e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Κυριακή 1 Νοεμβρίου 2020

Με αφορμή τα ονομαστήρια του Ελπιδοφόρου

Από την άφιξη του Αρχιεπισκόπου Αμερικής Ελπιδοφόρου στον Αρχιεπισκοπικό Καθεδρικό Ναό Αγίας Τριάδος Νέα Υόρκη για την ενθρόνιση, συνοδεία του Μητροπολίτη Γερμανίας Αυγουστίνου. Τα παιδιά της Ομογένειας τον ραίνουν με ροδοπέταλα. Φωτογραφία: «Εθνικός Κήρυξ»/ Κώστας Μπέη.

Ανάλυση του Θεοδώρου Καλμούκου | Εθνικός Κήρυξ, 1/11/2020   

Δευτέρα 2 Νοεμβρίου γιορτάζει την ονομαστική του εορτή ο Αρχιεπίσκοπος Ελπιδοφόρος, επί τη μνήμη του αγίου μάρτυρος Ελπιδοφόρου, ο οποίος μαρτύρησε για την πίστη και την αγάπη του Χριστού το έτος 330 μ.Χ., μαζί με άλλους τέσσερις συμμάρτυρές του, τους Ακίνδυνο, Αφθόνιο, Πηγάσιο και Ανεμπόδιστο.

Στους 15 μήνες που πηδαλιουχεί την Αρχιεπισκοπή Αμερικής έχει αποδείξει ότι μπορεί, προχωρεί, οραματίζεται, πετυχαίνει, και τολμά, όπως άλλωστε προκύπτει από το ξεκίνημα για την αποπεράτωση του Ναού του Αγίου Νικολάου στο Μανχάταν, την αρχή για την εξυγίανση της Θεολογικής Σχολής, αλλά και τις δομικές τομές όπως εκφράσθηκαν από τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο και την περί Αυτόν Ιερά Σύνοδο την Πέμπτη 8 Οκτωβρίου για την ανάκληση του συντάγματος, την απομάκρυνση του Ευαγγέλου από τη Νέα Ιερσέη και την τιμωρία με αργία του Μεθόδιου από τη Βοστώνη.

Το μήνυμα ήταν δυνατό και ξεκάθαρο πως ο Ελπιδοφόρος ήλθε στην Αμερική για να κάνει δουλειά. Για να σώσει την Αρχιεπισκοπή από το έρεβος που την είχαν ρίξει ο Δημήτριος και οι συνεργοί του όλων των βαθμίδων, κληρικοί και λαϊκοί, κι όχι να ασχολείται με υπονομεύσεις και δημιουργία προβληματικών καταστάσεων από εκείνους οι οποίοι όφειλαν να είναι συνοδίτες και συνοδοιπόροι στο έργο ανασυγκρότησης της Εκκλησίας.

Ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος και το Φανάρι έδειξαν ότι δεν χωρατεύουν. Ναι μεν ο Πατριάρχης αποδεδειγμένα απέδειξε και με τη γνωστή περίπτωση του Δημητρίου εδώ, αλλά και άλλων αλλού, ότι έχει μεγάλα αποθέματα μεγαθυμίας και υπομονής, αλλά κάποια στιγμή πρέπει να μπει κι ένα όριο και να πει μέχρι εδώ, κι αυτό έκανε στις 8 Οκτωβρίου κι έτσι το μήνυμα ελήφθη και από τους άλλους ότι δεν θα γίνει ανεκτή καμία ενέργεια που στρέφεται σε βάρος της πορείας που χαράζει ο Ελπιδοφόρος.

Εκείνο που είναι πραγματικά ενδιαφέρον είναι το γεγονός ότι με τις παρεμβάσεις της 8ης Οκτωβρίου οι οποίες θα μπορούσαν να παρομοιαστούν ως «τσουνάμι» δεν άνοιξε μύτη που συνηθίζουμε να λέμε στη Λέσβο. Απεναντίας υπήρξε ανακούφιση γενικώς ομιλούντες. Τα περί αυτονομιών και αυτοκεφαλιών απλά είναι φαντασιοπληξίες ανθρώπων αδαών και απαίδευτων περί την Εκκλησιολογία και Θεολογία.

Δέκα πέντε μήνες τώρα ο Ελπιδοφόρος βγάζει την Εκκλησία και τα ιδρύματά της από τα ερείπια. Ναι αυτό ακριβώς κάνει. Γι’ αυτό τα μάτια, οι καρδιές και οι ελπίδες όλων είναι στραμμένα πάνω του, γιατί κατάλαβε η πλήθουσα Εκκλησία και Ομογένεια ότι χαράζει καινούργιες πορείες και στρατηγικές. Εχει αγκαλιάσει τον ένθεο και φιλότιμο ομογενειακό μας λαό και με αγαστή συνεργασία μαζί του προχωρεί το ιερό έργο «της οικοδομής του Σώματος του Χριστού», δηλαδή της Εκκλησίας. Βέβαια χρειάζεται χρόνος, ομοφροσύνη, συμπόρευση, στήριξη από όλους. Άλλωστε δεν υπάρχουν περιθώρια για αποτυχία, διότι ο Ελπιδοφόρος είναι η τελευταία ελπίδα για την Αρχιεπισκοπή Αμερικής. Καθαρές κουβέντες. Κι ήταν πράγματι σοφή, συνετή και πολύ καλά ζυγισμένη η πρόταξή του από τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο να εκλεγεί Αμερικής.

Γι’ αυτό με τον ερχομό του χάρηκαν και πανηγύρισαν όλοι, «αι γενεαί αι πάσαι» διότι ήλθε εκ Κωνσταντίνου Πόλεως, πνευματικός πατέρας, και ηγέτης, αλλά συνάμα φίλος και αδελφός, χαμογελαστός και προσηνής, για να επουλώσει πληγές, να ενώσει τα διεστώτα και να καταστεί ο οδοδείκτης προς την ανάταση και αναπτέρωση της Αρχιεπισκοπής και των Ιδρυμάτων της. Το έργο βαρύ. Η αποστολή δύσκολη, αλλά εκείνος είναι ελπιδοφόρος, αγωνιστής και παλληκάρι όπως ο σημερινός εορταζόμενος Άγιός του, ο οποίος μαρτύρησε για την πίστη και την αγάπη του Χριστού.

Δεν θα πρέπει να έχει κανείς την παραμικρή αμφιβολία πως ο Αρχιεπίσκοπος Ελπιδοφόρος έχει ανοίξει καινούργιο κεφάλαιο στην Ιστορία της Αρχιεπισκοπής και της Ομογένειας. Ανοίγονται καινούργιοι δρόμοι και νέοι ορίζοντες. Τα «αρχαία πρέπει να παρέλθουν» ανεπιστρεπτί και «να γίνουν καινά τα πάντα». Δεν υπάρχουν άλλα περιθώρια γιατί το τέλμα ήταν βαθύ και απελπιστικά απειλητικό.

Η επιτυχία του είναι μονόδρομος και θα είναι επιτυχία της Εκκλησίας και της Ομογένειάς μας. Η αρχή έγινε, η Εκκλησία έχει μπει σε τροχιά ανόδου, αυτή που της ανήκει. Αλλωστε, συγκροτείται από ένα πλήρωμα πραγματικά πιστών, φιλότιμων και καλών ανθρώπων, οι οποίοι γνωρίζουν από εθελοντισμό και προσφορά, αρετές οι οποίες διακρίνουν τον Ελληνισμό της Αμερικής. Έναν Ελληνισμό που του αξίζουν τα καλύτερα και οι καλύτεροι να είναι ηγέτες του.

Στη σημερινή ημέρα των ονομαστηρίων του Αρχιεπισκόπου Ελπιδοφόρου τον συνοδεύουν οι ευχές και οι προσευχές μας, να συνεχίζει την οιακοστροφία της Εκκλησίας μας εδώ με σύνεση και τόλμη και να την οδηγεί «από δόξης εις δόξαν».

Δεν υπάρχουν σχόλια: