e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Τετάρτη 7 Ιουλίου 2021

Η καλλιπάρθενος Νύμφη του Χριστού Αγία Κυριακή εορτάστηκε στον Πύργο της Ηλείας

Με κάθε μεγαλοπρέπεια και λαμπρότητα καθώς επίσης με την παρουσία πλήθους φιλέορτων Χριστιανών και τηρουμένων των υγειονομικών μέτρων για την δημόσια υγεία η οποία δυστυχώς συνεχίζει να απειλείται από τον αόρατο εχθρό τον κορονοϊό,  εορτάσθηκε και φέτος στον Πύργο Ηλείας, η σεβάσμια και ιερή μνήμη της λαοφιλούς Αγίας Ενδόξου Μεγαλομάρτυρος Κυριακής της Αθληφόρου.   
Η Αγία και Μεγαλομάρτυς Κυριακή είναι ένα από τα αμέτρητα Ιερά θύματα των τελευταίων αρχαίων διωγμών της Εκκλησίας μας η οποία πότισε με το αίμα της την Εκκλησία του Χριστού! Πρότυπο ζωής για κάθε Ορθόδοξο Χριστιανό η οποία με την πίστη της κέρδισε την αθανασία και με την θυσία της στερέωσε την Ορθόδοξη Εκκλησία μας, γνωρίζοντας ότι αξίζει κάθε θυσία προκειμένου να αποκτήσουμε την αιώνια ζωή. Δια του φρικτού μαρτυρίου της, κατά το οποίο υπήρξε το ίδιο ηρωική με τους άνδρες, έφυγε για την Άνω Ιερουσαλήμ ως αγνή και καλλιπάρθενος νύμφη του Χριστού, ενώθηκε η μακάρια ψυχή της με τον Νυμφίο της Χριστό, αιωνίως και κατέστη έτσι ένα εύοσμο άνθος πίστεως, ευσέβειας, αγνότητας, ηρωισμού και καρτερίας της Ορθόδοξης Εκκλησίας μας! 

Σε μια εποχή που γίνεται πολύς λόγος για τον ρόλο της γυναίκας η Αγ. Κυριακή μας δίνει και σήμερα μια απάντηση σχετικά με την θέση της γυναίκας στην Εκκλησία, έτσι ώστε να διαλυθούν ορισμένες παρεξηγήσεις…, διότι υπάρχει η άποψη ότι η Εκκλησία υποτιμά τις γυναίκες. Αυτό είναι μέγα λάθος.  Διότι στην Ορθόδοξη Εκκλησία μας έχουμε γυναίκες μάρτυρες, όπως η Αγία Κυριακή, ισαποστόλους, ασκήτριες, διακόνισσες κ.λ.π. Ας μη ξεχνάμε, ότι η Πρώτη μετά τον Χριστό που τιμάμε είναι μια γυναίκα η Παναγία μας!  

Οι Θρησκευτικές εκδηλώσεις με τις ευλογίες του Σεπτού μας Ποιμενάρχου κ.κ. Γερμανού, έλαβαν χώρα στον ομώνυμο και περικαλλή Ιερό Ναό της εορταζομένης Αγίας και άρχισαν την παραμονή της εορτής, με την τέλεση του Πανηγυρικού Αρχιερατικού Εσπερινού μετ’ αρτοκλασιών και Θείου Κηρύγματος υπό του Θεοφιλεστάτου Επισκόπου Ωλένης κ.κ. Αθανασίου, ο οποίος πλαισιωνόταν από  τον Πανοσιολογιότατο Αρχιμανδρίτη π. Νεκτάριο Μπακόπουλο Γενικό Αρχιερατικό Επίτροπο της Μητροπόλεως Ταμασού (Κύπρου) και τους Αιδεσ. π. Θεόδωρο Χαμάλη  π. Χαράλαμπο Αθανασόπουλο, π. Γρήγοριο Πάπαρη, π. Παντελεήμων Παπαηλιού, π. Νικόλαο Κατσηδήμα, καθώς επίσης και από τον Ιερατικό Προϊστάμενο του Ναού π. Βασίλειο Λαγκαδινό.  

Την κυρία ημέρα της εορτής, τελέσθηκε η Ιερή ακολουθία του Όρθρου μετ’ αρτοκλασιών και εν συνεχεία η Πανηγυρική Θεία Λειτουργία ιερουργούντος του Ιερατικού Προϊσταμένου του Ναού π. Βασιλείου Λαγκαδινού, βοηθουμένου υπό των Αιδεσ. π. Χαράλαμπου Αθανασόπουλου  και π. Παναγιώτου Δημητρακόπουλου. Τα ιερά αναλόγια διηκόνησαν εξαιρετικά με το τάλαντό τους οι καλλικέλαδοι Ιεροψάλτες του Ναού κ. Νικόλαος Παπαδημητρίου και κ. Χαράλαμπος Παφιλιάρης, πλαισιούμενοι από Ιεροψάλτες της πόλεως.  

Κατά την διακονία του Θείου Λόγου τόσο ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Ωλένης κ.κ. Αθανάσιος, όσο και ο Αιδεσιμότατος π. Βασίλειος Λαγκαδινός, αναφέρθηκαν με γλαφυρό τρόπο και σαφήνεια στα σωτήρια διδάγματα για την πνευματική μας ζωή που πηγάζουν από τον βίο και την πολιτεία της τιμωμένης Αγίας Κυριακής της Αθληφόρου, η οποία είναι δείκτης πορείας και αποτελεί πηγή φωτισμού και έμπνευσης για την παραπαίουσα σήμερα Κοινωνία μας. Ιδιαίτερα δε το μαρτύριο της Αγίας Κυριακής είναι εκείνο το οποίο μας καλεί σε πνευματική αφύπνιση, ιδίως σήμερα όπου διάφοροι, είτε αυτοί λέγονται κρατούντες, είτε κέντρα λήψης αποφάσεων, προσπαθούν να μας συσκοτίσουν και να φιμώσουν την συνείδησή μας και τώρα μάλιστα με την πανδημία του κορονοϊού, με απώτερο σκοπό να μας απομακρύνουν από τον Χριστό και την Αγία Εκκλησία Του! Γεμίζοντάς μας ταυτόχρονα με άγχος για την καθημερινότητα, ενώ μοναδικό μέλημα του κάθε Ορθόδοξου Χριστιανού πρέπει να είναι η ένωση με τον Κύριο και η εκζήτηση της Βασιλείας των Ουρανών!
  
Οι λατρευτικές αυτές εορταστικές εκδηλώσεις, περατώθηκαν το απόγευμα της εορτής με την τέλεση του Παρακλητικού Κανόνος της εορταζομένης Αγίας Κυριακής, υπέρ υγείας και θείας βοηθείας των Χριστιανών της Ενορίας και της πόλεως του Πύργου εκτενέστερα.

Πρεσβ. Νικόλαος Κατσηδήμας


Δεν υπάρχουν σχόλια: