e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Πέμπτη 30 Δεκεμβρίου 2021

Ο Μητροπολίτης Δωδώνης Χρυσόστομος για τον Θρησκευτικό Τουρισμό κατά την πανδημία

 ΕΘΝΙΚΟΣ ΚΗΡΥΞ, 30 Δεκεμβρίου 2021

Του Θεοδώρου Καλμούκου


Ο Μητροπολίτης Δωδώνης Χρυσόστομος στη διάρκεια συνάντησης για το θέμα Προσκυνηματικών Περιηγήσεων. ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ ΑΡΧΕΙΟ EUROKINISI/ΧΡΗΣΤΟΣ ΜΠΟΝΗΣ

ΒΟΣΤΩΝΗ. Ο Μητροπολίτης Δωδώνης Χρυσόστομος ηγείται του πολύ νευραλγικού τομέα ως πρόεδρος του Συνοδικού Γραφείου Προσκυνηματικών Περιηγήσεων ή Θρησκευτικού Τουρισμού της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος, με ξεχωριστή επιτυχία όλα αυτά τα χρόνια, αναδεικνύοντας πανελλαδικώς και παγκοσμίως τα Ιερά Προσκυνήματα και Σκηνώματα της Ορθόδοξης Πίστης μας.

Σε τηλεφωνική επικοινωνία μαζί του για να μας μιλήσει για τον Θρησκευτικό Τουρισμό τώρα στην εποχή της πανδημίας του κορωνοϊού, ο Σεβασμιώτατος είπε: «Μας έχει δεσμεύσει η Σύνοδος να μην μιλάμε αυτόν τον καιρό για θέματα πανδημίας κ.λπ., αλλά θα σας πω τούτο: είναι πάρα πολύ λογικό ό,τι έχει συμβεί σε όλους τους τομείς της δραστηριότητος της ανθρωπότητας έχει πειράξει και το θέμα του τουρισμού. Ποιος θα πάει βόλτα τώρα, ποιος θα πάει ένα ταξίδι ή θα έλθει εδώ ή θα πάμε εμείς, είναι πολύ μειωμένο το πράγμα. Θα σας πω ένα παράδειγμα. Είχα προγραμματίσει να πάω στην Κωνσταντινούπολη για τη γιορτή του Αγίου Ανδρέου, μπήκα στο αεροπλάνο το οποίο δεν μπόρεσε να προσγειωθεί λόγω κακοκαιρίας και δεν πήγα, δηλαδή θέλω να πω ότι δεν είναι καλή εποχή αυτή».

Είπε επίσης πως «είχα συνάντηση με τον πρέσβη της Ουγγαρίας και είπαμε να συναντηθούμε και πάλι και να πάμε και στην Ουγγαρία μετά τον Απρίλιο για να ηρεμήσουν λίγο τα πράγματα».

Ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος Ιερώνυμος συνομιλεί με τον Μητροπολίτη Δωδώνης Χρυσόστομο στα πλαίσια κοινωνικής εκδήλωσης.
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ ΑΡΧΕΙΟ EUROKINISI/ΧΡΗΣΤΟΣ ΜΠΟΝΗΣ

Μιλώντας για τη Ζάκυνθο όπου διαμένει και της οποίας υπήρξε ποιμενάρχης επί σειρά ετών, είπε ότι «έχομε κρούσματα δυστυχώς, όχι πολλά, άλλα έχουμε. Εχω κάνει και τα τρία εμβόλια κι έτσι προσπαθούμε να ισορροπήσουμε».

Στην ερώτηση αν υπάρχουν αντιεμβιολιαστές κληρικοί, είπε «ναι έχομε κι εδώ αντιεμβολιαστές και μάλιστα τους τιμωρήσαμε. Είναι καμιά δεκαριά, επικεφαλής είναι ο ένας αλλά εν πάση περιπτώσει έχει συμπαρασύρει κι άλλους δέκα. Τους έχουμε βάλει αργία, επίπληξη κ.λπ., τους απαγορεύουμε όταν τελειώσει η αργία να συλλειτουργούν σε συλλείτουργα».

Ο Σεβασμιώτατος ανέφερε πως «είπαμε να μη μιλήσουμε για τον κορωνοϊό, αλλά μιλούμε, μπορεί να μου κάνει και παρατήρηση η Σύνοδος. Αλλά είμαι 45 χρόνια Επίσκοπος, συμπλήρωσα εξήντα χρόνια παπάς, το 1961 έγινα μοναχός και διάκος».

Οταν τον ρωτήσαμε «από την πείρα σας πού αποδίδετε αυτό το φαινόμενο των αντιεμβολιαστών και μάλιστα των ιερέων», απάντησε: «σε παλαβομάρα και να το γράψετε όπως το λέω. Πρώτον, λοιπόν, κάνουν ανυπακοή στην Εκκλησία, η ανυπακοή έφερε τον άνθρωπο μακριά από τον παράδεισο και ήλθε ο Χριστός και σταυρώθηκε για να δώσει ξανά μια ευκαιρία. Δεύτερον, επικαλούνται ότι τα εμβόλια έχουν κύτταρα από μικρά παιδιά που γεννήθηκαν πρόωρα κ.λπ., αυτά είναι αστεία. Ερωτώ το εξής, όταν χρειαστεί κάποιος να κάνει μεταμόσχευση νεφρού, το κάνει; Κάνει μεταμόσχευση καρδιάς; Κάνει μετάγγιση αίματος;». Συμπλήρωσε «ας αγγίξουν ένα γυμνό καλώδιο να δουν αν θα τους χτυπήσει το ρεύμα».

Αν θα μπορούσε αυτή η εμμονή των αντιεμβολιαστών κληρικών να αποδοθεί και σε έλλειψη Θεολογικής παιδείας, είπε ότι «δεν είναι θέμα θεολογικής παιδείας διότι ακόμα και θεολόγοι τα έχουν κάνει αυτά, αλλά είναι θέμα μυαλού. Έχουν κολλήσει. Είχα πει πως στην Ελλάδα έπρεπε να γίνει υποχρεωτικό το εμβόλιο σε όλους όσοι μισθοδοτούνται από το Ελληνικό Δημόσιο ή από Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου, συμπεριλαμβανομένων των ιερέων και αρχιερέων, χωρίς να βάζουμε ετικέτες αν είναι παπάς, υγειονομικός ή οτιδήποτε, άπαντες, θα είχε λήξει το θέμα».

Ο Μητροπολίτης Δωδώνης Χρυσόστομος ιερουργών στον Μητροπολιτικό Ναό Αθηνών.
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ ΑΡΧΕΙΟ EUROKINISI/ΧΡΗΣΤΟΣ ΜΠΟΝΗΣ

Στην ερώτηση πού βλέπει να πηγαίνει το θέμα των ανεμβολίαστων, είπε «εκεί που σας λέγω, στο υποχρεωτικό. Βλέπετε με το εκατοστάρικο που μπήκε για τους εξηντάρηδες, αμέσως αυξήθηκαν οι αιτήσεις για το εμβόλιο, εκεί πονάει στην τσέπη».

Όταν τον ρωτήσαμε για τα Μοναστήρια και τους ανεμβολίαστους του Αγίου Ορους, είπε ότι «το Άγιο Ορος είναι μία ιδιώνυμος πολιτεία και η οποία θέλει τον σεβασμό μας γιατί κάποιοι άνθρωποι διάλεξαν τον τρόπο της ζωής τους εκεί. Επομένως δεν μπορούμε εκεί να βάλουμε κανόνες, μπορούμε να κάνουμε όμως κάτι άλλο, να κλείσουμε τις πόρτες να μην πάει κανείς όσο υπάρχει ο κορωνοϊός». Πρόσθεσε πως «όπως ξέρετε είμαι εκ των Μοναχών αρχιερεύς, δεν είμαι εκ των αγάμων».

Δεν υπάρχουν σχόλια: