e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Σάββατο 13 Οκτωβρίου 2018

Δελτίο ειδήσεων εκ Φαναρίου, 13.10.2018

ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΟΝ ΠΑΤΡΙΑΡΧΕΙΟΝ
Ἐκκλησιαστικαί εἰδήσεις 
Τό ἀπόγευμα τοῦ Σαββάτου, 13ης Ὀκτωβρίου, ἡ Α. Θ. Παναγιότης, ὁ Πατριάρχης, παρέστη συμπροσευχόμενος ἀπό τοῦ Ἱ. Βήματος τοῦ Πανσέπτου Πατριαρχικοῦ Ναοῦ, κατά τούς γάμους τοῦ ζεύγους Ἐμμανουήλ Κωστίδου καί Δανάης Βασιλάκη, Προξένου τῆς Ἑλλάδος ἐν τῇ Πόλει, τελεσθέντας ὑπό τοῦ Σεβ. Μητροπολίτου Γέροντος Δέρκων κ. Ἀποστόλου.

* * *

Ἀκολούθως, ἡ Α. Θ. Παναγιότης, ὁ Πατριάρχης, ἐπί τῇ ἱ. μνήμῃ τοῦ Ἁγίου Βενιαμίν τοῦ Διακόνου, μετέβη εἰς τήν Ἱ. Μονήν Ζωοδόχου Πηγῆς Βαλουκλῆ καί ἐτέλεσε Τρισάγιον πρό τοῦ τάφου τοῦ ἐν αὐτῇ ἀναπαυομένου ἀοιδίμου Προκατόχου Αὐτοῦ Πατριάρχου Βενιαμίν, μνημονεύσας καί τόν ἀοίδιμον Πατριάρχην Διονύσιον Ε΄, ἐπί τῇ διαγενομένῃ ἑορτῇ τοῦ Ἁγίου Διονυσίου τοῦ Ἀρεοπαγίτου.

* * *

Ἡ Α. Θ. Παναγιότης, ὁ Πατριάρχης, ἐδέξατο εἰς ἀκρόασιν:
- Τόν Σεβ. Μητροπολίτην Σασίμων κ. Γεννάδιον, Ἐπόπτην τῆς Περιφερείας Ταταούλων, συνοδευόμενον ὑπό τῶν Πανοσιολ. Ἀρχιμανδριτῶν κ. Προδόμου Ἀναστασιάδου, Ἱερατικῶς Προϊσταμένου τοῦ Ἱ. Ναοῦ Ἁγίων Ἀποστόλων Φερίκιοϊ, καί κ. Σαμουήλ Ἐφφέ, Ἐφημερίου αὐτοῦ, καί τῆς ὑπό τήν προεδρείαν τοῦ Ἐντιμολ. κ. Κωνσταντίνου Σανταλτζίδου, Ἄρχοντος Ἐξάρχου τῆς Ἁγίας τοῦ Χριστοῦ Μεγάλης Ἐκκλησίας, Ἐκκλησιαστικῆς Ἐπιτροπῆς τῆς Κοινότητος, προσκαλέσαντας Αὐτόν ἵνα προστῇ τῶν λατρευτικῶν ἐπετειακῶν ἐκδηλώσεων ἐπί τῇ συμπληρώσει 150ετίας ἀπό τῆς ἀνεγέρσεως τοῦ ἄνω Ἱ. Ναοῦ, τήν Κυριακήν, 21ην τ.μ..
- Τόν Σεβ. Μητροπολίτην Κυδωνίας καί Ἀποκορώνου κ. Δαμασκηνόν, μετά τοῦ Ἐντιμ. κ. Εὐαγγέλου Σγουράκη, ἐκ Χανίων Κρήτης.  
- Tόν Πανοσιολ. Μ. Ἐκκλησιάρχην κ. Βενιαμίν, ὑποβαλόντα τά ἑαυτοῦ σέβη καί λαβόντα τήν ἁγίαν Πατριαρχικήν εὐχήν καί εὐλογίαν ἐπί τοῖς ὀνομαστηρίοις αὐτοῦ.
- Ἐπί τῷ αὐτῷ σκοπῷ, τόν Αἰδεσιμολ. Πρεσβύτερον κ. Φιλόθεον Κελεπούρην, νέον Ἱερατικῶς Προϊστάμενον τῆς Κοινότητος Εὐαγγελισμοῦ τῆς Θεοτόκου Προπόδων Ταταούλων.
- Τόν Ὁσιώτ. Μοναχόν κ. Γερμανόν, ἐκ τῆς Ἱ. Μονῆς Παναγίας Τατάρνης Εὐρυτανίας, ἐπιδώσαντα Αὐτῷ τό πρότριτα ποιηθέν ὑπ’ αὐτοῦ «Νέον Θεοτοκάριον», μετά τοῦ Ἐντιμ. κ. Λαζάρου Ἀποστολίδου, Συνεργάτου τοῦ Ἐκδοτικοῦ Οἴκου «Ἑπτάλοφος», ἐξ Ἀθηνῶν. 
- Τάς Ὁσιωτ. Μοναχάς Χριστοδούλην καί Πανσέμνην, ἐκ τῆς Ἱ. Μονῆς Εἰκοσιφοινίσσης Δράμας, ἐπί τῇ ἀναλήψει διακονίας παρά τῇ Ἱ. Μονῇ Ζωοδόχου Πηγῆς Βαλουκλῆ. 
- Τόν Ἐντιμολ. κ. Δημήτριον Ἀθανάσωφ, Ἄρχοντα Πρωτέκδικον τῆς Ἁγίας τοῦ Χριστοῦ Μεγάλης Ἐκκλησίας, μετά τῆς συζύγου αὐτοῦ Εὐγεν. κ. Δωροθέας, ἐντεῦθεν. 
- Τόν Ἐντιμ. κ. Σπυρίδωνα Δραγομάνοβιτς, Δικηγόρον, μετά τῆς συζύγου αὐτοῦ Εὐγεν. κ. Αἰκατερίνης Λαγοῦ, Δημ. Ὑπαλλήλου, ἐκ Κερκύρας, καί τῆς ἀδελφῆς αὐτῆς Παναγιώτας, Ἰδ. Ὑπαλλήλου, ἐξ Ἀθηνῶν.  
- Τούς Ἐντιμ. κ.κ. Στέφανον Γανωτῆν, Ἐκπαιδευτικόν, ἐξ Ἀθηνῶν, καί Hasan Çarpar, Δικηγόρον, ἐντεῦθεν.   

"Εγώ και ο καρκίνος". Αποκαλυπτική συνέντευξη του Αρχιεπισκόπου Κύπρου Χρυσοστόμου Β΄ [video]


Αποκαλυπτική συνέντευξη του Αρχιεπισκόπου Κύπρου Χρυσοστόμου Β΄ στο philenews για τη μάχη που δίνει με τον καρκίνο. Τι λέει για τον θάνατο, για όσους βλέπουν πρόωρα τον αρχιεπισκοπικό θώκο αλλά και ποιο μήνυμα στέλνει σε έναν καρκινοπαθή.

Για πρώτη φορά ο Μακαριώτατος δημοσιοποιεί μέσω του philenews το σοβαρό πρόβλημα που αντιμετωπίζει με την υγεία του.

Στην αποκλειστική συνέντευξη που παραχώρησε στον Παναγιώτη Δημόπουλο, ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου δηλώνει πως θέλει να μάθουν όλοι το πρόβλημά του.

«Υπάρχουν στο συκώτι μου δύο ογκίδια. Μου έκοψαν το έντερο, έφυγε το καρκινογόνο, το ένωσαν, και μου είπαν πως εκείνο που εναπόκειται πλέον είναι να γίνουν οι χημειοθεραπείες ούτως ώστε αν παρ’ ελπίδα έφυγαν καρκινογόνα κύτταρα και πήγαν οπουδήποτε, με τις χημειοθεραπείες θα σκοτωθούν αλλά και θα συρρικνωθούν τα δύο ογκίδια που είναι στο συκώτι…»

Η μετάβαση στο Λονδίνο και το ΓΕΣΥ

Όπως αποκάλυψε ο Μακαριώτατος, την ερχόμενη εβδομάδα μεταβαίνει στο Λονδίνο, όπου και θα υποβληθεί σε λαπαροσκοπική επέμβαση για αφαίρεση των δύο συρρικνωμένων όγκων από το συκώτι του.

Σχολιάζοντας το γεγονός πως κάποιοι συνάνθρωποί μας δεν έχουν την οικονομική ευχέρεια να μεταβούν στο εξωτερικό για θεραπεία μίλησε για την αναγκαιότητα του ΓΕΣΥ: «Έχω πει πολλές φορές στον Πρόεδρο ότι το ΓΕΣΥ πρέπει να γίνει. Του έχω πει, όταν έρχονται κοντά μου κύριε Πρόεδρε να ζητήσουν βοήθεια θυμάμαι και την περίπτωση τη δική μου που πήγα δύο φορές στο εξωτερικό για να κάνω επέμβαση στη σπονδυλική μου στήλη, όπως πήγατε κι εσείς στο εξωτερικό για να δείτε την υγεία σας… Ο φτωχός ο κόσμος; Όσοι έρχονται κοντά μας δεν τους κλείνουμε την πόρτα. Όλους τους βοηθούμε να βρουν την υγεία τους. Πολλές φορές πουλούν την περιουσία τους για να βρουν την υγεία τους. Άρα πρέπει να γίνει το ΓΕΣΥ. Και πρέπει να καταβάλεις μεγάλες προσπάθειες», αναφέρει μεταξύ άλλων ο Μακαριώτατος.

«Πλέον δεν αφήνω τίποτα στον αυτόματο πιλότο…»

Από τη μέρα που διαγνώσθηκε με καρκίνο ο Αρχιεπίσκοπος αποκάλυψε πως άλλαξε και κάποια πράγματα που μέχρι τότε παρέβλεπε, πλέον δεν συνεχίζει να το κάνει.

«Είπα ότι δεν πρέπει ν’ αφήνω εκκρεμότητες γιατί πλέον δεν ξέρω πότε φεύγω. Αν φύγω ξαφνικά δε θέλω ν’ αφήσω κανένα πρόβλημα να υπάρχει μέσα στην Εκκλησία, όπως βρήκα εγώ».

Για όσους πιθανότατα αναμένουν πώς και πώς ν’ «αδειάσει» ο αρχιεπισκοπικός θώκος, ο Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος μας δήλωσε πως είναι φυσιολογικό κάποτε να φύγει… «Δεν είναι δική μου η θέση. Αλλά όταν ακούς ότι κάποιοι προετοιμάζονται, θλίβομαι γιατί είναι μικροί και παραμένουν μικροί. Κι είναι κακό κάποιος να παραμένει μικρός. Μέσα στην Εκκλησία πρέπει να παραμένουν σε ένα επίπεδο. Αλλά δε με στενοχωρεί αυτό το θέμα. Λέω άστους…»


Ο Πρόεδρος της Ουκρανίας καλεί τον λαό του σε κοινή προσευχή στην πλατεία μπροστά από την Αγία Σοφία Κιέβου


Ανοικτή πρόσκληση προς την κοινότητα των Ουκρανών κάνει, μες από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ο Πρόεδρος της Ουκρανίας Πέτρο Ποροσένκο, για κοινή συνάντηση και προσευχή στην μεγάλη και ιστορική πλατεία, μπροστά από τον εμβληματικό Ναό της του Θεού Σοφίας του Κιέβου, αύριο Κυριακή, 14 Οκτωβρίου 2018, στις 9.30 το πρωί. Ο σκοπός; Η ενδυνάμωση όλων όσοι εργάζονται για τη μεγάλη υπόθεση της εκκλησιαστικής Αυτοκεφαλίας στη χώρα! "Για την Ουκρανία, τον στρατό της, τη μοναδική Εκκλησία της", όπως χαρακτηριστικά αναφέρει! Ταυτόχρονα επισημαίνει την παρουσία σημαντικών προσωπικοτήτων του δημόσιου βίου της Ουκρανίας σε αυτή την προσευχητική συνάντηση.

Παρενθετικά να σημειωθεί εδώ ότι έχει ριχθεί η ιδέα, όταν υπάρξει το Συμβούλιο για την ένωση των τοπικών Ορθόδοξων τάσεων, τούτο να συμβεί στον εν λόγω μεγαλοπρεπή Ναό της του Θεού Σοφίας.

Ιδού το κείμενο - κάλεσμα του Ποροσένκο, στα ουκρανικά: 

До мене звернулася група шанованих громадських лідерів, серед яких Юрій Щербак, Дмитро Павличко, Михайло Слабошпицький. Вони пропонують українській громаді спільно помолитися 14 жовтня за Україну, її військо і єдину церкву, яку творимо разом.

Закликаю всіх небайдужих: давайте всією громадою станемо до подячної молитви за автокефалію для нашої Церкви.

Пропоную зібратися на історичному Софійському майдані 14 жовтня о 9.30 ранку.

Απάντηση σε μωρολογίες του Μητροπολίτη Ζαπορόζιε Λουκά του εν Ουκρανία Πατριαρχείου Μόσχας

Του Παναγιώτη Αντ. Ανδριόπουλου 
Ο μητροπολίτης Ζαπορόζιε και Μελιτουπόλεως Λουκάς, της Ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας της Ουκρανίας, μας έχει συνηθίσει από το παρελθόν σε… βαριές κουβέντες, σε σχέση με το Ουκρανικό ζήτημα. 
Μεταξύ άλλων: «Ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος θα προκαλέσει το νέο ''Μεγάλο Σχίσμα'' όπως το 1054'', «ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος προσπαθεί να γίνει ο Πάπας της Ανατολής», και εντελώς πρόσφατα, "η απόφαση της Κωνσταντινούπολης είναι παρόμοια με την έκδοση πιστοποιητικού ζωής σε ένα πτώμα" ή «οι σχισματικοί έλαβαν μια απόφαση από την πρωτεύουσα μιας ισλαμικής χώρας, όπου οι Ορθόδοξοι εκεί είναι λιγότεροι και από το μικρότερη περιφέρεια της Ουκρανίας» και πως «θα ξεκινήσουν διαμαρτυρίες πιστών σε κεντρικές πλατείες διαφόρων πόλεων, σχετικά με τις αποφάσεις που ελήφθησαν για την Ουκρανία σε έδαφος Τουρκικό». 
Εάν ο μητροπολίτης Λουκάς πιστεύει αυτά που λέει, ότι δηλ. η απόφαση του Οικουμενικού Πατριαρχείου πάρθηκε σε «ισλαμική χώρα» και σε «έδαφος Τουρκικό» και άρα είναι προβληματική, ίσως θα έπρεπε να καταδικάσει και την υποστήριξη προς την Εκκλησία της Ρωσίας του Πατριάρχου Αλεξανδρείας Θεοδώρου, ο οποίος επίσης βρίσκεται σε ισλαμική χώρα, και βέβαια του Πατριαρχείου Αντιοχείας που κι αυτό σε ισλαμική χώρα υφίσταται. 
Αλλά ας έρθουμε στα …βαρύτερα του νόμου. 
Ας μας επιτρέψει ο μητροπολίτης Λουκάς να υπενθυμίσουμε σ’ αυτόν και στην Εκκλησία του τα ακόλουθα. 
Η Αγία του Χριστού Μεγάλη Εκκλησία, ο Θρόνος του Κωνσταντινουπόλεως, είναι εκείνος που σας έδωσε την Ορθόδοξη πίστη και σας γλίτωσε από την ειδωλολατρεία, που σας έδωσε φώτα και τώρα του επιστρέφετε σκοτάδι, που έκανε το γένος σας άγιο και του αντιδωρίζετε ό,τι άγριο, που σας έμαθε τη γραφή για να έρθετε μετά από τόσους αιώνες και να γράφετε μόνο εις βάρος Του. 
Ο Θρόνος του Κωνσταντινουπόλεως, πολιτευόμενος στην από 17 αιώνες καθέδρα Του σήμερα, είναι Εκείνος που σας έδωσε την αυτοκεφαλία. Και τότε οι πολιτικές αρχές στα εδάφη αυτά ήταν ισλαμικές. Ο Θρόνος του Κωνσταντινουπόλεως σας ανύψωσε σε Πατριαρχική αξία. Και τότε στα εδάφη η πολιτική διοίκηση ήταν ισλαμική. Εκείνον υποσχεθήκατε να μνημονεύετε στον Τόμο αυτόν, αλλά γίνατε παραβάτες τελικά. Ο Θρόνος του Κωνσταντινουπόλεως σας έκανε ό, τι είστε, ένα νεώτερο Πατριαρχείο, υπό την κρίση μιας μέλλουσας Οικουμενικής Συνόδου. 
Ήρθατε με ξύλινες σχεδίες να επιτεθείτε στην Πόλη της Θεοτόκου και ακόμη μετά από τόσους αιώνες δεν αντιληφθήκατε πως αυτός ο Θρόνος στηρίζεται σε υπογραφές Πατέρων τόσων Συνόδων. Θέλατε πάντα αυτόν τον Θρόνο όμως! Θέλετε να έχετε λόγο και στα Πανάγια προσκυνήματα των Ιεροσολύμων. Από όπου νομίζετε θα πάρετε αξία τρέχετε! Όμως, η αξία προηγείται του Θεσμού. Δόθηκε σε αυτόν από τις Συνόδους η μεγάλη τιμή της υπερόριας δικαιοδοσίας, διότι κάποιος Ιωάννης ο Χρυσόστομος ήταν η τότε ελπίδα της εποχής! 
Μιλάτε για τον Θρόνο που σας γέννησε, σας έδωσε το πνευματικό γάλα, που σας έδωσε υπόσταση εκκλησιαστική, που σας έκανε εν Χριστώ ανθρώπους, λες και μιλάτε για τον χειρότερο εχθρό σας! Νομίζετε ότι θα διδάξετε αυτούς που σας δίδαξαν με κόπο, που δεν σας εξελλήνισαν, αλλά σεβάστηκαν την ιδιαιτερότητα του πολιτισμού του όποιου κι αν είχατε, και σεις τώρα έρχεστε να απαντήσετε με φαρμάκι! Αντί του ύδατος όξος. 
Πλανώνται πλάνην οικτράν όσοι σας πιστεύουν, όσοι σας νομίζουν ως σωτήρες της πίστης, όσοι προσβλέπουν στην τάχα συντηρητικότητά σας, θεωρώντας ότι είστε το μέλλον της Ορθόδοξης πίστης! 
Προσπαθείτε να διεισδύσετε στον ελλαδικό χώρο, γυρεύοντας να κατεβείτε στη Μεσόγειο! Αυτό θέλατε πάντα! Αυτό συνεχίζετε και τώρα. Χτίζετε ναούς ρωσικού ρυθμού σε μια Ελλάδα που είναι η γη του προ και μετά Χριστόν υψηλότατου πολιτισμού. 
Όμως περισσότερο από τις αντιλήψεις σας προβληματίζεται κανείς από τις μεθόδους σας! Παρακινούσατε τους αγώνες του 19ου αιώνος, με κίνητρο να βάλετε και σεις το πόδι σας στην Ελλάδα. Είναι θλιβεροί όσοι σας κοιτούν στα χέρια, διότι δεν έχουν ίχνος εσωτερικής αξιοπρέπειας! Μια ζωή προσπαθούσατε να εκμεταλλευτείτε με τέτοιους τρόπους τις δυσχέρειες της Ρωμηοσύνης. Δεν κάνατε τίποτε υπέρ αυτής. Μόνο μοιράζετε θαύματα, στάρετς και καμπάνες και έφτασαν, δυστυχώς, Έλληνες να σας θεωρούν και σωτήριο γένος εσάς που με εταιρείες και ιδρύματα «...ωφ» κοιτάτε να επεκτείνετε τον άκρατο ιμπεριαλισμό σας. 
Μετά την πτώση του Κομμουνισμού, η Εκκλησία σας απέκτησε μια ιδιαίτερη «αδυναμία» για τους αριθμούςπροσδιορίζοντας το «ποιμαντικό» της έργο ανάλογα με τον όγκο των ναών, του πλήθους κλπ., μετατρέποντας ταυτόχρονα ακόμα και τη Θεία Λειτουργία σε πρόσφορο μέσο επιδείξεως δυνάμεως. Διότι πώς μπορεί να θεωρηθεί επιτυχημένη μια Θεία Λειτουργία σε απευθείας τηλεοπτική μετάδοση αν οι τηλεοπτικές κάμερες δεν έχουν να δείξουν ένα εκστασιασμένο πλήθος πολλών χιλιάδων, κάτι παρόμοιο με αυτό που βλέπουμε σε προεκλογικές εκδηλώσεις πολιτικών κομμάτων. Κι αυτή η αγάπη για τους αριθμούς, για το μεγάλο και το τεράστιο, δυστυχώς έχει «μολύνει» και τους πιστούς. 
Κάποιος από τους Ρώσους πιστούς, που είχαν την μοναδική ευκαιρία να παρακολουθήσουν την Πατριαρχική Θεία Λειτουργία στο Φανάρι, κατά την ειρηνική επίσκεψη του Πατριάρχου Μόσχας Κυρίλλου στο Οικουμενικό Πατριαρχείο, παρατήρησε με ειλικρινή απογοήτευση: «Ωραία Λειτουργία, αλλά είχε μόνο 200 άτομα (!)», και συμπλήρωσε με προφανή ικανοποίηση, «καμία σύγκριση με τις δικές μας Πατριαρχικές Λειτουργίες!». 
Όμως, σ’ αυτό το ταπεινό Φανάρι, όπου, όπως λέτε, «οι Ορθόδοξοι είναι λιγότεροι και από το μικρότερη περιφέρεια της Ουκρανίας», προσβλέπει η χώρα σας, σεβασμιώτατε Λουκά, και ένα πολύ μεγάλο μέρος του ορθοδόξου ποιμνίου, για την θεραπεία της εκκλησιαστικής κατάστασης. Σ’ αυτό κατέφυγε η χώρα σας, ζητώντας λύση, ασχέτως αν εσείς εθελοτυφλείτε. Και, πιστέψτε με, είναι κρίμα να μην προφέρετε σωστά την πραγματικότητα. 
Κλείνοντας ας σας πω και μια διήγηση από τον πολιτισμό της χώρας όπου εδρεύει το Οικουμενικό Πατριαρχείο. 
Πήγε κάποτε ο γιος μιας νοικοκυρεμένης οικογένειας να σπουδάσει την στρατιωτική τέχνη. Μετά από χρόνια γύρισε στρατηγός στο αξίωμα στο πατρικό του. Ο πατέρας ήταν στη δουλειά. Χαιρέτισε τη μητέρα του, κάθισε στο σαλόνι με τη στολή όπως ήρθε, έβαλε και τα πόδια στο τραπέζι επάνω και περίμενε. Κάποια στιγμή επιστρέφει κατάκοπος ο σεβάσμιος πατέρας του. Εκείνος τον χαιρετά χωρίς καν να σηκωθεί από τη θέση και με τα πόδια όπως ήταν ψηλά, λέγοντας του: Πατέρα κοίτα! Έγινα στρατηγός! Και εκείνος του απαντά: Αλίμονο μου, παιδί μου, στρατηγός έγινες, άνθρωπος δεν έγινες!

Μήνυμα του πρ. Προέδρου Yushchenko προς το Ουκρανικό Έθνος για την Αυτοκεφαλία

Ρεπορτάζ - κείμενο: π. Παν. Καποδίστριας 

Ο πρώην Πρόεδρος της Ουκρανίας (3ος και εμβληματικός Πρόεδρος της χώρας) Βίκτορ Γιούστσενκο, μες από τον προσωπικό λογαριασμό του στο facebook απηύθυνε μήνυμα προς το ουκρανικό έθνος, σχολιάζοντας τις καταιγιστικές εξελίξεις στο εκκλησιαστικό ζήτημα της Αυτοκεφαλίας της Ουκρανίας, εξελίξεις για τις οποίες και ο ίδιος είχε εργασθεί στη θητεία του, μαζί με τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο. 

Θυμίζουμε ότι το 2008, εορτάζοντας η Ουκρανία τα 1020 χρόνια από τον εκχριστιανισμό των Ρως, ο Γιούστσενκο δέχτηκε τον Βαρθολομαίο στο Κίεβο, ο Πατριάρχης προέστη των πανηγυρικών εκδηλώσεων, συζητώντας και τότε αμφότεροι περί θεραπείας των εκκλησιαστικών σχισμάτων στην Ουκρανία και την προοπτική Αυτοκεφαλίας.

Στην τωρινή θριαμβική ανάρτησή του ο Πρόεδρος Γιούστσενκο εκφράζει τη χαρά του για τις εξελίξεις και ότι η ιστορική αλήθεια δικαιώνεται, καθώς η χώρα αποκτά ενιαία και δική της Ορθόδοξη Εκκλησία. Στο κείμενο ευχαριστεί και συγχαίρει τόσο τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο όσο και τον τωρινό Πρόεδρο Πέτρο Ποροσένκο για τις ιστορικές διαδικασίες, στις οποίες πρωταγωνιστούν, ούτως ώστε η Ουκρανία, έχοντας ενιαία και δική της Ορθόδοξη Εκκλησία να συνδεθεί και με την Ευρώπη.

Στο τέλος, ο Βίκτορ Γιούστσενκο δημοσιεύει και τρεις ιστορικές φωτογραφίες από την επίσκεψη Βαρθολομαίου στο Κίεβο, το 2008, στην οποία ο ίδιος είχε πρωτεύοντα ρόλο.


Ακολουθεί το αυθεντικό κείμενο της ανάρτησης Γιούστσενκο:

Дорога українська нація!

Я неймовірно щасливий, що сьогодні звучать слова, що повертають на круги своя і правду, і мрію, і надію! 
Історична правда восторжествувала! Єдина Православна Помісна церква повертається додому! 
Велика сила в нашій українській дорозі. Великі випробування пережив наш народ і великою є його могутність, бо вона походить з глибокої, чистої і світлої віри.

Прислухаймося до мудрих слів Вселенського Патріарха Варфоломія, які він сказав у нашій столиці – Києві. «Україна виділяється релігійними і світськими лідерами… Але найголовніше те, що ви завжди йшли за Христом – з вірою, благочестям і любов’ю».

Сьогодні я кажу слова глибокої поваги і вдячності Президенту України Петро Порошенко, який з великою вірою дбає про духовне здоров’я нашого народу, про наш національний і соборний дух!

Наш Собор повертається. В палких і в смиренних серцях, по всій Україні чути його передзвони.

Україна постає сильною національною державою. 
В Україні постає Єдина Православна Помісна Церква. Україна об’єднується з Єдиною Європою. 
Істинно історичний процес.

Будьмо сильними. Будьмо нацією! 
Нехай Господь береже нас усіх і Україну.

Ένας και μοναδικός είναι ο σπορέας

ΟΜΙΛΙΑ  ΣΤΟ ΕΥΑΓΓΕΛΙΚΟ ΑΝΑΓΝΩΣΜΑ 
της Κυριακής Δ΄ Λουκά 
14 Οκτωβρίου 2018
(Λουκ. η΄ 5-15)


Γράφει ο π. Αναστάσιος Στεργιώτης 

Ένας και μοναδικός είναι ο σπορέας του θείου λόγου του Ευαγγελίου: ο θεάνθρωπος Κύριος. Όλη η άγια ζωή Του, όπως αυτή περιγράφεται στα ιερά Ευαγγέλια, το παράδειγμά Του, ο φωτισμένος και σωτήριος λόγος Του, το αποδεικνύουν αυτό περίτρανα!

Η δύναμη και η σαφήνεια, η πειστικότητα και η συναρπαστικότητα του ιερού λόγου Του, δεν χρειάζονται περαιτέρω αποδείξεις. Αιχμαλώτιζε και συγκινούσε τις καρδιές και τις διάνοιες των ακροατών Του. Η διδασκαλία Του ήταν, είναι και θα είναι αιώνια, ακατάβλητη, πανανθρώπινη και διαχρονική. Οι διάδοχοί Του Απόστολοι, Πατέρες και Μάρτυρες, την συνεχίζουν και την μεταδίδουν, διαμέσου των αιώνων, και εμείς από αυτούς οφείλουμε να παραλάβουμε την σκυτάλη, ώστε να την μεταλαμπαδεύσουμε, με τη σειρά μας, στις επόμενες γενεές, έως της συντέλειας του κόσμου. 

Ας φροντίσουμε, λοιπόν, κατά το ανθρωπίνως δυνατόν, έχοντας βέβαια τον Θεό πάντοτε βοηθό και συνοδοιπόρο στο δύσκολο αυτό έργο, να αξιοποιηθεί και να ευδοκιμήσει ο ακατάλυτος θείος λόγος. Ας αγωνιστούμε με όλες μας τις δυνάμεις, ώστε να βλαστήσει και να καρποφορήσει στην εύφορη γη των ανθρωπίνων ψυχών και να μη χαθεί εξαιτίας της πώρωσης και της αδιαφορίας, αλλά κι εξαιτίας της επιπολαιότητας και της ρηχότητας. Πολύ δε περισσότερο οφείλουμε να αγωνιζόμαστε, ώστε να μην τον εξουδετερώσουν οι υλικές και βιοτικές μέριμνες και κυρίως η άμετρη επιδίωξη του πλούτου, η οποία μεταμορφώνει τον κόσμο σε επίγεια κόλαση και την ανθρώπινη κοινωνία σε ζούγκλα.

Μονάχα αγωνιζόμενοι τον αγώνα τον καλό θα δεχθούμε τον θείο λόγο γόνιμα και δημιουργικά στις ψυχές μας και θα κερδίσουμε την αιώνια ζωή. Γένοιτο!