e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Πέμπτη 7 Ιανουαρίου 2021

Η Ιερά Αρχιεπισκοπή Αυστραλίας τίμησε τον Βασίλειο Κοντίτση

 

Ένας άνθρωπος με πολυετή και σπουδαία προσφορά στην ελληνορθόδοξη Εκκλησία και στην Ομογένεια ευρύτερα, τιμήθηκε το απόγευμα της Τετάρτης, 6 Ιανουαρίου, από την Ιερά Αρχιεπισκοπή Αυστραλίας. Ο λόγος για τον κ. Βασίλειο Κοντίτση, επί σειρά ετών πρόεδρο της Ενορίας - Κοινότητας του Αγίου Ιωάννου του Προδρόμου, στην περιοχή Parramatta του Σύδνεϋ. 

Στον κ. Κοντίτση απονεμήθηκε ο Χρυσός Σταυρός του Αποστόλου Ανδρέου μέσα σε κλίμα έντονης συγκίνησης, κατά τη διάρκεια του Εσπερινού που τελέστηκε στον Ιερό Ναό του Αγίου Ιωάννου του Προδρόμου. Την απονομή έκανε ο Πρωτοσύγκελος της Ιεράς Αρχιεπισκοπής, Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Μελόης κ. Αιμιλιανός, εκπροσωπώντας τον Σεβασμιώτατο Αρχιεπίσκοπο Αυστραλίας κ.κ. Μακάριο, ο οποίος δυστυχώς δεν κατέστη δυνατό να παρευρεθεί λόγω ανειλημμένης υποχρέωσης. Ο Επίσκοπος Μελόης μετέφερε στον τιμώμενο τις εγκάρδιες ευχές του Σεβασμιωτάτου, καθώς και τα θερμά  συγχαρητήριά του για το αξιέπαινο έργο που έχει επιτελέσει και για την προσφορά του στην Εκκλησία.

Ο ιερατικώς προϊστάμενος του Ιερού Ναού του Αγίου Ιωάννου, π. Δημήτριος Κόκκινος, περιέγραψε εν συντομία την πολύτιμη συνεισφορά του κ. Κοντίτση, όχι μόνο στην Ενορία της περιοχής Parramatta, αλλά και σε άλλες ελληνορθόδοξες ενορίες του Σύδνεϋ και συνολικά στην Ιερά Αρχιεπισκοπή. "Ο κ. Βασίλης Κοντίτσης έδρασε σε αυτήν την ενορία σε δύσκολα χρόνια", σημείωσε εισαγωγικά και συνέχισε: "Ήταν πρόεδρος για πολλά χρόνια. Ήταν πρωτεργάτης της ανέγερσης του προηγούμενου ναού, στο Hassall Street, όχι μόνο ως πρόεδρος, αλλά και ως αυτοδίδακτος αρχιτέκτων, ο οποίος σχεδίασε τον ναό και ήταν υπεύθυνος για την επίβλεψη. Ήταν τόσο δραστήριος που ο ναός χτίστηκε πολύ πιο γρήγορα και με πολύ χαμηλότερο κόστος από ό,τι περίμεναν όσοι γνώριζαν από αυτά τα έργα. Όλα αυτά χωρίς καμιά αμοιβή και, όπως προανέφερα, σε δύσκολα χρόνια".

Ο π. Δημήτριος τόνισε στο σημείο αυτό ότι η δράση και η προσφορά του κ. Κοντίτση δεν περιοριζόταν μόνο στην ενορία του Αγίου Ιωάννου. Υπενθύμισε δε ότι ήταν εκείνος που σχεδίασε τους περικαλλείς ναούς του Αγίου Σπυρίδωνος στο Kingsford, της Αγίας Ευφημίας στο Bankstown και των Αγίων Ραφαήλ, Νικολάου και Ειρήνης στο Liverpool του Σύδνεϋ, καθώς και τον Ιερό Ναό του Αγίου Νικολάου στην Καμπέρα.

"Είναι και πολλά άλλα έργα που δεν τα γνωρίζω, και σίγουρα τον αδικώ", επισήμανε χαρακτηριστικά ο π. Δημήτριος, ενώ επικαλούμενος τις μαρτυρίες των ενοριτών του Αγίου Ιωάννου και του προκατόχου του, π. Νικολάου Τσουλουκίδη, εξήρε το ήθος, την ταπεινότητα, την υπομονή και το πνεύμα συνεργασίας του κ. Βασιλείου Κοντίτση.



Δεν υπάρχουν σχόλια: