e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Τετάρτη 30 Ιανουαρίου 2019

Ιερατικό Συλλείτουργο για τους Τρεις Ιεράρχες, Προστάτες των Γραμμάτων, εν Βανάτω Ζακύνθου


Πρωί Τετάρτης, 30ής Ιανουαρίου 2019, στον Ναό της Πεφανερωμένης Μπανάτου, συλλειτούργησαν ο Εφημέριος π. Παναγιώτης Καποδίστριας και ο π. Ιωάννης Ρένεσης, Εφημέριος Φαγιά και Δράκα, τιμώντας σεμνοπρεπώς και καθηκόντως τους Αγίους Τρεις Ιεράρχες, προστάτες των Γραμμάτων και της Παιδείας, Βασίλειο τον Μεγάλο, Γρηγόριο τον Θεολόγο και Ιωάννη τον Χρυσόστομο. 
     Καθώς από φέτος τέθηκε σε ισχύ η υπουργική απόφαση για μη εκκλησιασμό των μαθητών και των εκπαιδευτικών, εξαιτίας της απόλυτης αργίας των σχολείων που εφαρμόσθηκε, λίγοι μαθητές και λίγοι γονείς εκκλησιάστηκαν. 
     Το ψαλτήρι τίμησε κατανυκτικά ο Ιεροψάλτης κ. Χρυσοβαλάντης Δρογγίτης, ενώ ο π. Παναγιώτης ομίλησε δι' ολίγων για την προσφορά των Τριών εορταζομένων Πατέρων, προτείνοντάς τους ως υπόδειγμα "άνωθεν σοφίας" και αυθεντικά μορφωμένων ανθρώπων. 
     Τέλος, διένειμε σε όλους πλαστικοποιημένα εικονίδια, τα οποία επιμελήθηκε και απέστειλε ευγενώς ο κ. Αριστείδης Θεοδωρόπουλος, εκπαιδευτικός. 


Συντετριμμένοι οι Κενυάτες κήδευσαν τον ταπεινό Επίσκοπο Κισούμου Αθανάσιο


Η αφρικανική γη σήμερα, εορτή των Τριών Ιεραρχών Προστατών των Γραμμάτων, 30.1.2019, δέχτηκε στα τραχιά και ηλιοκαμένα σπλάχνα της έναν καλοκάγαθο ιθαγενή Αρχιερέα, τον μακαριστό Επίσκοπο Κισούμου και Δυτικής Κένυας κυρό Αθανάσιο (Ακούντα), ο οποίος -κρίμασιν οις οίδε Κύριε- έφυγε για την επάνω πατρίδα πολύ νωρίς και ήδη απολαμβάνει ουρανίων πραγματικοτήτων. 

Θεωρούμε προσωπικά και αφού τον γνωρίσαμε εκ του σύνεγγυς, εκτιμήσαμε μάλιστα θαυμαστικά τα σύμφυτα και επίκτητα προσόντα του, ότι αποτελεί ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα απλού ανθρώπου του Θεού, ο οποίος πάντως κατέχει ήδη θέση περίοπτη δίπλα στον Θρόνο της θεϊκής Μακαριότητας! Μακάρι έτσι να συμβαίνει!

Κείμενο: π. Παν. Καποδίστριας 
O Υφυπουργός Εξωτερικών του Καναδά Ian Shugart στο Οικουμενικό Πατριαρχείο


Συνάντηση και μακρά συνομιλία με τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο είχε σήμερα, 30 Ιανουαρίου, ο Υφυπουργός Εξωτερικών του Καναδά, κ.Ian Shugart. 

O κύριος Shugart, που συνοδευόταν από την Διευθύντρια Ανατολικής Ευρώπης και Ευρασίας του Καναδικού Υπουργείου Εξωτερικών κ.Alison Grant, τον Πρέσβη του Καναδά στην Άγκυρα κ. Chris Cooter και τον Γενικό Πρόξενο της χώρας στην Πόλη κ. Ulric Shannon, είχε την ευκαιρία να συζητήσει με τον Παναγιώτατο για τις πρωτοβουλίες της Πρωτοθρόνου Εκκλησίας της Ορθοδοξίας, τα ζητήματα που απασχολούν το ποίμνιό της, το ευρισκόμενο στην Έδρα της αλλά και εκείνο στον Καναδά, καθώς και το θέμα της αυτοκεφαλίας της Εκκλησίας της Ουκρανίας.

Στη συνάντηση παρέστη ο Μητροπολίτη Προύσης Ελπιδοφόρος.

photo credit: Νίκος Μαγγίνας / Οικουμενικό Πατριαρχείο