΔΩ.]

Ο Μητροπολίτης Δωδώνης ομίλησε βιωματικά και κατέθεσε προς το κοινό τα αφορώντα στη σωτηρία όλων των Εβραίων της Ζακύνθου από την θηριωδία των Ναζί, όταν ο μακαριστός Μητροπολίτης Ζακύνθου Χρυσόστομος Α΄ (ο Δημητρίου) και ο αείμνηστος Δήμαρχος Ζακυνθίων Λουκάς Καρρέρ παρέδωσαν στους Γερμανούς, όχι τον κατάλογο των ονομάτων των Ζακυνθινών Εβραίων, όπως τους ζητήθηκε, αλλά μόνον τα δικά τους ονόματα

Κατασυγκινημένος ο Μητροπολίτης κ. Χρυσόστομος, γνωστός για την αφηγηματική δεινότητά του, μετέδωσε αμέσως συγκίνηση στο κοινό της βραδιάς -αναφερθείς σε μια τέτοια κορυφαία ιστορική στιγμή γενναιότητας και αλτρουισμού Χριστιανών Ζακυνθίων έναντι Εβραίων συντοπιτών τους- και καταχειροκροτήθηκε από όλους.

[Φωτο-ανταπόκριση: π. Νικόδημος Κεφαλληνός]

Δεν υπάρχουν σχόλια: