e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Παρασκευή 18 Δεκεμβρίου 2020

Πατριαρχική Αγρυπνία προς τιμήν του Αγ. Σάββα του Ηγιασμένου στη Λαύρα Του στην έρημο της Ιουδαίας [video-photos]


Τήν Παρασκευήν, 5ην/18ην Δεκεμβρίου 2020, ἑωρτάσθη ὑπό τοῦ Πατριαρχείου ἡ ἑορτή τοῦ ὁσίου Πατρός ἡμῶν Σάββα τοῦ Ἡγιασμένου, εἰς τήν ἱεράν αὐτοῦ Μονήν, τήν κειμένην εἰς τήν ἔρημον τῆς Ἰουδαίας καί εἰς τήν ὄχθην τοῦ χειμάρρου τῶν Κέδρων, δεξιά τῷ κατερχομένῳ πρός τήν Νεκράν Θάλασσαν.

Γιατί ο Μητροπολίτης Κιέβου Επιφάνιος είπε ότι θα ζητήσει την ανύψωση της Εκκλησίας της Ουκρανίας σε Πατριαρχείο


Του Κώστα Ονισένκο

Ο Μητροπολίτης Κιέβου και πάσης Ουκρανίας Επιφάνιος θα ζητήσει από το Οικουμενικό Πατριαρχείο να ανυψώσει την Ορθόδοξη Εκκλησία της Ουκρανίας στο καθεστώς Πατριαρχείου μόλις οι περισσότερες τοπικές Εκκλησίες αναγνωρίσουν τον Τόμο της Αυτοκεφαλίας της Ορθόδοξης Εκκλησίας της Ουκρανίας.

Αρχιερατική Παράκληση 2ης ημέρας εορτής Αγ. Διονυσίου στη Ζάκυνθο, των θυρών κεκλεισμένων


Απόγευμα 18ης Δεκεμβρίου 2020, δεύτερης ημέρας της ιερής μνήμης του Αγίου Διονυσίου, στη Μονή Του εν Ζακύνθω. Και απόψε εψάλη Αρχιερατική Παράκληση, χοροστατούντος του οικείου ποιμενάρχου, Σεβ. Μητροπολίτου Ζακύνθου κ. Διονυσίου Δ΄, κεκλεισμένων των θυρών του Ναού, εξαιτίας του απειλητικότατου για την κοινή υγεία Κορονοϊού.

Ποιμαντορική Εγκύκλιος Χριστουγέννων 2020 Αρχιεπισκόπου Αμερικής Ελπιδοφόρου [gr-en]

 
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΡΘΟΔΟΞΗ ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΗΣ ΑΜΕΡΙΚΗΣ

ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΙΚΗ ΕΓΚΥΚΛΙΟΣ

Ἀριθ. Πρωτ. 225/2020

Ποιμαντορικὴ Ἐγκύκλιος Χριστουγέννων

Εσπερινή Αρχιερατική Λειτουργία στη Σμύρνη για την επικείμενη Κυριακή προ της Χριστού Γεννήσεως


Τελέσθηκε απόψε, Παρασκευή 18η Δεκεμβρίου 2020, Θεία Λειτουργία για την επικείμενη Κυριακή προ της Χριστού Γεννήσεως, κατά την οποία θα ισχύει καθολική απαγόρευση κυκλοφορίας. 
     Ο λειτουργός Μητροπολίτης Σεβ. Σμύρνης κ. Βαρθολομαίος εμνήσθη προσευχητικώς των ασθενών της πανδημίας, ιδιαιτέρως των μελών της Κοινότητας και όλων όσων δεν μπόρεσαν να προσέλθουν για λόγους αυτοπροστασίας.

Αγρυπνία προς τιμήν του Αγίου Νικολάου στο Κίεβο [video-photos]


Aπόψε, 18 Δεκεμβρίου 2020, παραμονή της μνήμης του Αγίου Νικολάου του θαυματουργού (5/12ου με το ιουλιανό ημερολόγιο), ο Μακ. Μητροπολίτης Κιέβου και πάσης Ουκρανίας προέστη στην Αγρυπνία στον Καθεδρικό Ναό του Αγίου Μιχαήλ Κιέβου, έδρας της Αυτοκέφαλης Ορθόδοξης Εκκλησίας της Ουκρανίας, συνεπικουρούμενος από τον Ηγούμενο της Μονής του Αγίου Μιχαήλ, Αρχιεπίσκοπο Vyshhorod Αγαπητό και τους Αδελφούς της χρυσότρουλης αυτής Μονής.

Αύριο, 19 Δεκεμβρίου, ο Μακαριώτατος Προκαθήμενος θα προστεί της Θείας Λειτουργίας επί τη εορτή του Αγίου Νικολάου στον φερώνυμο Ναό Του (Mykola Prytyska), που βρίσκεται στην περιοχή Podilskyi της πρωτεύουσας.

ΑΚΟΛΟΥΘΕΙ ΠΛΗΡΕΣ ΒΙΝΤΕΟ ΤΗΣ ΑΓΡΥΠΝΙΑΣ ΚΑΙ ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ:

Βαρθολομαίος: Δεν θα απεμπολήσουμε την ιερά παρακαταθήκη και την καθαγιασμένη κληρονομία των πατέρων μας, αλλά θα παραμείνουμε «εδραίοι και αμετακίνητοι»

 
ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΟ ΠΑΤΡΙΑΡΧΕΙΟ

Γραφείο Τύπου και Επικοινωνίας

Ο Παναγιώτατος εορτάζει σήμερα την 47η επέτειο από την εις Επίσκοπον εκλογή του

Την διαβεβαίωση προς το ποίμνιό της Μητρός Εκκλησίας στην Πόλη, αλλά και σε κάθε γωνιά της Οικουμένης, ότι όσο ο Θεός το επιτρέπει θα συνεχίσει την διακονική προσφορά του, δίχως να αμελήσει το χρέος του έναντι του μέλλοντος του Οικουμενικού Θρόνου, και χωρίς να απεμπολήσει την ιερά παρακαταθήκη και την καθαγιασμένη κληρονομία των πατέρων μας, έδωσε η Α.Θ. Παναγιότης ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος, ο οποίος σήμερα εορτάζει την 47ην επέτειο από την εκλογή του σε Επίσκοπο (Μητροπολίτη Φιλαδελφείας).

Ένα μοναχικό κομμάτι παζλ


ΓΡΑΦΕΙ Ο π. ΚΩΝ. Ν. ΚΑΛΛΙΑΝΟΣ

Στὸν Ἀντώνη καὶ τὴ Θεολογία, ἐγκάρδιος ἑόρτιος χαιρετισμός

Χθὲς τὸ βράδυ, ἀργά, ἔλαβα τὸ ἑβδομαδιαῖο σημείωμα τοῦ «Ἔμφρονος» Ἀντωνίου Παπαβασιλείου, λίγο πρὶν ἀναπαυθεῖ τυπωμένο στὰ Χρονικά Δυτικῆς Μακεδονίας, ποὺ ἐκδίδει. Μὲ χαρὰ τὸ διάβασα, ὅπως ὅλα σχεδὸν ποὺ προαποστέλνονται πρὶν ταχυδρομηθεῖ ἡ ἠλεκτρονικὴ μορφὴ τοῦ ὡς ἄνω ἐντύπου. 

Πατριαρχική Χοροστασία για τον Άγ. Σεβαστιανό στον Ναό Αγ. Δημητρίου Κερατίου Κόλπου [live]


Ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος κ.κ. Βαρθολομαίος, σήμερα, Παρασκευή 18 Δεκεμβρίου 2020, μετέβη στον Ναό του Αγίου Δημητρίου της Κοινότητος Σαρμασικίου (της Περιφερείας Φαναρίου - Κερατίου Κόλπου) και ήδη χοροστατεί κατά την Θεία Λειτουργία, η οποία τελείται εκεί, επί τη μνήμη του Αγίου Μάρτυρος Σεβαστιανού, ημέρα κατά την οποία πανηγυρίζει το φερώνυμο Αγίασμα. 

ΠΑΡΑΘΕΤΟΥΜΕ ΤΗΝ ΑΠΕΥΘΕΙΑΣ ΜΕΤΑΔΟΣΗ: