e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Τρίτη 18 Μαΐου 2021

Ιστορικά Εγκαίνια αποκατασταθέντος Κοιμητηριακού Ναού Αγ. Γεωργίου Addis Ababa Αιθιοπίας


Με την Χάρη του Παναγίου και Πνεύματος και σεπτή ευλογία της Α.Θ.Μ. του Πάπα και Πατριάρχου Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής κ.κ. Θεοδώρου Β, την Κυριακή 16η Μαΐου, ο Σεβασμ. Μητροπολίτης Αξώμης κ. Δανιήλ, ετέλεσε τα εγκαίνια του αποκατασταθέντος από την Ελληνική Κοινότητα Αδδίς Αμπάμπα Ιερού Κοιμητηριακού Ναού Αγίου Μεγαλομάρτυρος Γεωργίου του Τροπαιοφόρου, στην πρωτεύουσα της Αιθιοπίας.

Η τελετή ξεκίνησε με την υποδοχή των μαρτυρικών Ιερών Λειψάνων, τα οποία τοποθετήθηκαν στην Αγία Τράπεζα. Ακολούθως τελέσθηκε ο Όρθρος και στη συνέχεια η Τελετή των Εγκαινίων με την αρμόζουσα τάξη και ευλάβεια. Τον Σεβασμιώτατο πλαισίωσε ο Πανοσιολ. Μέγας Αρχιμανδρίτης και Πρωτοσύγκελλος της Ιεράς Μητροπόλεως κ. Χρυσόστομος Μπαρμπέρης. Ακολούθησε η πρώτη πανηγυρική Αρχιερατική Θεία Λειτουργία επί της εγκαινιασμένης Αγίας Τραπέζης. Το ψαλτήριο κόσμησε ο Ιεροψάλτης-Αναγνώστης κ. Ιωάννης Γιαννακόπουλος.

Παρευρέθησαν, η Πρέσβυς της Ελλάδος στην Αιθιοπία Εξοχ. κ. Άννα Φάρρου, η Εριτιμ. Διευθύνουσα του Προξενικού Γραφείου της Ελλάδος κ. Όλγα Τζωρτζάτου, ο Εντιμ. Πρόεδρος της Ελληνικής Κοινότητος Αδδίς Αμπάμπα κ. Δημήτριος Συκάς, εκπρόσωποι του Προέδρου της Ελληνικής Αθλητικής Ενώσεως "Ολυμπιακός" κ. Αθανασίου Ρούσσου και αρκετοί Ορθόδοξοι πιστοί Έλληνες, Αιθίοπες, Σύριοι κ.ά.

Μετά το πέρας της τελετής των εγκαινίων και της Αρχιερατικής Θείας Λειτουργίας, ο Σεβ. Μητροπολίτης ευχήθηκε να είναι αιωνία η μνήμη του μακαριστού προκατόχου του, Μητροπολίτου Αξώμης κυρού Νικολάου (Θεοδούλου), καθώς και της μακαριστής Παρασκευής (Γανωτάκη) Βελισσαρίου, από τη Λίνδο της Ρόδου, η οποία προσέφερε το 1964 τον Ιερό Ναό Αγίου Γεωργίου εις μνήμην του συζύγου της κυρού Βελισσάριου από την Κύμη Ευβοίας. Το οικόπεδο του κοιμητηρίου ήταν δωρεά του Αυτοκράτορα Μενελίκ Β΄ προς τους Έλληνες της Αδδίς Αμπάμπα.

Ο Μητροπολίτης ευχαρίστησε την Ελληνική Κοινότητα για την ανακαίνιση του Ναού καθώς και του κοιμητηρίου γενικότερα, αλλά και όλους τους δωρητές που συνέβαλαν στην πραγματοποίηση των Εγκαινίων.
















































Δεν υπάρχουν σχόλια: