e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Κυριακή 8 Μαρτίου 2020

Κυριακή της Ορθοδοξίας 2020 στον Ναό της Φανερωμένης εν Βανάτω Ζακύνθου


Πρωί Κυριακής Α΄ των Νηστειών, 8ης Μαρτίου 2020, στον Ναό της Φανερωμένης Μπανάτου εν Ζακύνθω, βιώσαμε λειτουργικώς τον θρίαμβο και την δόξα της Ορθοδοξίας έναντι των παντοειδών και διαχρονικών εναντίων της, μετέχοντας στην λιτή των Αγίων Εικόνων και την τελετή αναστηλώσεώς τους. 

Κυριακή της Ορθοδοξίας 2020 στη Σμύρνη


Πρωί Κυριακής της Ορθοδοξίας, 8ης Μαρτίου 2020, στον Ναό του Αγίου Βουκόλου Σμύρνης, προεξάρχοντος της Ευχαριστιακής Συνάξεως του οικείου Μητροπολίτου Σεβ. Σμύρνης κ. Βαρθολομαίου.

Κυριακή της Ορθοδοξίας 2020 στις Βρυξέλλες


Κυριακή Α΄ των Νηστειών, 8 Μαρτίου 2020, στον Μητροπολιτικό Ναό των Βρυξελλών, Αρχιερατικό Συλλείτουργο, τιμώντας τον θρίαμβο της Ορθοδοξίας. Προέστη ο Σεβ. Μητροπολίτης Βελγίου κ. Αθηναγόρας, συλλειτουργούντων των παρεπιδημούντων Ιεραρχών. μεταξύ των επισήμων του εκκλησιάσματος παρών ήταν ο εκ Ζακύνθου Πρέσβης της Ελλάδος στο Βέλγιο κ. Διονύσιος Καλαμβρέζος.


ΑΚΟΛΟΥΘΕΙ ΕΚΤΕΝΕΣ ΡΕΠΟΡΤΑΖ:

Λήξη του Θ΄ κύκλου δράσεων "Αληθώς" λόγω Κορονοϊού


Στο πλαίσιο προληπτικών μέτρων για τη μη εξάπλωση του κορονοϊού, που επαπειλεί ως νέα πανδημία τον τόπο μας, το Μορφωτικό Κέντρο Λόγου «Αληθώς» ανακοινώνει την ακύρωση των προετοιμαζόμενων εκδηλώσεών του και κατά συνέπεια τη λήξη τού Θ΄ κύκλου δράσεών του, για το τρέχον ακαδημαϊκό έτος 2019-2020.

Κυριακή της Ορθοδοξίας 2020 στην πόλη Βίνιτσα της Ουκρανίας (photos - video)


Πρωί Κυριακής Α΄ Νηστειών (της Ορθοδοξίας), 8.3.2020, στον Μητροπολιτικό Ναό της Μεταμορφώσεως του Σωτήρος της πόλης Βίνιτσα της Ουκρανίας, έγινε Αρχιερατική Λειτουργία, προεστώτος του οικείου Ποιμενάρχου, Σεβ. Μητροπολίτου Βίνιτσα και Μπαρ κ. Συμεών, Συνοδικού Μέλους της Αυτοκέφαλης Εκκλησίας της Ουκρανίας.

Κυριακή της Ορθοδοξίας 2020 στην Addis Ababa της Αιθιοπίας


Με λαμπρότητα, κατάνυξη και πνευματική χαρά, η Ιερά Μητρόπολη Αξώμης εόρτασε σήμερα, Κυριακή 8 Μαρτίου 2020, την μεγάλη εορτή του Θριάμβου της Ορθόδοξης Πίστης, κατά την οποία η Αγία Εκκλησία μας πανηγυρίζει την αναστήλωση των Ιερών Εικόνων, ύστερα από την μεγάλη περίοδο της Εικονομαχίας.

Κυριακή της Ορθοδοξίας 2020 στον Ναό της Θείας Αναλήψεως πόλεως Ζακύνθου


Πρωί Κυριακής Α΄ των Νηστειών ή της Ορθοδοξίας, 8 Μαρτίου 2020, στον Ναό της Θείας Αναλήψεως πόλεως Ζακύνθου, λειτουργούντος του οικείου Εφημερίου, Πρωτοπρεσβυτέρου Χαραλάμπους Κυπριώτη.
[Φωτογραφίες: Ευρυδίκη Κοντογιάννη]

Αρχιεπίσκοπος Κύπρου προς Οικουμενικό Πατριάρχη: "Δεν πρόκειται να σας αφήσουμε μόνο"


Η ΕΚΚΛΗΣΙΑ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ ΠΡΟΑΣΠΙΣΤΗΣ ΤΟΥ ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΟΥ ΠΑΤΡΙΑΡΧΕΙΟΥ 

Του Αριστείδη Βικέτου 

Η πρωτόθρονη Εκκλησία Κωνσταντινουπόλεως και η Αυτοκέφαλη από την Γ΄ Οικουμενική Σύνοδο (431 μ.Χ.) Εκκλησία Κύπρου συνεόρτασαν σήμερα στο Φανάρι, πρώτη Κυριακή των Νηστειών, η οποία ονομάζεται και Κυριακή της Ορθοδοξίας, το σημαντικότατο γεγονός της Ορθόδοξης εκκλησιαστικής ιστορίας,την αναστήλωση των ιερών εικόνων το 843 μ.Χ. στο Βυζάντιο. 

Κυριακή της Ορθοδοξίας στον Ναό της Χρυσοπηγής Μποχάλεως Ζακύνθου


Πρωί Κυριακής της Ορθοδοξίας, 8.3.2020, στον Ναό της Ζωοδόχου Πηγής Ποχάλεως Ζακύνθου, λειτουργούντος του Εφημερίου, Αρχιμανδρίτου Νικοδήμου Κεφαλληνού.

Κυριακή της Ορθοδοξίας 2020 στην Αυτοκέφαλη Εκκλησία της Ουκρανίας


Πρωί της Κυριακής της Ορθοδοξίας, 8 Μαρτίου 2020, στον χρυσότρουλο Ναό του Αγίου Μιχαήλ Κιέβου, Καθεδρικό της Αυτοκέφαλης Ορθόδοξης Εκκλησίας της Ουκρανίας, προεξάρχοντος του Προκαθημένου Μακ. Μητροπολίτου Κιέβου και πάσης Ουκρανίας κ. Επιφανίου.

Κυριακή της Ορθοδοξίας 2020 στη Μοζαμβίκη


Κυριακή Α΄ Νηστειών ή της Ορθοδοξίας, 8 Μαρτίου 2020, στον Καθεδρικό Ναό των Παμμεγίστων Ταξιαρχών Μαπούτο της Μοζαμβίκης, προεστώτος του οικείου Ποιμενάρχου, Θεοφ. Επισκόπου Μοζαμβίκης κ. Χρυσοστόμου, συμπαραστατουμένου από τον Ιερέα π. Χρήστο Σιτόε.

Βαρθολομαίος: “H αναγνώρισις της Αυτοκεφάλου Εκκλησίας της Ουκρανίας αποτελεί ουσιαστικήν συμβολήν εις την υπόθεσιν της ενότητος της Ορθοδοξίας” (Κυριακή Ορθοδοξίας 2020)


“Η αντίδρασις εις το Ουκρανικόν Αυτοκέφαλον ουδέν έχει κανονικόν και εκκλησιολογικόν έρεισμα, αλλά είναι απόρροια εμπροθέτου και όλως βλαπτικής μετατροπής της Εκκλησίας, της θεοϊδρύτου και θεανθρωπίνης «κοινωνίας θεώσεως», εις εγκόσμιον καθίδρυμα, το οποίον λειτουργεί επί τη βάσει οθνείων προς την γνησίαν εκκλησιαστικήν παράδοσιν αρχών και αλλοτρίων σκοπιμοτήτων και συμφερόντων, και αγνοεί την ευχαριστιακήν εκκλησιολογίαν και την συνοδικήν ταυτότητα της Εκκλησίας”, επισήμανε ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος, στην ομιλία του, μετά το λαμπρό Συλλείτουργο, με τον Προκαθήμενο της  παλαιφάτου Εκκλησίας της Κύπρου, Αρχιεπίσκοπο Χρυσόστομο, που τελέστηκε σήμερα, Κυριακή της Ορθοδοξίας, 8 Μαρτίου 2020, στον Πάνσεπτο Πατριαρχικό Ναό, στο Φανάρι. Ο Παναγιώτατος πρόσθεσε ότι “η αναγνώρισις της Αυτοκεφάλου Εκκλησίας της Ουκρανίας υπό των λοιπών Ορθοδόξων Εκκλησιών αποτελεί ουσιαστικήν συμβολήν εις την υπόθεσιν της ενότητος της Ορθοδοξίας, ως έμπρακτος συνέπεια και έκφρασις της εκκλησιολογίας της”.

Ο εορτασμός της Κυριακής της Ορθοδοξίας 2020 στην Αθήνα


8.3.2020. Ρεπορτάζ: Μάκης Αδαμόπουλος | Φωτογραφίες: Χρήστος Μπόνης

Παρουσία του Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας κ. Προκόπη Παυλόπουλου τελέσθηκε σήμερα το πρωί, Α' Κυριακή των Νηστειών, η Συνοδική Θεία Λειτουργία στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Αθηνών, ημέρα κατά την οποία η Εκκλησία τιμά την αναστήλωση των Ιερών Εικόνων, η οποία κα­θι­ε­ρώ­θη­κε το 843 από την Αυ­το­κρά­τει­ρα Θεοδώρα, τον Υι­ό της Μιχαήλ τον Γ’ και τον Πα­τριά­ρχη Κω­σταντινου­πό­λε­ως Με­θό­διο τον Ο­μο­λογη­τή.

Κυριακή της Ορθοδοξίας 2020 στο Παρίσι


Με λαμπρότητα εορτάσθηκε η Κυριακή της Ορθοδοξίας στο Παρίσι, παρά την ανησυχία λόγω των πολλαπλών κρουσμάτων Κορονοϊού στη γαλλική πρωτεύουσα. 
     Της Θείας Λειτουργίας προεξήρχε ο Σεβ. Μητροπολίτης Γαλλίας κ. Εμμανουήλ, συλλειτουργούντων των Θεοφ. Επισκόπων Ρηγίου κ. Ειρηναίου και Μελιτηνής κ. Μαξίμου, καθώς και κληρικών εκ προσώπου των εν Γαλλία μελών της Επισκοπικής Συνελεύσεως (Οικουμενικό Πατριαρχείο, Πατριαρχείο Αντιοχείας και Πατριαρχείο Ρουμανίας). 
     Τον πανηγυρικό της ημέρας εκφώνησε ο Αιδεσιμολ. Πρωτοπρεσβύτερος Alexis Struve, Αρχιερατικός Επίτροπος των ρωσόφωνων ενοριών της Ι. Μ. Γαλλίας, ενώ τους ύμνους απέδωσαν χορωδίες στα ελληνικά και γαλλικά. Παρέστησαν η Πρέσβης της Ελλάδος καθώς και εκπρόσωποι των Πρεσβειών Κύπρου και Ουκρανίας.

Κυριακή της Ορθοδοξίας 2020 στον Ναό της Φανερωμένης πόλεως Ζακύνθου


Πρωί Κυριακής της Ορθοδοξίας, 8.3.2020, στον Ναό της Φανερωμένης πόλεως Ζακύνθου, λειτουργούντος του Εφημερίου, Αρχιμανδρίτου Σεραφείμ Κονίδη. Τον θείο λόγο κήρυξε ο θεολόγος κ. Διονύσιος Ζαφειρόπουλος.

Κυριακή της Ορθοδοξίας 2020 στον Ναό της Αγίας Μαρίνης Φαγιά Ζακύνθου


Πρωί Κυριακής της Ορθοδοξίας, 8ης Μαρτίου 2010, στον Ναό της Αγίας Μαρίνης Φαγιά, λειτουργούντος του οικείου Εφημερίου π. Ιωάννου Ρένεση.

Η Εκκλησία στη διαδήλωση του Μονάχου ενάντια στο ακροδεξιό κόμμα AFD (Εναλλακτική για τη Γερμανία)


Στις 6 Μαρτίου 2020 έλαβε χώρα στη πλατεία της Όπερας Μονάχου μεγαλειώδης διαδήλωση ενάντια στο γερμανικό νεοναζιστικό κόμμα  AFD που εκπροσωπείται ήδη, δυστυχώς, σε μερικά Κοινοβούλια Κρατιδίων και Δημοτικά Συμβούλια πόλεων της Γερμανίας. Το νεοφασιστικό αυτό μόρφωμα έχει εκπροσώπους του στη Βαυαρική Βουλή και στο Δήμο Μονάχου.

Κυριακή της Ορθοδοξίας 2020 στον Ναό του Αγίου Σπυρίδωνος Πύργου Ηλείας


Υποτονικά, με λίγους και τολμηρούς Χριστιανούς (λόγω κορονοϊού και των σχετικών προειδοποιήσεων) εορτάστηκε  σήμερα, Κυριακή της Ορθοδοξίας, 8.3.2020, η αναστήλωση των Ιερών Εικόνων στον Ιερό Ναό Ναού Αγίου Σπυρίδωνος Πύργου, η ξεχωριστή και λαμπρή αυτή εορτή για την Ορθοδοξία και την Αγία Εκκλησία μας.
Στο τέλος της Αναστάσιμης Θείας Λειτουργίας του Μεγάλου Βασιλείου, πραγματοποιήθηκε με ιεροπρέπεια η λιτάνευση των Ιερών Εικόνων πέριξ του Ιερού Ναού μας και αναγνώσθηκε μετά τις εκτενείς δεήσεις υπό του Ιερέως Νικολάου Κατσηδήμα, το «Συνοδικόν της Ορθοδοξίας».

Κυριακή Ορθοδοξίας 2020 στο Φανάρι με Συλλείτουργο Οικουμενικού Πατριάρχου και Αρχιεπισκόπου Κύπρου [πλήρες video - photos]


φωτογραφίες: Νικόλαος Μαγγίνας
Σήμερα, Κυριακή 8 Μαρτίου 2020, στον Πατριαρχικό Ναό του Αγίου Γεωργίου στο Φανάρι τελέστηκε η πανηγυρική Θεία Λειτουργία της Κυριακής της Ορθοδοξίας, στην οποία συλλειτούργησαν ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος και ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου Χρυσόστομος.
     Μετά την απόλυση τελέστηκε το ειθισμένο Τρισάγιο "ὑπέρ ἀναπαύσεως τῶν ψυχῶν τῶν ὑπέρ τῆς Ὀρθοδόξου ἡμῶν πίστεως ἀγωνισαμένων καί τελειωθέντων ἐν αὐτῇ".
Ακολούθησαν η προσφώνηση του Οικουμενικού Πατριάρχου και η αντιφώνηση του Κύπρου Χρυσοστόμου, εν πνεύματι αγάπης και ενότητος.
     Τέλος, έγινε η λιτάνευση των ιερών εικόνων υπό του Πατριάρχου, του Αρχιεπισκόπου Κύπρου και των Αρχιερέων που συλλειτούργησαν με τους Προκαθημένους.