e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Κυριακή 11 Απριλίου 2021

Κυριακή Δ΄ Νηστειών 2021 εν Βανάτω Ζακύνθου, τιμώντας τον Άγιο Γρηγόριο Ε΄, τον μαρτυρικό Πατριάρχη

Πρωί Κυριακής Δ΄ Νηστειών, 11η Απριλίου 2021, στον Ναό της Φανερωμένης εν Βανάτω Ζακύνθου, Ευχαριστιακή Σύναξη, τιμώντας συν τοις άλλοις και τον Άγιο Ιερομάρτυρα Πατριάρχη του Γένους Γρηγόριο Ε΄, 200 χρόνια μετά τον απαγχονισμό Του, ανήμερα του Πάσχα 1821, στην κεντρική είσοδο του Οικουμενικού Πατριαρχείου. 

Τον λειτουργό Εφημέριο π. Παναγιώτη Καποδίστρια πλαισίωσε ιεροψαλτικώς ο κ. Σταμάτιος Ζούλας, Μάστερ Θεολογίας, ο οποίος εν τέλει ομίλησε εμπνευσμένα για τον βίο και την μαρτυρική τελευτή του τιμωμένου Πατριάρχου.

Κυριακή Δ΄ Νηστειών 2021 στην Pretoria, South Africa [video]


Κυριακή Δ΄ Νηστειών, 11.4.2021, στον Καθεδρικό Ναό Ευαγγελισμού της Θεοτόκου μεγαλουπόλεως Πρετόρια της Νοτίου Αφρικής, ιερουργούντος του οικείου Εφημερίου, Αρχιμανδρίτου Μιχαήλ Βισβίνη. 

ΔΕΙΤΕ ΤΟ ΒΙΝΤΕΟ ΤΗΣ ΘΕΙΑΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ:

Το Σαββατοκύριακο Δ΄ των Νηστειών 2021 στη Σμύρνη [photos]

Μὲ ἰδιαιτέραν ἔμφασιν εἰς τὴν μνημόνευσιν τῶν δι’ εὐλόγους αἰτίας, ἰδιαιτέρως αὐτὴν τῆς ἀπαγορεύσεως κυκλοφορίας καθ’ ἕκαστον Σαββατοκύριακον, μελῶν τῆς Ὀρθοδόξου Κοινότητος Σμύρνης ἐτελέσθησαν εἰς τὸν Ἱερὸν Ναὸν Ἁγίας Φωτεινῆς ἡ Θεία Λειτουργία τῆς Δ΄ Κυριακῆς τῶν Νηστειῶν, 11ης Ἀπριλίου ἐ.ἔ., καὶ αἱ λοιπαὶ Ἱεραὶ Ἀκολουθίαι (Θεία Λειτουργία τοῦ Σαββάτου καὶ οἱ Μέγας καὶ Ε΄ Κατανυκτικὸς Ἑσπερινοί), εἰς τὰς ὁποίας μετεῖχον μόνον οἱ ἄμεσοι συνεργάται τῆς Κοινότητος καὶ ἐλάχιστοι πιστοί.
Πρὸς ἐξυπηρέτησιν τῶν πιστῶν ἐτελέσθη Θεία Λειτουργία τῶν Προηγιασμένων Τιμίων Δώρων τὴν Πέμπτην 8ην Ἀπριλίου ἐ.ἔ., ἐνῷ θὰ τελεσθῇ καὶ τὴν Δευτέραν, 12ην ἰδίου, τὸ ἑσπέρας, πρὸς ἐξυπηρέτησιν καὶ τῶν ἐργαζομένων.

Πατριαρχικό Συλλυπητήριο Γράμμα προς την Βασίλισσα Ελισάβετ για την εκδημία του Πρίγκιπα Φιλίππου

Επί τω θανάτω της Α. Β. Υψηλότητος του Πρίγκηπος Φιλίππου, Δουκός του Εδιμβούργου, η Α. Θ. Παναγιότης ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος απέστειλε συλλυπητήριον επιστολήν προς την σύζυγον αυτού Μεγαλειοτάτην Βασίλισσαν του Ηνωμένου Βασιλείου, όπου ανεφέρθη και εις την συνεργασίαν την οποίαν είχε με τον εκλιπόντα ως Πρόεδρον του WWF διά θέματα προστασίας του φυσικού περιβάλλοντος.
Υπενθυμίζεται, ότι εις τας αρχάς της Πατριαρχικής θητείας της Α. Θ. Παναγιότητος, η Α. Β. Υψηλότης προσεκλήθη και ωμίλησεν εις οικολογικήν ημερίδα εν Χάλκη, εν συνεχεία εν τη Ορθοδόξω Ακαδημία Κρήτης, αργότερον δε είχεν ο ίδιος προσκαλέσει τον Πατριάρχην ημών εις Οικολογικόν Συνέδριον εις τα Ανάκτορα του Μπάκιγχαμ.

Κυριακή Δ΄ Νηστειών 2021 στην Παναγία της Beit Jala Παλαιστίνης [video]


Πρωί Κυριακής Δ΄ των Νηστειών 2021, του Αγίου Ιωάννου της Κλίμακος, στον Ναό της Παναγίας της αραβόφωνης Ενορίας Μπετζάλλα της Παλαιστίνης, συλλειτουργούντων του Πατριαρχικού Επιτρόπου, Αρχιμανδρίτου Ιγνατίου Καζάκου και των οικείων Εφημερίων.

ΑΚΟΛΟΥΘΕΙ Η ΠΛΗΡΗΣ ΤΗΛΕ-ΜΕΤΑΔΟΣΗ: 

Κυριακή Δ΄ Νηστειών 2021 στην Καθέδρα της Αυτοκέφαλης Εκκλησίας της Ουκρανίας [video-photos]


Κυριακή Δ΄ Νηστειών 2021 στον Καθεδρικό Ναό του Αγίου Μιχαήλ των χρυσών τρούλων, στο Κίεβο, η Θεία Λειτουργία της ημέρας, προεστώτος του οικείου Προκαθημένου, Μακ. Μητροπολίτου Κιέβου και πάσης Ουκρανίας κ. Επιφανίου. 

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΛΟΥΘΩΣ ΤΟ ΠΛΗΡΕΣ ΒΙΝΤΕΟ ΚΙ ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΕΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ:

Η κατά παράδοσιν ανάγνωση του κατά Ιωάννην Θείου Πάθους από τον Κιέβου Επιφάνιο [video-photos]

Απόγευμα Παρασκευής της Δ΄ Εβδομάδος της Τεσσαρακοστής, ήτοι την 9η Απριλίου 2021, ο Μακ. Μητροπολίτης Κιέβου και πάσης Ουκρανίας κ. Επιφάνιος, στον Καθεδρικό του Αγίου Μιχαήλ των χρυσών τρούλων, τέλεσε το λεγόμενο "Μικρό Δείπνο και το Πάθος", με την ανάγνωση του Ευαγγελίου του Πάθους από τον Απόστολο και Ευαγγελιστή Ιωάννη, συνεπικουρούμενος από Αδελφούς της Μονής.

Η τελετή του Πάθους συντέθηκε στα μέσα του 17ου αιώνα από τον Μητροπολίτη Κιέβου Πέτρο (Mohyla), ο οποίος είναι επίσης ο δημιουργός και άλλων λειτουργικών τύπων.

Σημειωτέον ότι σύνολη η εν λόγω Ακολουθία περιλαμβάνει τέσσερα μέρη, με ανάγνωση αποσπασμάτων από το Ευαγγέλιο που περιγράφουν τα παθήματα του Χριστού. Στο πρώτο - τα 26ο και 27ο κεφάλαια του κατά Ματθαίον Ευαγγελίου, στο δεύτερο - τα 14ο και 15ο κεφάλαια του κατά Μάρκον Ευαγγελίου, στο τρίτο - τα 22ο και 23ο κεφάλαια του κατά Λουκάν Ευαγγελίου και στο τέταρτο - τα 18ο και 19 κεφάλαια του κατά Ιωάννην Ευαγγελίου.

Υπηρεσία Τύπου της Ορθόδοξης Εκκλησίας της Ουκρανίας (PCU)

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΛΟΥΘΩΣ ΤΟ ΠΛΗΡΕΣ ΒΙΝΤΕΟ ΚΙ ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΕΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ:

«Κατευθυνθήτω ἡ προσευχή μου…». Βιώνοντας τὴν πνευματικὴ διάσταση τῆς Θ. Λειτουργίας τῶν Προηγιασμένων Δώρων


ΓΡΑΦΕΙ Ο π. ΚΩΝ. Ν. ΚΑΛΛΙΑΝΟΣ

Στόν παπα-Βασίλειο Θ. Θερμό, φιλάδελφος ὀφειλή

Μέσα στὸ τόσο εὐωδιαστὸ καὶ συνάμα δροσερὸ καὶ  ἡλιόφωτο πρωϊνό, τελοῦμε καὶ πάλι τὴν Προηγιασμένη. Σὲ πυκνοντυμένες μὲ τὰ μώβ σαρακοστιανὲς ἡμέρες, ποὺ μᾶς προετοιμάζουν γιὰ τὴν κορύφωση τοῦ ἱεροκατάνυκτου αὐτοῦ δρόμου: Τὴν σταυροαναστάσιμη δωρεά. Δωρεὰ τοῦ Θεοῦ, ὅπως δωρεὰ εἶναι κι ἡ Λειτουργία αὐτή. Ἡ Λειτουργία τῶν Προηγιασμένων Δώρων. Μιὰ ἱεροπραξία ποὺ πραγματοποιεῖται μὲ λιτὲς κινήσεις. Κινήσεις φειδωλές, ποτισμένες μὲ εὐκατάνυκτα ἐαρινὰ μῦρα, ποὺ τὰ στέλνει  ἡ γύρω μας ἀνθισμένη φύση, ὥστε νὰ συναντήσουν τὴν εὐωδιὰ τοῦ μοσχολίβανου, γιὰ νὰ κατευθυνθοῦν, ὅλα μαζὶ «ὡς θυμίαμα ἐνώπιόν» Του. Ὡς προσευχή, ἱκέσιο λόγο γιὰ παραμυθία ψυχῆς, ποτισμένο λόγο μὲ ταπεινώσεως ρήματα, μὲ δοξολογία, ἀλλὰ καὶ ποικίλα αἰτήματα. Μὲ πένθος, ἀλλὰ καὶ συγκρατημένη χαρὰ Ἀναστάσιμης ἀναμονῆς. 

Κυριακή Δ΄ Νηστειών 2021 στον Ναό του Αγ. Ελευθερίου πόλεως Κερκύρας [video]


Πρωί Κυριακής Δ΄ Νηστειών, 11.4.2021 στον Ναό του Αγίου Ελευθερίου πόλεως Κερκύρας, ιερουργούντος του οικείου Εφημερίου, Πρωτοπρεσβυτέρου Δημητρίου Κοσκινά.

ΑΚΟΛΟΥΘΕΙ Η ΠΛΗΡΗΣ ΜΕΤΑΔΟΣΗ: 

"Προς Εκκλησιασμόν" με τον αγιογράφο Ξενοφώντα Μπόκο [video]


Η ενορία του Ι. Ναού Αγίου Γεωργίου Νέου Ψυχικού παρουσιάζει την διαδικτυακή εκπομπή «Προς Εκκλησιασμόν», όπου φιλοξενούνται εργάτες του πνεύματος και της τέχνης. 
Στην ενδέκατη εκπομπή προσκεκλημένος ο αγιογράφος Ξενοφών Μπόκος. 
Επιμελείται και παρουσιάζει ο Παναγιώτης Αντ. Ανδριόπουλος. 
Μια συζήτηση για την αγιογραφία στον καιρό μας, για την παράδοση, για το προς ανακάλυψιν βάθος της εκκλησιαστικής ζωγραφικής. 

Αρχιερατική Λειτουργία Κυριακής Δ΄ Νηστειών 2021, στον Ναό Αγ. Πάντων πόλεως Κερκύρας [video-photos]

Στον ιερό ναό Αγίων Πάντων Κέρκυρας λειτούργησε το πρωί της Κυριακής 11 Απριλίου 2021 Δ΄ Νηστειών ο Σεβ. Μητροπολίτης Κερκύρας, Παξών και Διαποντίων Νήσων κ. Νεκτάριος.

Στο κήρυγμά του ο. κ. Νεκτάριος, αφορμώμενος από το αποστολικό ανάγνωσμα, θύμισε την εκπλήρωση των υποσχέσεων του Θεού στον Αβραάμ κατά την περίοδο της Παλαιάς Διαθήκης, με μόνη προϋπόθεση από την πλευρά εκείνου την πίστη. Ο Αβραάμ, πιστεύοντας επέδειξε ελπίδα στο Θεό και Εκείνος έκανε πράξη τα αδιανόητα. Το ίδιο συμβαίνει και στην περίοδο της χάριτος, την Καινή Διαθήκη, όταν οι χριστιανοί πιστεύουμε στο Χριστό, πιστεύουμε στην επουράνια ζωή, νιώθουμε την συνέχεια και προχωρούμε ελπίζοντας. Η ανάσταση του Κυρίου μας σημαίνει την δική μας ανάσταση από την πτώση, την φθορά, τον θάνατο, με τον οποίο συμβιβαστήκαμε.

Ελπίσαμε, είπε χαρακτηριστικά, ο κ. Νεκτάριος στον εαυτό μας, στην επιστήμη, στα αγαθά μας, στις εξουσίες του κόσμου τούτου, στην τεχνολογία, στο χρήμα. Σύγχυση μας έφερε η ζωή χωρίς Χριστό. Τα αποτελέσματα της αμαρτίας όμως είναι η φθορά και ο θάνατος. Και γι’  αυτό πορευόμαστε ουσιαστικά χωρίς προσανατολισμό. Διαπιστώνουμε όμως ότι παρηγοριά βρίσκουμε στην ζωή μας μόνο όταν ελπίζουμε στον Αναστάντα Κύριό μας. Αυτό είναι το μήνυμα της Εκκλησίας, το οποίο καλούμαστε όλοι να ενστερνιστούμε.

Ο κ. Νεκτάριος ευχήθηκε το φετινό Πάσχα να είναι διαφορετικό από το περυσινό. Να μην επικρατήσει ο φόβος, αλλά οι χριστιανοί να μπορέσουμε, με σεβασμό στην επιστήμη, αλλά με πιο πολλή εμπιστοσύνη στον Θεό να ξαναβρούμε την ελευθερία μας, όπως η παράδοση της πίστης και της πατρίδας μας επιβάλλει. Να ζήσουμε την καινή ζωή των μυστηρίων, της θείας ευχαριστίας που μας δίνει ελπίδα αθανασίας.

ΔΕΙΤΕ ΠΛΗΡΕΣ ΒΙΝΤΕΟ ΚΑΙ ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΕΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ:

Νικόλαος ο Μαγγίνας, μοναδικός και ανεπανάληπτος


Γράφει ο Αρχιμ. Νήφων Βασιλάκης, Δρ Κανονικού Δικαίου 
Ένα πρόσωπο μοναδικό κι ανεπανάληπτο, φωτογραφίες χιλιάδες, πράγματι αμέτρητες κι όλες σπουδαίες, ιστορικές, ζωντανές. Ο Νικόλαος ο Μαγγίνας, η ζωή και το φωτογραφικό έργο του, οι άσβηστες φωτογραφίες του, με τις οποίες αποθανάτισε καθημερινές, μα πρωτίστως τις πιο επίσημες και σημαντικές στιγμές του Οικουμενικού μας Πατριαρχείου και της Α.Θ. Παναγιότητος του Οικουμενικού Πατριάρχου κ.κ. Βαρθολομαίου, εντός του Φαναρίου, μέσα στον πάνσεπτο Πατριαρχικό Ναό, στην παμβασιλεύουσα Πόλη, μα και στα τόσα ταξίδια της Θεολέκτου των Ορθοδόξων Κορυφής, όπου γης, στα πέρατα της χριστιανικής και ευρύτερα πάσης της οικουμένης. 

Δ΄ Κυριακή Νηστειών 2021 στο Φανάρι, με 3ετές Μνημόσυνο Ιεραρχών του Οικουμενικού Θρόνου [photos]

ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΟΝ ΠΑΤΡΙΑΡΧΕΙΟΝ
Η Α. Θ. Παναγιότης ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος παρέστη συμπροσευχόμενος στην Τρισαρχιερατική Θεία Λειτουργία της Δ' Κυριακής των Νηστειών, 11ης Απριλίου 2021, προεξάρχοντος του Σεβ. Μητροπολίτου Φιλαδελφείας κ. Μελίτωνος και συλλειτουργούντων των Σεβ. Μητροπολιτών Σαράντα Εκκλησιών κ. Ανδρέου και Προύσης κ. Ιωακείμ, κατά την οποία τελέστηκε, σύμφωνα με τη σχετική συνοδική απόφαση, το καθιερωμένο Μνημόσυνο υπέρ αναπαύσεως των ψυχών των κατά την παρελθούσα τριετία κοιμηθέντων αειμνήστων Αρχιερέων του Οικουμενικού Θρόνου, Πριγκηποννήσων Ιακώβου, Πέργης Ευαγγέλου, Κατάνης Ιακώβου, Θεοδωρουπόλεως Γερμανού, Σισανίου και Σιατίστης Παύλου, Αυστραλίας Στυλιανού, Κλαυδιουπόλεως Μιχαήλ, Τυρολόης και Σερεντίου Παντελεήμονος, Λήμνου και Αγίου Ευστρατίου Ιεροθέου, πρώην Θυατείρων και Μ. Βρεταννίας Γρηγορίου, Ανδίδων Χριστοφόρου, Ιταλίας και Μελίτης Γενναδίου, πρώην Πιττσβούργου Μαξίμου, Λαγκαδά, Λητής και Ρεντίνης Ιωάννου, Καστορίας Σεραφείμ, Πολυανής και Κιλκισίου Εμμανουήλ και Νικαίας Κωνσταντίνου.

Συνέντευξη του συνθέτη Δημήτρη Λάγιου (+11.4.1991) στον π. Παναγιώτη Καποδίστρια (28.4.1990) [audio]


Γράφει και παρουσιάζει ο π. Παναγιώτης Καποδίστριας

Με πολλή χαρά και ικανοποίηση καταφέραμε να ψηφιοποιήσουμε προ καιρού στο κανάλι μας, στο YouTube, μια συνέντευξη που είχα την ευκαιρία να κάνω με τον συνθέτη Δημήτρη Λάγιο, στις 28 Απριλίου 1990, στην εκπομπή που διατηρούσα από το 1989 ώς το 1994 στον πρωτοποριακό ιδιωτικό ραδιοσταθμό της Ζακύνθου "Ελεύθερη Ραδιοφωνία Ζακύνθου" (συντομογραφικά: ΕΡΖ). Η εκπομπή έφερε τον τίτλο "Από τα ρείθρα του Ιορδάνη στα κύματα των FM" και είχε περιεχόμενο θεολογικό - λογοτεχνικό - μουσικό.

Τιμήθηκε ο Άγιος Γρηγόριος Ε΄ στη Μονή Στροφάδων και Αγ. Διονυσίου εν Ζακύνθω, Μονή Μετανοίας του Ιερομάρτυρος Πατριάρχου [photos]


Πρωί Κυριακής Δ΄ Νηστειών, 11ης Απριλίου 2021, στο Καθολικό της Αυτοκρατορικής και Σταυροπηγιακής Μονής Στροφάδων και Αγίου Διονυσίου εν τη πόλει της Ζακύνθου, τιμήθηκε η μνήμη του Οικουμενικού Πατριάρχου Αγίου Γρηγορίου Ε΄, 200 χρόνια μετά τον απαγχονισμό Του στο Φανάρι, ανήμερα του Πάσχα, 10 Απριλίου 1821. Υπενθυμίζεται ότι ο εκ Δημητσάνης Πατριάρχης Γρηγόριος Ε΄ εκάρη Μοναχός στην περιώνυμη Μονή των Στροφάδων, οπότε καθηκόντως οι σημερινοί παραδελφοί Του Μοναστές, τον τίμησαν ως Άγιο Ιερομάρτυρα. 
     Στο κέντρο του Ναού δέσποζε η ιεραρχική μορφή Του, μέσα σε χρυσοξυλόγλυπτη μπαρόκ Καθέδρα. Εκκλησιάστηκαν ολίγοι πιστοί, όσοι προβλέπονται από τις κυβερνητικές επιταγές για την αποφυγή μετάδοσης του φονικού Κορονοϊού.
     Στην Αρχιερατική Λειτουργία και την Αρτοκλασία προέστη ο οικείος Ποιμενάρχης, Σεβ. Μητροπολίτης Ζακύνθου κ. Διονύσιος Δ΄, ο οποίος ομίλησε κατάλληλα περί της θυσίας Γρηγορίου Ε΄, συμπαραστατούμενος από τον Καθηγούμενο Γέροντα Διονύσιο Λιβέρη και άλλους Πατέρες, ενώ παρέστη συμπροσευχόμενος ο Σεβ. Μητροπολίτης Δωδώνης κ. Χρυσόστομος
     Η εν Ζακύνθω σημερινή Αρχιερατική Λειτουργία ήταν ενταγμένη στο επίσημο Πρόγραμμα Εκδηλώσεων και Τελετών της ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος, για την 200ετηρίδα 1821-2021
     Στο πλαίσιο αυτό των Συνοδικών Εκδηλώσεων ο Σεβ. Ζακύνθου κ. Διονύσιος έκανε διαδικτυακή (λόγω πανδημίας) διάλεξη περί του μαρτυρικού Πατριάρχου του Γένους, μέσω της πλατφόρμας του Μορφωτικού Κέντρου Λόγου "Αληθώς", που είχε αναλάβει την τοπική διοργάνωση, έστω και υπό τους περιορισμούς έναντι του Ιού. Η εν λόγω ομιλία τιτλοφορείται "Ο Μοναστής των Στροφάδων Νήσων Άγιος Γρηγόριος Ε΄. Από τη Δημητσάνα και τη Μονή Στροφάδων στα νερά του Βοσπόρου". Εσείς μπορείτε να δείτε την διάλεξη, ΕΔΩ!

ΑΚΟΛΟΥΘΕΙ ΣΧΕΤΙΚΟ ΦΩΤΟΡΕΠΟΡΤΑΖ:

Θετικός στον Covid-19 ο Μητροπολίτης Λέρου, Καλύμνου και Αστυπαλαίας κ. Παΐσιος

Θετικός στον κορωνοϊό βρέθηκε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας κ. Παΐσιος, σήμερα το πρωί, Κυριακή 11 Απριλίου 2021, μετά από τέστ που έκανε στα πλαίσια ιχνηλάτησης λόγω επαφής του με άτομο θετικό στον ιό.

Ο Μητροπολίτης μας υποβλήθηκε σε όλες τις προβλεπόμενες εξετάσεις στο νοσοκομείο Καλύμνου και βρίσκεται σε κατ’ οίκον περιορισμό, κατόπιν οδηγιών των θεραπόντων ιατρών.

Εκ της Ιεράς Μητροπόλεως

Ο Αρχιεπίσκοπος Αυστραλίας στο Λίβερπουλ του Σίδνεϊ για το διορισμό νέου ιερέως

Στον Ιερό Ναό των Αγίων Ραφαήλ, Νικολάου και Ειρήνης, στο Λίβερπουλ του Σύδνεϋ, μετέβη το πρωί της Κυριακής, 11 Απριλίου, Δ΄Κυριακής των Νηστειών, ο Σεβ. Αρχιεπίσκοπος Αυστραλίας κ.κ. Μακάριος.

Ο Σεβασμιώτατος χοροστάτησε στον Όρθρο και προεξήρχε της Θείας Λειτουργίας, ενώ στην ομιλία του ενώπιον του πολυπληθούς εκκλησιάσματος, ανακοίνωσε τον διορισμό του π. Αστερίου Ζουριάκα ως νέου Ιερατικώς Προϊσταμένου της Ενορίας.

Ο π. Αστέριος, πού είναι νέος και προικισμένος με πολλά χαρίσματα κληρικός, χειροτονήθηκε πρόσφατα από τον Σεβασμιώτατο κ.κ. Μακάριο, και από σήμερα αναλαμβάνει να συνεχίσει και να επαυξήσει το αξιέπαινο έργο που έχει επιτελέσει, στη συγκεκριμένη Ενορία ο Πανοσιολογιώτατος Αρχιμανδρίτης π. Πρόχορος Αναστασιάδης.

Όπως είναι γνωστό, ο π. Πρόχορος αποχωρεί από την ενορία αφού έχει αναλάβει καθήκοντα Αρχιεπισκοπικού Επιτρόπου Καμπέρας, ένα αξίωμα με αυξημένες απαιτήσεις και υψηλές ευθύνες.

Παράλληλα ο Σεβ. Αρχιεπίσκοπος τίμησε με τον αργυρούν Σταυρόν του Αγίου Αποστόλου Ανδρέου τον απερχόμενο Πρόεδρο του Εκκλησιαστικού Συμβουλίου και ευχαρίστησε αυτόν και τα λοιπά μέλη του Συμβουλίου για την προσφρορά τους στην Εκκλησία.

Τόσο απερχόμενος π. Πρόχορος, όσο και ο νεοδιορισθής π. Αστέριος στις ομιλίες τους ευχαρίστησαν τον Αρχιεπίσκοπο για τη συμπαράσταση και την καθοδήγησή του στη ζωή και στη διακονία τους, ενώ αναφέρθηκαν με υιική ευγνωμοσύνη την αγάπη που έχουν δεχθεί από το πρόσωπο του Ποιμενάρχου τους.


Αγγελτήριο Κηδείας ΝΙΚΟΛΑΟΥ Α. ΜΑΓΓΙΝΑ

Ἡ Μ. Πρωτοσυγκελλία ἀγγέλλει μὲ λύπην πολλὴν 
τὴν πρόωρον κοίμησιν τοῦ ἀειμνήστου 
ΝΙΚΟΛΑΟΥ Α. ΜΑΓΓΙΝΑ 
ἐργασθέντος ἀνιδιοτελῶς ἐπὶ δεκαετίας ὑπὲρ τῆς Μητρὸς Ἐκκλησίας 
ὡς δημοσιογράφος καὶ φωτογράφος. 
Ἡ κηδεία του θὰ τελεσθῇ ἐν τῷ Κοιμητηρίῳ Σισλῆ τὴν Τρίτην, 13ην τ.μ. Ἀπριλίου, καὶ ὥραν 12:00 μεσημβρινήν.

Εκοιμήθη εξαιτίας Covid-19 ο Γέρων Χριστόδουλος, Καθηγούμενος Μονής Οσ. Συμεών Καλάμου Αττικής

Εξεδήμησε προς Κύριον λόγω Covid-19 ο Γέρων Χριστόδουλος, Καθηγούμενος της Συνοδικής Μονής Οσίου Συμεών Καλάμου Αττικής, το Σάββατο, 10 Απριλίου 2021. Ο μακαριστός βρισκόταν επί μακρόν διασωληνωμένος, πάσχοντας από πνευμονία εκ του Κορονοϊού.

Απερχόμενος στην Αιωνιότητα ο Γέροντας, αφήνει στη Συνοδεία και τα πνευματικά τέκνα του μνήμη πνευματοφόρου Πατρός! Καλό Παράδεισο!!! 

Χειροτονία νέου Διακόνου στην Ιερά Αρχιεπισκοπή Αυστραλίας

Στο πρώτο σκαλοπάτι της ιερωσύνης ανέβηκε το πρωί του Σαββάτου, 10 Απριλίου, ο κ. Τιμόθεος Κλιντσάρης, πτυχιούχος Νομικής και απόφοιτος της Θεολογικής Σχολής του Αποστόλου Ανδρέου στο Σύδνεϋ. Ο νέος Διάκονος της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αυστραλίας επέλεξε συνειδητά να εγκαταλείψει την επαγγελματική του σταδιοδρομία στα Νομικά, προκειμένου να εκπληρώσει έναν παιδικό πόθο του, να διακονήσει την Εκκλησία του Χριστού. Έχοντας στο πλευρό του τη σύζυγό του Κατερίνα, τα χαριτωμένα παιδιά τους, καθώς και αγαπημένους συγγενείς και φίλους τους, προσήλθε ενώπιον του Σεβασμιωτάτου Αρχιεπισκόπου Αυστραλίας κ.κ. Μακαρίου, ο οποίος τέλεσε την εις Διάκονον χειροτονία του στον Ιερό Καθεδρικό Ναό του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου, στο προάστιο Ρέντφερν. Παρέστησαν ο Σεβ. Μητροπολίτης Σεβαστείας κ. Σεραφείμ, ο Θεοφ. Επίσκοπος Μιλητουπόλεως κ. Ιάκωβος, πολλοί ιερείς από την πόλη του Σύδνεϋ, καθώς και πλήθος πιστών που σε ατμόσφαιρα πνευματικής χαράς αναφώνησαν με "Άξιος!" για τον νέο Διάκονο.