e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Κυριακή 16 Αυγούστου 2020

Κυριακή μετά την Κοίμηση της Θεοτόκου 2020 στην Pretoria, South Africa


Πρωί Κυριακής I΄ Ματθαίου, 16ης Αυγούστου 2020, μεθεορτίως της Κοιμήσεως της Θεομήτορος, στον Καθεδρικό Ναό του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου πόλεως Πρετόρια της Νοτίου Αφρικής. Στην κυριακάτικη θεία Λειτουργία λειτούργησε ο Εφημέριος Αρχιμανδρίτης Μιχαήλ Βισβίνης.
     Θυμίζουμε στους αναγνώστες μας ότι οι όλες οι Ακολουθίες στην Ι. Μητρόπολη Ιωαννουπόλεως και Πρετορίας τελούνται "έτι και έτι" κεκλεισμένων των θυρών, οι δε πιστοί παρακολουθούν (καθόσον είναι εφικτό) μέσω τηλε-μεταδόσεως από τα σπίτια τους, επειδή ο κίνδυνος της λοιμικής ουδόλως έχει κοπάσει, αλλ' ογκούται μέρα με την ημέρα, με πολλά κρούσματα και νεκρούς. Πολλοί λέγουν ότι τα πραγματικά στοιχεία δεν καταγράφονται όπως πρέπει, αλλά πρόκειται για πολύ-πολύ περισσότερα. Από τις επίσημες πηγές προκύπτει ότι συγκεντρωτικά η South Africa αριθμεί σήμερα 587.345 κρούσματα και θρηνεί ήδη 11.839 νεκρούς εκ του Covid-19.

ΑΚΟΛΟΥΘΕΙ Η ΠΛΗΡΗΣ ΤΗΛΕ-ΜΕΤΑΔΟΣΗ:

Κυριακή μετά την Κοίμηση της Θεοτόκου 2020 στη Σμύρνη


Πρωί Κυριακής, 16ης Αυγούστου 2020, για τα μεθεόρτια της εορτής της Κοιμήσεως της Θεοτόκου, στον Ναό της Αγίας Φωτεινής Σμύρνης, προεστώτος του οικείου Ποιμενάρχου, Σεβ. Μητροπολίτου Σμύρνης κ. Βαρθολομαίου.

Κυριακή μετά την Κοίμηση της Παναγίας και εορτή του Αγίου Γερασίμου εν Βανάτω Ζακύνθου


Σήμερα το πρωί, Κυριακή Ι΄ Ματθαίου, 16 Αυγούστου 2020, στον λουλουδοστόλιστο Ναό της Φανερωμένης Μπανάτου εν Ζακύνθω, τιμήσαμε την Υπεραγία Θεοτόκο, β΄ ημέρα από την Κοίμησή Της και συνάμα, την μνήμη του Οσίου πατρός ημών Γερασίμου, του νέου Ασκητού, του εν τη νήσω Κεφαλληνία θησαυριζομένου και πολυθαυματουργούντος. Τόσον Εικόνα της Επιταφίου Παναγίας, όσο και Εικόνισμα του Αγίου Γερασίμου εξετέθησαν για προσκύνημα. 

Ο Μητροπολίτης Ζάμπιας καταγράφει την εμπειρία του από την Παναγία Σουμελά [+photos]


Tου Σεβ. Μητροπολίτου Ζάμπιας κ. Ιωάννου

«Καὶ ἐγένετο ἐπ’ ἐμὲ χεὶρ Κυρίου, καὶ ἐξήγαγέ με ἐν πνεύματι Κύριος καὶ ἔθηκέ με ἐν μέσῳ τοῦ πεδίου, καὶ τοῦτο ἦν μεστὸν ὀστέων ἀνθρωπίνων· καὶ περιήγαγέ με ἐπ’ αὐτὰ κυκλόθεν κύκλῳ, καὶ ἰδοὺ πολλὰ σφόδρα ἐπὶ προσώπου τοῦ πεδίου, ξηρὰ σφόδρα. …καὶ ἐπροφήτευσα καθότι ἐνετείλατό μοι· καὶ εἰσῆλθεν εἰς αὐτοὺς τὸ πνεῦμα, καὶ ἔζησαν καὶ ἔστησαν ἐπὶ τῶν ποδῶν αὐτῶν, συναγωγὴ πολλὴ σφόδρα» (Ιεζ. 37, 1-10).

Ο ηγέτης ως υπερμεταδότης


Γράφει ο ΧΑΡΙΔΗΜΟΣ ΤΣΟΥΚΑΣ *
Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ, 16.8.2020

Η ατμόσφαιρα ήταν βαριά. Μόλις είχε τοποθετηθεί το φέρετρο στο κέντρο της εκκλησίας – ξεσκέπαστο, όπως συνηθίζεται στην πόλη μας. Πλήρης ημερών ο νεκρός, αγαπημένος θείος, έμοιαζε να κοιμάται γαλήνια. Οι στενοί συγγενείς πήραν τις θέσεις τους πλάι στη σορό. Βλέμματα χαμηλωμένα, θλίψη βουβή. Το εκκλησίασμα είχε ήδη προσέλθει, γύρω στα 90 άτομα. Πάνω από τους μισούς φορούσαν μάσκα.

Κυριακή, 3/16.8.2020, στον Άγιο Νικόλαο Beit Jala της Παλαιστίνης [video]


Πρωί Κυριακής, 3/16 Αυγούστου 2010, μόλις εισελθόντες στο Δεκαπενταύγουστο με το ιουλιανό ημερολόγιο, στον Ναό του Αγίου Νικολάου πόλεως Beit Jala της Παλαιστίνης. Λειτούργησαν οι Εφημέριοι της Ενορίας, ενώ παρέστη συμπροσευχόμενος ο Πατριαρχικός Επίτροπος, Αρχιμανδρίτης Ιγνάτιος Καζάκος, Ηγούμενος της Μονής των Ποιμένων. Πολύ το αραβόφωνο εκκλησίασμα, αν και σε καιρό Πανδημίας. 

ΑΚΟΛΟΥΘΕΙ ΠΛΗΡΗΣ Η ΤΗΛΕ-ΜΕΤΑΔΟΣΗ:

Εόρτιο Αρχιερατικό Συλλείτουργο προς τιμήν του Αγίου Γερασίμου στα Ομαλά Κεφαλληνίας [video]


Αρχιερατικό Συλλείτουργο προς τιμήν του Αγίου Γερασίμου στα Ομαλά Κεφαλληνίας, στο οποίο έλαβαν μέρος οι Σεβ. Μητροπολίτες Ιωαννίνων κ. Μάξιμος, Αξώμης κ. Δανιήλ και Κεφαλληνίας κ. Δημήτριος.
     Σύμφωνα με τις κυβερνητικές διατάξεις για την μη διάδοση του νέου Κορονοϊού, δεν έγινε η Λιτάνευση του σεπτού Σκηνώματος του Οσίου Πατρός Γερασίμου κατά τον γνώριμο τρόπο, αλλά έως των προπυλαίων, όπου αναπέμφθηκε Δέηση.

ΑΚΟΛΟΥΘΟΥΝ ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΤΗΛΕ-ΜΕΤΑΔΟΣΕΙΣ:

Κυριακή Ι΄ Ματθαίου, με εορτή της Κοιμήσεως της Θεοτόκου, στη Μητρόπολη Νιγηρίας [live]


10th Sunday of Matthew - Official Celebration of the feast of the Dormition. Divine Liturgy celebrated by Metropolitan Alexander

Δεκαπενταύγουστος


Δεκαπενταύγουστος...
Χαρμόσυνα ηχούν οι καμπάνες, καλώντας όλους να χαρούν και να προσέλθουν στο πανηγύρι και την χαρά.
Μα, για ποια χαρά μας καλούν; Για ποιο πανηγύρι; Μέσα στον ναό είναι στολισμένο με άνθη το νεκροκρέβατο και επάνω του το σώμα της Παναγιάς.

Πατριαρχική Χοροστασία στον Ναό Κοιμήσεως της Θεοτόκου, Γλυκύ Ίμβρου (Κυριακή, 16.8.2020) [live]


Πατριαρχική χοροστασία στον Ιερό Ναό Κοιμήσεως της Θεοτόκου, στο χωριό Γλυκύ της Ίμβρου, σήμερα Κυριακή Ι΄ Ματθαίου, 16η Αυγούστου 2020.

ΑΚΟΛΟΥΘΕΙ LIVE ΜΕΤΑΔΟΣΗ:

Το μέγα θαύμα της πίστεως

ΟΜΙΛΙΑ  ΣΤΟ ΕΥΑΓΓΕΛΙΚΟ ΑΝΑΓΝΩΣΜΑ 
της Κυριακής Ι΄ Ματθαίου 
16 Αυγούστου 2020
(Ματθ. ιζ΄ 14-23)

Γράφει ο π. Αναστάσιος ΣτεριώτηςΜεγάλη υπήρξε η αγάπη του Κυρίου μας για τα παιδιά. Πολλές φορές τα χάιδευε, τα άγγιζε και παρότρυνε τους γονείς να τα φέρνουν μπροστά Του, χωρίς να τα εμποδίζουν να Τον βλέπουν. Δεν τα ευλογούσε απλά και μόνο μια φορά, αλλά «κατηυλόγη» αυτά, δηλαδή τα ευλογούσε πολλές φορές και για πολλή ώρα, διότι διέβλεπε  ότι τα παιδιά αποτελούν την ελπίδα του κόσμου, το νέο αίμα και την σωτηρία του.