e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Τετάρτη 13 Ιουνίου 2018

Μια προσκυνηματική επίσκεψη στην Κωνσταντινούπολη


Με την ευθύνη του Σεβ. Μητροπολίτου Δωδώνης κ. Χρυσοστόμου, ως Προέδρου, του Αρχιμ. Σπυρίδωνος Κατραμάδου, ως Γραμματέως, του κ. Βασιλείου Τζέρπου, ως Μέλους του Συνοδικού Γραφείου Προσκυνηματικών Περιηγήσεων της Εκκλησίας της Ελλάδος, και 13 Συνεργατών του Συνοδικού Γραφείου και του Ποιμαντικού Έργου του Ι. Ναού Κοιμήσεως Θεοτόκου Ηλιουπόλεως της Ι. Αρχιεπισκοπής Αθηνών, πραγματοποιήθηκε τριήμερη, επίσημη, προσκυνηματική επίσκεψη από 9 έως 11 Ιουνίου 2018 στην Κωνσταντινούπολη, την έδρα του Οικουμενικού Πατριαρχείου. 

Το προσκυνηματικό αυτό ταξίδι έγινε με τις ευλογίες του Μακ. Αρχιεπισκόπου Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ. Ιερωνύμου και συνδυάστηκε με τα σεπτά Ονομαστήρια (11/06) του Οικουμενικού Πατριάρχου κ.κ. Β Α Ρ Θ Ο Λ Ο Μ Α Ι Ο Υ. Την οικονομική δαπάνη κάλυψαν ο Άρχων του Οικουμενικού Πατριαρχείου Εφοπλιστής κ. Αθανάσιος Μαρτίνος και η κ. Αικατερίνη Μούσμπεχ, Γ. Διευθύντρια του Ταξιδιωτικού Οργανισμού MIDEAST TRAVEL (Αθήνα). 

Κατά την άφιξη στην Κωνσταντινούπολη το Σάββατο 9 Ιουνίου ο Μητροπολίτης Δωδώνης και τα Μέλη της Αποστολής ξεκίνησαν την προσκυνηματική περιήγηση στην Βασιλεύουσα, επισκέφθηκαν τη Μονή της Χώρας με τα θαυμάσια ψηφιδωτά, την Αγ. Σοφία και τα γύρω από αυτήν μνημεία, τον Ι.Ν. Παναγίας των Βλαχερνών, την Μικρή Αγ. Σοφία, το Υδραγωγείο του Ιουστινιανού, και άλλα Βυζαντινά και ιστορικά μνημεία της Πόλης και ολοκλήρωσαν την ιστορική περιήγηση με την βραδυνή κρουαζιέρα στο Βόσπορο. 

Την Κυριακή 10 Ιουνίου συμμετείχαν στην Θ. Λειτουργία που τελέσθηκε από τον Σεβ. Μητροπολίτη Τρανουπόλεως κ. Γερμανό στον ιστορικό και μεγαλοπρεπή Καθεδρικό Ναό της Αγίας Τριάδος στην περιοχή TAKSIM. Mετά την Θ Λειτουργία παρακάθισαν στο πρωινό γεύμα που ευγενώς παραχωρήθηκε και επιμελήθηκε η Ενορία της Αγίας Τριάδος, ενώ ο Μητροπολίτης Τρανουπόλεως καλωσόρισε τα Μέλη της Αποστολής και μετέφερε την ευαρέσκεια του Οικουμενικού Θρόνου και του Οικουμενικού Πατριάρχου για την προγραμματισμένη και στοχευμένη αυτή ποιμαντική εξόρμηση. Ενημερώθηκε δε εκτενώς από τον Αρχιμ. Σπυρίδωνα Κατραμάδο για το επιτελούμενο έργο του Συνοδικού Γραφείου Προσκυνηματικών Περιηγήσεων της Εκκλησίας της Ελλάδος και για τις ποικίλες δράσεις και δραστηριότητες του Ι. Καθεδρικού Ναού της Κοιμήσεως Θεοτόκου-Ηλιουπόλεως της Ι. Αρχιεπισκοπής Αθηνών. Ο Μητροπολίτης Τρανουπόλεως προσέφερε σε όλα τα Μέλη της Αποστολής  αναμνηστικά δώρα και βιβλία με την ιστορία της Αγίας Τριάδος στο ΤAKSIM,καθώς επίσης και ένα τρίγλωσσο οδηγό των Ι. Προσκυνημάτων στη Κωνσταντινούπολη. 
  
Το απόγευμα της ιδίας ημέρας η Αποστολή μετέβη στο Φανάρι έδρα του Οικουμενικού Πατριαρχείου. Εκεί έγιναν ενθέρμως δεκτοί από τον Οικουμενικό Πατριάρχη στην Μεγάλη Αίθουσα του Θρόνου, όπου υπέβαλαν τα σέβη τους, ευχήθηκαν στον Παναγιώτατο για την ονομαστική εορτή Του και του προσέφεραν συμβολικά δώρα.

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ. Βαρθολομαίος, εμφανώς συγκινημένος, συνεχάρη αρχικά τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Δωδώνης κ. Χρυσόστομο για την κατ᾽ έτος παρουσία του στα ονομαστήρια Του στην Κωνσταντινούπολη ως επικεφαλής εκλεκτών φίλων και πιστών εξ Ελλάδος και επαίνεσε τον Αρχιμ. Σπυρίδωνα Κατραμάδο τόσο για την εργασία του στον νευραλγικό τομέα της αναπτύξεως των Προσκυνηματικών Περιηγήσεων στην Ι. Σύνοδο της Εκκλησίας της Ελλάδος, όσο και στο επιτελούμενο ενοριακό έργο ευθύνης του στο Ι. Ναό Κοιμήσεως Θεοτόκου -Ηλιουπόλεως το οποίο διακριτικά παρακολουθεί και ευλογεί. Προσέφερε σε όλα τα μέλη της Αποστολής αναμνηστικό δώρο της επισκέψεως τους στην έδρα του Οικουμενικού Πατριαρχείου στο Φανάρι, ενώ, τέλος, προσκάλεσε τον Μητροπολίτη Δωδώνης και όλα τα Μέλη της Αποστολής να συμμετάσχουν στις προγραμματισμένες επίσημες εκδηλώσεις προς τιμήν Του.  Στη συνέχεια η Αποστολή συμμετείχε στον πανηγυρικό Εσπερινό, ο οποίος τελέστηκε στην Ι. Μονή Ζωοδόχου Πηγής – Μπαλουκλί, όπου βρίσκονται και οι τάφοι των Πατριαρχών και συμμετείχε στη λιτή δεξίωση που δόθηκε στους κήπους αυτής. 

Την Δευτέρα 11 Ιουνίου 2018, ημέρα της εορτής των Αγ. Αποστόλων Βαρθολομαίου και Βαρνάβα, τα Μέλη της Αποστολής συμμετείχαν στη Πατριαρχική Θ. Λειτουργία στον Πατριαρχικό Ναό του Αγ. Γεωργίου στο Φανάρι, κατά την οποία χοροστάστησε ο εορταζόμενος Οικουμενικός Πατριάρχης κ. Βαρθολομαίος, και το μεσημέρι της ίδιας ημέρας παρακάθισαν στην επίσημη εορταστική Πατριαρχική Τράπεζα. Αργά το απόγευμα της Δευτέρας η Ομάδα της αποστολής επέστρεψε στην Αθήνα. 

Δεν υπάρχουν σχόλια: