e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Σάββατο 1 Ιουνίου 2019

Επιστολή του Μητροπολίτου Βιδινίου προς τους Μητροπολίτες της Εκκλησίας της Ελλάδος για το Ουκρανικό


Του Παναγιώτη Αντ. Ανδριόπουλου 
Η είδηση είναι από το Τμήμα Εξωτερικών Εκκλησιαστικών Σχέσεων του Πατριαρχείου της Μόσχας και έχει ως εξής: 
«Το Τμήμα Εξωτερικών Εκκλησιαστικών Σχέσεων του Πατριαρχείου της Μόσχας επισκέφθηκε ο Μητροπολίτης Βιδινίου κ. Δανιήλ του Πατριαρχείου της Βουλγαρίας. Τον Μητροπολίτη κ. Δανιήλ υποδέχτηκε ο Πρόεδρος του Τμήματος, Μητροπολίτης Βολοκολάμσκ κ. Ιλαρίων. Επίκεντρο των συζητήσεων στάθηκε το ουκρανικό ζήτημα καθώς επίσης και οι σχέσεις μεταξύ των Ορθοδόξων Εκκλησιών. Ο Μητροπολίτης κ. Ιλαρίων από τη πλευρά του ευχαρίστησε τον ιεράρχη του Πατριαρχείου της Βουλγαρίας για την στήριξη που παρέχει το Πατριαρχείο στο ζήτημα της ουκρανικής αυτοκεφαλίας. Στη συνέχεια οι δύο πλευρές συζήτησαν και για ζητήματα που αφορούν τη θρησκευτική εκπαίδευση στη Ρωσία και στη Βουλγαρία.» 
Η στήριξη που παρέχει στο Πατριαρχείο Μόσχας ο ιεράρχης της Εκκλησίας της Βουλγαρίας δεν είναι τυχαία. 
Πριν από λίγες μέρες, στις 17-5-2019, ο εν λόγω Βούλγαρος ιεράρχης εξαπέλυσε «πανταχούσα», ελληνιστί, προς τους μητροπολίτες της Εκκλησίας της Ελλάδος για το ζήτημα της Αυτοκεφαλίας της Ουκρανίας. 
Στις 23 σελίδες της επιστολής – «πραγματείας» του, αναπαράγει πιστά όλη την ρητορική του Πατριαρχείου Μόσχας γύρω από το θέμα, κατηγορώντας ευθέως το Οικουμενικό Πατριαρχείο (το οποίο ουδέποτε κατονομάζει «Οικουμενικό» αλλά «Πατριαρχείο Κωνσταντινουπόλεως»), όχι μόνο για το Ουκρανικό, αλλά και για θέματα δικαιοδοσιακά, κυρίως στην διασπορά, κάνοντας λόγο για «αξιώσεις» του Οικουμενικού Πατριαρχείου. 
Ο μόλις ενός έτους μητροπολίτης Βιδινίου Δανιήλ είναι φανερά προσδεδεμένος στο άρμα της Μόσχας και τελικά το θέμα του δεν είναι μόνο το ζήτημα της Ουκρανίας, αλλά η αποδόμηση του Οικουμενικού Πατριαρχείου, ώστε αυτό να λογίζεται ως μη έχον προνόμια Πρωτόθρονης Εκκλησίας. Η περίπτωσή του εξηγείται εύκολα. Θεωρείται «παραδοσιακός» (δηλ. ολοκληρωτικός) ιεράρχης, άρα το Οικουμενικό Πατριαρχείο του προξενεί… αλλεργία. 
Μη ξεχνάμε ότι τον Οκτώβριο του 2018, δηλ. πριν χορηγηθεί το Αυτοκέφαλο στην Ουκρανία, είχε υπογράψει μία δήλωση μαζί με άλλους δύο Βούλγαρους ιεράρχες, Λοφτσού Γαβριήλ και τον Βάρνης Ιωάννη, ευχόμενοι μια Πανορθόδοξη Σύνοδο για το Ουκρανικό. 
Κι ακόμα ο Βιδινίου έχει δώσει διάφορες συνεντεύξεις όλο αυτό το διάστημα σε ρωσικά ΜΜΕ, υπερασπιζόμενος τις θέσεις της Μόσχας. 
Τα αβίαστα ερωτήματα που προκύπτουν είναι τα εξής: 
- Την επιστολή που απέστειλε ο Βιδινίου Δανιήλ προς τους μητροπολίτες της Εκκλησίας της Ελλάδος, την έστειλε και στους ιεράρχες των άλλων Ορθοδόξων Αυτοκεφάλων Εκκλησιών, μεταφρασμένη στις ανάλογες γλώσσες; 
- Έχει την ευλογία της Συνόδου της Εκκλησίας της Βουλγαρίας για μια τέτοια ενέργεια; 
- Έτυχε κάποιας απαντήσεως από ιεράρχη της Εκκλησίας της Ελλάδος και από ποιον; Υποθέτω ότι θα έσπευσε να απαντήσει ο άλλος… αγωνιών, Κυθήρων Σεραφείμ, ο οποίος, επίσης, αναπαράγει την επιχειρηματολογία της Μόσχας, «αντιοικουμενιστής» ων! 
Καλό θα ήταν να το πάρουν απόφαση. Το ποτάμι δεν γυρίζει πίσω. Και όσες συμμαχίες και να επιτύχει η Μόσχα, η Αυτοκεφαλία δόθηκε κι αυτό δεν ανατρέπεται. Μόνο… χωνεύεται… 
Έστω και αργά…

Δεν υπάρχουν σχόλια: