e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Τετάρτη 4 Απριλίου 2018

Το ιερό Ευχέλαιο της Μεγάλης Τετάρτης 2018 εν Βανάτω της Ζακύνθου


Δειλινό Μεγάλης Τετάρτης 2018, αμέσως μετά το Μυστήριο της Εξομολογήσεως, στον Ναό της Φανερωμένης Μπανάτου.


[Φωτογραφίες: Ιωάννης Πορφύριος Καποδίστριας]

Το Μυστήριο του Αγίου Ευχελαίου στο Φανάρι [live]


Πατριαρχικός Ναός του Αγίου Γεωργίου, απόγευμα Μεγάλης Τετάρτης, 4ης Απριλίου 2018, προεστώτος του Μεγάλου Πρωτοσυγκέλλου κ. Ανδρέα.

Συνάντηση της Αντιπροσωπείας του Συνοδικού Γραφείου Προσκυνηματικών Περιηγήσεων της Ελλαδικής Εκκλησίας με τον Μητροπολίτη Κιέβου
Η Αντιπροσωπεία του Συνοδικού Γραφείου Προσκυνηματικών Περιηγήσεων της Εκκλησίας της Ελλάδος, που αποτελείτο  από τον Σεβ. Μητροπολίτη Δωδώνης κ Χρυσόστομο, Πρόεδρο και τον Αρχιμανδρίτη κ. Σπυρίδωνα Κατραμάδο, Γραμματέα, αυτού, είχε  δίωρη συνάντηση  την Πέμπτη 29 Μαρτίου 2018 με τον Προκαθήμενο της Ορθοδόξου Εκκλησίας  της Ουκρανίας  Σεβ. Μητροπολίτη Κιέβου και πάσης Ουκρανίας κ. Ονούφριο στην έδρα της Εκκλησίας της Ουκρανίας, εντός της Λαύρας των Σπηλαίων του Κιέβου. 

Κατά  την μακρά συνάντηση γνωριμίας και συνεργασίας στα Γραφεία του Μητροπολίτου Κιέβου κ. Ονουφρίου, αρχικά, ο Μητροπολίτης Δωδώνης κ. Χρυσόστομος  μετέφερε τις αδελφικές ευχές του Μακ. Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερωνύμου και της Ι. Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος και του επέδωσε συμβολικό αναμνηστικό δώρο. Ενημέρωσε  εκτενώς με αφορμή την  για δεύτερη συνεχή χρονιά συμμετοχή του Συνοδικού Γραφείου στην Διεθνή Έκθεση UΙΤΤ 2018 για τις μέχρι σήμερα δράσεις του Συνοδικού Γραφείου.

Ο Προκαθήμενος της Εκκλησίας της Ουκρανίας κ. Ονούφριος, ιδιαίτερα ικανοποιημένος για την επίσκεψη της Αντιπροσωπείας της Εκκλησίας της Ελλάδος, αντιφώνησε τον Μητροπολίτη Δωδώνης και την συνοδεία του,  ευχαριστώντας  τον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμο για την αγαστή συνεργασία των δύο Εκκλησιών και επαινώντας το σημαντικό και ιδιαίτερα αξιόλογο έργο του Συνοδικού Γραφείου.  Έδειξε  μάλιστα ιδιαίτερο ενδιαφέρων για τα Ι. Προσκυνήματα και τις  Ι. Μονές στην  επικράτεια της Ελλάδος  και εξέφρασε και πάλι την επιθυμία της επισκέψεως του  και  της προσκυνήσεως του σε αυτές.  

Κατά την διάρκεια παραθέσεως λιτού προγεύματος ακολούθησε συζήτηση, όπου διερευνήθηκε η δυνατότητα και οι τρόποι της περαιτέρω ανάπτυξης των Προσκυνηματικών επισκέψεων μεταξύ των πιστών, (Κληρικών και λαϊκών), των δύο Εκκλησιών διά των αρμοδίων Συνοδικών Γραφείων επί των Προσκυνηματικών Περιηγήσεων. 

Μετά το πέρας της συναντήσεως, και κατ' εντολήν του Σεβ. Μητροπολίτου κ. Ονουφρίου,  ο Πρωθιερεύς π. Νικόλαος, Γραμματεύς της Συνοδικής Επιτροπής επί των Εξωτερικών Σχέσεων της τοπικής Εκκλησίας ξενάγησε την Αντιπροσωπεία της Εκκλησίας της Ελλάδος στο  προσκύνημα της Λαύρας των Σπηλαίων του Κιέβου, όπου εκτίθενται προς προσκύνηση δεκάδες άφθαρτα λείψανα Αγίων μοναχών και ασκητών της περιοχής.

Το βράδυ της ίδιας ημέρας η Αντιπροσωπεία μετέβη στην οικία του Έλληνα Πρέσβη κ. Γεωργίου Πουκαμισά στο Κίεβο, όπου είχε συνάντηση και συνεργασία  τόσο με τις υπηρεσίες της Πρεσβείας της Ελλάδος στο Κίεβο  όσο και με τους Έλληνες Ομογενείς.

Τηλεφωνική επικοινωνία Πούτιν και Βαρθολομαίου

Τηλεφωνική επικοινωνία με τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο είχε το βράδυ της Μεγάλης Τρίτης, 3ης Απριλίου 2018, ο Πρόεδρος της Ρωσικής Ομοσπονδίας Βλαδίμηρος Πούτιν, από την Άγκυρα, όπου πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη.

Ο Πρόεδρος Πούτιν ευχαρίστησε τον Παναγιώτατο για τις συγχαρητήριες ευχές που του απηύθυνε με την ευκαιρία της επανεκλογής του ως Προέδρου της Ρωσικής Ομοσπονδίας. Επίσης, τον ευχαρίστησε για τις προσπάθειές του υπέρ της ενότητας της Ορθοδοξίας, για την Κανονική άδεια που χορήγησε το Οικουμενικό Πατριαρχείο για να κτιστεί παρεκκλήσιον του Αγίου Ανδρέου στον περίβολο της Πρεσβείας της χώρας του στην Άγκυρα, καθώς και για την υποδοχή που του επιφυλάχθηκε κατά τις δύο επισκέψεις του στο Άγιον Όρος. Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στον σεβασμό του ρωσικού λαού προς την Μητέρα Εκκλησία της Κωνσταντινουπόλεως αφότου ο Πρίγκηπας Βλαδίμηρος και ο λαός του έλαβαν από αυτήν το Χριστιανικό βάπτισμα, κάτι που αποτελεί, όπως είπε ο Πρόεδρος, γεγονός μεγάλης ιστορικής σημασίας. Ακόμα, ο κ. Πούτιν μετέφερε στον Οικουμενικό Πατριάρχη τον αδελφικό χαιρετισμό του Πατριάρχου Μόσχας και πάσης Ρωσίας Κυρίλλου και την ετοιμότητα του Μακαριωτάτου για την σύσφιξη των σχέσεων των δύο Εκκλησιών. Τέλος, ευχήθηκε στον Παναγιώτατο ευφρόσυνο Άγιον Πάσχα. 

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης αντευχήθηκε στον Πρόεδρο Πούτιν και στον Ρωσικό λαό Καλή Ανάσταση, εξέφρασε δε τα συλλυπητήριά του για το πρόσφατο τραγικό δυστύχημα στο Κεμέροβο της Σιβηρίας. Στη συνέχεια, επανέλαβε τα συγχαρητήριά του για την εκλογική νίκη του Προέδρου και για την στήριξη που παρέχει στην Ορθόδοξη Εκκλησία, και υπογράμμισε ότι το Οικουμενικό Πατριαρχείο θα συνεχίσει να εκπληρώνει τον εκ της θέσεώς του συντονιστικό του ρόλο υπέρ της πανορθοδόξου ενότητος. Πρόσθεσε, επίσης, ότι το Πατριαρχείο φροντίζει, σύμφωνα με την Κανονική και ποιμαντική του ευθύνη, για την ικανοποίηση των πνευματικών και θρησκευτικών αναγκών και των ρωσικής καταγωγής Ορθοδόξων πιστών, οι οποίοι είναι εγκατεστημένοι στην Τουρκία. 

Οι δύο ηγέτες αναφέρθηκαν, κατά την εγκάρδια συνομιλία τους, και σε άλλα θέματα αμοιβαίου ενδιαφέροντος, ενώ ο Πρόεδρος Πούτιν εξέφρασε την ελπίδα ότι, σε άλλη επίσκεψή του στην Τουρκία, θα έχει την ευκαιρία να επισκεφθεί την Έδρα του Οικουμενικού Πατριαρχείου.

Μεγάλη Τετάρτη πρωί, με Προηγιασμένη Λειτουργία, στον Ναό της Θείας Αναλήψεως πόλεως Ζακύνθου


Μεγάλη Τετάρτη, 4 Απριλίου 2018, κατανυσσόμενοι ενώπιον του Νυμφίου της Εκκλησίας, του κραταιού και μεγαλοπρεπούς εν τη άκρα ταπεινώσει Του, στον κεντρικό και ιστορικό Ναό της Θείας Αναλήψεως και Αγίων Τεσσαράκοντα πόλεως Ζακύνθου, όπου διασώζονται πλείστα όσα έργα τέχνης της τοπικής εκκλησιαστικής ζωγραφίας, με θέματα από το Θείο Πάθος. 
     Την θεία Λειτουργία των Προηγιασμένων Δώρων τέλεσε ο οικείος Εφημέριος Πρωτοπρεσβύτερος Χαράλαμπος Κυπριώτης. Μετέλαβαν των Αχράντων Μυστηρίων πλείστοι όσοι πιστοί, αλληλοευχόμενοι: Καλή Ανάσταση!
[Φωτο-αποτυπώσεις: π. Π. Κ.]