e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Πέμπτη, 4 Φεβρουαρίου 2021

Πατριαρχικό Συλλείτουργο για τα 1900 χρόνια από τη συγγραφή της "Αποκάλυψης" (Πάτμος, 26.9.1995)


Γενική επιμέλεια κειμένου και οπτικοακουστικού υλικού: π. Παναγιώτης Καποδίστριας

Τον Σεπτέμβριο του 1995 εορτάσθηκαν στην ιερά νήσο Πάτμο τα 1900 χρόνια από τη συγγραφή του βιβλίου της Αποκαλύψεως του Ιωάννου, με την υψηλή παρουσία του Οικουμενικού Πατριάρχου Βαρθολομαίου, άλλων Πατριαρχών και Προκαθημένων ή Εκπροσώπων των Ορθοδόξων Εκκλησιών. 

Στο πλαίσιο της αξιοθύμητης αυτής επετειακής συναθροίσεως, εκτός από πολλές και διάφορες εκδηλώσεις, έγινε η Β΄ Σύναξη των Προκαθημένων, όπως και εν πλω Οικολογικό Συμπόσιο (από Πειραιά προς Πάτμο) και κορυφώθηκε με πανηγυρικό Πατριαρχικό Συλλείτουργο.

Έτσι, το πρωί της Τρίτης, 26ης Σεπτεμβρίου 1995, σε ειδικά διαμορφωμένο χώρο από το Υπουργείο Περιβάλλοντος, Χωροταξίας και Δημοσίων Έργων, δίπλα στο ιερό Σπήλαιο της Αποκαλύψεως, έγινε υπαίθρια Θ. Λειτουργία, στην οποία προεξήρχε ο Οικουμενικός Πατριάρχης και συλλειτούργησαν οι παριστάμενοι Προκαθήμενοι των Ορθοδόξων Εκκλησιών και οι εκπρόσωποί τους Μητροπολίτης Περγάμου Ιωάννης, πρ. Ν. Υόρκης Γελάσιος, και Επίσκοπος Νικορτζμίντ Αβραάμ. Ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος Σεραφείμ συμπροσευχόταν μόνο, λόγω ασθενείας, ενώ συλλειτούργησε εκ προσώπου του ο Μητροπολίτης Φιλίππων, Νεαπόλεως και Θάσου Προκόπιος. 

Ο Επίσκοπος Τράλλεων Ισίδωρος, Καθηγούμενος της Πατριαρχικής και Σταυροπηγιακής Μονής Αγ. Ιωάννου του Θεολόγου και Ευαγγελιστού Πάτμου, ανέγνωσε εις επήκοον πάντων το Μήνυμα της Β΄ Συνάξεως των Ορθοδόξων Προκαθημένων. 

Παρέστησαν ο Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας Κωστής Στεφανόπουλος, ο Πρωθυπουργός Ανδρέας Γ. Παπανδρέου, ο Πρόεδρος της Βουλής Απόστολος Κακλαμάνης, Υπουργοί, εκπρόσωποι κομμάτων, των στρατιωτικών, πολιτικών, δικαστικών κ. ά, αρχών, Καθηγητές Πανεπιστημίων, και άλλοι πάμπολλοι επίσημοι. 

Ακολούθησε προσκύνημα στο Ιερό Σπήλαιο της Αποκαλύψεως.

ΑΚΟΛΟΥΘΟΥΝ ΑΡΧΕΙΑΚΑ ΒΙΝΤΕΟ ΚΑΙ ΙΣΤΟΡΙΚΕΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ:

Το πήλινο σώμα μου


«Κάποιος, ατενίζοντας σωματικό κάλλος, παρακινούμενος από αυτό, δοξολόγησε τον Δημιουργό»
(Άγιος Ιωάννης της Κλίμακος).

Ο πολιτισμός μας έχει ως σήμα κατατεθέν του την λαγνεία του σώματος. Η ομορφιά δεν προβάλλεται για να καλλιεργηθεί ο άνθρωπος, αντιστεκόμενος στην όποια ασχήμια και κακογουστιά. Δεν γίνεται αφορμή δοξολογίας στον Θεό διότι μας έδωσε την δυνατότητα να απολαμβάνουμε το κάλλος της φύσης και της δημιουργίας, την συμμετρία, την αρμονία, την λειτουργικότητα, αλλά και την όψη τους και να γνωρίζουμε, διά της φυσικής αυτής θεωρίας, τον Παντουργέτη. Αντίθετα, η ομορφιά απολυτοποιείται στο επίπεδο της σάρκας. Ο πόθος που είναι εκ φύσεως κατάσταση, γίνεται στους καιρούς μας μικρός θεός. Θεάται απομονωμένος από το πρόσωπο και την όλη ύπαρξη του ανθρώπου, δεν μπαίνει εύκολα σε μέτρο, αλλά λειτουργεί τυραννικά και ως ο μόνος σκοπός.

Υπεύθυνος Μητροπόλεως Ν. Ιερσέης ο Επίσκοπος Μηδείας. Αρχιγραμματεύς Επαρχιακής Συνόδου Αμερικής ο π. Αθηναγόρας Ζηλιασκόπουλος


Συνήλθε σήμερα, 3 Φεβρουαρίου 2021, η Ιερά Επαρχιακή Σύνοδος της Ι. Αρχιεπισκοπής Αμερικής μετά από πρόσκληση του Σεβ. κ. Ελπιδοφόρου σε τακτική τηλεδιάσκεψη, για να θεωρήσει τρέχοντα ζητήματα που αφορούν τη ζωή της Εκκλησίας.