e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Παρασκευή 31 Ιουλίου 2020

Ο Μητροπολίτης Πειραιώς για Αγία Σοφία και μάσκες εντός των ναών


Για το τι σηματοδοτεί η μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τέμενος, τα αντίμετρα στα οποία θα έπρεπε να προβεί η Ελλάδα αλλά και για τη χρήση της μάσκας στους ναούς, μίλησε στην «Κοινωνία Ώρα MEGA» με τους Ντίνο Σιωμόπουλο και Τζωρτζίνα Μαλλιαρόζη, ο Μητροπολίτης Πειραιώς, Σεραφείμ.



Ο Μητροπολίτης χαρακτήρισε τραγική την εικόνα με υποδηματοθήκες, τα χαλιά και την επικάλυψη των υπέροχων ψηφιδωτών στην Αγία Σοφία.

«Αυτό που συνέβη καταθλίβει κάθε σκεπτόμενο άνθρωπο. Είναι ένα έγκλημα εναντίον της παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς. Πρόκειται για έναν Ναό-σύμβολο ενός αθάνατου πνεύματος», τόνισε.

Μάλιστα, ο Μητροπολίτης, αναφέρθηκε στις διαφορές Χριστιανισμού-Ισλάμ, όπου στον πρώτο, ο άνθρωπος επιχειρεί να φτάσει τον ουρανό.

«Πλέον, η Αγία Σοφία έγινε Ισλάμ, δηλαδή υποταγή. Οι άνθρωποι δεν ανεβαίνουν στον ουρανό, αλλά σκύβουν στη γη. Υποτάσσονται σε ένα δυναμικό θείο που δεν έχει σχέση με την πραγματικότητα. Το Ισλάμ είναι γνωστική θρησκεία που επιβίωσε χάρη στη μάχαιρα στον πόλεμο και στη τζιχάντ. Η μετατροπή της Αγίας Σοφίας είναι παγκόσμιο ζήτημα, πρόκειται για καταδολίευση πολιτισμού, αλλά κατά βάση πληγώνει βαθιά κάθε Έλληνα», υπογράμμισε.

Σύμφωνα με τον Σεραφείμ, η πράξη του Ερντογάν να μετατρέψει το ναό σε τζαμί είναι πολιτική, και αποσκοπεί, στο «να γίνει ο πατέρας των σουνιτών μουσουλμάνων, και ταυτόχρονα να αποπροσανατολίσει τη κοινή γνώμη της χώρας του από τα εσωτερικά προβλήματα».

Παράλληλα, ο Μητροπολίτης Πειραιώς, υποστηρίζει ότι θα μπορούσε να έχει αποτραπεί η μετατροπή του ναού σε τέμενος, ωστόσο, «δεν υπάρχει ορθόδοξο τόξο. Διασπάστηκαν οι ορθόδοξες χώρες», ενώ όπως είπε, "οι μεγάλες δυνάμεις, περιορίστηκαν σε συλλυπητήριες ευχές για το θέμα".

Ως τα αντίμετρα που θα έπρεπε να είχε θέσει η Ελλάδα στην Τουρκία για το θέμα της Αγίας Σοφίας, ο Σεβασμιότατος, σταχυολόγησε τα εξής:

1) N' αναγνωρίσει η Ελλάδα Κουρδικό κράτος, να αναγνωρίσει τον εκπρόσωπο του συροκουρδικού κόμματος στη χώρα μας ως Κούρδο πρέσβη στην Αθήνα και να αγωνιστεί για τη διεθνή αναγνώριση του κράτους αυτού

2) Να θέσει η Ελλάδα βέτο σε όλα τα ευρωπαϊκά φόρα που θα σχετίζονταν με χρηματοδοτήσεις της Τουρκίας, βάζοντας βέτο παράλληλα στο θέμα της βίζας των Τούρκων πολιτών στην Ευρώπη

3) Να κλείσει η Ελλάδα το συνοριοακό σταθμό διέλευσης των Κήπων, προκειμένου να παγώσει το εμπόριο της γειτονικής χώρας και

4) Να σταματήσει η λειτουργία των ελληνικών προξενείων σε Αδριανούπολη και Σμύρνη, ώστε στη λογική της αμοιβαιότητας να σταματήσουν να λειτουργούν τα τουρκικά προξενεία σε Κομοτηνή και Ρόδο.

«Στις διεθνείς σχέσεις δεν επικρατεί ο καθωσπρεπισμός και η αβροφροσύνη, αλλά η αμοιβαιότητα», σχολίασε χαρακτηριστικά ο Μητροπολίτης.

Με μάσκα στους ναούς

Σε ότι αφορά στη χρήση μάσκας, ο Σεραφείμ, σημείωσε ότι πρόκειται για ένα λειτουργικό μέσα, που αποτρέπει τη διασπορά του κορωνοϊού.

«Εύλογο να τη χρησιμοποιεί ο καθένας. Χρειάζεται ισορροπημένη αντιμετώπιση του θέματος. Αποδέχομαι κάθε άνθρωπο να φέρει μάσκα μέσα στο ναό. Αλλά είναι υπερβολή να είναι αυτό υποχρεωτικό», πρόσθεσε.

Δεν υπάρχουν σχόλια: