e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Πέμπτη 18 Μαρτίου 2021

Η πρώτη Προηγιασμένη Λειτουργία 2021 στον Άγιο Στέφανο Παρισίων


Τετάρτη πρώτης Εβδομάδος των Νηστειών, 17 Μαρτίου 2021. Ακολουθούν χαρακτηριστικές φωτοαποτυπώσεις από την πρώτη εφετινή θεία Λειτουργία των Προηγιασμένων Δώρων στον Καθεδρικό Ναό του Αγίου Στεφάνου Παρισίων, συμπροσευχομένου του Πατριαρχικού Επιτρόπου Θεοφ. Επισκόπου Ρηγίου κ. Ειρηναίου, ιερουργήσαντος δε του οικείου Εφημερίου, Πρωτοπρεσβυτέρου Παναγιώτη Ξενιτέλλη.

Στην 2η e-διάλεξη 200ετηρίδας ο διαχρονικός Δημεγέρτης Ποιητής Διονύσιος Σολωμός [πρεμιέρα: 21.3.2021, 8μμ ]


Στο πλαίσιο των επετειακών εκδηλώσεων για τα 200 χρόνια από την Εθνεγερσία του 1821 και των σχετικών διαδικτυακών διαλέξεων της Ιεράς Μητροπόλεως Ζακύνθου μέσω του Μορφωτικού Κέντρου Λόγου "Αληθώς", την ερχόμενη Κυριακή της Ορθοδοξίας, 21η Μαρτίου 2021, ώρα 8 το βράδυ, ο Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑΣ, Γενικός Αρχιερατικός Επίτροπος Ι.Μ.Ζ. - Μάστερ Θεολογίας - Ποιητής,  θα παρουσιάσει το θέμα“ΔΙΟΝΥΣΙΟΣ ΣΟΛΩΜΟΣ, ΔΙΑΧΡΟΝΙΚΟΣ ΔΗΜΕΓΕΡΤΗΣ ΟΥΤΩΣ ή ΑΛΛΩΣ.

Η ομιλία θα έχει πρεμιέρα (21.3.2021, 20:00) μέσω YouTube.


Η πρώτη Προηγιασμένη Θεία Λειτουργία 2021 στη Σμύρνη


Ἱερουργοῦντος τοῦ οἰκείου Ποιμενάρχου, Σεβ. Μητροπολίτου Σμύρνης κ. Βαρθολομαίου ἐτελέσθη ἡ πρώτη Θεία Λειτουργία τῶν Προηγιασμένων Δώρων εἰς τὸν Ἱ. Ναὸν Ἁγ. Φωτεινῆς Σμύρνης. 
Εἰς αὐτὴν προσῆλθον καὶ μετέσχον μέλη τῆς Ὀρθοδόξου Κοινότητος, εἰς τὰ ὁποῖα, πρὸ τῆς Ἀπολύσεως, ὁ ἱερουργήσας Ἀρχιερεὺς ἀνέπτυξεν, ἐν συντομίᾳ, τὸ θεολογικὸν νόημα τῆς συγκεκριμένης Λειτουργίας.

Νέο "Lectures Αληθώς": Η δασολόγος Μαρία Δίου για την αξία των Δασών [Πρεμιέρα: 20.3.2021, 8μμ]


Η 17η τηλε-διάλεξη του "Lectures Αληθώς", δηλαδή η διαδικτυακή έκφραση του Μορφωτικού Κέντρου Λόγου "Αληθώς" κατ' αυτό τον καιρό της Πανδημίας, είναι ήδη προγραμματισμένη και αφορά στην αξία του Δάσους για την ανθρωπότητα, αφορμής δοθείσης από την Παγκόσμια Ημέρα Δασοπονίας, 21 Μαρτίου.

Φιλοξενούμενη ομιλήτρια θα είναι η κ. ΜΑΡΙΑ ΔΙΟΥ, πτυχιούχος Δασολογίας - Διαχείρισης Περιβάλλοντος και Φυσικών Πόρων - Δασοπόνος, η οποία θα παρουσιάσει το πάντα επίκαιρο θέμα: "Η ευθύνη για τα Δάση, ευθύνη για την ίδια τη Ζωή"

Η πρεμιέρα της ομιλίας της κ. Δίου θα γίνει το Σάββατο, 20 Μαρτίου 2021, στις 8 το βράδυ μες από το κανάλι του "Αληθώς" στο YouTube. Μετά την πρεμιέρα, οι ενδιαφερόμενοι θα μπορούν στην ίδια θέση του καναλιού να την βλέπουν μόνιμα!

Μείνετε συντονισμένοι στο "Lectures Αληθώς"!


Έρευνα: Μέσα σε τέσσερα χρόνια διπλασιάστηκαν οι άθεοι στην «αγία Ρωσία»!!!

Στη Ρωσία, που θέλει να θεωρείται το «παγκόσμιο κέντρο της Ορθοδοξίας», μέσα σε μόλις τέσσερα χρόνια διπλασιάστηκαν οι άθεοι!

Αυτό μαρτυρείται από τα αποτελέσματα πανρωσικής έρευνας που διεξήχθη από το Κρατικό Ερευνητικό Κέντρο Δημόσιας Γνώμης της Ρωσίας (Всероссийский центр изучения общественного мнения – ВЦИОМ) και δημοσιεύθηκαν στις 15 Μαρτίου 2021.

Κατασυκοφάντηση Αυτοκέφαλης Εκκλησίας της Ουκρανίας με fake news. Τι αποκάλυψε η Αστυνομία


Εκστρατεία κατασυκοφάντησης της Ορθόδοξης Εκκλησίας της Ουκρανίας 
με πρωτόγνωρα fake news για δήθεν «δολοφονική επίθεση σε ηλικιωμένο πιστό» 
Τι αποκάλυψε η έρευνα της αστυνομίας

Το Τμήμα της Εθνικής Αστυνομίας στην περιοχή Τσερνιβτσί της Ουκρανίας σχολίασε την πρόσφατη επίθεση εναντίον ενός ηλικιωμένου πιστού που συνδέεται με τη Ρωσική Ορθόδοξη Εκκλησία στην Ουκρανία (τη λεγόμενη «Ουκρανική Ορθόδοξη Εκκλησία» του Πατριαρχείου της Μόσχας).

Το Μικρό και το Μέγα Μήνυμα των Εψηφισμένων Ιεραρχών του Φαναρίου [photos]

Φωτογραφίες: Νίκος Μαγγίνας / Οικουμενικό Πατριαρχείο

Δημοσιεύουμε φωτογραφικό υλικό από την εκλογή δύο νέων Μητροπολιτών από την Αγία και Ιερά Σύνοδος του Οικουμενικού Πατριαρχείου, υπό την προεδρία του Οικουμενικού Πατριάρχου Βαρθολομαίου, στο Φανάρι την Τετάρτη 17 Μαρτίου 2021.
Ο Μέγας Πρωτοσύγκελλος κ. Ανδρέας εξελέγη Μητροπολίτης Σαράντα Εκκλησιών και ο Αρχιγραμματεύς της Αγίας και Ιεράς Συνόδου κ. Ιωακείμ εξελέγη Μητροπολίτης Προύσης. 
Αυθημερόν τελέστηκαν τα Μικρά και τα Μεγάλα Μηνύματα των εψηφισμένων Μητροπολιτών στον Πατριαρχικό Ναό. 
Παραθέτουμε, επίσης, φωτογραφίες του Πατριάρχου με την Πατριαρχική Αυλή, όπου έγιναν ανακατατάξεις. 
πηγή: Φως Φαναρίου