e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Κυριακή 5 Ιανουαρίου 2020

Τα εθιμικά “Κάλαντα του Δεσπότη”, παραμονή Φωτώνε 2020, στην πόλη της Ζακύνθου


Κείμενο – ρεπορτάζ: π. Παναγιώτης Καποδίστριας
Φωτογραφίες: Ιωάννης-Πορφύριος Καποδίστριας

Με κάθε δυνατή μεγαλοπρέπεια πραγματοποιήθηκαν απόψε, βράδυ παραμονής των Θεοφανίων 2020, ο κατά παράδοσιν αφ' εσπέρας Όρθρος των Θεοφανίων, χοροστατούντος του Σεβ. Μητροπολίτου Δωδώνης κ. Χρυσοστόμου, στον Μητροπολιτικό Ναό του Αγίου Νικολάου των Ξένων, στην πόλη της Ζακύνθου.

Κατά την εθιμική τυπική διάταξη της αποψινής βραδιάς, αμέσως μετά την Δοξολογία του Όρθρου τιμήθηκε ο οικείος Ποιμενάρχης, Σεβ. Μητροπολίτης Ζακύνθου κ. Διονύσιος Δ΄, ως ακολούθως: Ο ίδιος ο Μητροπολίτης και όλες οι τοπικές Αρχές μετέβησαν (όχι εν πομπή, ως είθισται, λόγω της βροχής) στο Μητροπολιτικό Μέγαρο Ζακύνθου. Εκεί, στην αίθουσα του Θρόνου, αφού ο Επίσκοπος ανήλθε στην καθέδρα του, άκουσε να του ψάλουν τα πατροπαράδοτα "Κάλαντα του Δεσπότη" (σύνθεση Π. Γριτζάνη, 1835-1897), τα μέλη του Εκκλησιαστικού Αναλογίου "Θ. Κουρκουμέλης-Κοθρής", με διευθύνοντα τον μουσικό και συνθέτη κ. Παναγιώτη Μαρίνο, Λαμπαδάριο της Μονής Στροφάδων και Αγ. Διονυσίου Ζακύνθου. Τα Κάλαντα αυτά καταλήγουν ως εξής:
"Λειτουργέ Θεού Υψίστου σού ευχόμαστε να ζεις,
να λαμπρύνεις τη χαρά μας, θεία Φώτα να υμνείς"!

Αμέσως μετά, ο Σεβ. κ. Διονύσιος δεν εξήλθε στον εξώστη του Μεγάρου (κατά την τοπική τυπική διάταξη, λόγω βροχής) αλλ' από τον Θρόνο του, εις επήκοον του Λαού που τον ανέμενε με μεγάλο ενδιαφέρον, απηύθυνε βαρυσήμαντη, κατά την απαίτηση του εθίμου) ομιλία, την οποία μπορείτε να αναγνώσετε κατωτέρω. Η αφ' υψηλού αυτή ομιλία προς τον λαό της Ζακύνθου θεωρείται επιρροή από την βατικάνεια συνήθεια και αποτελούσε -κατά πάσα πιθανότητα- μιαν ορθόδοξη απάντηση (!!!) των παλαιών ευρηματικών Ζακυνθίων στην αφ' υψηλού ομιλία του Ποντίφικα “urbis et orbis”.

Άμα τη ολοκληρώσει της επισκοπικής Ομιλίας, η Χορωδία απέδωσε τη Φήμη Διονυσίου, η Φιλαρμονική τον Εθνικό Ύμνο και τέλος, ο Μητροπολίτης δέχτηκε όλους, Άρχοντες, Κλήρο και Λαό, οι οποίοι του εξέφραζαν ευχές για το Νέο Έτος 2020 κι εκείνος ανταπέδιδε γλυκύτητα αισθημάτων και ευλογίες!

Έτσι τιμώνται στη Ζάκυνθο τα Φώτα και ο Επιφανείς Χριστός: Τιμώντας τον "εις τόπον και τύπον" Εκείνου ευρισκόμενον, ήτοι τον οικείο Επίσκοπο! Μια ιδιότυπη τελετή, η οποία συντελεί και αυτή στην αρτίωση της θρησκευτικής αυτοσυνειδησίας των Ζακυνθίων!








































































Η ΦΑΝΕΡΩΣΗ ΤΗΣ ΤΡΙΑΔΙΚΟΤΗΤΑΣ ΤΟΥ ΘΕΟΥ ΤΗΝ ΗΜΕΡΑ ΤΩΝ ΦΩΤΩΝ

Ομιλία του Σεβ. Μητροπολίτου Ζακύνθου κ. Διονυσίου Δ΄

Καθώς ο Κύριος βαπτίζεται στον Ιορδάνη ποταμό, φανερώνει την προσκύνηση της Αγίας Τριάδος. Μας αξιώνει ο Ένας και Μοναδικός Θεός να βιώσουμε την μεγάλη αλήθεια ότι είναι Ένας στη φύση και τριαδικός στις υποστάσεις: Πατήρ, Υιός και Άγιο Πνεύμα.
     Μας διδάσκει με την σημερινή θεοφάνειά Του ότι τα τρία πρόσωπά Του είναι ενωμένα στην διαφορετικότητά τους και διαφορετικά στην ενότητά τους. Δεν συγχέονται, δεν διαιρούνται, δεν τρέπονται, αλλά παραμένουν σταθερά ενωμένα, σεβόμενο και αγαπώντας το ένα τα υπόλοιπα, συμφωνώντας πάντοτε και για τα πάντα.
     Η μεταξύ των τριών προσώπων του Θεού σχέση φανερώνει τον ιδανικό τρόπο επικοινωνίας μας, τόσο ημών των Χριστιανών με τους ομοεθνείς μας, όσο και ημών των Χριστιανών με τους αλλοδαπούς τους μετανάστες, τους πρόσφυγες, τους ξένους.
     Η σημερινή πραγματικότητα στον τόπο μας χαρακτηρίζεται από την παρουσία των ξένων, προκαλώντας ανάμεικτα συναισθήματα φόβου, ανησυχίας, αναμονής ακόμη και απόρριψης αυτών των ανθρώπων. Δεν είναι λίγοι εκείνοι, οι οποίοι στις μεταναστευτικές ροές βλέπουν την επερχόμενη αλλοίωση της πατρίδος και της πίστεώς μας.
     Σήμερα όμως η εμφάνιση του Τριαδικού Θεού έρχεται να μας βοηθήσει να κατανοήσουμε ότι δεν πρέπει να φοβόμαστε, ούτε να διατηρούμε αρνητική στάση έναντι αυτών των ανθρώπων. Πρώτα απ’ όλα, διότι όλοι είμαστε παιδιά του ίδιου Θεού. Αυτός ο Θεός μάς δημιούργησε και αναπαύεται στα πρόσωπά μας, αφού Εκείνος είναι το πρωτότυπο της δικής μας δημιουργίας.
     Αυτός ο Θεός είναι ο κατ’ εξοχήν ξένος, αφού έγινε άνθρωπος, δεν είχε μόνιμη κατοικία στη γη, σταυρώθηκε, ενώ οι δικοί του Ιουδαίοι δεν κατάφεραν  να αναγνωρίσουν στο Πρόσωπό Του τον αληθινό Μεσσία.
     Μα και η μεταξύ μας ετερότητα πρέπει να αντιμετωπίζεται στο πλαίσιο της ετερότητας των τριών θείων προσώπων. Ο κάθε ένας από εμάς είναι διαφορετικός και μοναδικός. Είμαστε όλοι, όμως, της ίδιας ουσίας, δηλαδή της ανθρώπινης. Οπότε όλοι καλούμαστε να αναγνωρίζουμε όλους και κανείς να μην στέκεται ενάντιος  στους άλλους, επειδή διαφέρουμε στη θρησκεία, τη γλώσσα και την καταγωγή.
     Η πίστη μας στον Τριαδικό Θεό φανερώνεται μέσα από τον τρόπο αντιμετώπισης των ξένων, αφού στα πρόσωπα εκείνων μπορούμε και πρέπει να βρίσκουμε αυτόν τον Θεό που από την αγάπη Του απέστειλε τον Υιό Του τον Μονογενή, ώστε, δια του Αγίου Πνεύματος, να φθάσουμε στην θέωση.
     Αγαπητοί μου, 
     ο Θεός μάς φανερώνεται, για άλλη μια φορά, στην τριαδικότητά Του και μας προσκαλεί να Τον προσεγγίσουμε μέσα από την αγαπητική σχέση μας με τους άλλους. Στο χέρι μας είναι να ανταποκριθούμε. Μην αφήσουμε κι αυτήν την ευκαιρία ανεκμετάλλευτη!













Δεν υπάρχουν σχόλια: