e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Πέμπτη 30 Μαΐου 2019

Επίσκεψη του πρ. Αρχιεπισκόπου Καντουαρίας στη Μητρόπολη Ν. Ιωνίας και Φιλαδελφείας


Επίσκεψη στην Ιερά Μητρόπολη Νέας Ιωνίας και Φιλαδελφείας πραγματοποίησε την Τετάρτη 29 Μαΐου 2019 ο πρώην Αρχιεπίσκοπος Καντουαρίας και Πριμάτου Αγγλίας, Λόρδος δρ. Rowan Williams, συνοδευόμενος από τον Αποκρισάριο του Αρχιεπισκόπου και αγγλικανό πρωτοεφημέριο Αθηνών κ. Λεονάρδο Ντούλα, κατά την οποία ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης κ. Γαβριήλ τους επεφύλαξε θερμή υποδοχή.

Κατά την διάρκεια της συναντήσεως, η οποία πραγματοποιήθηκε παρουσία κληρικών της Ιεράς Μητροπόλεως, ο κ. Γαβριήλ ενημέρωσε αρχικά τον Αρχιεπίσκοπο Καντουαρίας για την ιστορία της προσφυγικής Ιεράς Μητροπόλεως, ενώ στη συνέχεια συζητήθηκαν θέματα τόσο ποιμαντικά, που αφορούν στο ευρύ κοινωνικό και φιλανθρωπικό έργο της Ιεράς Μητροπόλεως όσο και θέματα κοινού θρησκευτικού ενδιαφέροντος, όπως το μείζον ζήτημα του προσφυγικού.

Ο Αρχιεπίσκοπος Καντουαρίας επεσήμανε την σπουδαία προσφορά της Εκκλησίας της Ελλάδος κατά τη διάρκεια της οικονομικής και προσφυγικής κρίσεως στην πατρίδα μας, εκθειάζοντας τον δύσκολο ρόλο της απέναντι στα μεγάλα προβλήματα του λαού όλα αυτά τα χρόνια, ενώ επαίνεσε τον Σεβασμιώτατο για το σημαντικό φιλανθρωπικό έργο που πραγματοποιείται στην Ιερά Μητρόπολη Νέας Ιωνίας και Φιλαδελφείας.

Ο κ. Williams ευχαρίστησε τον κ. Γαβριήλ για την αγάπη και την γενναία φιλοξενία του, τονίζοντας ότι η δουλειά ενός κληρικού δεν ολοκληρώνεται μόνο μέσα στην ναό, αλλά συνεχίζεται και έξω από αυτόν, αφού όλοι μας αντλούμε δύναμη από την πίστη μας στο Θεό.

Ο Σεβασμιώτατος τέλος δώρισε στον πρ. Αρχιεπίσκοπο Καντουαρίας ένα αρχιερατικό εγκόλπιο εις ανάμνηση της επισκέψεώς του.

Αξίζει να αναφερθεί ότι ο Rowan Williams γεννήθηκε στην πόλη Σουόνσι της Ουαλίας. Σε ηλικία 36 ετών ήταν ήδη Καθηγητής Θεολογίας στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης. Παράλληλα χειροτονήθηκε ιερέας και το 1991 επίσκοπος του Μονμάουθ, στην Εκκλησία της Ουαλίας. Το 1999 εξελέγη Αρχιεπίσκοπος Ουαλίας, και το 2002 Αρχιεπίσκοπος του Καντέρμπουρι. Στη θέση αυτή παρέμεινε για μια δεκαετία, οπότε οικειοθελώς παραιτήθηκε, τον Δεκέμβριο του 2012. Το 2013 επανήλθε στην πανεπιστημιακή του δραστηριότητα, ως πρύτανης (master) στο Μάνταλιν Κόλετζ του Πανεπιστημίου του Καίμπριτζ, θέση την οποία διατηρεί έως σήμερα.

Εκ της Ιεράς Μητροπόλεως


Άρχεται αύριο η Γ΄ Διεθνής «Διάσκεψη της Χάλκης» για το Περιβάλλον | HALKI SUMMIT III on Theological Formation and Ecological Awareness


Την Γ΄ διεθνή “Διάσκεψη της Χάλκης”, για την Θεολογία και την Οικολογία, συγκαλεί, από τις 31 Μαΐου έως τις 4 Ιουνίου 2019, στην Πόλη, ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος. Η Διάσκεψη θα φέρει στην τράπεζα του διαλόγου περί τους πενήντα διακεκριμένους θεολόγους και ειδικούς επιστήμονες, από σαράντα Θεολογικές Σχολές και Ινστιτούτα από όλο τον κόσμο, για να συζητήσουν με θέμα, “Θεολογική Εκπαίδευση και Οικολογική εγρήγορση”.

Η διεθνής “Διάσκεψη της Χάλκης” έχει τον χαρακτήρα επιστημονικού συνεδρίου, στο οποίο οι συμμετέχοντες θα έχουν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν τις εισηγήσεις διακεκριμένων περιβαλλοντικών θεολόγων (Ορθοδόξων, Ρωμαιοκαθολικών και Προτεσταντών), και να συζητήσουν τους τρόπους με τους οποίους η οικολογική ευαισθητοποίηση μπορεί να καλλιεργηθεί και να προωθηθεί από τις Ορθόδοξες Θεολογικές Σχολές και τα Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα, μέσω μαθημάτων και άλλων προγραμμάτων σχετιζομένων με την προστασία της Δημιουργίας του Θεού. Ο απώτερος σκοπός είναι η οικολογική ευαισθητοποίηση να ενταχθεί στα προγράμματα σπουδών των Θεολογικών Σχολών, συνεχίζοντας το πνεύμα του διαλόγου και της ανταλλαγής απόψεων και εμπειριών, όπως αυτό εκφράστηκε κατά τις δύο προηγούμενες Διασκέψεις, και όπως αναδεικνύεται από το μακροχρόνιο ενδιαφέρον και τις συνεχείς πρωτοβουλίες του Οικουμενικού Πατριαρχείου, επί τρεις δεκαετίες, για την προστασία του φυσικού περιβάλλοντος.

Οι δύο πρώτες “Διασκέψεις της Χάλκης” φιλοξένησαν ακτιβιστές και επιστήμονες, δημοσιογράφους και εκπροσώπους του επιχειρηματικού κόσμου, θεολόγους και πανεπιστημιακούς, προκειμένου να συζητήσουν και να προβληματιστούν από κοινού επί πνευματικών αλλά και πρακτικών καθημερινών ζητημάτων που σχετίζονται με τον σεβασμό και την προστασία του κοινού μας Οίκου. Η Α΄ Διάσκεψη πραγματοποιήθηκε τον Ιούνιο του 2012, με θέμα, “Παγκόσμια Ευθύνη και Περιβαλλοντική Βιωσιμότητα”. Η Β’ Διάσκεψη πραγματοποιήθηκε τον Ιούνιο του 2015, και συγκέντρωσε επιφανείς προσωπικότητες και ειδικούς από όλο τον κόσμο, οι οποίοι συζήτησαν για το περιβάλλον, την λογοτεχνία και τις τέχνες. Αυτή τη φορά η Διάσκεψη αντί της Χάλκης θα πραγματοποιηθεί σε κεντρικό ξενοδοχείο της Πόλης.

Ντοκιμαντέρ για τις πράσινες πρωτοβουλίες του Οικουμενικού Πατριάρχη

Στη διάσκεψη θα παρουσιαστεί επίσημα και το ντοκιμαντέρ που ετοίμασε το διαδικτυακό περιοδικό «ΠΕΜΠΤΟΥΣΙΑ» σχετικά με την οικολογική δράση του Οικουμενικού Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίου με αποκορύφωμα την πρωτοβουλία του για τη διοργάνωση του 9ου Διεθνούς Οικολογικού Συμποσίου με τίτλο «Για μια πιο πράσινη Αττική: Συντηρώντας τον πλανήτη και προστατεύοντας τους κατοίκους του», πριν από ένα χρόνο στο Μουσείο της Ακρόπολης, τις Σπέτσες και την Ύδρα.

Στο συνέδριο τοποθετήθηκαν θεολόγοι και επιστήμονες, πολιτικοί και επιχειρηματικοί ηγέτες καθώς και ακτιβιστές και δημοσιογράφοι από όλο τον κόσμο ως προς τη διερεύνηση των πιεστικών περιβαλλοντικών προβλημάτων της Αττικής και των νησιών της, εξετάζοντας τις σχέσεις μεταξύ οικολογίας και οικονομίας, ιδίως στο πλαίσιο ποικίλων κοινωνικών και περιβαλλοντικών προκλήσεων.


A WORD OF WELCOME
From His All-Holiness Ecumenical Patriarch Bartholomew

We welcome you to the official website of our ecological summits that originally convened on the quaint island of Halki (Heybeliada), of historic importance for the Ecumenical Patriarchate and just a short ferry ride from Istanbul in Turkey.

These summits are inspired by the series of nine international, interfaith and interdisciplinary environmental symposia held from 1995-2018 in the Mediterranean and Black Seas, on the Danube and the Amazon Rivers, in the Adriatic and the Baltic Seas, in the Arctic and along the Mississippi, and finally in Athens and on the Saronic islands.

Over the last decades, the Ecumenical Patriarchate has advocated and advanced worldwide conversation and cooperation among representatives of various disciplines and faiths, contributing to global awareness of the consequences of climate change but also discerning and effecting changes in values and social attitudes related to the abuse of God’s creation.

We are convinced that reversing climate change and the depletion of the earth’s resources requires first and foremost a radical change shaped by the ethical and spiritual principles of environmental sustainability in people’s lives and practices.

The Halki Summits are a vital step in this critical dialogue inasmuch as they assemble focused groups from diverse religious and social, as well as civil and corporate sectors of our communities in order to discuss ways of effecting positive and constructive change in the world. We pray that you will join us in this journey.

Prayerfully yours,

+ BARTHOLOMEW
Archbishop of Constantinople-New Rome and Ecumenical Patriarch

Για τους αθεολόγητους "θεολόγους" της Μόσχας


Σχόλιο από τον π. ΡΩΜΑΝΟ ΑΝΑΣΤΑΣΙΑΔΗ

Δεν έχει κυκλοφορήσει ακόμη στα ελληνικά, αν και πιστεύω σύντομα θα το δούμε δημοσιευμένο, αλλά η λεγόμενη Συνοδική Θεολογική Επιτροπή της Ρωσικής Εκκλησίας δημοσίευσε στον επίσημο ιστότοπό τους (κλικ ΕΔΩ) εκτενές "σχόλιο" στο από 20/02/2019 Γράμμα του Οικουμενικού Πατριάρχου προς τον Αρχιεπίσκοπο Αλβανίας Αναστάσιο, με το οποίο ο Παναγιώτατος με αμάχητα θεολογικά, νομοκανονικά και ιστορικά τεκμήρια ανασκεύασε όλες τις δήθεν "ενστάσεις" του Αναστασίου για το ζήτημα της Ουκρανικής Αυτοκεφαλίας.

Από μια πρώτη ματιά, η διαπίστωση είναι ότι οι αθεολόγητοι "θεολόγοι" της Μόσχας αναπαράγουν, κάπως περισσότερο διανθισμένα, πολλά από τα ψευδεπιχειρήματα του ίδιου του Αναστασίου προς τον Οικουμενικό Πατριάρχη, σαν να προσπαθούν να τον... ενισχύσουν, θεωρώντας τον ίσως... ανεπαρκή για να στηρίξει ικανοποιητικά τις μοσχοβίτικες αυθαιρεσίες!

Πᾳραθέτουμε χαρακτηριστικό απόσπασμα στα αγγλικά από το "σχόλιο" των Ρώσων στο γράμμα του Πατριάρχη προς Αναστάσιο. Ακριβώς η ίδια επιχειρηματολογία που χρησιμοποίησε και ο Αναστάσιος στο τελευταίο γράμμα του προς τον Πατριάρχη...

"The letter of Patriarch Bartholomew compares the Ukrainian schism with the Greek-Bulgarian schism, as well as with the division between the Russian Orthodox Church and the Russian Church Abroad.

There is no reason to see the analogy between the examples cited and the autocephalous schism in Ukraine.

The Ukrainian case is a split within the Local Church through the creation of a parallel non-canonical hierarchy by several eruptive bishops from the dignity in the absence of support from the absolute majority of the episcopate, clergy and laity. In the situation with the Greek-Bulgarian schism, we are talking about the separation of the whole Local Church from the fullness of communion with the Universal Orthodoxy."...

Λυπηρό το κατάντημα όλων αυτών. Και κυρίως εκείνων που δίνουν το δικαίωμα στη Ρωσική Εκκλησία να ασχημονεί παραβιάζοντας τους Ιερούς Κανόνες και την Τάξη της Εκκλησίας μας. Θα έπρεπε να ντρέπονται. Αλλά πού να βρουν ντροπή οι αυτοδικαιωμένοι και κονσερβοποιημένοι ευσεβιστές...

Διημερίδα του Φαναρίου για την διάσωση του Ορφανοτροφείου της Πριγκήπου + άλλα νέα, 30.5.2019
ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΟΝ  ΠΑΤΡΙΑΡΧΕΙΟΝ
Ἐκκλησιαστικαί εἰδήσεις

Tήν Πέμπτην, 30ήν Μαΐου 2019, ἡ Α. Θ. Παναγιότης, ὁ Πατριάρχης, ἐκήρυξε τήν ἔναρξιν τῶν ἐργασιῶν τῆς ἐν Φαναρίῳ συνδιοργανωθείσης ὑπό τοῦ Οἰκουμενικοῦ Πατριαρχείου καί τοῦ ἐν Τουρκίᾳ Παραρτήματος τοῦ Διεθνοῦς Ἱδρύματος «Europa Nostra» διημερίδος, εὐχαριστήσας τά μέλη αὐτῆς διά τήν συμβολήν των εἰς τήν συμπερίληψιν τοῦ κτηρίου τοῦ Ὀρφανοτροφείου Πριγκήπου ὑπό τῆς κεντρικῆς ὀργανώσεως «Europa Nostra» μεταξύ τῶν κινδυνευόντων διά κατάρρευσιν ξυλίνων κτηρίων, καί δή ὡς ἀνήκοντος εἰς τήν κατηγορίαν τῶν διατηρητέων, ἅτινα χρήζουν ἀμέσου μερίμνης, μνημείων παγκοσμίου πολιτισμικῆς κληρονομίας κατά τό παρελθόν ἔτος (2018), ἀνακηρυχθέν, ὡς γνωστόν, ὑπό τῆς Εὐρωπαϊκῆς Ἑνώσεως ὡς ἔτος Πολιτισμικῆς Κληρονομίας, μή παραλείψας νά εὐχηθῇ ὅπως ἐξευρεθοῦν ὡς τάχιστα οἱ ἀπαιτούμενοι πόροι πρός ἀποκατάστασιν, συντήρησιν καί ἐπισκευήν τούτου, μέλλοντος νά χρησιμοποιηθῇ ὡς Διαθρησκειακόν Κέντρον καί Ἰνστιτοῦτον μελέ-της διά τήν προστασίαν τοῦ φυσικοῦ περιβάλλοντος τῆς Μητρός Ἐκκλησίας, μετά τῆς Πατριαρχικῆς ἐπισημάνσεως ὅτι τά πολιτιστικά μνημεῖα δέν ἀνήκουν εἰς ἕν συγκεκριμένον ἔθνος ἤ μίαν θρησκευτικήν ὁμάδα, ἀλλ’ εἰς σύνολον τήν ἀνθρωπότητα.  

Εἰς τάς ἐργασίας συμμετέσχον Στελέχη τοῦ Ὑπουργείου Πολιτισμοῦ καί Τουρισμοῦ τῆς Τουρκίας, ὡς καί ἐκπρόσωποι τῆς Εὐρωπαϊκῆς Τραπέζης Ἐπενδύσεων. 

* * *

Ἡ Α. Θ. Παναγιότης, ὁ Πατριάρχης, ἐδέξατο εἰς ἀκρόασιν:
- Τόν Σεβ. Μητροπολίτην Γαλλίας κ. Ἐμμανουήλ. 
- Τόν Αἰδεσιμολ. Οἰκονόμον κ. Μενέλαον Χατζόγλου, Κληρικόν τῆς Ἱ. Ἀρχιεπισκοπῆς Αὐστραλίας. 
- Τόν Ἐντιμολ. Ἄρχοντα Δικαιοφύλακα κ. Πάριν Ἀσανάκην, Δικηγόρον, ἐξ Ἀθηνῶν. 
- Τόν Ἐντιμ. κ. Νικόλαον Μιχαηλίδην, Ἐπιχειρηματίαν, ἐξ Ἀθηνῶν.
- Τούς Ἐντιμ. κ.κ. Kenneth Prince-Wrigth, προσελθόντα εἰς τήν Ὀρθοδοξίαν, μετά τῆς συζύγου αὐτοῦ Εὐγεν. κ. Στυλιανῆς καί τοῦ υἱοῦ αὐτῶν Ἀλεξάνδρου, ἐκ Λονδίνου, καί Στυλιανόν Στεφάνου, ἐξ Ἀθηνῶν. 
- Τήν Εὐγεν. κ. Μαρίαν Δανάκα, ἐξ Ἀμερικῆς.  

* * *

Ἡ Α. Θ. Παναγιότης, ὁ Πατριάρχης, ἐξεπροσωπήθη:
- Ὑπό τοῦ Σεβ. Μητροπολίτου Κασσανδρείας κ. Νικοδήμου, κατά τό διοργανωθέν ὑπό τοῦ Τομέως Ἐκκλησιαστικῆς Ἱστορίας, Χριστιανικῆς Γραμματείας, Ἀρχαιολογίας καί Τέχνης τοῦ Τμήματος Θεολογίας τοῦ Ἀριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης Διεθνές Συνέδριον, ἐπί τοῦ θέματος «Ἡ ἐπικαιρότητα τῶν Πατερικῶν Σπουδῶν στόν σύγχρονο κόσμο», μεταξύ 29ης καί 30ῆς Μαΐου.
- Ὑπό τοῦ Πανοσιολ. Διακόνου κ. Παϊσίου, Διευθυντοῦ τοῦ Ἰδιαιτέρου Πατριαρχικοῦ Γραφείου, κατά τό ὑπό τοῦ Ἐντιμ. κ. Ali Yerlikaya, Νομάρχου τῆς Πόλεως, παρατεθέν ἐν τῷ ἐν Yenikapı Ἐκθεσιακῷ καί Πολιτιστικῷ Κέντρῳ «Avrasya» δεῖπνον (iftar), τῇ ὑψηλῇ παρουσίᾳ τοῦ Προέδρου τῆς Τουρκικῆς Δημοκρατίας Ἐξοχωτάτου κ. Recep Tayyip Erdoğan, τήν Τετάρτην, 29ην ἰδίου.
- Ὑπό τοῦ Πανοσιολ. Ἀρχιμανδρίτου τοῦ Οἰκουμενικοῦ Θρόνου κ. Ἀθηναγόρου Fasiolo, Κληρικoῦ τῆς Ἱ. Μητροπόλεως Ἰταλίας, κατά τό διοργανούμενον ὑπό τῆς Μοναστικῆς Κοινότητος Bose 17ον Διεθνές Λειτουργικόν Συνέδριον, ἐπί τοῦ θέματος «L’ Altare: Recenti acquisizioni, nuove problematiche», ἐν ταῖς ἐγκαταστάσεσιν αὐτῆς, μεταξύ 30ῆς λήγοντος μηνός Μαΐου καί 1ης ἀρξομένου μηνός Ἰουνίου. 
- Ὑπό τοῦ Αἰδεσιμολ. Πρωτοπρεσβυτέρου τοῦ Οἰκουμενικοῦ Θρόνου κ. Δημητρίου Θεοδώρου, κατά τήν διοργανωθεῖσαν ὑπό τῆς Ἑνώσεως Ὁμογενῶν ἐκ Κωνσταντινουπόλεως Βορείου Ἑλλάδος διάλεξιν τῆς Ἐλλογ. κ. Μαριάννης Αὐγερινοῦ-Τζιώγα, Ἐπ. Καθηγητρίας τῆς Μεσαιωνικῆς Ἑλληνικῆς Φιλολογίας τοῦ Τμήματος Φιλολογίας τοῦ Ἀριστοτελείου Πανεπιστημίου, ἐπί τοῦ θέματος «Ἡ Άλωση τῆς Κωνσταντινούπολης καί ἡ Ἱστοριογραφία της», ἐν τῇ ἐν Καλαμαριᾷ ἕδρᾳ αὐτῆς, τήν Τετάρτην, 29ην τ.μ. Μαΐου.
   

Οι ωδίνες της «απορωσοποίησης» της Ορθοδόξου Εκκλησίας της Ουκρανίας


Γράφει ο π. ΡΩΜΑΝΟΣ ΑΝΑΣΤΑΣΙΑΔΗΣ 

«Ἡ γυνὴ ὅταν τίκτῃ, λύπην ἔχει, ὅτι ἦλθεν ἡ ὥρα αὐτῆς· ὅταν δὲ γεννήσῃ τὸ παιδίον, οὐκέτι μνημονεύει τῆς θλίψεως διὰ τὴν χαρὰν ὅτι ἐγεννήθη ἄνθρωπος εἰς τὸν κόσμον» (Ιωάν. ις΄ 21).

«Πρέπει να απομακρυνθούμε από εκείνες τις ρωσικές αυτοκρατορικές παραδόσεις που μας έχουν επιβληθεί για πολύ καιρό. Όταν επισκεπτόμαστε τις Εκκλησίες της ελληνικής παράδοσης, βλέπουμε ότι όλες αυτές οι παραδόσεις υπήρχαν στην Ουκρανική Εκκλησία… Αλλά όλα θα γίνουν σταδιακά, έτσι ώστε να μην προκαλέσουν την αντίσταση του συντηρητικού μέρους των πιστών που δεν αντιλαμβάνεται τις μεταρρυθμίσεις καθαυτές. Δεν μιλάμε για αλλαγή των θεμελίων της πίστης, των δογματικών. Μιλάμε για καλές μεταρρυθμίσεις. Πρέπει να ασχοληθούμε με τη διαφώτιση, να εξηγήσουμε στους ανθρώπους ότι πρέπει να γίνουμε καλύτεροι, ότι η αγάπη πρέπει να κυριαρχήσει ανάμεσά μας». Αυτά δήλωνε στα τέλη του περασμένου Φεβρουαρίου, ενάμισι μήνα μετά την παραλαβή του Τόμου της Αυτοκεφαλίας από τον Οικουμενικό Πατριάρχη, σε συνέντευξή του στο BBC Ουκρανίας, ο Μακαριώτατος Μητροπολίτης Κιέβου και πάσης Ουκρανίας κ. Επιφάνιος. Τότε, οι δηλώσεις αυτές έκαναν αίσθηση και προκάλεσαν πολλές απορίες, κυρίως σε όλους εμάς που δεν έχουμε την πικρή πείρα των «ρωσικών αυτοκρατορικών παραδόσεων» αλλά έχουμε ευλογηθεί με την πνευματική γαλουχία στους στοργικούς κόλπους της Μητρός ημών Αγίας του Χριστού Μεγάλης Εκκλησίας Κωνσταντινουπόλεως.

Ο Μακαριώτατος κ. Επιφάνιος ήξερε πολύ καλά τι έλεγε και γιατί το έλεγε. Σήμερα, λίγους μήνες μετά, όλοι πλέον μπορούμε να διακρίνουμε τις τραυματικές συνέπειες που προκάλεσε στο πολύπαθο σώμα της Εκκλησίας της Ουκρανίας η υποταγή της στη Ρωσική Εκκλησία για περισσότερο από τρεις αιώνες, μετά την βίαιη και αντικανονική αρπαγή της από το Οικουμενικό Πατριαρχείο. Ορατές πληγές στο κατάστικτο αυτό σώμα είναι τα καμώματα κάποιων λίγων αλλά θορυβωδών νοσταλγών της «μοσχοβίτικης τάξης», οι οποίοι περιστασιακά και λόγω συγκυριών βρέθηκαν σε αντίπαλο από τη Μόσχα «στρατόπεδο», όμως εν τοις πράγμασι ποτέ δεν απέβαλαν από τη συνείδηση και τον ψυχισμό τους τις εκκλησιολογικές και κανονικές στρεβλώσεις που επί αιώνες καλλιεργεί το Πατριαρχείο της Μόσχας στην δική του επικράτεια, καθώς και σε όσες τοπικές Εκκλησίες βρίσκονται υπό την άμεση ή έμμεση επιρροή του. Η Ουκρανία, ένα παραπάνω, μια και ήταν κατ’ ανάγκην κομμάτι της Ρωσικής Εκκλησίας μέχρι τον περασμένο Οκτώβριο όταν, επιτέλους, η Αγία και Ιερά Σύνοδος του Οικουμενικού Πατριαρχείου δικαίως και κανονικώς αποφάσισε να ενεργοποιήσει τα απαράγραπτα δικαιώματά της επί της Μητροπόλεως Κιέβου και να αναλάβει, ως φιλόστοργος Μήτηρ, το βιαίως αποκοπέν από τα σπλάγχνα της πνευματικό της τέκνο.

Αυτά που ζούμε και παρακολουθούμε αυτές τις ημέρες στην Εκκλησία της Ουκρανίας, με κάποιες άστοχες και ανόητες ενέργειες ή διατυπώσεις αυτών των νοσταλγών του χθες, δεν είναι παρά οι «ωδίνες» της κυήσεως μιας υγιούς πλέον εκκλησιαστικής οντότητας, εδρασμένης στην Ορθόδοξη Εκκλησιολογία, την οποία ακέραιη και ακαινοτόμητη διαφυλάττει -και ως Πρωτόθρονος και Πρωτεύθυνος οφειλετικώς προασπίζεται- η Μεγάλη Εκκλησία, το Πάνσεπτο Οικουμενικό Πατριαρχείο. Οι ωδίνες όμως θα παρέλθουν και σύντομα θα τις διαδεχθεί η ανείπωτη και ατέρμονη χαρά της αναδημιουργίας μιας υποδειγματικής Ορθοδόξου Εκκλησίας, επάξιας κληρονόμου της πνευματικής παρακαταθήκης της Μητρός Εκκλησίας Κωνσταντινουπόλεως. Αυτό το διασφαλίζει ο Τόμος της Αυτοκεφαλίας της εν Ουκρανία Ορθοδόξου Εκκλησίας, ο αρτιότερος και εκκλησιολογικά ορθότερος και πληρέστερος που εξεδόθη ποτέ από το Οικουμενικό Πατριαρχείο.

Γι’ αυτό, λοιπόν, ας μην χαίρονται οι εχθροί της αληθείας, αλλά ούτε και να λυπούνται οι υπέρμαχοι της εκκλησιαστικής ευταξίας. Δεν έγινε κανένα λάθος στην Ουκρανία, ούτε και κανείς εξαπατήθηκε ή άλλα κατάλαβε και άλλα έγιναν… Ο Τόμος είναι σαφής, τα προβλέπει όλα με κάθε εκκλησιολογική ακρίβεια και τάξη. Ομοίως και ο Καταστατικός Χάρτης που συγκροτήθηκε και ψηφίστηκε, επί τη βάσει των προβλέψεων του Τόμου, από την Ιερά Σύνοδο της εν Ουκρανία Ορθοδόξου Εκκλησίας. Όμως, κάθε χειρουργική επέμβαση απαιτεί πόνο, αίμα, υπομονή, δάκρυα, αγωνία. Αλλά η αποθεραπεία και η αποκατάσταση στην υγεία είναι το τελικό αποτέλεσμα που ανταμείβει όσα λυπηρά αναγκαστικώς προηγούνται.

Ο Μακαριώτατος Μητροπολίτης Κιέβου και πάσης Ουκρανίας αποδεικνύεται ικανός και άξιος οιακοστρόφος, απέναντι μάλιστα σε κύματα ανομίας που εξεγείρονται από την εωσφορική και αδυσώπητη πολεμική της Ρωσικής Εκκλησίας, η οποία αδιαφορεί για την πνευματική συγκρότηση και τη σωτηρία του κυρίαρχου Ουκρανικού Λαού, συμπεριφερόμενη ως πειθήνια και ανέντιμη θεραπαινίδα των επεκτατικών γεωπολιτικών επιδιώξεων του αφηνιασμένου «καίσαρος».

Δόξα τω Θεώ, πάντων ένεκεν! Δόξα τω Θεώ, που ο ευλογημένος και ευσεβής Ουκρανικός Λαός απέλαβε πλέον αυτό που πάντα αποζητούσε και δικαιούνταν από τις αγαθοποιές χείρες της Μητρός Εκκλησίας Κωνσταντινουπόλεως και του στοργικού Πατρός, Αυθέντου και Δεσπότου, του Παναγιωτάτου Οικουμενικού Πατριάρχου κ.κ. ΒΑΡΘΟΛΟΜΑΙΟΥ.

Μαζί λοιπόν με τον αδελφό Ουκρανικό Λαό, προσευχητικώς αναφωνούμε:

Βαρθολομαίου, του Παναγιωτάτου και Οικουμενικού Πατριάρχου, πολλά τα έτη!

Επιφανίου, του Μακαριωτάτου Μητροπολίτου Κιέβου και πάσης Ουκρανίας, πολλά τα έτη!

Αμήν.

The Ecumenical Patriarchate and Ukraine Autocephaly. Historical, Canonical, and Pastoral Perspectives(e-book)


Today the Order of Saint Andrew the Apostle presents a one of a kind offering for all Orthodox Christians and indeed for all people of goodwill who are particularly interested in learning more about the Orthodox Church. 

The Ecumenical Patriarchate and Ukraine Autocephaly: Historical, Canonical, and Pastoral Perspectives is presented in portable eBook format and now available to download through our website and social media platforms. 

The eBook includes the following articles written by a diverse and noteworthy assembly of Orthodox commentators. 
- Foreword by National Commander Dr. Anthony J. Limberakis 
- Introduction: The Ecumenical Patriarchate and Ukraine Autocephaly by Evagelos Sotiropoulos (Editor) 
- The Voice of Silence: A Monastic Voice on the Ukrainian Question by Mother Abbess Theoxeni
- Pastoral Perspectives of the Ukrainian Autocephaly: A Personal Face to a Political Issue by Fr. John Chryssavgis 
- Penalty or Abuse of Power? Canonical Sanctions and Ukrainian Autocephaly by Fr. Nicholas Denysenko 
- What has Korea to do with Ukraine? Russia’s Tragic Assault on Korean Unity by Fr. Perry Hamalis
- Ukrainian Autocephaly: Reflections from the Diaspora by Fr. Bohdan Hladio 
- Pastoral Care for the Ukrainian Orthodox by Fr. Cyril Hovorun 
- The Autocephaly of the Orthodox Church in Ukraine and the Canonical Prerogatives of the Ecumenical Patriarchate by Archbishop Job of Telmessos 
- The Bulgarian Orthodox Church and Ukrainian Autocephaly by Dr. Daniela Kalkandjieva 
- The Role of the Ecumenical Patriarchate in Granting Autocephaly to the Orthodox Church in Ukraine: A Canonical Perspective by Dr. Lewis Patsavos 
- Reflections on Autocephaly by a Member of the Ukrainian Orthodox Church of the USA by Dr. Gayle Woloschak 

The goal of this eBook is to present information regarding the Ecumenical Patriarchate and Ukraine Autocephaly that edifies and imparts grace to its readers (cf. Ephesians 4:29). In the words of Editor Evagelos Sotiropoulos, “The articles in this essay will hopefully add a measured quantity of love and hope – and fact – on the issue of the Ecumenical Patriarchate and Ukraine Autocephaly.” 

We close with a short passage from the eBook’s Foreword written by National Commander Dr. Anthony J. Limberakis: 
With the goal of making sure these materials reach the broadest possible audience, I have one request of you. Please share these materials with others. Indeed, I would like to ask each of you to email this collection to five other people and ask them to share this collection with five more. 
The Order gratefully acknowledges and sincerely thanks all of those individuals, but most especially the esteemed contributors, who made this publication possible, in the service of the Church and to the Glory of God!Ποιος είναι ο… «πάπας της Ανατολής»;


Γράφει ο π. ΡΩΜΑΝΟΣ ΑΝΑΣΤΑΣΙΑΔΗΣ

Ανάμεσα στις πολλές ύβρεις και συκοφαντίες που εκτοξεύουν ενάντια στο Οικουμενικό Πατριαρχείο οι Ρώσοι και οι δορυφόροι τους, είναι και το ότι τάχα ο Παναγιώτατος Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ. ΒΑΡΘΟΛΟΜΑΙΟΣ επιδιώκει να γίνει ο… «πάπας της Ανατολής»!!!... Σε πολλά κείμενα και συνεντεύξεις υβριστών του Πανσέπτου Οικουμενικού Θρόνου, ακόμη και μεγαλόσχημων κληρικών, εμπεριέχεται αυτή η ανόητη και έωλη μομφή. Έτσι δυστυχώς ερμηνεύουν οι αθεολόγητοι και εκκλησιολογικώς προτεσταντίζοντες Μοσχοβίτες και οι υποστηρικτές τους τον πανάρχαιο εκκλησιαστικό Θεσμό του Πρώτου, που υπάρχει στην Εκκλησία από την πρώτη στιγμή της επί γης ιδρύσεώς Της και ουδείς δύναται να τον αρνηθεί χωρίς ταυτόχρονα να θέσει εαυτόν εκτός της Μίας, Αγίας, Καθολικής και Αποστολικής Εκκλησίας.

Όμως, η αλήθεια πάντα εκδικείται τους αρνητές της. Και, όπως το λέει θυμόσοφα ο λαός μας, «όποιος σκάβει το λάκκο του άλλου, πέφτει ο ίδιος μέσα»… Διότι, όσο και να προσποιείται κανείς, στο τέλος δεν μπορεί να κρύβει για πάντα αυτό που πραγματικά είναι και αυτό που πραγματικά πιστεύει. Αυτό έχει συμβεί και με τον Πατριάρχη Μόσχας Κύριλλο, έναν από τους μεγαλύτερους υβριστές του Οικουμενικού Πατριάρχου, που τον τελευταίο καιρό συχνά πυκνά τον συκοφαντεί ότι επιθυμεί να γίνει «πάπας»…

Το ποιος εμφορείται και χαρακτηρίζεται από την αλαζονεία και την έπαρση του «αλαθήτου», λοιπόν, ας το κρίνει ο κάθε εχέφρων αναγνώστης διαβάζοντας τα παρακάτω αποκαλυπτικά, τα οποία έχουν δημοσιευθεί εδώ και πολύ καιρό σε ρωσικές ιστοσελίδες, όμως δεν είχαν φτάσει μέχρι τώρα σε γνώση του ελληνικού αναγνωστικού κοινού. Η επικαιρότητα, λόγω του Ουκρανικού Εκκλησιαστικού Ζητήματος και της κρίσεως που αυτό έχει προκαλέσει στις σχέσεις Κωνσταντινουπόλεως και Μόσχας, επιβάλλει να ενημερωθούν οι καλοπροαίρετοι Ορθόδοξοι πιστοί για το ποιος πραγματικά είναι ο Πατριάρχης Κύριλλος, αφού η αλαζονική και αυταρχική προσωπικότητά του είναι βασική αιτία που υποδαυλίζει αυτήν την κρίση, οδηγώντας την σε αδιέξοδο.

Τι συνέβη λοιπόν; 8 Σεπτεμβρίου 2017 (21 Σεπτεμβρίου για εμάς που ακολουθούμε το διορθωμένο Ημερολόγιο), εορτή του Γενεθλίου της Θεοτόκου. Ο Πατριάρχης Κύριλλος μαζί με Επισκόπους και Κληρικούς της Ρωσικής Εκκλησίας λειτουργούν στον Καθεδρικό Ναό Κοιμήσεως της Θεοτόκου στο μεγάλο λιμάνι της Μαύρης Θάλασσας, το Νοβοροσίσκ. Μετά την Θεία Λειτουργία παρατίθεται εόρτια τράπεζα, με τη συμμετοχή του Πατριάρχου, των Επισκόπων και Κληρικών, των αρχών της πόλεως και αρκετών πιστών. Εκεί, ο Κύριλλος πραγματοποιεί ομιλία με παραινέσεις προς τους Κληρικούς της Εκκλησίας του. Μεταξύ άλλων λέγει και τα εξής συγκλονιστικά και αποκαλυπτικά των εκκλησιολογικών του αντιλήψεων:

«Οποιοσδήποτε εξακολουθεί να έχει αμφιβολίες, ότι όλα όσα διδάσκει ο Πατριάρχης πρέπει να γίνουν, να εγκαταλείψει κάθε αμφιβολία! Και να εκπληρώσει αυστηρά αυτό που διατάζω! Διότι δεν μιλώ από τη δική μου σοφία, αλλά από τη σοφία ολόκληρης της Ιεραρχίας της Ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας! Δεν υπάρχει άλλος τρόπος για την Εκκλησία μας σήμερα! Όποιος δεν συμφωνεί, να αποσυρθεί (να πάρει σύνταξη)!»

Αυτά είπε ο Πατριάρχης Κύριλλος στους εμβρόντητους Κληρικούς του, οι οποίοι αντιλήφθηκαν, για μία ακόμη φορά, ότι εάν υπάρχει κάποιος που όντως επιθυμεί να γίνει ο «πάπας της Ανατολής», αυτός δεν είναι άλλος από τον δικό τους Πατριάρχη… Ο οποίος θεωρεί ότι ολόκληρη η Ρωσική Εκκλησία είναι προέκταση της προσωπικής του βούλησης και με αυτόν τον αυταρχικό και εγωκεντρικό τρόπο την διοικεί, καταδυναστεύοντας χιλιάδες απλούς ταλαίπωρους κληρικούς της…

Το πρόβλημα είναι ότι αυτήν την αντίληψη ο Κύριλλος θέλει να την επεκτείνει σε όλη την Ορθόδοξη Εκκλησία, με όχημα την κοσμική ισχύ της Ρωσίας.

Και το ερώτημα είναι πώς έχουν το θράσος τόσο οι Ρώσοι όσο και οι υπασπιστές τους να μέμφονται τον Οικουμενικό Πατριάρχη για «παπισμό», όταν ο Κύριλλος συμπεριφέρεται με αυτόν τον τρόπο και αποκαλύπτει αυτό το σκοτάδι από τα μύχια της ψυχής του…

Σχετικές πηγές από δημοσιεύσεις σε ρωσικές ιστοσελίδες, ΕΔΩ και ΕΔΩ!

Μνήμη των απαχθέντων Μητροπολιτών Χαλεπίου Παύλου και Ιωάννη, 6 χρόνια μετά...


Το Καλλιτεχνικό Σύνολο «Πολύτροπον» (υπεύθυνος: Παναγιώτης Αντ. Ανδριόπουλος) διοργανώνει εκδήλωση μνήμης για τους δύο απαχθέντες Μητροπολίτες Χαλεπίου της Συρίας, τον Ελληνορθόδοξο Μητροπολίτη Παύλο Yazιji και τον Συροϊακωβίτη Ιωάννη Ibrahim, καθώς συμπληρώθηκαν, στις 22 Απριλίου 2019, έξι χρόνια από την απαγωγή τους. 

Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη 6 Ιουνίου 2019 και ώρα 8 μ.μ. στην Αίθουσα Διδασκαλίας της Μουσικής Βιβλιοθήκης του Συλλόγου «Οι Φίλοι της Μουσικής», στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών. 

Για το διεθνές αυτό –άλυτο μέχρι στιγμής– ζήτημα, θα μιλήσουν οι: 
- Habib Lavant, καθηγητής θεολόγος – φιλόλογος, με καταγωγή από το Χαλέπι. 
- Roni Bou Saba, Λιβανέζος θεολόγος, φιλόλογος και μεταφραστής. 
- Παναγιώτης Αντ. Ανδριόπουλος, θεολόγος – blogger. 


Ο Habib Lavant γεννήθηκε στο Χαλέπι της Συρίας το 1940. Σπούδασε στην Θεολογική Σχολή του Πατριαρχείου Αντιοχείας στο Μπαλαμάντ του Λιβάνου, στην οποία και δίδαξε, στη συνέχεια, ως καθηγητής. Κατόπιν ήρθε στην Ελλάδα όπου ως καθηγητής θεολόγος και φιλόλογος δίδαξε επί σειρά ετών στην Μέση Εκπαίδευση, υπηρετώντας και ως Λυκειάρχης. Δίδαξε, επίσης, ελληνική γλώσσα στην Σχολή Ικάρων και στο Διδασκαλείο Ξένων Γλωσσών του Πανεπιστημίου Αθηνών. Ο καθηγητής H. Lavant είχε προσωπική γνωριμία και φιλία με τον απαχθέντα Μητροπολίτη Χαλεπίου Παύλο, τον οποίο είχε συναντήσει στην Αθήνα λίγες μέρες πριν την απαγωγή του. Μάλιστα, ο H. Lavant είναι ο άνθρωπος στον οποίο έστειλε γραπτό τηλεφωνικό μήνυμα (sms), ο Χαλεπίου Παύλος, λίγα λεπτά μετά την απαγωγή του. Έκτοτε χάθηκε κάθε ίχνος του. 

Ο Roni Bou Saba κατάγεται από τον Λίβανο και σπούδασε θεολογία στην Θεολογική Σχολή του Μπαλαμάντ και αραβική φιλολογία. Στη συνέχεια σπούδασε ελληνική φιλολογία στο Πανεπιστήμιο Πατρών και είναι υποψήφιος Διδάκτωρ του Πανεπιστημίου Αθηνών. Εργάζεται ως δάσκαλος της Αραβικής Γλώσσας στο Διδασκαλείο Ξένων Γλωσσών του Πανεπιστημίου Αθηνών και αναπτύσσει ξεχωριστή μεταφραστική δραστηριότητα. Συμμετέχει ενεργά σε εκδηλώσεις για τους Χριστιανούς της Μέσης Ανατολής. 

Ο Παναγιώτης Αντ. Ανδριόπουλος, θεολόγος, μουσικός και blogger, με το Καλλιτεχνικό Σύνολο «Πολύτροπον» που ίδρυσε και του οποίου έχει την ευθύνη, έχει πραγματοποιήσει τα τελευταία χρόνια εκδηλώσεις και για τους Χριστιανούς της Μέσης Ανατολής. Ανάμεσά τους: «Οι Χριστιανοί της Μέσης Ανατολής: Ιστορία – Πνευματικότητα – Μνημεία», «Οι μουσικές των Χριστιανών της Μ. Ανατολής», «Ο Καβάφης της Μ. Ανατολής» κ.α. Επίσης, έχει κάνει τηλεοπτικές εκπομπές για τους Χριστιανούς της Μ. Ανατολής, με αφορμή τα τραγικά γεγονότα των τελευταίων ετών.

Το Καλλιτεχνικό Σύνολο «Πολύτροπον» Ιδρύθηκε το 2004 από τον Παναγιώτη Αντ. Ανδριόπουλο και παρουσιάζει στην Ελλάδα και το εξωτερικό πρωτότυπες παραγωγές βασισμένες κυρίως στην ελληνική ποίηση και μουσική. Διοργανώνει, όμως, και εκδηλώσεις λόγου για μορφές και θέματα. Ανάμεσά τους: «Το Τετράδιο του Πατριάρχη», «Ιερατική Ποίηση», Το μουσικό έργο της Εύας Πάλμερ – Σικελιανού, «Ο Gustav Mahler του Μάνου Χατζιδάκι», «Η Αραπιά του Βασίλη Τσιτσάνη, της Μάτσης Χατζηλαζάρου, του Νίκου Σκαλκώτα και του Μάνου Χατζιδάκι», «Μάνος Χατζιδάκις και Ρώσοι συνθέτες του 20ού αιώνα», «Ο Καβάφης της Συρίας και της Μέσης Ανατολής», «Οι μουσικές των Χριστιανών της Μέσης Ανατολής», «Οι Πύρινες γλώσσες του Γιάννη Χρήστου», «Πατρινοί συνθέτες – Πατρινοί ποιητές», «Τα Πολυχρόνια των Βασιλέων», «Θήλεις άγγελοι – Άγιες γυναίκες που ασκήτεψαν σε ανδρικά μοναστήρια», «Ο Κωστής Παλαμάς δύο Πατριαρχών», αφιερώματα στον Λυκούργο Αγγελόπουλο, στον Αντρέι Ταρκόφσκι, τους Ρώσους της Διασποράς, τον Ντμίτρι Σοστακόβιτς, τον Αλεξάντρ Σολζενίτσιν κ.ά. Από το 2017 συνεργάζεται με τον διάσημο χορογράφο και χορευτή φλαμένκο Israel Galvan: στο πλαίσιο της documenta14 (Αθήνα και Kassel) συμμετείχε στην παραγωγή La farsa monea και κατόπιν στην παραγωγή του Israel Galvan, La fiesta, σε διεθνή περιοδεία (Φεστιβάλ Grec Βαρκελώνης, Φεστιβάλ Αβινιόν Γαλλίας, παραστάσεις στο Λουξεμβούργο, Μονπελιέ κ.α.). Η περιοδεία με την παραγωγή La fiesta, συνεχίζεται.