e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Τετάρτη 2 Σεπτεμβρίου 2020

Ο Άγιος Μάμας εορτάστηκε στο Κάστρο Κυλλήνης


Τον προστάτη των υιοθετημένων παιδιών αλλά και προστάτη των άγριων ζώων Άγιο Μάμα, τίμησε με πνευματική χαρά, αγαλλίαση και εν μέσω της πανδημίας του Κορωνοϊού, η δραστήρια ενορία του Κάστρου Κυλλήνης. Οι εορταστικές εκδηλώσεις έλαβαν χώρα εις τον περικαλλή και μεγαλοπρεπή Ιερό Ναό Κοιμήσεως της Θεοτόκου, όπου φυλάσσεται από το 1890 ως πολύτιμος θησαυρός τμήμα της κάρας του Αγίου Μάμαντα.Το ιερό αυτό λείψανο αποτελεί μία αέναο πηγή αγιασμού και ευλογίας για τον ευσεβή λαό αυτής της ενορίας, καθώς επίσης και για την ευρύτερη περιοχή του Κάστρου-Κυλλήνης, όπου σύμφωνα με την τοπική παράδοση αναφέρονται πολλά θαύματα του εν λόγω Αγίου, ο οποίος μαρτύρησε για την πίστη του σε νεαρή ηλικία μόλις 15 ετών.

Στον πανηγυρικό Εσπερινό της εορτής, χοροστάτησε ο Θεοφ. Επίσκοπος Ωλένης κ.κ. Αθανάσιος ο οποίος αφού ευλόγησε τους προσφερθέντες άρτους, απηύθυνε λόγους Θείας οικοδομής, αγάπης και πνευματικής ωφέλειας, στο παριστάμενο εκκλησίασμα μεταφέροντας παράλληλα και τις ευχές του Σεβ. Μητροπολίτου μας κ.κ. Γερμανού, πλαισιωμένος από τον Στρατιωτικό Ιερέα π. Γεώργιο Μάρντζο και πλειάδα Ιερέων της περιοχής αυτής.

Ανήμερα της εορτής τελέσθηκε η Πανηγυρική Θεία Λειτουργία μετά αρτοκλασιών και Θείου Κηρύγματος υπό του Παν. Αρχιμανδρίτου π. Χριστοφόρου Κωλέτη, πλαισιουμένου υπό του οικείου εφημερίου π. Παναγιώτου Τρυφωνόπουλου και άλλων Ιερέων. Κατά τις εορταστικές εκδηλώσεις προσήλθε ικανός αριθμός προσκυνητών, στο πλαίσιο των μέτρων για την προστασία της δημόσιας υγείας, τηρώντας πιστά τις εντολές της Πολιτείας και της Εκκλησίας κατά του Covid-19.

Ο Άγιος Μάμας γεννήθηκε στις φυλακές, έζησε ως ευγενής ασκήτεψε σε σπήλαια και μαρτύρησε για τον Χριστό με θηριώδη βασανιστήρια που κάθε άλλος νέος στην ηλικία του θα έκανε τα πάντα για να τα αποφύγει. Είναι ένας από τους παιδομάρτυρες στα μέτρα όμως μεγαλομάρτυρα της Εκκλησίας μας, δηλαδή από τα παιδιά εκείνα που αγάπησαν πολύ το Χριστό και έδωσαν με το φρικτό μαρτύριο και την ζωή τους για Αυτόν! Ο βίος και το μαρτύριο του Αγίου Μάμαντος συγκινεί και "ραγίζει καρδιές" και αυτό διότι ο παιδομάρτυρας δεν κλονίστηκε από τους βασανισμούς και τις κακουχίες, τα αντιμετώπισε όλα με πίστη, θάρρος και τόλμη. Έμεινε "δεμένος" και ακλόνητος στην πέτρα της Ορθόδοξης Χριστιανικής πίστεως αλλά και δεν εγκαταλείφθηκε από τον Κύριο μας από Τον οποίο ενδυναμώθηκε για να βγει νικητής και στεφανωμένος υπό των Αγγέλων.

Οι ημέρες που ζούμε είναι πονηρές και δύσκολες και εμείς καλούμαστε να μείνουμε πιστοί στον Χριστό και αφοσιωμένοι στην Ορθόδοξη Εκκλησία, μη φοβούμενοι τους ισχυρούς των ημερών οι οποίοι έρχονται να πολεμήσουν την Ορθόδοξη Χριστιανική πίστη και να θέσουν την Ορθόδοξη Εκκλησία στο περιθώριο της ζωής, στο περιθώριο του Εθνικού μας βίου. Η Εκκλησία μας είναι η μάνα αυτού του Έθνους, είναι Εκκλησία Μαρτύρων και Ηρώων. Υπήρχαν, υπάρχουν και θα υπάρχουν Μάρτυρες Χριστού, όπως και ο σήμερα εορταζόμενος Άγιος Μάμας. Ας έχουμε την χάρη και την ευλογία του αυτές τις δύσκολες ημέρες και ώρες για όλους μας. ΑΜΗΝ!

Πρεσβύτερος Νικόλαος Κατσηδήμας
























Δεν υπάρχουν σχόλια: