e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Παρασκευή 7 Δεκεμβρίου 2018

Γ΄ Διεθνές Επιστημονικό Εργαστήριο της Αγιορείτικης Εστίας (7-9.12.2018)


Ξεκίνησε, απόψε, το Γ' Διεθνές Επιστημονικό Εργαστήριο της Αγιορείτικης Εστίας, παρουσία του προέδρου της, δημάρχου Θεσσαλονίκης, Γιάννη Μπουτάρη, αγιορειτών, ακαδημαϊκών, θεολόγων, ιστορικών, φοιτητών, κ.α. στο αμφιθέατρο του Μουσείου Βυζαντινού Πολιτισμού Θεσσαλονίκης.

Κατά τη διάρκεια των χαιρετισμών οι ομιλητές, μεταξύ αυτών και ο εκπρόσωπος της Ιεράς Κοινότητας του Αγίου Όρους και α' αντιπρόεδρος της Αγιορείτικης Εστίας, εξέφρασαν τις ευχαριστίες τους προς τον Γιάννη Μπουτάρη, τόσο για το ενδιαφέρον του για το Άγιο Όρος, όσο και για τις δραστηριότητες της Αγιορείτικης Εστίας.

Ευχές για την επιτυχία της διοργάνωσης, προς τους διοργανωτές και προς τους συμμετέχοντες, απέστειλε ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος, με γραπτό χαιρετισμό του, τον οποίο ανέγνωσε ο διευθυντής της Αγιορείτικης Εστίας, Αναστάσιος Ντούρος. 

Στο γραπτό μήνυμα του, ο κ. Βαρθολομαίος επισημαίνει τη συμβολή της Αγιορείτικης Εστίας, «δια διεθνών συνεδρίων και επιστημονικών εργαστηρίων», στην αποκάλυψη διαφόρων αγνώστων πτυχών «της μακραίωνης ιστορίας και προσφοράς του Όρους, εις την σωτηρία του κόσμου παντός, αλλά και εις την διάσωσιν και καλλιέργειαν υψηλού πνευματικού πολιτισμού, έχοντος τας ρίζας και τας απαρχάς αυτού εις το Ορθόδοξον Βυζάντιον και εις την Μητέραν Εκκλησίαν της Κωνσταντινουπόλεως». 

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης υπογραμμίζει την επιτυχία των προηγούμενων επιστημονικών διοργανώσεων της Αγιορείτικης Εστίας και σημειώνει: «Εκφράζομε τη βεβαιότητα, ότι και το υπό οργάνωσιν νυν τοιούτον (διεθνές επιστημονικό εργαστήριο) θα αποβή εξ ίσου ενδιαφέρον και αγλαόκαρπον».

Ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης και πρόεδρος της Αγιορείτικης Εστίας Γιάννης Μπουτάρης, στην ομιλία του, υπογράμμισε ότι η διοίκηση της Εστίας αποδέχθηκε και ενέκρινε την πρόταση της επιστημονικής επιτροπής του Διεθνούς Εργαστηρίου για την αύξηση των παρουσιαζόμενων εργασιών από δεκαπέντε σε εικοσιπέντε, ώστε να καλύπτει περισσότερους εισηγητές και μια ποικίλη θεματολογία (ιστορία τέχνη φιλοσοφία, θεολογία, κ.α.) που «προσελκύει το ενδιαφέρον ακόμη και μη εξειδικευμένου κοινού».

«Ο θεσμός των Διεθνών Εργαστηρίων έχει καθιερωθεί ως η κύρια και η πιο σημαντική συνάντηση ερευνητών και επιστημόνων, που ασχολούνται με την Αθωνική Έρευνα» είπε μεταξύ άλλων ο κ. Μπουτάρης, σημειώνοντας ότι έχει πετύχει το στόχο του, ενισχύοντας και διευρύνοντας τον επιστημονικό διάλογο. Ο κ. Μπουτάρης υπογράμμισε ότι οι διοργανώσεις αυτές, ως θεσμός, έχουν καταφέρει να  προσελκύσουν μεγάλο αριθμό συμμετεχόντων και ξένων επιστημόνων και ερευνητών, «αποδεικνύοντας ταυτόχρονα την διαρκή ακτινοβολία του Αγίου Όρους σε όλη την οικουμένη».

Ο δήμαρχος, τέλος, ευχαρίστησε τον Οικουμενικό Πατριάρχη για το θερμό και συνεχές ενδιαφέρον με το οποίο περιβάλλει τις δραστηριότητες της Εστίας, την Ιερά Κοινότητα του Αγίου Όρους για τη συμπαράσταση της, τα στελέχη και τα μέλη της επιστημονικής επιτροπής.

Ο α' αντιπρόεδρος της Αγιορείτικης Εστίας, ιερομόναχος Νικόδημος Λαυριώτης, μεταφέροντας τον χαιρετισμό της Ιεράς Κοινότητας του Αγίου Όρους, ευχήθηκε καλή επιτυχία στις εργασίες του Εργαστηρίου και υπενθύμισε τη μακραίωνη προσφορά του Αγίου Όρους, την οποία καλείται, όπως είπε, η επιστημονική διοργάνωση να αναδείξει. Έκανε, επίσης, ιδιαίτερη μνεία στον δήμαρχο Θεσσαλονίκης και πρόεδρο της Εστίας, Γιάννη Μπουτάρη, με αφορμή την εκφρασθείσα πρόθεση του να μη μετέχει στις προσεχείς αυτοδιοικητικές εκλογές.
«Δια το έντονο του ενδιαφέρον για το Άγιον Όρος, δια την ειλικρινή και ανεπιφύλακτον συναντίληψην εις τας κοινάς ημών πρωτοβουλίας, του απευθύνουμε πολλάς ευχαριστίας» είπε ο ιερομόναχος Νικόδημος και πρόσθεσε: «Να είναι βέβαιος, ότι το 'Αγιον Όρος -  κι αν ακόμη, πολλές φορές, με διαφόρους, δεν μπορεί να συμφωνεί -  γνωρίζει να διακρίνει και πάντοτε εκτιμά την ειλικρίνεια και την ευθύτητα. Ευχόμεθα, εις τον κ. Μπουτάρη μακροημέρευση και καλή υγεία».

Από την πλευρά της, η διευθύντρια του Μουσείου Βυζαντινού Πολιτισμού Αγαθονίκη Τσιλιπάκου τόνισε ότι το μουσείο προβάλλει με κάθε τρόπο τον βυζαντινό πολιτισμό, αλλά και τη συνεισφορά του Αγίου Όρους σε κάθε τομέα, παραπέμποντας και σε παλαιότερες διοργανώσεις εκθέσεων, εικόνων και χαρακτικών, σε συνεργασία με την Ι. Κοινότητα, αλλά και σε διεθνή συνέδρια που έχουν φιλοξενηθεί στους χώρους του μουσείου.

Στις οργανωτικές αλλαγές που έγιναν την τελευταία τριετία στα διεθνή επιστημονικά εργαστήρια, αναφέρθηκε ο πρόεδρος της επιστημονικής επιτροπής του Γ' Διεθνούς Επιστημονικού Εργαστηρίου Κρίτων Χρυσοχοϊδης, σημειώνοντας ότι επιλέχθηκε να παρουσιάζονται εργασίες, ακόμη και τα πρώτα συμπεράσματα τους, κάτι που είχε μεγάλη ανταπόκριση από τους ερευνητές. Σημείωσε, ότι ξεκίνησε φέτος μεταπτυχιακό πρόγραμμα για το 'Αγιο Όρος, από το τμήμα της Ποιμαντικής και Κοινωνικής Θεολογίας  της Θεολογικής Σχολής του ΑΠΘ. Τέλος, ευχαρίστησε τον πρόεδρο της Αγιορείτικης Εστίας, δήμαρχο Θεσσαλονίκης, Γιάννη Μπουτάρη για την έως τώρα συμβολή του, λέγοντας: «Θα ευχόμουν, θα ήμουν ευτυχής, ο διάδοχος του, να επιδείξει το ίδιο ενδιαφέρον, τουλάχιστον, που έχει επιδείξει ο ίδιος για το Άγιο Όρος».

Ο λόγος δόθηκε και στον καθηγητή της Θεολογικής Σχολής του ΑΠΘ και επικεφαλής του προαναφερόμενου μεταπτυχιακού προγράμματος, Συμεών Πασχαλίδη,  ο οποίος διαβεβαίωσε ότι το τμήμα «βεβαίως και θα συνεχίσει να λειτουργεί, παρά τα όποια προβλήματα είχαμε χθες» αναφερόμενος στις φθορές, εξαιτίας των χθεσινών επεισοδίων, ενώ εξέφρασε την ικανοποίηση του για το γεγονός ότι εγκρίθηκε και λειτουργεί από φέτος το νέο μεταπτυχιακό πρόγραμμα.
«Η ίδρυση και η λειτουργία του μεταπτυχιακού προγράμματος οφείλεται, σε πολύ μεγάλο βαθμό, στην ωρίμανση των αγιορειτικών σπουδών, που επέφερε το, επί πολλές δεκαετίες, έργο της Αγιορείτικης Εστίας» ανέφερε ο κ. Πασχαλίδης.

Στην εκδήλωση παρέστησαν, επίσης, ο ηγούμενος της μονής Χιλανδαρίου και μέλος της διοίκησης της Αγιορείτικης Εστίας Μεθόδιος, ο περιφερειακός σύμβουλος Χάρης Αηδονόπουλος, πανεπιστημιακοί, ερευνητές, κ.α.

Στο πλαίσιο του Γ' Διεθνούς Επιστημονικού Εργαστηρίου θα γίνουν παρουσιάσεις ερευνητών, ακαδημαικών, για διάφορα θεματα που αφορούν την ιστορία, το περιβάλλον, την πνευματική ζωή, την παράδοση, κ.α. στο Αγιο Ορος. Το Εργαστήριο ολοκληρώνεται την Κυριακή 9 Δεκεμβρίου.

Φ. Γρηγοριάδης

Δεν υπάρχουν σχόλια: